Aktuellt

Idrottsarvet

Sponsorer

Aktuellt 

Caféträffar | Möten | Utställningar | Resor/Övrigt
  
Caféträffar våren 2019
Våra caféträffar startar kl. 14.00
Föreläsningen/informationspunkten startar i allmänhet kl. 15.00 om inget annat anges.
I entréavgiften om 80:- ingår fika.
 
 
Onsdag den 23 januari 
Frälsningsarméns lokaler i Örebro


Axel Kjäll
Foto: Bildbyrån

Caféträff med fotbollstränarna Axel Kjäll och Stefan Ärnsved
 En nära helt fullsatt sal, 130 deltagare, var samlad för att med förväntan lyssna på när de båda fotbollstränarna, ÖSK:s Axel Kjäll och KIF:s Stefan Ärnsved, berättade om sina båda lags förutsättningar inför säsongen 2019. Sven-Arne Ahlberg hälsade först välkommen och informerade om vårens digra program. Efter att ha introducerat Axel och Stefan ställde Sven-Arne och därefter deltagarna ett antal berikande frågor till duon. 


Stefan Ärnsved
Foto: Laget.se

Stefan konstaterade att damerna åter är i högsta serien efter ett fantastiskt
fotbollsår 2018. Ett år då laget var framgångsrika i såväl serie- som cupspelet. 

Negativt är de korsbandsskador vilka ett flertal tjejer i laget drabbats av. Ett
stort problem inom damfotbollen. Tycks vara särskilt besvärligt för lag som KIF
vilka ideligen byter underlag mellan gräs och konstgräs. Den varma och torra
sommaren 2018 medförde "stenhårda" gräsplaner som gjorde problemet ännu större.
 
Av olika skäl är hälften av spelartruppen nya spelare inför årets damallsvenska. 
Intressanta nyförvärv är återbördade U-23 landslagsspelaren Sejde Abrahamsson, 
finländska landslagsspelaren Eveliina Summanen samt unga talangen Elin Bengtsson 
från Kumla, syster till manlige landslagsspelaren Pierre Bengtsson.

Förberedelserna är bra med träningsmatcher och cupspel innan seriestart. 
Ambitionen är att laget ska kunna nå och hålla en jämnhet genom ett högt fokus i 
varje match. Nykomlingarnas stora utmaning för ett bra resultat är oftast att 
klara av att ha en hög lägstanivå i den långa serien av matcher. I år blir den 
särskilt lång då ett uppehåll sker mitt i sommaren på två månader för fotbolls-VM.

Axel såg tillbaka på 2018 som ett första, lärorikt, år som ansvarig tränare. 
Spelmässigt var våren stark medan höstens prestationer mer växlande upp och ner.
 
Inför 2019 har truppen avsiktligt breddats och föryngrats. Positivt är att 
Martin Broberg återvänder. Flera yngre spelare flyttas upp i truppen där Helmer 
Andersson, son till legendariske mittbacken Thomas Andersson, blir särskilt 
spännande att följa. Truppen är ännu öppen för några fler förstärkningar, med 
prioritet av anfallsspelare.

För ÖSK väntar nu träningsläger i Dubai samt spel i svenska cupen mot GAIS, 
IFK Göteborg och Nyköping BIS.

Favoriter i serien är ekonomiskt resursstarka AIK och Malmö FF samt IFK Norrköping.  
Den egna ambitionen är att förbättra slutplaceringen gentemot föregående år och 
nå övre delen av tabellen.

Avslutningsvis tackade och lyckönskade det stora antalet deltagare den ambitiösa 
och mycket representativa tränarduon Axel och Stefan med en kraftfull applåd. 

Nedtecknat av 
Thomas Eklund
 
 

Bilder tagna av Anders Stenberg är klickbara
 till större format i egna fönster

 

   
   
   
Onsdag den 20 februari kl. 14.00
Frälsningsarmén, Kungsgatan-Rudbecksgatan, Örebro
 

Christer Blohm
Ett knappt 90-tal medlemmar var närvarande på caféträffen med Christer Blohm som arbetar som lärare i grannbyggnaderna till Frälsningsarmén, där vi befann oss, nämligen på f.d. Teknis som sedan många år tillbaka heter Rudbecksgymnasiet.

Christer hade förberett sitt föredrag i god tid före sitt anförande och det var med förväntan de närvarande medlemmarna fick ta del utav hans berättelse och bildvisning.

Innan Christer startade lämnades information om de närmast kommande träffarna av vårens planerade verksamhet men också om att Bo Gunnar Bogges, Peter Flack och Lasse Hellstrandh, i början av mars, ska ha ett minnesevenemang med temat Vem minns inte Ola (Hellstrandh)? på Hantverkshusets scen på Engelbrektsgatan 6 i Örebro.


Därtill "slogs ett slag" för den planerade resan till Ryttmästarbostället i Västergötland den 23 maj. Mer information om den resan kommer i brevlådan till medlemmarna i början av mars.

Så då över till Christer Blohm som startade upp med ett antal enkätfrågor till de närvarande exempelvis; Hur många har gått på skolan, här bredvid? Vilka kan ha anhöriga som gått på skolan? Jo, där fanns ett antal i lokalen.

Bildsekvenserna som Christer iordningställt startade med en flygbild som zoomade in så att vi hamnade ovan såväl Frälsningsarmén i Örebro, som Teknis/Rudbecksskolan men sedan gick färden vidare till gamla Kallbadhuset i nedändan av Nygatan  invid Svartån. Ett populärt badställe för "hälsa och idrott", ska framhållas.

Att det i svepet från Teknis, där ett par personer visades på ett foto, fanns ett samband med detta om simhopp från den höga bryggan vid gamla "Kallis" visade sig senare.

Namnet på specifikt en av personerna på fotot var Johan Alfred Törnqvist, en alldeles väldigt duktig elev på skolan, som också skulle bli en framstående industriman. I en ålder av strax över 20 år fick han möjlighet att komma i kontakt med Alfred Nobel och denne trodde på Törnqvists kunskaper och sände honom till Marseille bl.a. för att titta på hur man bl.a. tog fram fotogen. Nobel hade ju viktiga intressen i Azerbajdzjan (i dåvarande Sovjetunionen) där det skulle/kunde framställas just fotogen men också olja. På Törnqvist inrådan och med hans idéer byggdes sedan ett raffinaderi där i öster. Resultat av det blev ju så småningom den enorma förmögenhet som skapades och i slutändan resulterade i en Nobelstiftelse och enormt fina priser, som bekant. Törnqvist förolyckades tyvärr vid en simhoppuppvisning, endast 32 år gammal. Han bröt nacken då det visades sig vara alldeles för grunt mot vad han var van vid i Svartån, gamla "Kallis" i Örebro.
 

 

På skolan, som vid en tid kallades Tekniska, har funnits många framstående elever och det är helt omöjligt att här framhålla alla men ett par som stack ut år 1908 var Pelle Molin och Calle Theodor Graflund. Dessa två var också duktiga idrottsgrabbar och representerade IFK Örebro i olika friidrottsgrenar.

Vid ett tillfälle skulle det hållas tävlingar på Örnsro Idrottsplats och Pelle, som bodde långt utanför stan, nämligen i Hampetorp, han fick inte vara med och tävla för han kom något sent.

Den ilska som utlöstes av Pelle och vännen Calle "Grafva" resulterade i att de beslöt bilda en ny förening och detta beslöts på Café National (där nuvarande Åhléngallerian ligger idag). Först hade man tänkt sig Örebro Idrottsförening men det blev efter ett möte kallat och benämnt Örebro Sportklubb.

Det var en kort sammanfattning av hur det gick till, mer finns att läsa i den särskilda bok som Christer till största delen var och är en av författarna till, alltså om ÖSK 100 år. De två här namngivna var också framträdare till att bandy kunde spelas på skolgården.

Skolan invigdes förresten 1901 av dåvarande kungen Oskar II.

Namn som nämndes av Christer och som det visades foto av var bl.a. Gustaf Larsson, skaparen av Volvo, Melker Schöllin, framgångsrik industri- och handelsman med en 
förmögenhet på upp mot 15 miljarder kr och många fler som det går att läsa om i Christers bok som fanns och finns till försäljning för ett attraktivt pris.

Det har även funnits duktiga idrottspersoner såsom Johan Röjler, duktig skrinnare, tvillingarna Kristin och Marie Hammarström, fotboll, Anders Karlsson, duktig allsvensk fotbollsmålvakt och många många fler..

Christer kunde också visa utomordentligt fina franska filmbilder om det som utspelades på Eyravallen i juni 1958 nämligen VM-matchen mellan Skottland–Frankrike, resultat 1–2, 
och i salen, den här dagen, fanns det många som då var på plats på Vallen.

Till det ska sägas att Christer har ett stort ÖSK-intresse, som han själv uttryckte: "ärvt av morfar som blev medlem i ÖSK 1908 och på den vägen är det…"

Det var många av de närvarande medlemmarna som gick hem oerhört nöjda över vad de fått uppleva tack vare läraren på Rudbecksgymnasiet tillika medlemmen i ÖLIS, Christer Blohm.

Tack säger även noterande
Sven Arne Ahlberg

Bilder tagna av Anders Stenberg är klickbara
 till större format i egna fönster

 
   
   
   
 
Onsdag den 15 maj
Frälsningsarmén, Kungsgatan-Rudbecksgatan, Örebro
 


Göran Gunnarsson

Vid caféträffen den 15 maj i Frälsningsarméns lokaler samlades ett 80-tal medlemmar i caféet och ett trivsamt sorl hördes. Efter kaffet var det dags att gå in i föreläsningssalen, där Håkan "Lillis" Olsson hälsade alla välkomna. Vår nya ordförande Jan Andersson presenterades sig och berättade lite om vad han gjort tidigare. Han har t.ex. varit ordförande i orienteringsklubben Almby IK och även varit engagerad i O-ringen. Jan Andersson informerade om Ölis flytt till nya lokaler i höst. Därefter blev det lotteridragning och två lyckliga vinnare kunde hämta varsin vinst.

Dagens föreläsare Göran Gunnarsson, pensionerad polis och f.d. presstalesman vid Polismyndigheten i Örebro län, tog därefter till ordet. Han är född och uppvuxen i Yxhult och hans första anställning var vid Ytongbolagen i Hällabrottet. Han gjorde lumpen, som militärpolis, vid K3 i Skövde. Efter lumpen blev det polisskola i Stockholm, men han trivdes inte i storstaden utan ville tillbaka till hemtrakten, där han hade sin blivande fru, som han nu är gift med sedan 54 år tillbaka.
Göran blev chef för trafikpolisen i Hallsberg. Han kom sedan tillbaka till Stockholm, där han blev fackligt engagerad. 1987 kom han tillbaka till Hallsberg. 1995 minskades polisdistrikten från 119 till dryga 20. Örebrodistriktet fick då en kvinnlig polischef, som kallades "Idi Amin"och hon frågade Göran vad han ville göra i framtiden hos polisen. Han visste inte riktigt vad han skulle svara, så hon föreslog att han skulle bli presstalesman vid Polismyndigheten i Örebro län och så blev det. Som presstalesman försökte han verkligen att vara tillgänglig hela tiden och ge så korta och tydliga svar, som möjligt.

Göran berättade sedan om en massrymning från Kumlaanstalten 1972, då flera farliga fångar blev fritagna. P.O. Johansson, Tvärsnytt, blev den, som informerade Göran om detta! Göran utlyste en presskonferens till kl. 20.00 och då blev P.O. Johansson upprörd eftersom Tvärsnytt hade sändning kl. 19.10, men de slutade som vänner ändå. 

Vi fick sedan se en film "En polisman minns". Den handlade om ytterligare en rymning från Kumlaanstalten 2004. Det var livstidsdömde Tobias Jardeberg, som hade rymt och som fångades i Degerfors. Det blev Görans sista stora jobb som presstalesman.

Göran visade sedan ytterligare en film från Örebros första gisslandrama den 21 oktober 1971, där hans kollega Hans Ekebring och Göran uttalade sig.

Göran avslutade med att berätta att han efter pensioneringen hade för avsikt att börja spela dragspel, ägna sig åt sina hundar och spela golf. Hundarna och golfen har han fortsatt att ägna sig åt, men dragspelet har fått vila.

Anders Edh informerade sedan om Digitala museet, som bildades 2015. Ölis har en stor bildskatt. Man vill ha hjälp med namn och historik till gamla bilder, därför delade man ut en skriftlig information om hur men kan se bilderna, som skannats av Digitala museet. Vid caféträffen den 18 september kommer Digitala museet att visa bilder och informera om sin verksamhet.

Håkan "Lillis" Olsson avslutade och önskade alla en trevlig sommar.

Noterat av
Kerstin Pedro
 

Bilder tagna av Ebbe Karlsson och Claes Pedro
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
Caféträffar hösten 2018
Onsdag den 29 augusti 
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan/Rudbecksgatan, Örebro

 
Caféträff med Remy Nilson

Caféträffen startade upp med information om kommande träffar och möten under hösten 2018.

Det fanns ett 60-tal medlemmar närvarande och som först fick se när Kristina Olsson drog två lottvinster ur sin mans ("Lillis") hatt och dessa två herrar kunde gå hem med en var sin fin vinst i fickan.

Kjell Sunesson informerade om vår aviserade frågesporttävling där 9 lag anmält sig och tävlingen genomföres i nära samarbete med Länsradion onsdagar i september. Ytterligare detaljinformation finns på annan plats här på vår hemsida.

Varefter dagens föreläsare Remy Nilson presenterades. 

Remy berättade att han har sitt ursprung i Fiskevik i Arvikas närhet och denna bygd finns inom Jösse härad.

Undertecknad påpekade att i de trakterna finns det ett allmänt talesätt (lite på skämt men med en hel del allvar); "Alle här i várla har härstamning eller personlig närhet/vän till nå´n som kommer från Jösse härad och det finns månge berömde personer härifrá". 

Att detta stämde intygades av Remy Nilson med "att så ä dä".

Efter skoltiden med folkskola och gymnasium hade vännen Remy tänkt satsa på att bli lärare, men under tiden tills det fanns en ledig tjänst i Värmland började han skriva artiklar och speciellt om sporthändelser i ortstidningen Arvika Nyheter. Detta mycket tack vare en nära släkting som också senare betytt mycket emotionellt för Nilsson. Det var dessutom en fin skola och nyttig livserfarenhet som man fick där.

Nyfiken som han var ville han pröva något annorlunda och Värmland har genom årtionden haft duktiga rallyförare och det fanns många tävlingar i trakten. Här mötte han berömda rallyförare som Björn Waldegård, Stig Blomqvist och traktens stolthet Per Eklund som han skrev både motorartiklar och redovisade mycket fakta i kring.

Remy "ville göra något extra att skriva om", så han tog kontakt med stallchefen Torsten Åman i SAAB och frågade om möjligheten att vid något tillfälle få vara kartläsare ihop med Per Eklund. 

Svaret från stallchefen blev ett tveksamt svar då "man marknadsmässigt kanske inte fick ut så mycket av en sådan händelse enär Arvika Nyheter var en varannandagstidning". 

Det hela resulterade trots allt i att Remy fick en påringning från SAAB:s stallchef att Remy skulle få åka med Per Eklund i en tävling som skulle avhållas runt Karlskoga och med journalisten Remy Nilson som kartläsare. 

Början på den sagan var att Per Eklunds team fick starta 2 minuter efter alla andra därför att kartläsaren hade anvisat fel startplats till startsträcka 1. Resultat av tävlingen blev att Per Eklund inte bara körde ikapp sina konkurrenter utan man vann med 2 minuter. 

I sammanhanget ska sägas att under varje specialsträcka spydde den ovane kartläsaren och hängde som en trasa i fyrpunktsbältet så det "stod härliga till", så efter startsträcka 4 fick man ta in bilen på en mack och trycktvätta hela kabinen i bilen.

"Det luktade apa i bilen, även långt senare" sa Nilson. 

Detta äventyr, i sin tur, redovisades i Nerikes Allehanda och där fanns en bild på en glad Per Eklund med en kartläsare (Nilson), vit som snö i ansiktet, hängandes runt halsen... 

Rubriken i NA: Eklund vann med lik i lasten

Detta var kanske (?) en god hjälp till att Remy Nilson kunde få ett vikariat på tidningen Expressen så småningom.

”Men eftersom jag är i Örebro, så måste jag få berätta om den dag då Ronnie Peterson förolyckades. Jättetragisk händelse som berörde många enormt mycket världen över”.

Tidningen gjordes i 5 olika upplagor och Stockholmsdelen kom ut först. I det läget hade redaktionen, inkluderande Remy Nilson, fått positiva vibrationer från Ronniehändelsen i Italien att denne snart sannolikt skulle vara tillbaka, så man satte upp på löpsedeln att Ronnie troligen är tillbaka om ett par veckor. 

Nilson åker hem sent på nattkröken och telefonen ringer tidigt på morgonen. "Å de va´ farsan uppe i Värmland som hade ett viktig fråga, tyckte han, men så la han till att "Ronnie Peterson ä´dö´(!)". Nä det är han inte för jag fick veta innan jag åkte hem att han snart skulle vara tillbaka... så blev det alltså inte”. 

Det hela resulterade i att samma tidning, samma dag kunde meddela att Ronnie P. skulle klara sig, men om man köpte tidningen i Karlstad senare under dagen kunde man få en minnesbilaga om Ronnie Peterson.

Annorlunda men oerhört tråkigt, som sagt, var det.

Den engagerade Remy Nilson berättade därefter om uppgifter som han fick att han skulle bl.a. nästan bokstavligt "hänga på" Frank Andersson inför OS 1980 och det hela startade redan hösten 1979. Här kunde Remy av hänsyn och skäl för det, inte berätta alla detaljer. Men att det hände mycket med och kring den gode vännen Frank Andersson det är sant, mycket är bra nära sanningen”. När Remy skulle skriva en stor och närgången artikel om Andersson - och Remy tyckte nog att han hade "bra på fötterna"-, men han hade inte lyckats nå Frank, varken på telefon eller på något annat sätt på de senaste dagarna innan tryckningen trots att skribenten Nilson hade en aning om att Frank nog fanns på ett mycket speciellt ställe i Lidköping tillsammans med en kvinna, så tyckte Frank till Remy efteråt, att "Du kunde väl ha tagit till lite mer...?!".

Att få med allt om denne gentleman Remy Nilson hade att berätta är en total omöjlighet på detta utrymme som här står till buds, men ska här nedan snudda vid andra livserfarenheter han mött och fått erfarenhet av.

Tiden på Expressen resulterade även i att han blev placerad i New York ("en fin tid att få bo på Manhattan...") där han skulle vara med och bevaka Muhammad Alis sista (4:e) försök att återta tungviktstronen i en match på Bahamas, märkt som han var av en påbörjad Parkinsons sjukdom. Nilsson berättade att han aldrig kom till att få en egen personlig intervju med Muhammad men han fick viss hjälp av en utomordentlig vacker kvinna vid ett par tillfällen - inför ögonen på ett antal dussin andra sportjournalister och fick bjuda henne på en drink i baren på det hotell där "hela samlingen fanns”... Vem var hon? Jo, det var Muhammad Alis hustru Veronica. Utav henne fick Remy också en intressant och ganska inträngande bild av Alis situation.

Remy Nilson blev så småningom erbjuden ett intressant arbete inom travsporten som han hade under en tid och det finns mängder där att berätta om det, som han sa . 

Senare blev han erbjuden, trots att han inte sökt det heller, bli SVT:s sportchef. Vilket han var under några år. 

Det fanns väl en del tveksamheter hos några "ingrodda" (denne skrivares ord!) medarbetare men efter ett snack med sin mentor - icke helt okände - Conny Evensson så tyckte nog Nilson, efter en tid ”att skutan vänt åt ett gemensamt håll" för alla på avdelningen inkluderande tekniker och fotografer och med en bra framtid med de förutsättningar som då fanns. 

Utan att slå mig för bröstet och förhäva så vill jag påpeka att utan gemensamhet, glädje och ödmjukhet kommer man inte långt! Har man eller får man ett bra ledarskap samt förebild att jobba med och mot då har man vunnit mycket!

Detta brinner jag mycket för numera och jag har därtill möjligheten att få verka även inom Harvarduniversitetet och det är jag mycket stolt och glad över. 

Den gode Nilson hade mycket mer detaljer att förtälja, men det inrymmes inte i dessa spalter.

Entusiastiske Remy Nilson avtackades med en mycket värmande applåd av ÖLIS medlemmar och önskades lycka till i fortsatta strävanden med att förhoppningsvis också få en storvinst med några av sina hästar inom travet. Nu närmast skulle han bege sig hemåt för att därefter tillbringa en semester vid Spanien ostkust.

I sammanhanget bör påpekas att Remy Nilsson förgyllde oss en timma var tack vare vännen Håkan "Lillis" Olsson.

Noteringar av
Sven Arne Ahlberg

 
Bilder tagna av Anders Stenberg är klickbara till större format i egna fönster
 
   
  
Onsdag den 17 oktober 
Frälsningsarméns lokaler, Örebro

 

Caféträff med Kicki Johansson

Ett 70-tal medlemmar hade samlats i Frälsningsarméns lokaler för att avnjuta sedvanligt fika och vara tillsammans i en trevlig samvaro. Som någon uttalade i en artikel i NA här om sistens är sådana och likartade sammankomster "hälsofrämjande" på många sätt. Det är bara att instämma i, för om man lyssnar till sorlet i Caféet så var stämningen både hög och trevlig bland de som var med där.

Innan vår speciella inbjudna och trevliga föreläsare Kicki Johansson kunde framträda, informerades om det resterande höstprogrammet för ÖLIS där till berättade Kjell Sunesson om det snarligen kommande tema och projektet som nu ordentligt startar upp avseende Kvinnors Idrott, med tonvikt på världshändelse och den utveckling som varit för dem företrädesvis efter andra världskriget.

Man håller ett samkväm 8 november i Örebro Läns Idrottsförbunds (ÖLIF:s) samlingssal där inbjudna 80-talet kvinnor kan ges möjlighet att berätta om egna erfarenheter och händelser, förhoppningsvis också kanske tillsammans med bilder.
Detta sammantaget kan möjligen komma resultera i en samlingsbok och därtill en planerad utställning i detta ämne. Den senare kan då troligen finnas framställd till år 2020. Sunesson utlovade rapport så småningom.

Så då över till dagens huvudanledning till att vi kunnat samlas nämligen att få lyssna till förra seklets (70-80-90-talets) Sveriges största och bästa dambasketspelare Kicki Johansson uppvuxen i Kristinehamn sedermera som första svenska basketproffset på damsidan. Innan och efter hände mycket i denna sprudlande, energiska, energigivande, glada kvinna som hade mycket att berätta. En del av hennes liv har redan berättats i nyutkomna höstnumret av Idrottsarvet redan, men hon hade mer att berätta.

Hur hon som ung 15-årig basketspelare blev uttagen till ett träningsläger på nå´n vecka för unga tjejer i Falun men längtade hem och inte uppmärksammat – mentalt i nå´n minut - inte hört att hon även blivit uttagen till att delta i juniorlandslaget och de skulle iväg snarligen till England. "Jag som inte varit utanför Sveriges gränser". Ja, det blev många turbulenta tankar för denna unga hemmakära Kristinehamnstjej som ju dessutom också spelade fotboll och sökte hinna med detta också. Mamma hemma i "Lusasken" var väl lite orolig hur det skulle gå för sin lilla tjej. Det gick bra skulle det visa sig.

Nu stod denna tjej framför oss i lokalen och berättade att även om hon lyckats bra i den aktuella sporten och även om det varit många glada och positiva stunder i hennes liv så har hon fått många påtagliga törnar. Att vara 178 cm lång och vara i armbågshöjd med flera elitspelare både nationellt som internationellt hade hon fått – som sagts - en del smällar och blessyrer såsom avslaget näsben ett par gånger, rejäl hälbensskada (hårt underlag) och det som kanske verkar vara minst (till synes) men var större, det handlade om att efter högerhandens lillfinger blev illa tilltygad och kom ur led, drogs tillbaka men det blev istället värre. Det slutade med att operation och ett val "antingen kapa lillfingret helt eller stelopererad". Det blev det sista, vilket hon visade upp. "När det var som störst problem i detta hade jag handen i norr och lillfingret pekade åt öster".

Kicki hade mycket att förtälja om när hon som nittonåring skulle värvas till Södertälje Basket och hennes krav att hon skulle också få möjlighet att få spela fotboll. Det var väl inte helt vanligt i dessa kretsar, men dåvarande tränaren sa att "låt henne få göra det för hon kommer inte att hinna med fotbollen sedan". Han fick rätt, betonade Kicki.

Man ska komma ihåg att vi spelade matcher minst tre ggr i veckan under säsong och var tvungna att söka jobba heltid dessutom. Detta trots att vi – både i Södertälje och sedermera i Arvika- rönte mycket och många framgångar. Att spela final i Europacupen var det främsta som gjorts på lagnivå vid den tiden. Perioden som proffs i San Sebastian var både på gott och ont. Jag fick vara med om mycket men vi spelade och tränade på betongunderlag där så det gjorde att jag fick min stora skada på hälbenet, en skada som är vanlig inom ishockeyn också, sade Kicki.

Hon har 9 SM-guld, fyra i Södertälje BBK och fem i Arvika Basket samt 190 landskamper, hittills oslagbart.

Kicki visade också upp det inslag som fanns i SVT då hon var med i Mästarnas Mästare. Den tävlingen var hon tyvärr tvungen att bryta då stora lårbensmuskeln på baksidan av låret smällde av på tre ställen. Det var tråkigt för det var en trevlig erfarenhet att få vara med i sade energiknippet Johansson.. 

På det civila planet har det också gått bra för Kicki hon var under 9 år fritidschef i Huddinge, men längtade hem till Kristinehamn. "Det gjorde jag jämt och då vi – min sambo och jag - fick tillfälle att kunna bosätta oss i Kristinehamns skärgård i ett 'eget hembyggehus', då slog vi till. Låt vara att vi fick bo i husvagn i flera månader innan det blev färdigt, men det blev ju bra till slut".

Att få med om allt det hon berättade om, är en omöjlighet, men garanterat var att de som fanns med på caféträffen denna dag var sannerligen nöjda och det fanns de som spontant sade att detta var bland det bästa vi fått höra och med sådan charm. I detta instämmer skrivaren av dessa rader. Kicki pendlar sedan ett och halvt åt mellan Hällefors, där hon är kultur- och fritidschef, och den vid Vänern belägna staden Kristinehamn, "men det gör jag med glatt mod". "Nu är jag sedan en tid också ordförande i Värmlands Idrottsförbund och vi kanske kommer att mötas vid andra tillfällen", sporde Kicki. Det hoppas vi säger vi inom ÖLIS!

Kicki Johansson avtackades med en snidad ljusstake i trä tillverkad av vår "egen snidare" Lasse Henningsson, därtill en bok "det STÖRSTA LOPPET" en bok som inspirerat till den storslagna filmen "Triumfens ögonblick". Kicki tittade därefter ned till ÖLIS lokaler och skrev in sitt namn i vår gästbok.

Tack säger vi inom ÖLIS
och noterare Sven Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Kjell Wahman är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
 
Torsdag den 13 december
Frälsningsarméns lokaler  Örebro

  

Caféträff med magikern Mr Polo samt Luciakonsert med elever från Karl Johans Skola.

De nära hundra deltagarna började som alltid med en fika, under trivsamma umgängesformer. Givetvis var det denna dag lussebulle och pepparkaka till kaffet.

På plats i den stora salen så hälsade Håkan "Lillis" Olsson alla välkomna till dagens caféträff. Efter att informerat om vårens program så bjöd Håkan magikern Mr Polo alias Per Olof Johansson att ta över scenen.

Mr Polo visade upp en, uppskattad, humoristisk trollerishow fylld av tricks med duvor, dukar, eld och ringar, väl assisterad av deltagare från publiken.

På plats fanns också Per Olofs tvillingbror Lars Ingmar, båda var i sin ungdom duktiga friidrottare i KFUM. De är för övrigt söner till Ingmar Johansson, känd för sin klädbutik Ingmars samt för att initierat Ingmars-cupen i handboll. En populär handbollsturnering för skollag, vilken spelades i Idrottshuset, under 50- och i början av 60-talet.

Caféträffen avslutades med, numera traditionellt, luciatåg. Lucia, tärnor, stjärngossar iklädda fotsida vita dräkter och med levande ljus samt två tomtar från Karl Johans skola skred nedför trappan sjungande Luciasången. De framförde utomordentligt fint, i stämsång, de välkända sångerna vi gärna hör inför julen. Gläns över sjö och strand, Lusselelle, Nu tändas tusen juleljus, Staffanvisan, Jul, jul strålande jul, Så mörk är natten, We wish you a merry Christmas m.fl. Efter att mottagit publikens kraftfulla applåder tågade de uppför de trappor de gjort entré ifrån på nytt sjungande Luciasången. Så stämningsfullt och vackert!

Nedtecknat av 
Thomas Eklund
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster

   
 
   
   
 
 
 
Caféträffar våren 2018
 
Onsdag den 24 januari 
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan-Rudbecksgatan, Örebro

 
Caféträff med tema bandyhändelser
Välkomna till årets första caféträff med ÖLIS, och god fortsättning får jag väl också säga, hälsade Sven-Arne Ahlberg.

En rak lång man blev det, istället för Sofia som skulle berätta om en av travsportens specialiteter, montétrav. Sofia Adolfsson fick tyvärr förhinder. Anders Edh ställde med kort varsel upp och lovade berätta bandy- och fotbollsminnen och minnen från Eyrafältet.

Välkommen Anders, sa Sven-Arne.


Greppsäker föreläsare Anders Edh 
Foto: Göran Lindhé, Länsposten

Ett åttiotal idrottshistoriskt nyfikna hade dessförinnan fikat under kamratliga samtal. Denna träff besöktes även av media i form av Länspostens Göran Lindhé som vänligen bistod med foto på dagens föreläsare.

Sven-Arne informerade om vårens kommande program och poängterade vikten av anmälan till årsmötet i april. Antalet anmälda ligger till grund för beställningen av smörgåsar. För att undvika strul med utebliven förtäring försöker vi hjälpas åt med detta, vädjade SAA.

Angående caféträffen på Slottet 14 mars som handlar om Wall of Fame. Här kommer vår ordförande Kjell Sunesson och ger oss info inför detta, sa SAA.

Kjell berättade att nuvarande Wall of Fame kommer att uppdateras med fyra nya namn. 
De är redan utsedda. Namnen blir offentliga först i samband med proceduren på Slottet. 
Det kommer att gå till på samma sätt som vid premiären 2016.
 
De utnämnda kommer bli inbjudna på lunch hos vår landshövding, Maria Larsson. Därefter kommer deras diplom att delas ut i Rikssalen.
 
Tre av dem kommer att närvara. Den fjärde, som ej är i livet, kommer att representeras av anhöriga.
 
De utsedda är uttagna på de kriterier som gäller för Wall of Fame, nu som vid premiären, förklarade Kjell.
 
Vi har även försökt att få Anna Lindberg att komma. Hon hade inte möjlighet att komma till sin utnämning och personligen ta emot sitt diplom 2016. Tyvärr satte hennes arbete hinder i vägen även denna gång, avslutade Kjell.

Därmed skall vi förrätta dragning på vårt lotteri 'halvapotten', förklarade Sven-Arne. Två vinnare med tumme hos fru Fortuna, Leif Eriksson, (vår chaffis på ÖLIS’ resor) och Göran Lindhé, delade på varsin del av vinstpotten. 

Å nu plats på scenen för Anders Edh, sa Sven-Arne.

Jag var lång och rak en gång i tiden, enochnittiotvå, inledde Anders Edh. Jag är reserv idag, men det är inga problem för mig, jag var van att vara det. Till en början i min bandy- och fotbollskarriär, i varje fall. ÖSK-bandy 1965-72, därefter Kungälv med över 400 allsvenska matcher. Fotbollen i ÖSK löpte parallellt som målvakt.

Den goda stämningen med många glada skratt varade genom hela föreställningen.
Anders förklarade att han kommit med i idrottshistoriska sällskapet, p.g.a. han gillar de många härliga actionbilderna med idrott som finns i sällskapets arkiv.

Vi fick följa med Anders på en timmes härlig resa med hans egna utvalda bilder. Bilderna kommenterade han med härliga anekdoter och egna upplevelser. Några bilder återges i reportaget nedan.
Anders hade en fin kontakt och skön dialog med de församlade. Många kände igen personerna på bilderna, såväl som årtal och färger på tröjor m.m.
 
Att inte bandy inte alltid stått högst i kurs i Örebro framgick av ett svartvitt fotografi från 1930-31.
 
Mossgröna tröjor!
Tidningsklippet med bilden hade en rubriktext som var allt annat än positiv. 
Arma stad! Först pjucken sen kexen och nu bandyn! 

Det skulle dröja 27 år tills det lät på helt annat sätt. ÖSK–övriga Sverige 1958. 
Så suveräna var ÖSK:s bandylag. Hela ÖSK-laget hade spelat i landslaget. 

Anders berättade att han hittat bilder i arkiven som inte innehöll det som han först hade förväntat sig.

Bilden på den olympiska eldens färd genom Örebro 1952 t.ex.

Då fick jag se min farfar bland publiken, även min far på bilden bland åskådarna.
Ni ser väl att det är vid Hjälmarevägen, utropade Anders.
 
I bakgrunden syns BP-macken som min farfar drev. Jag jobbade extra på macken och tvättade bilar, avslöjade Anders. 

Bandytröjorna var inte så praktiska på 60-talet och tidigare. De mjuka ylletröjorna fungerade som skurtrasor när det blev mildgrader och blött på isen. De tidiga konstfrysta banorna och naturisarna kunde lätt bli veritabla vattenpölar och tröjorna blev dyngsura och tunga, tyckte Anders. 

Att växa upp på Restalundsvägen 29 'mitt i smöret' med massor av kompisar var en förmån, sa Anders.

På NA:s bild från 1967 syns bl.a. Björn "Lurch" Andersson och Jens Schollin. Även Bo Eriksson i ljus överrock. 

Hela Eyrafältet låg tillgängligt på ett snöbollskasts avstånd. Idrottshuset, Eyravallen, tennisbanor, Vinterstadion. 
Det var inte väl så konstigt att man blev idrottsintresserad, menade Anders.
 
Flera viktiga ledare som Anders mött i sin idrottskarriär, som han menade varit föredömen i sina roller. Sven Bergström i ÖSK-bandy, omtyckt-kunnig-LEDARE. Orvar Bergmark självklart i både bandyn och fotbollen. Curt Einarsson, förbundskapten i bandy, en nyskapare med sin pedagogik. 

Vi fick t.ex. var och en små lappar med notiser. Alla fick unika och personliga ledord, de kunde dyka upp på bussresor eller som brev. Curt hade järnkoll på alla och visade oss att han brydde sig om den enskilde. Utan engagerade och duktiga ledare är det svårt att nå framgång i idrott, ansåg Anders.

Förebilder som Olle Sääw och Olle Totten Gustavsson, var också betydelsefulla. Snögubben Sääws kommentar i halvlek på den beryktade bandyplanen Sahara i Lesjöfors, framkallade många igenkännande skratt.

 

Anders berättade att Olle visade upp märken på armarna och flera andra delar på kroppen. När det var dags att gå ut på isen efter pausen ropade Olle: Kom igen grabbar. Jag tror det blir värre i andra halvlek!
 
Anders’ målvaktsdebut i fotbollsallsvenskan skedde 1968 i Norrköping. Sven-Gunnar Larsson hade blivit skadad i en landskamp på Wembley. Centerhalven Totten, som såg att Anders verkade lite tagen av  
situationen, stöttade honom inför matchen. Du behöver inte vara orolig Anders. Kommer det boll fram till dig – så kommer det ingen spelare. Kommer det spelare fram – så kommer det ingen boll.

Målvaktskarriären gick via U-landslag tillsammans med profiler som, t.ex. Kenta Olsson, Roland Andersson och Anders Bäckström BK Forward .

Vår Anders återkom till ÖSK fotboll som målvaktstränare 1989. Han menade att Anders Karlsson, dåvarande förstemålvakt, som tragiskt omkom 2015, var den bästa målvaktstalang som han träffat på.
 
Vi fick avslutningsvis lyssna till ÖSK-visan  i en inspelning från 1977*.

Anders avtackades av Sven-Arne med en present tillverkad av ÖLIS 'egne' träsnidare Lars Henningsson. Varma applåder från publiken ledsagade överlämnandet.

Ett bokstavligt bevis på publikens uppskattning kunde avläsas i de många som kom fram till Anders och personligen ville framföra sitt tack.

uppsnappat av 
Rolf L Lundin
 
* Lyssna på inspelningen här
 
Tisdag den 27 februari
Frälsningsarméns lokaler, Örebro
 
Caféträff, med tema fotboll, ledd av Kjell Sunesson. Gäst: Axel Kjäll


ÖSK:s tränare Axel Kjäll gästade Sällskapet för att ge sin syn på fotbollslagets förutsättningar inför allsvenska serien 2018. Axel, 28 år, har varit aktiv i BK Forward, Trelleborgs FF och Örebro SK. Innan Axel tog över laget var han biträdande tränare till Alexander Axén.

-Det var fördelaktigt för mig att få ta över redan under höstsäsongen för att väl kunna förberedda laget inför 2018. En del av förberedelserna är att jag har skapat ett helt nytt team runt laget med nya personer som biträdande tränare, målvaktstränare, fysisk tränare och sjukgymnast, berättar Axel.

Arbetet med truppen har utöver fysiska förberedelser inriktats på att försöka få ett antal starka individer bli ett vinnande team.

Spelmässigt är den största förändringen att vi kommer att spela med en 3-5-2 uppställning i båda försvar och anfall. Denna uppställning innebär att vi blir starkare centralt, med tre mittbackar, i defensiven. Samtidigt kan vi vara mer offensiva med två kant/vingspelare på de båda kanterna. Jag prövade uppställningen något under hösten för att främst förbättra vårt försvarsspel, vi släppte in för många mål, och det föll mycket väl ut.

Truppen är något mindre i år vilket ökat konkurrensen om att få vara med i startelvan samt ger utrymme för yngre spelare att träna med A-laget.

Innan seriestarten har vi utöver träningsmatcher kvalet i Svenska Cupen. Premiären är mot Sundsvall borta då vi förhoppningsvis kommer att vara mycket väl förberedda.
 

Vi har testat att med enkel inspelningsutrustning spela in Axel Kjälls framträdande. 
Om du vill höra testet tryck på länkarna nedan.
 
Lyssna på Axel här Inledning  06:00 minuter
Lyssna på Axel här Fortsättning  17:52 minuter
 

Bilder tagna av Sten Berglund och Claes Pedro
är klickbara till större format i egna fönster

   
   
   
    
  
 
Onsdag den 14 mars 
Rikssalen Örebro Slott
 
Utnämning av 4 nya idrottare till Wall of Fame (WoF)

Portarna till Örebro Slott slogs upp formellt kl. 13.30 och redan vid nämnda klockslag hade ett tiotal medlemmar betalat entréavgift och satt sig för att fika smörgås och kaffe alternativt the i Länssalen.

Vid det officiella öppnandet, samt vid presentationen av de "de 4 nya", så hade det samlats ett 140-tal personer i Rikssalen på slottet.

Ordförande Kjell Sunesson hälsade välkommen till landshövdingen Maria Larsson, de nyutnämnda i Wall of Fame, deras anhöriga, representanter för föreningar vilka de utnämnda tävlat för, juryn för WoF och Örebro Läns Idrottsförbund därtill alla andra närvarande, ingen nämnd och ingen glömd.

Sunesson nämnde kort om utställningen i Kyrksalen på slottet samt berättade också om anledningen till att vi hade och kunde få komma till denna ståtliga byggnad för vårt evenemang och lämnade över ordet till landshövding Maria Larsson.

Det välkomnande som Kjell Sunesson hade gjort, förstärktes omedelbart av Maria Larsson med sitt välkomnande till de legendarer som nu fanns i Rikssalen, ett ställe som omvittnat har varit med om mycket och haft många legendarer av varjehanda sort på besök i detta slott som landshövdingen uttryckte "Sveriges snyggaste slott” och hon får ju bo där dessutom.

Hon berättade att hon besökt andra länder i Europa och också där upplevt fina slott, "men vårt slår dem, även om det låter partiskt..."

"Vi har årligen träffar i slottet där vi träffar duktiga idrottspersoner från vårt län, sådan som under det gångna året lyckats ta något mästerskap av något slag eller annan mycket framträdande roll.”

Hon nämnde om, samt vände sig till, de nu nyutnämnda i WoF och berättade kort om av vad hon kunnat utröna under de samtal hon hade haft med dem (men även läst på) i samband med lunchen som avverkats timmarna före i hennes representationsvåning. 

Man bör tillstå att vår landshövding gjort en fin research om de nya i WoF.

Hon framförde dessutom ett "TACK för en alldeles väldigt fin utställning som ju nu fanns i Kyrksalen invid."

Varpå mikrofonen åter överlämnades till Kjell Sunesson som bad att Bernt Larsson, ingående i juryn för WoF, skulle komma fram. ÖLIS ville på ett enkelt vis framföra sitt stora tack och överräckte en blomma till Bernt för alla de foton som vi har kunnat få använda i vår utställning och där Berndt tagit fram i princip så gott som alla. "Utan Berndt hade det varit en mager utställning”, som någon i publiken sa.

Eftermiddagens moderator Håkan "Lillis" Olsson presenterades kort av Sunesson. 
Håkan har rik erfarenhet från detta som speaker och TV-referent på travbanorna i Närke, Sörmland, Västergötland och Sundsvallstrakten

Håkan bad att först få prata med Cissi Ferm. Cissi hade som alla förstår ett par teckenspråkstolkar med sig och efter några sekunders "små förvecklingar" så kom intervjun att bli som "dansant" föreställning.

Cissi berättade att hon som 15-åring kom till Örebro och fick en underbar tid med framgångsrik karriär som basketspelare i KFUM Örebro men hon trivdes alldeles utmärkt i övrigt i Örebro med skolan, tjejerna i laget och med de trevliga och duktiga ledarna.

En fullödig presentation av Cissi finns i vår medlemstidning samt på vår hemsida (se rubriken Vår medlemstidning,) och det gäller för övrigt även de andra nya i Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap och dess WoF-utnämning; Henrik "Henka" Gustafsson, Håkan Malmrot och Karin Rabe.)

Tillsammans med Henrik ”Henka” Gustafsson önskade "Lillis" att Henrik Brändh från NA och juryn för WoF att han kunde komplettera "Henka" i sina utsagor.

Brändh har ju skrivit om "Henka" ända från ungdomsåren och hela karriären. 

För "Henka" sa: Jag var där för att köra och ha trevligt, resultaten visste jag att andra kunde och kan hålla reda på.

Henrik Brändh påminde om första gången på Wembley, London. 
Ja, då gick luften ur för jag fick punktering (!)… ja sannerligen i dubbel mening.

Hur är det, frågade "Lillis", har du fått några skador genom åren? . 
Ja nog har jag det alltid, jag har brutit både båtben, skenben, ja i foten ... ja överallt i kroppen, nästan.

Nå´n broms på cykeln fanns väl inte? 
Nä´ jag var där för att gasa inte bromsa…

Vad sysslar Du då med till daglig dags? 
Min hustru och jag driver en restaurang och vi har huvudsakligen vanlig husmanskost, så alla är välkomna till Kumla svarade spjuvern Gustafsson.

Nästa legendar var Håkan Malmrot. Han representerades av sin dotter Birgit som är boendes i Getinge. Tillsammans med Birgit fanns Bernt Porsander från Örebro Simallians, som framtagit underlag och berättat om Håkan Malmrots framfart i bassängerna i början av förra seklet närmare bestämt i början på 1920-talet och några år framåt. 

Håkan var uppvuxen i Örebro och de första simtagen togs - som för många andra - vid badanläggningen Kallis (som låg i västra delen av Nygatan och där det idag är en central genomfartsled, Östra Bangatan). Han sökte sig till USA i ungdomens år, berättade dotter Birgit, men trivdes inte riktigt där utan återvände med jämna besök till hemstaden Örebro. Håkan Malmrot ligger för övrigt begravd på Nikolai/Södra kyrkogården, centralt i Örebro. Malmrots prissamling fanns inte plats för i Örebro vid det tillfället som det var aktuellt utan den finns numera på Göteborgs Idrottshistoriska Sällskaps anläggning ute i Kviberg i nordöstra Göteborg.

Sist men inte minst kom Karin Rabe upp på scenen. Hon var mycket framgångsrik i orientering och första kvinna i Sverige att vinna världscupsseger totalt. Förutom flera landskamper, 51 mästerskapsmedaljer varav högsta valör 13 gånger i orientering var Karin också framgångsrik, och svensk mästarinna, i draghundstävling. Karin berättade att hon tävlade både för Almby IK och för Hagaby då hon bodde i Örebro.

Karin håller numera inte på med något tävlande eller träning, men är engagerad inom politiken uppe i södra Dalarna.

Som avrundning av denna träff kom moderatorn för invigningen av den första Wall of Fame-utställningen på slottet, Mats Dahlberg, upp på scenen.

Som alla närvarande kunde se, tillbringar Mats många timmar i rullstol då han - som han själv berättade - var i Dalarna förra året för att referera ishockey för Sveriges Radio. Han bodde på hotell i Borlänge och hade drabbats av en stroke under sena kvällen/natten och blev liggande nedanför sängen, mellan den och väggen, och kunde inte komma åt telefon eller någon annan larmanordning. Detta medförde att Mats blev liggande oerhört länge innan någon upptäckte hans situation. Det blev ambulansfärd till Falun och därefter helikopterfärd till Uppsala. Så småningom blev det, efter flytt till Örebro och universitetssjukhuset där, påbörjad rehabiliteringsträning. Numera bor han "mitt i idrottsdeltat" i Örebro nämligen på Restalundsvägen med Behrn arena som en av de närmsta grannarna.

"Det var trevligt att få göra comeback med en mikrofon, det känns bra.”

Han uttalade sitt gillande över det val som WoF-juryn enats om och önskade dessa utvalda lycka till i framtiden, även om det inte sker på tävlingsanläggningar eller i skogen.

Tillställningen avslutades med diplom- och blomsterutdelning till "de fyra" samt ett tack och blommor till landshövding Maria Larsson och till dagens moderator Håkan "Lillis" Olsson

För noteringarna
Sven Arne Ahlberg

 

Bilder tagna av Claes Pedro och Sten Berglund
är klickbara till större format i egna fönster
  

   
   
   
   
   
   
   
    
 
 
Onsdag 25 april
Måltidens Hus Grythyttan, Formens Hus Hällefors


Måltidens Hus
Ett drygt femtiotal medlemmar gick ombord i Lindbergs/Björcks buss på Slottsgatan Örebro för att bese den nu kompletta utställningen innehållande de utsedda av Sällskapet inom Wall of Fame, nu totalt 15 stycken. Innan "örebroarna" anlände dit, mellanlandade man vid Måltidens hus i Grythyttan där en välsmakande lunch intogs. Efter lunchen fick de närvarande en guidad tur, med start invid denna förutvarande Paviljongen som funnits med vid världsutställningen i Sevilla 1982 och som blivit uppbyggd med stort initiativ och deltagande av Carl-Jan Granqvist tillsammans med näringslivsföretag.

Guide för dagen var Emelie Mills som visade både omgivning kring byggnaden men också de inre regionerna. För den som inte sett detta är och var det enormt imponerande. Det var också en nyhet för många i ressällskapet att få se festsalen kallad Kalastorget i bottenvåningen med bl.a. därvarande utställning innehållande exempel ur Nobelservisen som ju används vid Nobelmiddagen i december varje år. Emelie visade också kurs- och demonstrationskök, bibliotek – förresten utsett till Årets Bibliotek 2004- och Kokboksmuseet och där finns bland annat delinnehåll ur välkände Tore Vretmans stora samling av kokböcker. Allt i detta rum inneslutet innanför säkerhetsdörrar av kraftfullt slag. Emelie avtackades med en varm applåd.

Hällefors
Så bar det av mot Hällefors där Wall of Fameutställningen var uppmonterad sedan någon dag före samt kaffebord arrangerat av Hällefors kommun och med stor hjälp och initiativ av och med relativt nytillträdda Kultur och Fritidschefen Kicki Johansson i spetsen för det hela. Kicki inledde för de närvarande, närmare ett hundratal personer och informerade om några vägledande ordningsfrågor, därefter hälsade ÖLIS vice ordförande Reignar Johansson alla de närvarande välkomna och vände sig särskilt till Hällefors kommunstyrelses ordförande Annalena Järnberg samt till Marie-Louise Forsberg-Fransson som är Örebro Läns Idrottsförbunds och SISU:s ordförande för distriktet.  Johansson fortsatte med att berätta bakgrunden och historiken till hur Wall of Fame utställningen tillkommit och att den sedvanligt innehåller bild och textinformationsdel av lokala framträdande idrottspersoner, här i Hällefors kan man på skärmen se bl.a Curt Löfgren, Torgny Mogren, Fredrik Berg m.fl. Denna flexibla och mobila utställning har skett med ett oerhört starkt och stort stöd utav Idrottsförbundet/Sisu samt Adolf Lindgrens stiftelse. Initiativåret var 2015 och den egentliga igångsättningen kom till 2016 med att en grupp utsedda och tillfrågade personer kunde utgöra jury. Dessa representerar Idrottsförbund, media samt ÖLIS med juryordförande Kjell Sunesson i spetsen.  Man hade i en första ”gallring” ett 70-tal förslag på idrottspersoner, i nästa c:a 40 för att slutligen landa på en ”startelva”. Invigning skedde på slottet 2016 med landshövding Maria Larsson som invigningstalare.

Invigning
Så var det då dags invigning här i Hällefors och uti denna eminenta sal, i det nu omgjorda f.d. Formens Hus men nu Hällefors kommunhus (officiellt invigs det 25 maj detta år). Annalena Järnberg och Marie-Louise Forsberg-Fransson drog i var sin ända av ”ögleknuten” och så var invigningen officiellt klar under applåder från de närvarande.

Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap Thomas Eklund en av initiativtagarna från allra första början av Sällskapet förevisade ett historiskt bildcollage av organisationen ÖLIS med förre talmannen Henry Allard som första ordföranden. Vad som görs inom Sällskapet också exempel på vad som gjorts genom åren. Alla hälleforsare är välkomna att bli medlemmar och ansökan fanns framlagd invid kaffeborden, så välkomna, sade Eklund.

Lokala idrottspersoner
Därefter vidtogs presentation av lokala idrottsrepresentanter och moderator och intervjuare utav dem var Thomas Eklund. Vad vore då inte lämpligare att ta fram kommunens främste representant nämligen Annalena Järnberg som berättade ödmjukt att hon deltagit i styrkelyft och var en av pionjärerna för detta i landet. Ja, hon var den första kvinna i landet som tävlade elitmässigt i denna gren . påpekade Kicki Johansson lämpligt. Andra som Eklund intervjuade var Olan Karlsson tränare och ledare inom ishockeyn där denne poängterade framgångar inom damhockeyn varv 6-7 flickor de senaste åren gått vidare till hockeygymnasium och det finns också landslagstjejer med i den gruppen. Att vi så småningom (nu är det förstås ett antal år sedan ,1985) har självklart inverkat att det är ett bra intresse för sporten. Lokalt var man också duktiga i sporten – då mest på den manliga sidan -  innan hallen tillkom, men då på uterink, som var det vanliga på den tiden.

Innan nästa framträdande Hälleforsprofil skulle komma fram bad ÖLIS hedersordförande Rolf Hallgren om att få komma fram och berätta om en liten sägenomspunnen historia gällande den duktiga skidåkaren men nu framlidne Curt Löfgren från Hällefors som hade varit och tävlat i Finland på den tiden, vi pratar nu om tidigt 50-tal, där Curt fick frågan vid en sammankomst för ett antal år sedan ”om det förekom fusk inom skidsporten då på den tiden?,,,,,"Nja", sa Löfgren, "men då jag åkte förbi en och samma finländsk åkare två gånger….då frågade man sig hur hela friden bansträckningen var för den mannen….." 

Jätteapplåder för Hallgren

Laila Palm och Mats Olsson representerade Hällefors Gymnastikförening och man hade och är framträdande i truppgymnastik. De båda ledarna och styrelsepersonerna Palm och Olsson betonade glädjen och mångsidigheten, främst för den omfattade ungdomsverksamheten i föreningen och de ledare som håller i detta med gymnastikträning och tävlingar. Orienteringens representant denna eftermiddag var Johnny Brant Hällefors OK. Föreningen är en anrik sådan och man har ju varit SM-vinnare i stafett 1965 och här fanns duktiga orienterare såsom Rolf Hedlund, Yngve Wigert och P-O Skogum. Man arrangerade också 3-dagars budkavle mellan 1984–2005 och arrangerade landslagsläger m.m. så det gjorde att vi lade så stor kraft på det att vi nästan tappade en generation av ungdomar som ju också påkallade intresse för sporten, det tror vi oss dock kommit tillrätta med.  Ni har ju också en fin klubbstuga att härbärgera er verksamhet i. Det är också ett föredöme i dessa tider.

Thomas Eklund  bjöd fram två ungdomar som är framträdande var för sig men även tillsammans. Årets Ryttare i länet och ingående i Ridsportförbundets talanggrupp, det är bra epitet för en duktig person som dig Patricia Normark-Berg, sade Eklund. På frågan hur intresset kom att bli så stort och framträdande kom hon att informera de närvarande om att hon hade intresserad familj men att i omgivningarna här uppe kanske inte är stå jättestort för hästtävlingar, så det gällde och gäller att hålla i så gott det går. …”och hittills har det gott bra sporde trevliga Patricia.

Bredvid Patricia på scenen fanns en annan Berg nämligen Fredrik Berg…..jo det är riktigt de är gifta sedan nå´t år tillbaka men Fredrik var duktig på detta med enduro och att han hamnade i det sammanhanget var bara en slump och tillfällighet för i min familj fanns väl inget genuint motorintresse, det gick dock ganska bra och jag var också med i den klassiska Novemberkåsan. Så skedde en olycka 2012 som gjorde lång att det blev en konvalescens och i träningen cykel och det blev cykel som blev mer intressant och där fanns och finns viss likhet mellan mountainbike och enduro så nu kör jag det mestadels och det har gått riktigt bra.

I gruppen om duktiga idrottspersoner bjöd Thomas Eklund fram Kicki Johansson, nämnd ovan som Kultur– och Fritidschef i kommunen. Och hur hamnade Du här, var frågan. Kicki berättade att hon är värmlandstjej med ursprung Kristinehamn. Hon längtade hem efter att varit i Arvika och Södertälje ett antal år och de senaste 9 åren varit fritidschef i Huddinge. Hon såg en annons och sökte…."så nu är jag här och pendlar mellan Kristinehamn och Hällefors dagligen," sade pigga Kicki. För den oinvigde ska sägas att Kicki har en mycket framträdande historik inom idrotten och då allra främst inom basket där hon har bl.a. 190 landskamper flest kamper av alla damer i Sverige. Hon 3412 poäng gjorda i landslaget, har gjort 62 poäng i en match i elitserien. Hon har 6 raka SM-guld från tiden i Arvika. Hon var också duktig i fotboll men inte på den höga nivån som inom basket. Det finns säkert mer att berätta utifrån Kickis "erfarenhetsskattkista" men den minnesgode kan minnas att hon deltog i programmet Mästarnas Mästare i SVT för några år sedan. Hon slet av en lårmuskel i tidigt stadium, tyvärr . Slutligen skall också sägas att hon ordförande i Värmlands Idrottsförbund således kollega med Marie-Louise Forsberg Fransson.

Kjell Wahman, ledamot och funktionär i Ölis, berättade om höstens frågesporttävling och uppmanade att anmäla lag till tävlingen senast 31 maj. Information finns att läsa på Ölis hemsida och i pappersutskick.

Alla de närvarande i salen tackade med en applåd för fika och trevligt framträdande men också att fått se den kompletta WoF-utställningen.

//Noteringar av Sven Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg, Claes Pedro och Sten Berglund
är klickbara till större format i egna fönster
   

   
   
   
   
   
   
   
 
   
 
Onsdag den 23 maj
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan-Rudbecksgatan, Örebro

 
FRÅN ELITDOMARE I ISHOCKEY TILL KONCERNCHEF
 
Caféträff med f.d. elitdomare Börje Johansson

Ett 70-tal medlemmar hade samlats i Frälsningsarméns lokaler på Kungsgatan i Örebro för att lyssna till f.d. elitdomaren Börje Johansson från Tranås. 

Innan hans framträdande informerades de närvarande om vad som planeras inom ÖLIS den närmaste tiden och i höst.

- Möjlighet att deltaga och anmäla lag till frågesporttävling finns fortfarande och maj månads utgång är sista datum för det.

- Den 8 juni kommer Rolle Åhmans och Tord Grip att marknadsföra "sina" senaste bokalster i vilka de två - var för sig - medverkat i framtagande av "Udda lirare" respektive "Fotbollspelarpojken", den senare en biografi om denne. Detta framträdande har också berättats om på ÖLIS Hemsida.

- Programmet för höstens Caféträffar håller på att utarbetas och utskicket till medlemmarna sker i mitten augusti och första Caféträffen blir den 29 augusti på Frälsis !

När så Börje Johansson fick tillfälle att framträda startade han upp med "att det skulle bli roligt att få berätta lite om hur det kan vara att vara domare inom ishockeyn bl.a."

Johansson visade ganska så omgående upp sitt anförande med att visa TV-sekvenser från det tillfälle då "Foppa" Forsberg då i 20 -års ålder uttalade de berömda orden om att denne tyckte Börje varit en dålig domare så "skulle egentligen få ett slag på käften". Uttalandet gjorde "Foppa" då efter några sekunder efter förlorad match för hans MoDo mot Malmö 1994 och SM-finalen.

Börje visade upp en fin diplomati och påpekade just detta att uttalandet skedde i ungdomligt oförstånd och några få sekunder efter förlust. Man måste ha förståelse som domare i sådan situation, menade Börje.

Händelsen rönte och röner tydligen fortfarande intresse, så man får väl leva med den genom livet, trodde Börje. Det var t.o.m. så att Bonniers skulle framställa "viktiga händelser under 1990-talet" och visa det på TV och där ville man att ovannämnda händelse skulle finnas med. "Det är ju roligt att blivit berömd för något", tyckte den gode Börje.

Efter avslutade domarinsatser har jag haft förmånen att kunna satsa på det civila och idag är jag nu koncernledare för en verksamhet inom tjänster och personuppdrag för upp emot 850 anställda på flera olika orter, företrädesvis i södra och västra Sverige. Min och familjens bostadsort är fortfarande i Tranås.

Vårt företag har sedan ett antal år även filialkontor i Örebro och som finns i hörnet av Östra Bangatan-Olaigatan och heter MONTICO.

För att återgå till detta om domare i elitsammanhang så började jag faktiskt att vara ungdomsdomare redan i tonåren både i fotboll och ishockey. Kan kanske förundras över att det blev så i en "utpräglad" bandystad som Tranås, men jag föredrog dessa och så småningom då jag blev tvungen att välja och blev det ishockeyn.

Att bli elitdomare kräver både sin utbildning och erfarenhet. Det är många kurser som man måste och bör genomföra genom åren.

Börje framställde en önskan till auditoriet om varför man trodde man skulle önska vara domare.

Det gavs flera intressanta svar, "men främst var det väl att man hade intresse och att man ville vara med".

Steg som man sedan i unga år genomförde var:

Ungdomsledare och ungdomsdomarkurser

Distriktsdomarkurser

Förbundsdomarkurser (uppföljning med betygsättningar av insatser i matcher)

SHL-domarkurser och därmed rankning inom detta.

Internationella uppdrag och bestämmelser och regler för detta.

Så det är mycket tid som åtgår för att odla ett intresse, till det kommer alla resor och förberedelser. En och annan sak har man kanske fått försaka, men det har varit trevligt många gånger och i många år.

Börje gav flera exempel på i bild och citat om händelser genom domaråren inom ishockeyn.

Han kunde och visade också upp troféer som han både uppfyllt och erhållit och som exempel hade han erhållit i tre år uppmuntranspris av spelarna inom elitishockeyn för främsta domarinsatsen. Det betydde och betyder mycket, för mig sade han.

Det är många domaruppdrag som varit speciella såsom domare i landskamper, i Canada Cup , VM och OS-turneringar, men också möten med lag, spelare och ledare i olika konstellationer.

Detta som hände 1994 i Lillehammer, där jag var en av domarna, var väl och är väl speciell.

Vi fick vara med Tre Kronor efter och i samband, med deras guldmedaljfirande. För att inte tala om att vi också kunde få vara med, då ett specialplan från SAS landande på en militärflygplats utanför Oslo. Vi - laget och svenska domarna - blev hämtade för färd mot Stockholm där firandet sedan skulle fortsätta. 

Nånstans över Västerås - skulle jag tro - blev vi varse av flygkaptenen i vårt plan att vi skulle titta ut genom ventilerna i planet och vi blev "uppvaktade" av två jaktplan från Svenska Flygvapnet och de låg med oss mot Stockholm med bara 5 meters mellanrum (!) mellan flygplansvingarna. Det ska sägas att alla tre planen flögs med autopilotkörning innan de mindre slutligen "vips" var borta från vårt plan, innan landning. 

Jättefint minne också, sade trevlige Börje Johansson.

Börjes timslånga framförande avslutades med några frågeställningar där han ytterligare kunde utveckla om problematik och lösningar på olika händelser i ishockeyrinken.

Som avslutning fick Börje dra fram två vinnare i "halva-potten" lotteriringen och det var en lycka för två som heter Anders denna dag. Edh och Carlsson var efternamnen på de två som kunde gå hem med påfyllning i plånboken. 

Börje erhöll också en träsnidad ljusstake - framställd av vår medlem Lasse Henningsson - som ett minne utav denna dag.

Han avtackades med ett par rejäla applådåskor och alla i salen önskades en skön sommar utav ÖLIS.

Noteringar av
Sven Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 
 

   
   
   
 
Caféträffar hösten 2017
 
Onsdag den 23 augusti 
Frälsningsarméns lokaler

 
Träff med Elin Magnusson f.d. elitfotbollspelare i KIF Örebro, senare herrfotbollstränare och nu åter i KIF Örebro, som assisterande tränare.

Hjärtligt välkomna till höstens första program på ÖLIs, säger Sven-Arne Ahlberg. Ni ska straxt få träffa en trevlig person.
 
"Hej!" svarar Göran Gunnarsson. Det åtföljs av hjärtligt skratt från dryga femtiotalet i publiken. Göran finns bakom Sven-Arne försedd med headsetmikrofon för att vara moderator i träffen med Elin.

Publiken har tagit plats i stora salen efter fika i det intilliggande caféet. Dagens fotbollstema har fått en försnacksupptakt med samma tema. Många har tagit del av ÖSK's herrfotbolls presskonferens där ersättaren till avgående Alexander Axén som tränare presenterades. I tidens anda har det kollats på appar, saiter och facebook. Åsikter fram och tillbaka bytes om Axel Kjäll som ansvarig tränare.
 
Sven-Arne påminner om höstens fortsatta program på ÖLIS som skickades ut till alla medlemmar under vecka 33. En extra puff för årets höstresa till Friends Arena den 23 september, där det inkommit trettio anmälningar till dagens datum. -Först till kvarn gäller, påpekar SAA, 800 kr för resa, mat på Hoa-Hoa’s restaurang och entré till GP-finalen i speedway, det är billigt.

Sven-Arne hälsar därmed ordförande Kjell Sunesson fram till mikrofonen.

Kjell redogör för den uppdatering av medlemsregistret som nyligen gjorts. -Det innebar att ett antal som inte betalt medlemsavgift enligt stadgarna har avförts. Vi brukar stolt säga att vi är 850–900 medlemmar. Det stämmer inte längre, mer korrekt är snarast 750.
 
Det är inget konstigt med det, fortsätter Kjell, det är naturliga avgångar m.m., men jag tycker att det skulle vara fint om vi som är aktiva bjuder med någon kompis och gärna hans fru/sambo till någon caféträff. Det vore trevligt om vi kunde komma upp till 850–900 medlemmar igen, avslutar Kjell.


Nu plats på scenen för dagens huvudnummer, annonserade Sven-Arne; Elin Magnusson med Göran Gunnarsson som moderator.
Göran inledde med att konstatera; F.d. elitfotbollsspelare, fotbollstränare, lärare och mamma. Hur får du ihop det? Elin konstaterade enkelt: Bra stöd! Göran fick ett leende tillbaka och ett glatt skratt från publiken när han travesterade en gammal klyscha: Bakom varje framgångsrik kvinna står en stark man, eller!? Den glada stämningen kom att prägla hela caféträffen.

Göran frågade hur fotbollen började för Elin. Elin berättade att det började i skolan i Hallsberg, redan då hon var sju år. Det kom  att bli Hallsberg ända tills hon blev femton. Kumla kom att få en ettårig visit när hon gick i nian. Därefter blev det KIF Örebro.

Göran undrade hur det var att komma till KIF med de redan etablerade stjärnorna som t.ex. tvillingarna Hammarström. Elin avslöjade att hon, då hon var åtta år, hade spelat mot Marie och Kristin i Örebrocupen då de spelade i Glanshammar. Jag tyckte Marie var skitbra på allting med bollen redan efter en liten stund i matchen, sa Elin med eftertryck. I andra halvlek ställde hon sig i målet. Det var först efter en stund som jag upptäckte att de var två. Kommentaren gladde publiken. Vi hade ju också kommit att bli lagkompisar i distriktslaget innan jag kom till KIF.
 
Göran noterade att de andra stjärnorna i KIF gick till andra klubbar inte minst Göteborg, men att Elin blev KIF trogen. Jag fick också anbud men ville bara ha korta kontrakt, kommenterade Elin.

Kraftiga applåder följde Görans redovisning av Elins meritlista i KIF, från 2003 i allsvenskan 275 matcher, 30mål och 96 assist.
 

Hur var det att få yrvädret Pia Sundhage som tränare 2005, undrade Göran.

Ska jag säga det, sa Elin och såg lite lurig ut. Hon kom från Norge då och hon hade tyckt att spelarna var lite tråkiga. Av de 7-8 tränare plus assisterande jag haft är hon bäst. Pia betydde ett uppsving för alla i klubben. Spelare, styrelse ja alla. Hon lockade också till sig bra assistenter. Hon var bra som tränare men också duktig på att delegera.
Triumfen med seger i Svenska Cupen, 2010, var väl en milstolpe, tyckte Göran. Absolut, sa Elin.

Vi fick se en video med klipp från Elins (nr 12) framfart. De snabba fötterna och bollkänslan i vänsterfoten var en njutning att beskåda, tyckte många med undertecknad.
 
Landslaget blev aldrig din hemmaplats, sa Göran. Jag kom med 2013, gjorde ett inhopp mot Brasilien i en träningsmatch. Jag kom med som 31-åring i EM-truppen men fick inte gör något inhopp.
 
Hur ser du på utvecklingen inom damfotbollen i KIF som du varit med om, undrade Göran. Elin konstaterade att de gick från grusplanen i Vivalla till Örnsro vidare till Behrn Arena med dess fina förutsättningar. Dessutom ett gym intill. De bra träningsmöjligheterna var en starkt bidragande orsak till att jag valt att stanna kvar.
 
Din sista match, som spelare, blev i Paris 2015, Champions League. Hemma 1-1, 0-0 i Paris. Hur var det, frågade Göran. Fantastiskt, sa Elin, med en publik på 7000 på hemmaplan. Borta blev vi tillbakatryckta och blev i och med deras mål på bortaplan utslagna. Det var dock många olika känslor inblandade i mötet med Paris. Det var nära i tiden med terrordåden i Paris.

Men senare kom den verkliga sensationen för mig, sa Göran. Du skulle bli tränare för min gamla hembygds fotbollslag, Yxhults herrlag. Hur gick det till? Elin förklarade att en fotbollsbekant, Jörgen Gustavsson, efter en intervju i NA hade undrat om hon kunde tänka sig att vara tränare i Yxhult. Därefter var det Ove Lindqvist, ordförande i föreningen, som ringde och frågade. Två dagar senare ringde han igen, å så var det klart.

Enligt en artikel i tidningen Expressen utsattes du för många sexistiska påhopp och nonchalant bemötande, sa Göran, hur var det? Elin menade att hon inte hade några sådana problem med de spelare som hon tränade. De som hävdat att det skulle vara problem med sju olika nationaliteter i laget, det stämde inte för mig. Jag tror de märkte att jag gjorde mitt bästa och att jag kunde fotboll. Däremot var det ledare i andra lag som låtsades att de inte såg mig när vi var på besök. Det är dock ingenting som jag brytt mig om. Jag har valt att inte lägga energi på det. Vi vann ju dessutom serien.

Avslutningsvis undrade Göran hur det var att vara assisterande tränare i KIF just nu. Elin menade att de var ett bra team med Martin som ansvarig. Laget har haft en tung vår och är nu sist i tabellen. Hon tyckte att baklängesmålen på sistone är en produkt av vårens resultat.

Trots Elins tankar om hur kvällens match på Behrn Arena mot Eskilstuna skulle kunna vinnas kan det konstateras att det slutade 0-1. 

Göran avslutade sitt uppdrag som moderator med att dela ut fribiljetter till kvällens match. Nils-Yngve och Anki fick två som belöning. Nylle hade en gång givit Göran det enda beröm han fått som målvakt i fotboll.

Det kan ha berott på att jag kastade ut bollen till honom varje gång jag hade fått tag i den.

Applåder och skrattsalvor avrundade därmed Elins och Görans uppskattade framträdande.

Elin fick en förfrågan från Sven-Arne Ahlberg om hon ville tjänstgöra som neutral funktionär vid lottdragningen av lotteriet "halva potten". De två nöjda vinnarna blev Anders Edh och minsann om inte den välförtjänte hedersknyffeln, Nils-Yngve Almqvist, blev den andre.

Därmed tackade Sven-Arne alla deltagare i hösten 2017:s första caféträff för visat intresse.

//uppsnappat av Rolf L Lundin//

PS
Missa inte Håkan Bågenviks utmärkta artikel om Elin i vår medlemstidning Idrottsarvet nr 61 2017, sidan 9. Du som inte har pappersexemplaret tillgängligt kan läsa det på vår hemsida: http://www.olis.nu/pdf/idrottsarvet_61.pdf
DS
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
Onsdag den 20 september 
Caféträff
Lindesberg Arena


Wall of Fame och idrottsprofiler från Lindesberg

Dryga trettiotalet resenärer hade infunnit sig på Slottsgatan för resa till Lindesberg Arena. Vår chaufför Leif Eriksson visade åter prov på kunnighet och erfarenhet som chaufför. Han bemästrade även den enda av företagets 50 bussar som är utrustade med unikt bromssystem. Han fick igång motorn efter att den stannat redan vid Järnvägsgatan, en prestation så god som någon.

Sven-Arne Ahlberg skickade med hälsningar när han stack in huvudet strax före avgång och påminde om förestående höstresa till Speedway GP på Friends Arena lördag 23 september. De resterande två platserna som fanns kvar fylldes upp under resan och innan dagens slut.

Guidning

Framme vid Lindesberg Arena tog vi emot av guiderna Sharon Ahlström och Daniel Wiklund. De båda jobbar för Besök Linde AB. Sharon, med några inhopp av Daniel, gjorde ett utmärkt jobb som kunniga informatörer om den kolossalt imponerande anläggningen, som invigdes i augusti 2010.
 
- Det är en multiarena på 10 tusen m2, klargjorde Sharon. Vi fick bokstavligen uppleva vad det innebär. Den stora hallen med två handbollsplaner på tvären, skilda åt med en flyttbar mellanvägg, fungerade som matcharena för LIF Handboll. Väggen tas bort och läktare av teleskopmodell rullas ut med plats för ca 300 åskådare på vardera långsidan.
 
- Sveriges vackraste judohall, påstod Sahron, fick vi skåda in i. Utsikten via panoramafönstren över Lindesjön underströk hennes påstående. Gymnastikhallen med specialgolv för att minska belastningen på de aktivas leder vid hopp etc. fyllde på i raden av imponerande möjligheter i multiarenan. I hallen finns även möjlighet att utöva 'parkour' cityjympa.

Svenska gymnastikförbundets hemsida beskriver det så här: Parkour är att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigast och effektivast sätt möjligt. I parkour ses varje hinder som en möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning, för att överkomma allt svårare hinder. Parkour utövas såväl inom- som utomhus – bara fantasin sätter gränser för vilka hinder och banor som ni kan skapa utifrån era förutsättningar.
 
Arenans mångfaldsutnyttjande exemplifierades av Sharon med att t.ex. Lindesbergs manskör har sin vårcaprice i arenan. 250 tusen besök per år, 'fullbokat' i princip 04–22 varje dag. - Fredagskvällar kan vara lite svåra, sa Sharon med ett leende. Ett brukarråd svarar för att tider planeras och att logistiken fungerar. - Vi är en reklamfri arena, poängterade Sharon. Det ser ni nu när vi går runt. På matchdagar finns det förstås reklam i anslutning till respektive publika arrangemang. På Håkan 'Lillis' Olssons fråga om hotellrumskapaciteten i Lindesberg med så stor tillströmning av besökare, förklarade Sharon att det var en bristvara i kommunen som består av 23 tusen innevånare med ca 10 tusen i tätorten. - Vid stora arrangemang får vandrarhem och skolor utnyttjas för att klara efterfrågan.
 
Vår guide, Sharon, fick välförtjänta applåder efter avslutningen av vår intrycksfyllda rundvandring.

Caféträff var nästa programpunkt

Kaffe och bulle fanns för de ca hundra deltagarna i en samlingssal.
 
ÖLIS’ hedersordförande Rolf Hallgren hälsade välkommen. -Kul att se gamla lagkompisar, Uffe Wind, 'Mulle' m.fl., sa Roffe H.

Thomas Eklund gjorde därpå en fin presentation av ÖLIS’ 32-åriga historia. Många ikoner blev presenterade, inte minst sällskapets förste ordförande, talman Henry Allard och fotograf Gösta Klingberg. Tomas redogjorde förtjänstfullt för sällskapets verksamheter och exemplifierade med bilder på de legendariska gäster som förekommit genom åren, såväl idrottare som journalister. Thomas presenterade även de elva nuvarande utsedda i Wall of Fame, och kriterierna för att bli utnämnd till den exklusiva skaran.

Skärmutställningen Wall of Fame finns på plats i foajén på Arenan tillsammans med en skärm med Lindesbergsprofiler. Den officiella invigningen av den utställningen skall ske kommande helg, söndag 24 september, i samband med LIF Lindesbergs handbollsmatch mot Torslanda.
 
Thomas bjöd därmed fram en rad av Lindesbergsprofiler, först Christer Hultgren, som var en av initiativtagarna till ursprunget för dagens LIF Handboll, dåvarande Lindeskolan. Han fick frågan av Tomas om varför just Lindesberg. - Det är en bra idrottsstad, sa Christer. Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, som var på plats, instämde i det och påpekade att flerfaldiga enkäter bland kommunens invånare har befäst uppfattningen att idrott är viktigt för dem.

Utbildningsmöjligheter med idrottscollage i judo, handboll, volleyboll etc. för 150 ungdomar har f.n. 60 inflyttade. Föräldraåsikterna är samstämmiga: bra koncept med boende, aktiviteter etc., bäst i Sverige.

Rolf Hallgren bjöd fram Kent 'Kneten' Andersson för samtal. RH sa med glimt i ögonen: - Du var målinriktad va? - Jag hittade nätet ibland, sa Kneten, med samma glimt. En underdrift av högsta potens. Kneten gjorde 1034 mål under sin hockeykarriär, mest i världen? Sista matchen, 2005, vid 51 års ålder för Fellingsbro/Frövi i div. 2. Rolf tyckte att Kent hade gjort avtryck på många sätt, inte minst genom komma klädd i slokhatt och kamelhårsulster. Det berodde enligt Kent på att han råkat träffa Björn Ulvaeus och Benny Andersson, ABBA. De hade sådan utstyrsel. – Det tyckte jag att jag också skulle ha, avslöjade Kneten. Vi fick reda på att Kent jobbat som lärare och nu också som konstnär med två utställningar. Rolf avlutade samtalet med en fin aforism: -Du var en fin planta som trädgårdsmästaren inte glömde att vattna.

Thomas Eklund lotsade Gert Forsberg, Guldsmedshyttans Hockey, som var med och drev fram hallbygget där, 1982. En hall för hela bygden, den enda hallen som det inte finns några lån kvar på, konstaterade Gert stolt.
 
Thomas fick därmed sällskap av sin namne Thomas Eriksson. T. Eriksson informerade att Linde tennis är av de tre äldsta tennisföreningarna i Sverige. - Det började på Kyrkberget, bilder från den tiden visar tennisspelande damer i långkjol. Han påminde Eklund om deras gemensamma framgång i dubbel som juniormästare 1968.

Handbollen i Lindesberg representerades av Christer Hultgren, Börje Larsson och Erik Bååk. Samstämmigt från alla tre poängterades att redan från starten 1965 med Lindeskolan vikten av att skapa gemenskap, samhörighet, utbildning och trivsel. Börje menade att Christer hade lärt dem att 'föra sig', han menade också att bra ledare för lockar till sig bra spelare.
 
Judon presenterades av Björn Nyberg. De stora framgångarna via Frövi grundades på den egna hallen. En starkt bidragande orsak, också, till att de ännu är Sverigeledande är ambitionen att inte tappa några trots framgångarna.
 
Volleybollens Arnold Bergström betonade vikten av engagerade ledare för framgång. -Det viktiga i allt som inte syns på planen, det är lätt att glömma bort det viktiga i ungdomsverksamheten. Med stolthet konstaterade Arnold: Vi har i år tre stycken som intagits i riksgymnasiet i Falköping.

Avslutningsvis presenterades Lindetravet, Fornaboda, av Håkan 'Lillis' Olsson. Håkan var en tid platschef för Fornaboda. - Jag missar ogärna en travdag på Fornaboda, klargjorde Lillis. Historiens vingar svävar värdigt över travtävlingar i Lindesberg. Första start var redan 1886. - Då kördes det på Lindesjön med kuskar i päls, berättade Håkan. Idag är Fornaboda en sommarbana med tävlingar från april till augusti. Det omvittnade gemytet med grässlänter som läktare och att det inte är någon visitation vid entrén är en publikdragande faktor, inte minst på Midsommardagens topptravdag, tyckte Lillis med en skrattrynka i ögonvrån. Banan har inga lån idag och en god ekonomi, med ett publikrekord från år 2000 med 7300 besökare, sa Lillis.

Han gav oss också en anekdot som anspelar på Lindetravets historiska årtal.
 
Kände travkusken Carl-Erik Lindblom var på resa med farfar Axel till Stockholm. Axel var byggmästare. Den ena byggnaden efter den andra som passerades kommenterades av Axel.

- Den där har jag byggt.

De åkte förbi ett hus med årtalet 1880 på. Carl-Erik sa:

- Den där har du väl i alla fall inte byggt!?

Svaret kom snabbt från farfar Axel:

- Jag hade väl anställda!

Rolf Hallgren och Thomas Eklund tackade alla närvarande för en trevlig träff och de avtackades med hjärtliga applåder.

uppsnappat av 
Rolf L Lundin
 
Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 
   
   
   
   
   
   
   
   
  

 
 
Onsdag den 18 oktober
Frälsningsarméns lokaler i Örebro

Caféträff med Tord Grip
FOLKLIGT – FESTLIGT – FULLSATT
Sällan har den slitna klyschan passat bättre än vid detta tillfälle.

Stora samlingssalen på Frälsis var fylld till bredden. Vikväggen som avskiljer cafélokalerna från stora salen öppnades. En stor mängd entusiastiska besökare, som lockats att lyssna på oerhört populäre Tord Grip, fick ta plats i caféet. Halva caféet fylldes av åhörare.

Ordförande Kjell greppade mikrofonen. ’Det är fullt hus, deklamerade han, det är myckè folk, över 200 stycken. Välkomna!’ 

Kjell angav tonen med sin inledning. ’Förmatchen’ hade på vanligt manér inletts med fika där ljudnivån stegvis 
höjts i kamratliga diskussioner och utbyten av gemensamma episoder, själva kärnverksamheten i ett sällskap, inte minst i ett idrottshistoriskt sådant.

Kjell informerade om ett projekt under vardande. En lagtävling, frågesport med idrottsfrågor, inspirerat av grannarna i väster, Värmlands idrottshistoriska sällskap. Tävlingen är tänkt att ske i Länsradion, vid sju tillfällen, under ledning av rutinerade 
radiojournalisten Bo Jardler. Tanken är att det skall ske i form av kvalificeringsronder, kvartsfinaler, semifinal och avslutande final. Det är också tänkt att det skall ske som en kommuntävling med lag från Askersund i söder till Hällefors i norra länsdelen.

’Finns det intresserade här som kan tänka sig att deltaga, räck upp handen,’ sa Kjell. 
Sjutton uppsträckta händer visade att intresse fanns. ’Håll utkik på vår hemsida framöver, där kommer det att informeras mer om detaljer. Å nu är vi klara med uppmjukningen, dags för ’huvudmatchen’ – TORD GRIP, avslutade Kjell Sunesson.

Fram steg Tord Grip med dragspel.

’Eftersom vi är de här lokalerna, på Frälsningsarmén, tyckte jag det kunde passa med den här melodin’, inledde Tord. Han spelade ’Upp och pröva dina vingar’, så pass medryckande att det uppstod spontant medsjungande från delar av publiken.

Sven-Arne Ahlberg greppade mikrofonen med orden: ’Tord Grip har presenterat sig själv!’ SAA påminde om höstens återstående program och betonade vikten av anmälan till höstmötet. ’Vi beställer förtäring så det är viktigt att vi har koll på hur många som kommer’, sa Sven-Arne. Lottdragning i de två lotterierna utfördes därmed. Tord tjänstgjorde som dragningsförrättare. Fyra glada vinnare fick sina vinstnummer upplockade ur Lillis’ snygga hatt.

Sven-Arne lämnade därmed över till Tord och Håkan ’Lillis’ Olsson som dagens moderator tillsammans med Tord. SAA hänvisade till en kommentar från Tom Ahlands samarbetspartner efter de hade gjort SVT-dokumentären med Tord Grip.

’Det är den finaste avslutningsscen jag sett i en dokumentärfilm.’ 

Håkan ’Lillis’ Olsson tog över med konstaterandet: ’Han är från Norrland och tystlåten.’
Lillis hade gjort ett utomordentligt grundarbete inför samtalet med Tord. Håkan genomförde dessutom sitt uppdrag med en stor portion humor och en perfekt ton som hörbarligen uppskattades av såväl Tord som publik. Föredömligt!

Vi fick, i samtalets form, reda på att Tord föddes 1938 i Ytterhogdal som ligger i Härjedalens kommun, i landskapet Hälsingland, och Jämtlands län. ’Det är 45 mil härifrån, vi hade Z på bilarna, sa Tord och såg pillemarisk ut. Skogen, traktorkörning eller bagare fanns som alternativ till jobb. Kroppshyddan bestämde vad jag skulle arbeta med. Det blev bagare.’

Håkan påminde om en annan norrlänning, också bagare, som kom att hamna i Örebro.
Bergmark ja, sa Tord.

Vad tyckte du om Orvar, undrade Håkan.
Han var bra, han tog ut mig i landslaget, svarade Tord under publikens skratt.

Som 17-åring kom Tord till Göteborg för att spela fotboll. Han skrev på men ångrade sig eftersom inget jobb fanns ordnat. Det blev Degerfors istället.

’Jag hamnade i Degerfors, i Strömtorp, med bageri i samma kvarter där jag fick jobb. Det var som att komma hem.’ Tyckte Tord. Det kom att bli en lång sejour, 1956 – 65.

Håkan hade letat fram att Tord dessutom spelat 56 matcher för AIK, 3 A-landskamper och 12 B-landskamper. ’Men Djurgården var intresserad först, sa Tord, men det blev AIK.

’Du blev aldrig utvisad’, frågade Håkan. ’Nej, sa T. ’Som tränare då, sa H. ’Jo i Italien, svarade Tord.

Om hur de två omgångarna som tränare i Örebro gick, tyckte Tord: ’så där, vi lyckades inte ta oss upp i allsvenskan’. Stickan Pettersson, Tore Lennartsson, Arne Olsson, Ola Ljungberg m.fl. mindes Tord som fina spelare under hans tid i ÖSK. Ola, som fanns på plats, hade en låtönskan: ’Spela drömmen om Elin’, ropade han.

’En obligatorisk fråga, sa Håkan, hur är det med Svennis?’
’Jodå, han är väl på väg till Panama eller också till Kina’, svarade Tord kryptiskt.

Tord konstaterade att när man sagt upp sig som tränare så sjunker prestationsnivån hos spelarna på den internationella scenen. Håkan konstaterade att Tord jobbat med sju länders landslag. 

De sex åren med Svennis i England sammanfattade Tord: En fantastisk tid!

’Blev du kändis. Kunde du gå utan förklädnad i London, undrade Lillis.
’Nej, jag blev inte kändis. Svennis fick däremot ha toppluva och solglasögon för att han skulle kunna gå i fred,’ sa Tord. En stor del av Svennis storhet ansåg Tord ligga hans förmåga att få de stora stjärnorna att dra åt samma håll.

Tiden i Norge tyckte Tord var många resor i landet utan att ha ett lag till vardags att syssla med. ’De hade vid den tiden få spelare utomlands och därmed inte på högsta nivå,’ sa han.

Tiden i Manchester City kom att präglas av den thailändske mogulen som inte hade några andra ambitioner än att tjäna pengar. ’Fotboll 
hade han inte en aning om, sa Tord. Jag brukar inte ha svårt att komma överens med människor, men när vi skildes åt kunde jag inte 
låta bli att säga till honom: Jag glömmer aldrig ett ansikte, men jag kan tänka mig att göra undantag för er.’ Publikjublet som följde 
den kommentaren var orkanartad.

Om Tords syn på fotboll idag undrade Lillis, var det bättre förr? 
’Det var bättre förr, fast det var sämre’, blev svaret.

Obligatoriska frågan om Zlatan också, sa Lillis.
’Väldigt duktig, en av de bästa, ingen bättre från Sverige. 

’Gunnar Nordahl då’, undrade Håkan.
’Fantastisk framgångsrik i Italien, svårt att jämföra från olika tidsepoker. Zlatan har varit framgångsrik i flera länder, det är stort,’ menade Tord.

’VM-kvalet till VM 2018 mot Italien nu i november, hur går det,’ undrade Lillis.
’Italien har inte impat. Jag tror på Jannes lag, det är ett ungt lag. De spelar som ett lag,’ fastslog Tord.

Vilka lag som Tord har som favoriter undrade Håkan.
’Alla lag som jag har varit i’, sa Tord.

’Har du blivit rik på fotbollen’, undrade Håkan.
’Jag har så jag klarar mig, bättre än om jag hade förblivit bagare’, sa Tord med ett leende.

Avslutningsvis framförde Tord några melodier på dragspelet, några med kompletterande sång. Jublet och applåderna från publiken framfördes stående.

Tord är en naturlig estradör som har förmågan att trollbinda en åhörarskara och som synbarligen trivs i den rollen. Den tystlåtne norrlänningen är bara en ’förklädnad’, den sanne Tord Grip är en äkta underhållare, med eller utan dragspel.

En av de allra bästa caféträffar som undertecknad varit med om. Många uttryckte samma uppfattning när vi lämnade Frälsis.

uppsnappat av 
Rolf L Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
  

   
   
   
    
   
   
Onsdag den 15 november

Wall of Fame-utställning i Hallsberg

Vid lunchtid hämtade Leif Eriksson på Weidermans/Björcks Buss upp ett trettiotal medlemmar från ÖLIS kansli och Fredsgatan i Örebro för vidare färd mot Kumla och slutstation Hallsberg och Alléhallen för invigning av ÖLIS WoF-utställning.

Bergööska huset
Innan dess mellanlandades det invid Bergööska huset i Hallsberg – tillsammans med bilburna medlemmar som anlänt strax innan - för att där kunna få ta del av berättelse om familjen Bergöö samt om konstnärsfamiljen Carl och Karin Larsson.
 
Karin bodde i det Bergööska hemmanet i sin uppväxt och guiden Annica Fjällstam Eriksson (hon har också släktskap med senare tidvis ägare, hennes fader) berättade med liv och engagemang hur denna bostad med intilliggande fastigheter/faciliteter kom till på 1880- och början av 1900-talet. Karin och Carl Larsson kom att bo i nuvarande Bergööska fastigheten under ett par år för att de sedan "foro till Dalom" för att titta på, om den unga konstnärsfamiljen kunde tänka sig ta emot en gåva av Karins fader i form av en familjefastighet, Lilla Hyttnäs i Sundborn, inte så långt från Svärdsjö i Dalarna.

Idag ägs den Bergööska fastigheten av Hallsbergs kommun som använder dåvarande Handelshuset i bottenvåningen som utställningsgalleri medan övervåningen har bevarats såsom det sannolikt såg ut då den sedermera berömda konstnärsfamiljen och hennes föräldrar bodde där.

Övre planet har bl.a. en matsal där Carl Larsson har dokumenterat huset och dess boende men även vyer från dåvarande lilla orten Hallsberg. "En helt enastående dokumentation" var det många som uttryckte. Där finns också flera exempel på Karins konstnärskap med tavlor och vävproduktioner bl.a.

Modelljärnväg
Efter denna stunds upplevelse, gick vi alla över till fastigheten invid där Hallsbergs Modelljärnvägsförening byggt en, helt enastående och enorm, modell av Hallsbergs samhälle inklusive den 7 km långa rangerbangården på en yta av husets längd som är 30 meter, med betoning på "utefter järnvägen och närmaste bebyggelsen", sade Anders Nilsson som är vice ordförande i föreningen.

"Man har blivit tvungen att vika Hallsbergs bangård på mitten". Det, i sin tur, betyder att man kunde se hela Hallsberg "från 2 håll" med tågen, bilar, bussar, hus och andra byggnader samt människor i liten skala, ja t.o.m. soffor utanför stationshuset med folk sittande. Rörelsen för de olika komponenterna styrdes av en dator i intill varande rum, där det fanns ett lager av tåg som man hoppas kunna få sätta igång framgent.
Denna inomhusanläggning torde aldrig bli färdig…. Vi hoppas på mer i en framtid, sade Anders Nilsson och kamrater som hjälpte till vid guidningen och visningen.

Invigning av Wall of Fame-utställningen i Alléhallens entré
Vi alla ett 90-tal samlades i entréhallen till sport och badet i Hallsberg, där ÖLIS ordförande Kjell Sunesson hälsade alla närvarande för att tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson inviga Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskaps WoF-utställning nu kommit till Hallsberg, kompletterad med idrottsprofiler från Hallsberg. I just den specifika gruppen ingår framträdande idrottspersonligheter på bildskärmen, såsom Ingrid Andersell, Björn Nordqvist, Thed Björk, dansgruppen Just do it, Lilian Forsgren OK Tisaren, Klas Toresson Hallsbergs Bågskytteklubb, Sara Grahn Tre Kronors landslagsmålvakt och IFK Hallsbergs Damfotbollslag som var pionjärer redan på 1970-talet.
 
Ska tilläggas att kommunalråd Magnus Andersson befunnit sig i Göteborg på morgonen i tjänsteuppdrag och via ett telefonsamtal "en önskan att om han kunde närvara i Hallsberg på eftermiddagen", satte sig på tåget till Hallsberg för att inviga WoF-utställningen. Därefter ganska omedelbart bege sig åter till Gbg för fortsatt uppdrag där. Strongt gjort..

Caféträff och presentation av Hallsbergs-idrott samt personligheter
Efter invigningen av utställningen begav sig alla till Sydnärkeshallens kafélokal där det dukats fram fika för alla och envar. Kjell Sunesson hälsade välkommen till Caféträffen och Thomas Eklund presenterade samt berättade om framträdande idrott och personligheter.

I detta sammanhang ska sägas att Hallsbergs kommun i början av 1900-talet var en kommun med endast c:a 1500 invånare till vad det idag är c:a 16 000 och under den tiden satte idrotten stark prägel på samhället främst efter II-a Världskrigets slut, uttryckte Eklund.

Men här, sa densamme, har funnits och finns framstående idrottspersonligheter och några kom fram och berättade om sig och sin idrott. Med där i lokalen var bl.a. Carl-Ivar Björklund och Christer Lodén från IFK Hallsberg (ishockey och fotboll). 


Föreningens damfotboll representerades av Ronald Sällh, Runa Adolfsson och Ingrid Andersell. Den senare kunde också kort berätta om sitt deltagande i bowling (världsmästare flera ggr) och om sitt deltagande i basket både som spelare och som UK-kapten. Framträdande är väl bara ”förnamnet” för och på henne.

Fram på scen kom också Hans Widström och Gunnar Johansson från friidrottsklubben Stocksäters IF, Mats Tylin berättade om OK Tisarens verksamhet och nämnde bl.a. om de "regniga" O-ringeneventen som man stått värd för i slutet av 1900-talet och i början av 2000-talet. I samhället finns också ett orienterings-gymnasieprogram , där finns också Sveriges UK-kapten Håkan Karlsson.

Järnvägens Bågskytteförenings Anders Fredriksson berättade om framträdande tävlingar och om den nya bågskytteanläggningen som tillkommit. "Den främsta i Sverige", ansåg man.

I sin sammanställning av personer kunde också Thomas nämnda andra personligheter inom Hallsbergs idrott såsom Josef Gustafsson, Lennart Svensson, Lasse Kvarnström, Bosse Ljungberg, Ingemar Lundström och många fler.

På slutet av Caféträffen kunde framvisas att ÖLIS tidskrift Idrottsarvet fanns i lokalen och kunde tagas med hem av den som så önskade, samt att där kunde man också ange önskemål om medlemskap i ÖLIS, om man så ville.

Noterat av
Sven Arne Ahlberg
 
Bilder tagna av Sten Berglund
är klickbara till större format i egna fönster
  
   
   
   
   
   
 
 
Onsdag den 13 december
Frälsningsarméns lokaler i Örebro
Caféträff med Mikael Johansson Vd Örebro Hockey samt Luciakonsert med Karl Johanskolan åk 6
 
Åter en välbesökt caféträff med för dagen passande lussebulle, av modell XXL, och pepparkaka till fikat. Sedvanliga sociala umgänget, lika uppskattat som alltid.

Frälsningsarméns stora sal var säsongsmässigt smyckad med krubban placerad framför scenen. Alla 120 besökarna kanske inte kunde se den från sina platser i den i princip fullsatta lokalen.

VÄLKOMNA, hälsade Sven-Arne Ahlberg, till kalenderårets sista arrangemang. Han aviserade om kommande utskick om vårens program. Utskicket kommer att plockas ihop för postbefordran 28 december. Särskilt noterbart blir besöket på Slottet, där det kommer att genomföras en liknande sammankomst som 2016 med en nyinstallation av nya medlemmar i Wall of Fame, det kommer vår ordförande Kjell Sunesson nu att berätta mer om, avslutade SAA och lämnade mikrofonen till Kjell.

Den 14:e mars blir det nyinstallation på Slottet av fyra nya utsedda i Wall of Fame, förklarade K. De utsedda kommer liksom vid premiären 2016 bli bjudna på lunch hos vår landshövding Maria Larsson. Därefter blir det en ceremoni i Rikssalen där de får sin offentliga utnämning och presentation. Kom i tid, uppmanade Kjell. Med premiärens sammankomst i minne, kommer det säkert att bli välbesökt.
 
Därmed kan jag med stor glädje introducera dagens gäst. Vi har ett gemensamt förflutet, ishockey, sa Kjell. Å du vet väl Micke, att de bästa spelarna och kunnigaste sitter, som jag, på läktaren, log Kjell. Jag vill passa på och önska alla en GOD JUL och GOTT NYTT ÅR, avslutade Kjell och lämnade över till Mikael Johansson.


 Mikael Johansson Foto: Claes Pedro


De bästa spelarna har alltid suttit på läktaren, kontrade Mikael. 

Tonen i Mikaels knappa timmes anförande präglades av den inledda goda stämningen. Han utstrålade gott humör och stor professionalitet.

Så här såg Mikaels upplägg ut för dagen:
(Mikaels välvilligt förmedlade texter i fet kursiv stil nedan)Privat 
# 54 år # Uppväxt i Skattkärr, strax utanför Karlstad i Värmland # Flyttade p.g.a. hockey´n till Örebro 1983 # Bosatt i Adolfsberg # Frun Anneli - socionom på Fontänhuset # Tre söner, 22 år, 20 år och 17 år # Hockey: Färjestad (75–82) och ÖIK (83–91) # Golf, slalom och rör på mig lite ibland


Värmlandsdialekten, modifierad efter 34 år i Örebro, kunde klädsamt anas för oss som lyssnade. Skadat båtben i gips sex månader som 19-åring på väg in i FBK:s A-lag var en signal för Mikael. Tid för studier bl.a. I ÖIK var han lagkapten när Ishallen blev Toyotahallen.

Mikael avslöjade att det skulle vara julmiddag med ÖHK på Luciakvällen. - Jag har dock inga behov av att gå upp i vikt, tyckte han. – Men en pilsner kan jag väl unna mig. 

Professionellt 
# Byggnadsingenjör och civilekonom # CFO/administrativ chef
Operativa roller de senaste femton åren: # Försäljnings- och marknadschef Lantmännen Maskin # VD Tools Mitt # Koncernchef Gbo Fastening (Gunnebo) # Erfarenhet från styrelsearbete i bl.a. Consto (Byggbolaget), Nethouse och Exact (Mätcenter)


En imponerande yrkesmässig karriär, tyckte nog de flesta. -Det var kul att jobba med LM Maskin, sa MJ. Jag träffade folk runt om i landet. Jag spelade t.ex 'skitgubbe' med folket i Åmål. - Tools, som omsätter 1,9 mdr SEK idag, var jag med och startade ursprunget till, Verktygsspecialisten ute på Borglundsängen, avslöjade Mikael. – Inga studieskulder tack vare inkomster från hockey’n, förklarade M.J. - Det finns säkert fyra timmar i veckan för alla spelare att lägga på utbildning med tanke på livet efter hockey’n. -Jag är övertygad om att man blir en bättre spelare om man har en plan om vad som kommer efter idrottskarriären, fastslog han.

Bakgrund till rollen som VD
Kravspecifikation från Örebro Hockey: # Erfarenhet av att leda och driva företag # Kunskap om och intresse av hockey. Kontaktad i slutet av 2016 # Intervjuad i februari 2017 # Ekonomi och likviditet ok, A-truppen ser bra ut! # Krav från mig om fortsatt spel i SHL 


Mikael berättade att han blev uppringd av Ulf Gejhammar i december 2016. Ulf ville att Mikael skulle komma på intervju. - Ni har väl själva suttit i anställningsintervju, frågade han oss i publiken. Han log. – På andra sidan var nog det 8–9 personer som deltog som intervjuare, sa M. – Innan jag tackade ja till ÖHK;s förfrågan, frågade jag familjen, poängterade Mikael. – Jag ansåg att det var viktigt att 'ha klart bakåt'.  ÖHK;s krav på honom var lika tydliga som hans egna på ÖHK.

Utgångsläget Örebro Hockey 
# Eventet/upplevelsen riktigt bra! Bäst i SHL? # Sportsligt och ekonomiskt, inte bra! # 12:a i SHL 16/17 # Minus 12 MSEK i resultat på föreningskoncernnivå 16/17 och extremt ansträngd likviditet! Åtgärder hittills: # Ny sportslig organisation i form av ny: sportchef, headcoach/ass coacher A-lag, junioransvarig, headcoach J20 och J18. Endast headcoach U16 kvar. # Lånat in pengar innan sommaren, kortsiktig lösning för att lösa likviditeten. Nyemission pågår just nu för att lösa ekonomiska krav på Eget Kapital och Likviditet för spel i SHL säsongen 18/19


Det kaotiska årsmötet 2017 visade tydligt att det var något som inte stämde. Mikael krävde köpstopp på spelare. En spelare av hög SHL-klass kostar idag 5–6 Mkr, konstaterade Mikael. En 'road-trip' för att lansera nyemissionen, enl. ovan, befinner jag mig på, uttryckte Mikael. Vi ska vända minus 4 mkr juni 2017 till plus 4 mkr 2018, slog han fast med pondus. Det såg inte ut som om många tvivlade på hans utfästelse i lokalen.

Vision, strategi och prioriteringar "Örebro Hockey skall vara Sveriges bästa hockeyklubb både vad gäller sportslig kvalitet och total upplevelse"

Mikael menade att ÖHK gör avtryck runt om i hockey-Sverige. Det görs många studiebesök för att titta hur vi jobbar med helheten i 'upplevelsen', förklarade han. Vi fick mycket fina omdömen hur vi arrangerande landskampen i höstas t.ex. Min målbild, förklarade Mikael, är att ÖHK möter FBK i finalen i SHL-slutspel. –Det blir inte 2018, tillade han med glimt i ögat.

Prioriteringar 2018 – 2022
Sportslig etablering A-laget # Etablera sig på högre nivå # Slutspel varje år # A-lagstruppen skall föryngras # Regionala spelare skall öka # Organisatorisk kompetens
Ge talanger chansen är viktigt, sa M. Många bra saker görs ute i vår närmiljö. Hockeyns dag ute länet ger många plus för framtiden.

Utveckling juniorverksamheten
# Bygga Örebro Akademien # Fler isytor inom Örebro Kommun # Ökad andel juniorer i A-lagstruppen # Ledare skall ha dokumenterad erfarenhet och hög nationell kompetens

Regional utveckling
# Geografiskt expansion # Öka antal aktiviteter # Utveckla hockeyintresset # Utveckla samarbeten # Stärka damhockey´n
 

En satsning på damhockey i SDHL tror jag på, sa Mikael, men inte utan en plan för framtiden.

Konsumentens upplevelse 
# Arenan och eventet # Digitalt # Varumärket Örebro Hockey # Öka antalet medlemmar # Öka engagemanget

Det 'digitala samhället' tror jag på kommer att erbjuda många nya möjligheter, sa Mikael. Se bara på hur Las Vegas har satsat nu i NHL.

Ekonomi, organisation och administration 
# Elitlicenskraven för SHL spel # Ekonomiskt långsiktig trygghet # Partnerkoncept # Ekonomisk och administrativ förflyttning


För att åstadkomma det vi har som visioner och mål är det A och O med ordning och reda i ekonomin, avslutade Mikael Johansson.
 
Fritt fram för frågor, tillade han.

Ett antal frågor ställdes som Mikael svarade rakt och tydligt på. Några av dem här:

Håkan Bågenvik lyssnade uppmärksamt, han kommenterade på facebook och så avslöjade han att klubben bara har 167(!!!) medlemmar. "Bli medlemmar alla här om ni gillar hockey", tyckte han. Bara 200 kronor per år. Vad får man för det, frågade en gubbe likt ett barn som man ber göra en tjänst.

Ulf 'Utta' Eriksson undrade hur många ungdomar som blir kvar i hockeyn efter TV-pucken. Micke svarade att 2 av 3 slutar med hockey efter fyllda 16 år. Kjell Sunesson kompletterade med att vi inte skall kalla det 'utslagning'. Det är endast två i varje årskull som kommer till topp i Sverige. Micke menade att ÖHK bör utveckla samarbetet med Kumla, Hallsberg, Lindesberg och övriga länet för att hitta vägar som alternativ.

En fråga ställdes om ÖHK hade en 'plan B' för allsvenskan. Nej, svarade Mikael. Det skulle innebära ca 75% ekonomiskt bortfall.
 
Finns det surdegar kvar från årsmötet kvar, undrades det. Inget kvar, sa Micke, det kommer en intervju i NA som skall göras torsdag 14/12, förtydligade han.

Sven-Arne Ahlberg greppade mikrofonen och tackade Micke för ett entusiastiskt genomfört framträdande. Som erkännande och minne överräckte han en present tillverkad av ÖLIS’ träsnidare Lasse Henningsson. Kommer att passa bra inför kommande helger, sa SAA och såg finurlig ut. Applåder i mångfald förstärkte avtackningen.

Å nu önskas alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR, avslutade SAA. Här kommer nu Luciatåget med eleverna från Karl-Johanskolan.

Lucia med följe Foto: Claes Pedro
  

Stämningsfullt sjungande skred Lucia, tärnor, stjärngossar och två tomteklädda ungdomar från åk 6 nedför trappan och fram på scenen. De framförde fyrstämmigt, under ledning av Stefan Berglund på piano, de sånger vi så gärna vill höra den här tiden på året.

En nyhet var Staffansångens andra del som var uppgraderad till medryckande swingtakt. Perfekt, tyckte undertecknad. 'Tipp-tappvisan' hade fått koreografiskt komplement med de två tomteklädda som gjorde en fin tolkning av sången.
 
Det sjunde framträdandet samma dag av eleverna från klass 6A genomfördes föredömligt. Ett tufft dagsprogram, som på ett omtänksamt sätt hanterades av medföljande föräldrar och skolpersonal som stöttade de tre tärnor som började blekna av värme från levande ljus och ansträngning. Anhöriga hjälpte dem på ett berömvärt fint sätt till sidan utan uppståndelse innan det hann uppfattas av de flesta besökarna. Utmärkt bra gjort! All heder åt tappra tärnor och följsamma anhöriga.

Välförtjänta applåder ledsagade Luciatågets utmarsch uppför den trappa de gjort entré ifrån.

Åter en mycket lyckad caféträff, var det allmänna eftersnacket. Undertecknad instämmer.

uppsnappat av 
Rolf L Lundin

Bilder tagna av Sten Berglund
är klickbara till större format i egna fönster
  

   
   
    
   
 
Caféträffar våren 2017
 
Onsdag den 18 januari 
Frälsningsarméns lokaler i Örebro

Caféträff med tema fotboll
-Kan jag få hjälp med att höja volymen på mikrofonen, säger Sven-Arne Ahlberg. Han säger det för att kunna överrösta den stora publikskaran som infunnit sig i stora salen i Frälsningsarméns lokaler.
 
Det är över 180 personer närvarande. De har redan intagit fika i det intilliggande caféet, som numera inte är öppet mer än för speciella sammankomster. Sven-Arne inleder med att hälsa den månghövdade skaran hjärtligt välkommen. Han presenterar kortfattat resten av vårens program och berättar att det kommer att skickas ut ett kompletterande program i början av mars. Han genomför därpå utlottning av vinsterna i lotteriet. Två vinnare får vardera femhundra kronor.

Ordförande Kjell Sunesson tar över mikrofonen och ber om hjälp från den som eventuellt har kännedom om en film från OS 1956 i Mellbourn. Hallsbergsbrottaren Bengt Johansson skulle ha haft den till låns. Bengt är numera bortgången, liksom hans fru. Hans Brattberg, från västkusten, har skickat en efterlysning till ÖLIS om någon kan bistå honom med att kunna hitta filmen som funnits utlånad till Bengt Johansson. Kjell vädjar om hjälp ifall någon kan bistå, kontakter i ÖLIS finns på vår hemsida, avslutar han.
-Nu till dagens höjdpunkt, annonserar Sven-Arne. Kom fram Martin Skogman och Alexander Axén.

Martin fick inleda med en presentation av sig själv. Koncist och tydligt fick vi reda på att han kom från Varberg, är 39 år, började som seniortränare när han var 23, 2012 jobbade han som spelarutvecklare i Kungsbacka. Eskilstuna 2014, ledare för SVFF U-23, F-19. Eskilstuna City 2015 och halva 2016, därefter KIF Örebro DFF.

Sven-Arne fortsatte med att ställa frågor till dem båda.

– Hur var 2016?
 
Alexander konstaterade: bra vår – sämre höst, många anledningar till utfallet, spelare, ledare alla har varit delaktiga i analysen av säsongen 2016. Alexander menade att det inte var positivt att ha 12 utgående kontrakt, alla de spelarna valde att avvakta för att ev. använda sig av Bosmanklausulen med fri flytt. 'Det är dyrt att vara fattig', sa Alex med en glimt i ögat. Han ansåg att man gick ur 2016 ekonomiskt bra med en bra ingång till 2017.

Om 2016, sammanfattade Alex: vi släppte in för mycket mål …..


Martin kom in i KIF mitt under säsongen 2016, det blev något av ett kaos när de bytte spelsystem. Martin tyckte inte att truppen passade honom. Hösten var tung i väntan på första vinsten som kom först i 8:e omgången. Man var inte nöjda med 2016, men Martin menade att de hade en bra ingång till 2017.

Sven-Arne: närmaste förberedelser nu 2017?

Alexander: match mot Sirius söndag 22 jan, öppet fönster gäller än. Kina har blivit jättestort på sistone, det kommer 20-40 mail per dag med spelare som bjuder ut sig. Vi behöver långa spelare, särskilt anfallsspelare, poängterade Alex – 'vi har många smurfar'.

Helgen efter Siriusmatchen åker vi till Portugal för en veckas läger och deltagande i Algarve cup. Vi får möta riktigt bra motstånd, det är värdefullt. Efter hemkomst drar svenska cupen igång.
 
Martin: Ingen resa för KIF, fyra spelare uttagna till landslagsuppdrag, 2 skadade. Vi kommer att gnugga detaljer med truppen, vi har 'inga fönster som ÖSK'. Det känns jättebra och spännande.

På Sven-Arnes samvetsfråga om placering 2017 svarade Alexander med glimten i ögat: Bland de 16 bästa i Sverige … Han sa att målet inte var formulerat än. 2016 var ju topp 6, det borde kunna bli 6–8, 2017. Det är viktigt med mål, betonade han.
 
Martin menade att det var svårt men att det betydde mycket att truppen är på plats och att 8:e plats 2016 borde kunna förbättras, möjligen topp 4–6, tyckte han. Rosengård kommer bli absolut topp, Linköping inte så bra som 2016.

Publiken fick därmed chansen att ställa frågor. Några av dem återges här.

Olle Larsson inledde med att undra har de båda hade sett till anfallssidan.

Martin sa att två nya uttalade anfallsspelare plus fyra 'gamla' samt många snabba tjejer i truppen borgade för bra fart i KIF-laget.

Alexander sa att Sköld just nu var skadad efter hjärnskakning, Besara och nyinkomna Mbobo såg intressanta ut. Men att ÖSK fortfarande letar efter 'Draken'.

En fråga ställdes med hänvisning till en spelare som lämnat klubben om ÖSK inte tränar så hårt som en del andra lag i allsvenskan. Alexander svarade med en motfråga: vilket är viktigast att träna hårdare eller bättre? Han presenterade en mängd med statistik på varje enskild spelare efter varje match som analyseras. Alex menade att mängden inte är viktigt, spring rätt är viktigast! Han tog ett exempel med IFK Göteborg som drivit träningen med mycket större mängd. 'De hade också 8 - 10 spelare på skadelistan'.

På fråga om spelare från egna leden sa Alexander att han blev glad för frågan. Det finns f.n. sju landslagsspelare i ungdomslandslagen från ÖSK. Det är rekord. De 3–5 senaste åren har skett en utveckling i klubben. 'Vi är på rätt väg', tyckte Alex. Det är stor press på dem men han hoppades att någon de tre som är födda -99 och -00 skulle få göra debut under 2017.

Martin menade att ungdomssidan måste förbättras i KIF. 9 av 20 i truppen är från Örebro eller inom en radie på 15 mil. Han sa i tidigare inlägg att det är mycket viktigt att man som spelare i truppen ansluter sig till det spelsystem som klubben bestämt. En spelare i truppen kunde inte anpassa sig till systemet och därmed finns hon inte med i truppen längre.

Ordförande Kjell Sunesson tog över mikrofonen och framförde sitt tack till de båda tränarna och önskade dem framgång med 2017. De fick båda de hjärtligaste applåder från åhörarna. Kjell uppmanade även besökarna att stötta våra lag i högsta serierna.
 
- Gör det med att gå dit och heja på dem, avslutade han caféträffen.

//uppsnappat av Rolf L Lundin//
 
Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 
   
   
   
Onsdag den 8 februari 

Caféträff - Frälsningsarmén, Örebro 
Håkan Carlsson, förbundskapten svenska orienteringslandslaget

-Hjärtligt välkomna, hälsar Sven-Arne Ahlberg på sedvanligt frejdigt manér.
 
Drygt hundra åhörare har tagit plats i stora salen efter lika sedvanligt trivsam samvaro med fika i det intilliggande caféet. Samtalsvolymen är uppskruvad där skämten avlöser varandra med skratt och gott humör i goda vänners sällskap.
 
SAA fortsätter med utlottning av de två vinsterna i ½-pottenlotteriet, Två nöjda vinnare får ta emot 440 kr vardera ur Kerstin Pedros hand. Välkände Nils-Yngve ’Nylle’ Almqvist är en av vinnarna, på typiskt lite rå idrottsjargong hörs ett lågmält burop från publiken, från en, av undertecknad och Nylle, välkänt bekant röst när Nylle tar emot sitt pris.

Sven-Arne informerar vidare om vårens kommande aktiviteter, närmast i Askersund den 22: a mars samt om den inställda utflykten i maj till Hällefors liksom årsmötet i april och utflykt i juni till Örebrotravet. Han berättar också att det kommer information i brevlådan o allt detta i början av mars och att info finns på vår hemsida www.olis.nu. Sven-Arne överlämnar därmed mikrofonen till ordförande Kjell Sunesson för en kort presentation av dagens huvudattraktion, orienteringsförbundets förbundskapten Håkan Carlsson.
Kjell konstaterar att det är glädjande med så många orienterare i publiken och att det känns bra att ÖLIS ger plats åt fler än de stora arenaidrotterna. Han överlämnar scenen till Håkan med orden: - Efter sex år som förbundskapten och nästan fyrtio medaljer i internationella mästerskap som meriter, Välkommen Håkan Carlsson!

Håkan intar scenen, passande nog, skrudad i orienteringslandslagets kläder. Han inleder med en filmpresentation med suggestiv musik. Vackra bilder glider fram med orienterare fångade i skog, stadsmiljöer, sommar- och vinterlandskap.

– Orientering är mer än bara löpning, fastslår Håkan.
 
-Det känns bra med kort resväg till detta uppdrag, säger han. Jag kommer på cykel, och jag skall hämta barnen efter klockan fyra.
 
Vi får vara med om trekvarts trivsam blandning av bildpresentationer och levande berättelser av en mycket kompetent föreläsare. Hans framtoning är positiv och med en mycket lyhörd publikkontakt. Jag får en känsla av att Håkan lätt får folk med sig i vad han än företar sig. Det är lätt ryckas med i hans utstrålning av positivitet och vilja att få saker och ting uträttade. Han berättar också att han skrivit en bok om träning: Träna för EN SVENSK KLASSIKER och andra långlopp.

Håkan presenterar Sveriges orienteringsförbunds vision: FÖR ALLA – HELA LIVET. Han visar härliga bilder på deltagare där åldersspannet mellan utövarna är nittio år! Han konstaterar att orientering, till skillnad mot banlöpning och andra uthållighetssporter, är en ny utmaning varje gång i och med att det är ny karta för varje tävling. Senaste VM som gick i Strömstad var en mediemässig framgång, sa Håkan. Ny teknik med GPS och sändare monterade på de aktiva gör att det hela ger en ”skidskyttekänsla”, tyckte han. SVT uttryckte sig positivt och menade att det ”är bra TV” när man kan följa de tävlande såväl på en kartskiss som på levande bilder från terrängen. Många i publiken räckte jakande upp handen på Håkans fråga om de hade följt TV-sändningarna. Tävlingarna genomfördes i form av tre individuella distanser och två stafetter. Inledningen på veckan var perfekt för Sverige med Jerker Lysell som segrare i sprint.

Håkan poängterade att elitorienterare är extremt fysiskt högpresterande, även i jämförelse med specialister i friidrott, som exempel nämnde han att Jerker kom tvåa på 3000 m i inomhus-SM i Tybblelundshallen 2012. Den kanske mest kända svenska orienteraren just nu är förmodligen Tove Alexandersson, 24 år. Hon fick en fullödig presentation med egen film. Även hon ett fysiskt praktexemplar, sa Håkan.

Håkan lyckades att få publiken engagerad i en uppskattad övning. Under sin fortsatta presentation med bilder på Jerker Lysell, Tove Alexandersson, Martin Regborn och William Lind ombads vi att när bild visades på Jerker, skulle vi snurra, Tove – applådera, Martin – ropa jajjamen, William – kramas. Det blev en festlig turbulens i salen med publiken snurrandes, applåderandes, ropandes och kramandes under förtjusta skratt, som delades av Håkan.

Under Håkans tid, 2011 – 2016, som förbundskapten har Sverige tagit 39 VM-medaljer, som jämförelse under perioden 2005-10, 22 medaljer. visade Håkan. Han presenterade de idéer som han själv och förbundet jobbar med. Laget är i centrum. Vi jobbar med att utveckla ledarskap och motivation. Utvecklingsmiljön är alltid med utövaren i centrum, vilket betyder att tränare, rådgivare, coacher och förbundskapten måste interagera. Alltid med den aktive i centrum. -Det betyder att man kan behöva släppa på prestigen, sa Håkan. Programmen är flexibla och individanpassade utifrån att alla är olika och att alla har olika ”förstärkare”. Nyckelfrågor är hitta och veta varandras ”förstäkare”, att skapa processmål, t.ex. 5 sek/km snabbare, kosten, mentalt. -Viktigt att fokusera på få mål, fastslog Håkan.

En modell som Håkan och förbundet använder sig av är SDT (self determination theory) med målet – ett hållbart idrottande. För egen del menade Håkan att han är bra på prioriteringar, att han är prestigelös och det är bra att ta hjälp av de bästa.

-Att våga, är en nyckelfaktor, sa han, må bra och njut. Jag väljer familjen före jobbet, avslutade han och inbjöd till frågor från publiken.

Som svar på några av frågorna fick vi reda på:

- Att 1/3 av elitorienterarna är proffs, 1/3 är ½-tidsproffs, 1/3 jobbar eller studerar.
- Att Svenska Orienteringsförbundet omsätter 30 - 40 mkr
- Att skidorienteringen har en egen förbundskapten

På frågan när första svenska mästerskapet gick av stapeln blev svaret: Jag borde ha tänkt på att jag skulle till idrottshistoriska sällskapet, men jag vet inte…
(en googlesökning ger via wikipedia beskedet att det skedde 1935 i Skinnskatteberg)

Kjell Sunesson tackade därmed Håkan för hans framträdande med att konstatera att de har gemensamt förflutet då Håkan pluggade på GIH och Kjell var chef där. - Det är roligt att se att våra studenter utvecklas, sa Kjell med glimten i ögat, nu förväntar vi oss en 40 - 50 medaljer till, avslutade Kjell en mycket uppskattad caféträff under skratt och brakande applåder.

//uppsnappat av Rolf L Lundin//
Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 
   
   
   
 
Onsdag den 22 mars
Caféträff i Sjöängens nya kulturhus i Askersund

Utställning av Wall of Fame i länet samt lokala idrottsprofiler från Askersundstrakten.

Från Örebro och Kumla for ett 40-tal medlemmar till Askersund för att tillsammans med närvarande Askersundsbor (totalt var vi c:a 110 personer) att vara med om invigningen av den flexibla utställningen av Wall of Fame för och om framträdande idrottspersonligheter i länet. Detta tillsammans med en särskild del där lokala idrottspersoner också presenterades i text och bild som möjliggjorts i ett fint samarbete med Ove Danielsson,  Sven Göran Gustafsson, Örebro Läns Idrottsförbund och Thomas Eklund, denne som funnits med sedan Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap (ÖLIS) bildades.

Dock, och det är viktigt, fick alla närvarande en rundvandring innan i huset där man presenterade om alla möjligheter till verksamhet inkluderande också en 
utomordentlig fin och trevlig cafeteria som också tjänade som matsal för Sjöängsskolans elever och personal. Där finns en biograf/aula "med oanade möjligheter och 3D-ljud bl.a." för att kunna se samt lyssna. Där finns sittplats för 500 personer. Därtill ett utomordentligt fint bibliotek i en annan del av huset.
 
Man betonade också det fina samarbete man hade av och med Zinkgruvan Mining, Skyllbergs Bruk, Odd Fellows, Rotary m.fl. Dessa har möjliggjort fina  utsmyckningar och annat. Hela detta i ett geografiskt läge för att kunna se Stjärnsund i fonden över sjön.

Själva caféarrangemanget började med att ordföranden för Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap, Kjell Sunesson, hälsade alla välkomna till det nya och fina kulturhuset vid Sjöängen och som betonade att Sällskapet var och är stolta över att få visa upp sin verksamhet i denna fina byggnad.

Här passade också Sunesson på att välkomna alla som var närvarande men ännu inte blivit medlemmar, samtidigt som han hoppades att en lokal grupp kanske kunde bildas för att på något sätt kanske kunde göra den lokala idrotten historisk. I välkomnandet passade han också på att framföra ett tack Örebro Läns Idrottsförbund och Adolf Lindgrens stiftelse som bidragit och möjliggjort att Wall of Fameutställningen blivit verklighet.

Kjell Sunesson fortsatte med att berätta om bakgrunden till att utställningen blivit av samt presenterade även namnen på dem som deltagit i juryn. Dessa hade lagt ned ett digert arbete för att få fram de den slutliga "elvan" från de 80-talet namn som framlades för snart ett par år sedan.

Därmed var det dags för den officiella invigningen och den förrättades av vice ordföranden i kommunfullmäktige i Askersund, Solveig Samuelsson, tillsammans med Kjell Sunesson.

Alla närvarande inbjöds till fika i nämnda cafeteria där personalen förberett för detta.

Kjell Sunesson tog åter till orda där han hoppades på ett fortsatt framgent fint samarbete mellan förhoppningsvis tänkt grupp av personligheter i Askersund och ÖLIS och lämnade över mikrofonen till Thomas Eklund.

Thomas presenterade ÖLIS verksamhet genom åren i ord och bild sedan starten 1985. I detta sammanhang kan tipsas om att man kan gärna gå in på ÖLIS hemsida för att där erhålla ännu utförligare information.

Med hjälp av, först av Ove Danielsson, kunde denna berätta om några händelser och personer som han mött, tävlat och blivit god vän med. Exempelvis Carl-Eric Södergren. Thomas kunde därefter lämna över miken till Björn Schützer som kunde berätta om bl.a. duktiga skrinnare, några som tillfälligt gästande, som funnits i Askersundsidrotten såsom Jonny Höglin, Ove König och bröderna Granath. Hur han och någon till påpekade vilken "fel plats" kommunen då hade för avsikt att flytta gamla idrottsplatsen till.

Man tog hjälp av en stor iskub för att se hur snabbt isen smälte och därmed bevisa hur fel man hade i sin planering. Nu blev det som Schützer & Co önskade.

Börje Nordin berättade om på hur många sätt unga duktiga friidrottare kommit fram inom Askersunds kommun. Han gjorde också reklam för en stor friidrottstävling som skall gå av stapeln kommande helg i Örebro och Tybblelundshallen.

Anders Eriksson berättade kort om hur och på vilket sätt han i ungdomens år fick uppleva Askersundsfotboll och bandy med tyngdpunkt på Skyllberg och Skyllbergsvallen.

De närvarande fick, innan de gick hem, ta med sig tidningen Idrottsarvet och specialnumret om Wall of Fame i ÖLIS tappning. Gunnar Åslunds bok "Idrott att 
minnas" fanns också framlagd så man kunde få med sig hem.

Med Leif Eriksson som förare av buss bar det sedan åter till Örebro, med många nöjda denna eftermiddag.

// Noteringarna förda av Sven Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
   
   
   
  
Onsdag den 10 maj
Caféträff med bandyvärldsmästaren Erik Säfström och veteranerna Anders Edh och Ola Ljungberg på
Behrn Arena/Vinterstadion, Örebro
 
70-talet medlemmar träffades på Café Terrassen i Behrn arena bandy/ishockydelen. Träffen startade upp med en översiktsinformation om upplägget inför och för höstprogrammet 2017 för ÖLIS.

Världsmästare Erik Säfström
Därefter vidtog att Thomas Eklund intervjuade nyblivne världsmästaren i bandy Erik Säfström. Denne berättade till en början om sig och sin uppväxt i Örebro och hur det var att få träna och spela på Vinterstadions bandybana  utan tak. Sista året han representerade ÖSK Bandy hade dock hallen i Örebro kommit till stånd. Han lockades därefter av möjligheterna att få komma till Sandvikens AIK (SAIK), föreningen med så många guldkantade mästerskapserövringar de senaste årtiondena.

Erik som är ytterhalv i SAIK har han deltagit i 5 SM-finaler varav tre upplagor av medaljer finns där hemma hos honom. Erik var först 5 säsonger i SAIK, sista året som lagkapten, men har också hunnit med att vara två säsonger i rysk elitbandy där avstånden mellan orterna på högsta bandynivån är långa och företas med flyg. Det kan skilja upp till 6 tidszoner ibland. Chabarovsk borta vid Stilla Oceanen och Japanska sjön som är och var orten där Erik hade sin hemarena. De har en nybyggd arena som kan ta upp till 10 000 åskådare men vanligtvis är där runt 6 000 som en normal siffra berättade Säfström.

"Senaste julafton (!) alltså 2016, spelade vi på ett ställe och det var 31 minus -något kallt faktiskt, man fick ta på sig lite extra men man var ju tvungen att kunna spela så det blev extra underkläder, men värst var det för händer och fötter, det gick dock bra och vi vann".

Ska tilläggas att Erik också är rysk mästare.

Utdelning av stipendium
Erik, med sitt ödmjuka och fina sätt, avtackades med en minnesgåva i form av en bok och därefter fick han nöjet att, för ÖSK:s Tioårsförenings räkning (stödorganisation till Örebro SK) överlämna ett Stipendium på 5 000:- och ett diplom till en duktig 15-årig grabb, Leo Hadders, inom ÖSK Ungdom Bandy. Leo har redan hunnit med att representera Örebros och Södermanlands Bandyförbund i en rikssammandragning för hans åldersgrupp.

Anders Edh och Ola Ljungberg och hur det kunde vara förr..
Dessa två gentlemen startade upp nästa del i caféträffen med att berätta att de båda finns med i ÖLIS Utskottsverksamhet och Anders visade en bild på ett antal avklädda män (samt en kvinna !) på ett fotografi taget vid f.d. "Kallis" alltså Kallbadhuset i västra ändan av Nygatan i Örebro. "Detta är ett exempel på typ av kort som ÖLIS har ett stort arkiv av med händelser och enskilda idrottspersonligheter som vi gärna vill få hjälp med att identifiera händelser och personer på". Vi hoppas få hjälp av Er och många med Er i den forskningen, så tag gärna kontakt med någon av oss i styrelse och eller utskott, så kan vi kanske hjälpas åt, uppmanade Anders .

Anders Edh är fostrad i ÖSK men flyttade i relativt unga år till Göteborg och Kungälv där spelade han bandy samtidigt som han skaffade sig utbildning. Edh var också duktig målvakt inom fotbollen och var reserv bakom den framgångsrike Sven Gunnar Larsson i ÖSK en tid. I bandyn återkom Anders till Örebro och han var efter avslutad elitsatsning tränare inom ÖSK-bandyn ett par år.

Ola kom till Örebro från dåvarande bandyorten Hälleforsnäs i Södermanland där han också spelade fotboll den varmare årstiden. Vid den här tiden kunde man samordna dessa idrottsgrenar många ggr och Ola var och blev framträdande i båda sporterna så även inom Örebro SK. De var båda exempel på hur och att detta kunde genomföras.

Ola var lagkapten inom ÖSK fotboll i flera år "och jag har enbart spelat allsvensk fotboll i ÖSK", betonade den gode Ola. Herrarna visade bilder på sekvenser och händelser hur det kunde vara förr inom bandy och då pratar vi företrädesvis 60-70-tal som var aktuellt för dem. Bildcollaget startades annars upp med att det visades ett foto på en bandyspelare anno dazumal (troligt 40-tal) och där saknades såväl benskydd, hjälm, armbågsskydd vanliga handskar –om ens det och suspensoar vad det sannolikt inte uppfunnet för detta ändamål då, sporde Anders. Förutsättningarna för isparkett var olika för de olika anläggningarna då de båda var aktiva och kom man långt fram i säsongen så berodde det på vad det var för underlag där kylrören fanns. I Örebro och Vinterstadion var det alltid bra för där var kylrören i betongplattan. Exempel på hur det kunde vara olika visades på foton. Man berättade också om och gav exempel på framträdande spelare som – då det begav sig inom Örebro Sportklubb – som kunde kombinera fotboll och bandy och namn som Orvar Bergmark, Olle Sääw, Sören Andersson, Benny Lennartsson, Hasse Nordin, Dixie Ericson m.fl. nämndes.

Utrustning då och nu kunde skärskådas på kläder, klubbor och bollar. Skridskor inte minst och bandyspelarnas sådana, då och nu är det himmelsvid skillnad på. I dag åker alla bättre skridskor dessutom och därmed är spelet något annorlunda än förr. "Inte för ty var det en sport för riktiga idrottsmän", tyckte de gemensamt med ett lurigt smile utan att göra någon jämförelse i övrigt. Ibland var det hårda tag men det var det goda kamratskapet i lagen och spelarna emellan efter slutsignalen som man gjorde "honnör" för.

Herrarna Edh och Ljungberg tackades för sin minneskavalkad och intressant framförande med en värmande applåd. Det kan kanske finnas mer att berätta, men det kan vi kanske ta en annan gång avslutade Anders. Denna Caféträff blev en fin bandy-pyttipanna av finaste märke och som smakade gott och mer kan kanske komma vid senare tillfälle som sagts, vem vet. De närvarande 70-talet medlemmarna gick i alla fall hem nöjda om man får avläsa det minspel och mummel som var vid utgången.

Noteringarna gjorda av Sven Arne Ahlberg

 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   

 
Torsdag den 1 juni
Caféträff på Örebrotravet med Lunchtrav.
 

Sommarmånaden junis ankomst upplevdes tillsammans av ca 60 medlemmar på Örebrotravet.

Passande nog lyste solen från en himmel som smyckades av spridda vita sommarmoln. Energiske Håkan "Lillis" Olsson, genom vars initiativ denna aktivitet kom till, tog emot i entrén. Håkan och Kjell Wahman prickade av anmälningslistor, tog emot betalning, lämnade ut program och tillika kupong för lunch.

Före lunchen gick vi en promenad runt travbanans södra kurva. Målet var stallbacken. När vi passerade kurvan var det flera som noterade den kraftiga doseringen. Kurvan lutar ordentligt in mot innerspåret, nästan hissnande. Det är som i de flesta sporter en helt annan upplevelse att upptäcka sportens förutsättningar "live" än att endast se det på TV.
 
På stallbacken togs vi emot av travtränare Claes Svensson. Claes hade hjälp av en tjej som hanterade den ljusbrune 4-årige hingsten Madurai. Madurai var selad och iordningställd för att starta i dagens lopp 2. För dagen hade Claes tre hästar till start. Vi fick en rekorderlig genomgång av hästens alla utrustningsdetaljer. Madurai, som poserade snällt, verkade ganska tålmodig under genomgången. Han visade dock vid några få tillfällen att det fordras bestämda tag för att hantera en levande vikt på nära ett halvt ton. De olika sulkys som används visades upp. Den s.k. yankeevagnen, som Claes använder, visade sig vara en finsk variant, innebörden i 'jänkavagn' fick kanske därmed en annan dimension…. En mer tillbakalutad sittställning i sulkyn är skillnaden i den vagnen jämfört med den traditionella. - Det blir mindre belastning på seldonen med den sittställningen, förtydligade Claes.

Claes berättade också om den utrustning han som körsven använder. En skyddsväst, som skyddar såväl bröst som rygg. "Den kanske inte klarar en hästspark i bröstet så man kliver helt opåverkad ur sulkyn, men den klarar livhanken ändå", konstaterade Claes. Han förklarade att körspöet har en fastställd längd, 125 cm inkl tafsen. I Sverige får spöet användas för att driva på hästen de sista 200 meterna. Tre – fyra slag får utdelas. Om det blir fler blir det böter, sa han.

Claes svarade på frågor från gruppen, t.ex. vad det kostar att ha en travhäst i träning. - Tiotusen per månad, svarade Claes, tillkommer dessutom ev. veterinärkostnader t.ex. Han berättade att han hade 10% ersättning på inkörda prispengar. En del tränare tar 15%, tillade han.

- Lever du gott som travtränare, frågade Lillis. "Nej, inte överflödigt gott, men vi har roligt min fru och jag", log Claes. "Det är en livsstil att hålla på med trav och hästar. Det passar oss".

Håkan presenterade därefter legendariske travkusken Rune "Snoddas" Johansson för oss. Rune var verksam på Örebrotravet 1959 till 1985! Inte bara som kusk och tränare utan också som engagerad i travsällskapet. Han berättade om den stora skillnaden i det mesta från den tiden. Hästarna inte minst. De som tävlar idag är 'födda som travare', sa Rune. På min tid fick vi hålla på med diverse arrangemang för att hjälpa dem att trava hyggligt. Nuförtiden har de det 'nedärvt', menade Rune. Han förklarade också att banorna idag är i mycket bättre skick. Doseringen i kurvorna, för att minska skaderiskerna på hästarna, kom på in Örebrotarvet på 70-talet. Vi var ändå tidiga i Örebro med det, förklarade "Snoddas". Prispengarna är idag på en annan nivå, sa han. På frågan om hur mycket en av Runes framgångsrika hästar, Sorina, sprang in, svarade han: "Etthundratusen, hon vann hälften av de lopp vi ställde upp i". Rune instämde i Claes Svenssons påstående att hålla på med trav och hästar är en livsstil. Håkan "Lillis" Olsson fyllde på med travhistoriskt godis: "Rune har tävlat mot dåtidens fixstjärnor, Frances Bulwark och Big Noon". Kanske jämförbart med att klubbmästare i fri idrott på 100 m i någon lokal klubb idag får tävla mot Usain Bolt, funderade jag.

Håkan presenterade därefter Claes Broberg, plats- och sportchef för Örebrotravet. Claes informerade att det under 2017 hålls 33 tävlingsdagar på Örebrotravet inkl. Fornaboda. Därav är tre tävlingar inom V75. Ca 100 funktionärer är engagerade på en V4-tävling, sa han. Dubbelt så många då det gäller V75. På frågan om dopingprov berättade han att det genomförs ca 100/tävling. Blod- eller urinprov tas, som skickas för analys till såväl Frankrike som Uppsala. Claes informerade också om de pågående planerna om en flytt av Örebrotravet till Kvinnersta. Han sa att det fanns en mycket positiv stämning från alla inblandade aktörer, Örebro Kommun, skolan m.fl., vid de träffar som hittills varit.
 
Besöket på stallbacken avslutades med en varm applåd till alla som ställt upp. När vi lämnande stallbacken fick Claes Svensson en sista fråga; Hur gick värmningen med Madurai? "Det var en bra värmning", sa Claes. "Men det brukar det vara, trav är som ett lotteri, det finns inga garantier"…

Vi promenerade därmed åter till stora läktaren för intag dagens lunch på Najo Bar. Fläsksida med rostad potatis, fisk, hummer & dillsås med kokt potatis, måltidsdryck, sallad, bröd, kaffe och kaka stod på menyn. 'Smakade utmärkt', hördes allmänt.
Under lunchen startade dagens tävlingar.
 
Vi som hakat på andelsspelet till V4 gladdes åt dagens första seger, nr 1 Smokey Herman. Lopp 2 vanns lika glädjande för spelet av nr 11 Super Grabben.

I Lopp nr 3, i programmet "ÖLIS lopp", fick vi glädja oss åt den charmanta trion, Sven-Arne Ahlberg, Kerstin Pedro och Kjell Sunesson från ÖLIS som agerade prisutdelare till vinnaren, nr 1 Quota.
 
Vårt andelsspels 'spik', nr 7, fungerade dock inte som sitt fina namn, en Stradivarius. För dagen inte helt välstämd! Tror han kom sist? Därmed var vi ute ur V4:an.

Klicka för större bild!


Det fanns dock de som hade hittat andra spelobjekt som gladdes åt att ha finansierat dagens utflykt, några med råge dessutom.

En stor värmande applåd har Håkan "Lillis" Olsson förtjänat. Inte bara för arrangemanget med alla dess delar på stallbacken, agerande kuskar, personal och restaurangbesök. Han gjorde en heroisk insats som intervjuare av vinnarna efter varje lopp. Inte lätt att hålla jämn takt med en som har fyra ben att förflytta sig med. Strongt "Lillis"!

'En trevlig caféträff' hördes från flera olika håll, inte bara från de som lyckats med spelet.

Undertecknad kan bara instämma.

//uppsnappat av Rolf L Lundin//
 

Bilder 1-4 tagna av Gunilla Köning och bild 5 tagen av Rolf Hallgren 
är klickbara till större format i egna fönster

 

   
     
 
  
  
Caféträffar hösten 2016
 
Onsdag 31 augusti
Ölis första caféträff med Tom Alandh

130 medlemmar kom till höstens första Caféträff, som avhölls i Frälsningsarméns lokaler på Kungsgatan i Örebro.

Träffen inleddes med att ordförande för ÖLIS Kjell Sunesson avtackade mångårige skribenten och redaktören för vår tidning Idrottsarvet, Dixie Ericson. Han har nu tillsammans med hustru avflyttat till sagoomspunna lilla Trosa stad.
Sunesson gjorde en kort resumé av Dixies karriär i Örebro inom idrotten som fotbollspelare och som bandyspelare i ÖSK, lärare och den gode Dixie avslutade sin förvärvstid av sina arbeten genom åren att vara kulturchef och ansvarig för den avdelningen i Nerikes Allehanda i många år. Tack Dixie !

Varefter Kjell Sunesson passade på att intervjua Staffan Tholsson, mångårig ishockeyspelare inom Örebro Ishockeyklubb men senare också som tränare i föreningen och dessförinnan i Brynäs men också Leksands IF sedermera och avslutningsvis i Lindlöven ishockey i Lindesberg.

Anledningen till intervjun var att Staffan tillsammans med Bosse Ahlén, Roine Pehrsson och några till sökt att göra en trevlig sammankomst/match innehållande den för örebroare kända miljonkedjan där ju Hardy Nilsson, Martin Karlsson och Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg fanns med och flera andra.

Intäkterna för evenemanget går oavkortat till stöd för barn som drabbats av cancer och som befinner sig på USÖ. Spelare och ledare i detta sammanhang kommer också att besöka avdelningen den dag som ishockeyevenemanget hålles i Örebro.
 


 Den respektingivande Roine Persson och superteknikern
Staffan Tholsson. Två av Örebrohockeyns stora

 
Så då till huvudattraktionen för caféträffen denna dag: Tom Alandh

Tom berättade något om sin bakgrund och att han efter kommit från journalisthögskolan i början av 70-talet fick vara med och att arbeta i dåvarande SVT:s samhällsprogram FOCUS. Ett program som till sin utformning gjorde bl.a. undersökande och kritiska programinslag. Alltså ett tidigare "Uppdrag granskning".

Själv hade och har Tom Alandh gärna gjort och gör TV-program och filmer om livsöden som är i marginalen och om intressanta livsöden och personer som han tyckte och tycker bör uppmärksammas.

Detta gav den gode Tom Alandh, tillsammans med klippare och medproducent Heleen Rebel, som biträdde Tom denna dag, flera exempel på. Han berättade och visade flera kortare exempel och avsnitt ur några program/filmer med betoning på personer och livsöden som haft något med idrott att göra.

Vi fick se om Lennart "Nacka" Skoglund, Ingemar Johansson och hans dåvarande hustru Birgit, Bo Högberg och hans fästmö Liz Öberg, Elitloppsprogram på Solvalla där Tom hade givit särskilda instruktioner till Heleen att programmet inte skulle innehålla stödmusik med ABBA eller dylikt vid visning i TV-inslaget, "utan det skulle framgå ljudet av hästhovar, publiksus och allt annat som omger ett sådant evenemang som ju innehåller många tusen personer och medverkande, klart och tydligt". 

När så Heleen visade fram sitt förslag för Tom godkände han det utan förbehåll. Där fanns något lite musik av ABBA bl.a.! Heleen erhöll Klart godkänt av Tom!

Tom hade flera exempel på och avsnitt ur sitt rika alster av program och visade också inslag ur filmen med f.d. häcklöparen Monica Zetterlund. Av kritiker och allmänhet har givits många sympatier för denna inträngande och personliga film tror vi oss veta.

En annan film som gjort oerhört och är mycken känsla i är programmet om och med Tord Grip. Den innehöll inte bara inslag om fotboll och utvecklig kring det för Tord, utan det visades inslag av "omåttlig kärlek". Där han visade vördnad för sin sedan många år avlidna hustru Siv och sin kärlek sedan flera år tillbaka, för Inga.

När så Tord Grip får avsluta programmet om sig själv med att han sitter i sin stuga med utsikt över sjön Möckeln och "i sitt" Degerfors och sjunger och spelar dragspel i den skotska "Raise me up" tycker Tom och Heleen att det är något av de bättre 
avsluten i ett personporträtt, som de gjort tillsammans.

Tom avslutade sitt föredrag med att visa mycket korta avslut ur "Hur gick det sen….." för och om "Den vajande majskolven" Lennart "Nacka" Skoglund som ju det blivit en staty om och på utanför huset på Katarina Bangata 42 på Söder i Stockholm, hur Bosse 
Högberg tillsammans med sin Liz kunde tänkas bo söderut men som i själva verket var i en tvåa i Mölndal. Det fanns ett par tre livsöden till men det finns inte möjlighet att berätta om det här och nu.

Hela föredraget avslutades med att alla närvarande erbjöds köpa boken om Monica Zetterlund som Tom skrivit tillsammans med henne. Den som så i församlingen önskade en egen dedikation i sin köpta bok erhöll även detta.

En synnerligen trevlig caféträff och många uppmuntrande ord om och till Tom från en publik som ställde sig upp länge och gav en rejäl tackapplåd till honom och Heleen. 

Nedtecknat i all hast av
Sven Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
 
 
Torsdag den 15 september. Kumla, Biblioteket/Folkets Hus
Wall of Fame och idrottspersonligheter från Kumla.

Buss med 30-talet resenärer avgick från Slottsgatan kl 13 med rutinerade chauffören Leif Eriksson vid ratten. Sven-Arne hälsade alla välkomna ombord.

Han informerade att Esso Engvall skulle ansluta i bussen vid ankomsten till Kumla. SAA berättade om Essos engagemang i Kumlas "världsberömda" Kalle Lundholms akademi. Det är träffar för intresserade i Kumla varje fredag där man har tillgång till Lundholms mycket omfångsrika bilddokumentation av Kumlaidrotten. De startar höstens möten fredag 3 okt.

Esso tog emot oss i Kumla centrum och vi fick en broschyr ”Välkommen till Kumla stadspark”. Logon på framsidan lyder "Kumla – en blommande kommun". Inuti finns en beskrivning av Kumla Sjöpark, Sjöparkens växthus, Djupadalsbadet m.m. Under pausen på busstoppet vid Sjöparken passade undertecknad och några till på att beskåda den magnifika blomsterprakten som finns runt byggnaden. Ett sevärt besök väl värt en utflykt för alla, inte bara trädgårds- och blomsterintresserade.

Guidningen genom Kumlas alla delar kommenterades på ett levande sätt av Esso. Mängder av anekdoter presenterades om platser och hus som passerades, dess historia, och personer med anknytning till dem. Bl.a. att nuvarande Stadshuset tidigare var Stadshotellet, gamla Metodistkyrkan som numera är bageri. Vi passerade självklart Idrottsparken, via Kumla-Frasses gata, och ishockeyarenan Maxi arena. Esso berättade från gamla tider om en fotbollsmatch på Idrottsparken mellan IFK Kumla och Hallsberg. Referatet berättade: "Spelet var så dåligt att t.o.m. hästen som betade vid angränsande Blüchers bageri gick in i stallet", avslöjade Esso. Guidningen avslutades vid Folkets hus där Esso fick välförtjänta applåder.

I biblioteket hälsade ÖLIS’ ordförande ca 100-talet gäster välkomna samt informerade om bakgrunden till Wall of Fame. Han betonade att det inte är en slutprodukt, utan att de nuvarande elva utnämnda kommer att kompletteras med tiden. "Kanske det innebär att, den av många Kumlabor efterfrågade, Werner Hardmo, kan komma att ingå i församlingen. Jag lovar inget, tydliggjorde Kjell, det är en jury som utser de som skall vara med." Han betonade också att Wall of Fame är länets angelägenhet. I linje med det finns utställningen på plats i Kumla bibliotek t.o.m. 2 okt. Därefter kommer den att visa i Nora. Kjell därmed överlämnade mikrofonen till Andreas Brorsson, kommunalråd i Kumla för att han skulle förrätta den officiella invigningen.
Andreas uttryckte sitt stora idrottsintresse och påminde om den glädje som de utnämnda till Wall of Fame spritt genom sitt idrottsutövande. Han själv blev särskilt glad att se Henka Gustavsson som en av de Kumlaprofiler som fått en egen skärm i utställningen. De hade bott grannar under uppväxttiden. "Vi kan känna oss stolta som Kumlabor och örebrolänningar över denna fina utställning. Därmed förklarar jag Wall of Fame i Kumla för invigd", avslutade Andreas Brorsson.

I Husaren, en trappa upp, vidtog caféträffen med kaffe och rejäl bulle.

"Oartigt att störa mitt i kaffet", sa Kjell Sunesson, "men vi vill presentera Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap för er, Tomas Eklund som var med från starten 1984 kommer att göra den".

Tomas framförde en välformulerad presentation, i bild och tal, av ÖLIS’ tillkomst och 31-åriga historia samt om den verksamhet som sällskapet bedriver nu.

Därefter tog Esso Engvall hand om mikrofonen. Han gick runt bland de ca 100 besökarna och intervjuade ett antal utvalda idrottspersonligheter från Kumla. Bl.a. parajudoflickorna Natalie och Jenny. De hade varit i USA och tävlat och tagit tre guldmedaljer. Jessica, stöttande mamma, menade att de två flickorna kommer att sätta Kumla på kartan med sina prestationer.
 
Esso pratade även med Lage Sjöberg, som tävlat i simhopp och fäktning. Lage berättade att han blivit utmanad av en kompis som spelade fotboll. "Fäktning kan det väl inte bli nå’n kondis av"? tyckte kompisen. Efter att ha fått pröva på fäktställningar under en sammankomst blev Lage uppringd av fotbollskompisen på morgonen efter: "Jag har så ont i benmusklerna så jag måste gå baklänges nerför trappen," klagade han.

Ove Adamsson, Pelle Yngvesson, Olle "Kimbo" Johansson, Kumla-Frasses dotter, Lars Fastberg, Johan Haglund samt några till fick berätta några av sina minnen, allt under Essos humoristiskt förda intervjuer. Samtliga fick rungande applåder från besökarna. 
Esso avtackades av Kjell Sunesson och Esso fick också välförtjänta applåder. Kjell tackade för att ÖLIS fått komma till Kumla och uppmanade också till att bli medlem i ÖLIS, särskilt kvinnor.

Sven-Arne Ahlberg informerade avslutningsvis om höstens kommande aktiviteter. Han påminde också om de böcker som fanns att ta med sig vid utgången.

Caféträffen avslutades med kraftfulla applåder. 

uppsnappat av
Rolf L Lundin

 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
   
 
 
Onsdag den 28 september 
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan/Rudbecksgatan

KFUM Örebros idrottshistoria med Lasse Hellstrandh
 
-Hjärtligt välkomna, hälsade Sven-Arne Ahlberg. Innan jag överlåter scenen till dagens föreläsare, Lasse Hellstrandh, skall jag kort informera om höstens återstående aktiviteter med ÖLIS. Först skall dock Marianne Ljungholm, kårledare i Frälsningsarmén Örebro, berätta om verksamheten. Kjell Sunesson, vår ordförande skall också få ordet för ett angeläget meddelande.

Dryga 70-talet åhörare var bänkade i stora samlingssalen i Frälsningsarméns lokaler på Kungsgatan i Örebro.

Vi fick en kort presentation av Frälsningsarméns sociala verksamhet i Örebro av kårledare Marianne. Hon informerade att hon och hennes man delade på ledarskapet. Marianne ansvarar för den sociala verksamheten. Den välbekanta ”julgrytan” inbringade ca 90 tusen kronor 2015. Verksamheten i Örebro finansieras i stort av bidrag från den centrala Frälsningsarmén, de lokala bidragen är dock väsentliga för att kunna ge stöd åt behövande i Örebro. Hon meddelade att 117 hushåll fått presentkort för matvaruinköp under 2015, presentkorten var på 600–800 kr. Marianne bad också om bidrag till julklappar, fjolåret innebar att de gav bort 270 julklappar. Bidrag inför årets jul är välkomna, förklarade hon. Lämna gärna in dem hos oss, men de skall inte vara inslagna. Poängen är att de som får klapparna skall känna att de själva står för proceduren med julklappsinslagningen, poängterade hon.

Ordförande Kjell Sunesson instämde i den goda idén med julklappar. Han bad också om hjälp med ett projekt som går under namnet "Rädda bilden". Det handlar om att digitalisera de foton/bilder som finns i ÖLIS arkiv. De analoga bilderna är förgängliga, klargjorde han. Vi behöver hjälp med att skanna in bilderna så att de förblir tillgängliga för kommande generationer. Bilderna behöver även förklaringar vad de avbildar.

- Det är väl en passande uppgift för er som är pensionärer och har gott om tid, sa Kjell med glimten i ögat. Välkomna till mig efter dagens caféträff eller när som helst på vår lokal på Slottsgatan i Föreningarnas hus.
 
Därmed intog Lasse Hellstrandh scenen. Han inledde med att erkänna att det inte kändes lätt att komma efter Tom Ahlands fantastiska föreläsning tidigare i slutet av augusti. Ett tips hade han dock fått från Tom.

-Det gäller att få en start som överraskar och ingen glömmer, avslöjade Lasse. Han tog därmed ton och framförde en sång som presenterade hela KFUM Örebros historia. En utomordentlig utmaning i bästa Ola Hellstrandh stil. Ola som ju var farbror till Lasse. Bror till Lasses far Gunnar. Sången avlöstes av uppskattande applåder under Lasses avböjande, han tyckte inte det var värt det. Det tyckte däremot vi i publiken.
 
Lasse informerade om den bok (se faksimil) som han tillsammans med Göran Rådström, Bo-Gunnar Bogges m.fl. sammanställt texterna till. Boken, med mängder av bilder, utgjorde basen för Lasses framträdande.

Vi fick som inledning en historisk bakgrund till KFUM:s uppkomst. Starten var en parallell till Frälsningsarméns tillblivelse. Det skedde i London, 1844, med inriktning på socialt arbete. Den första trevande starten i Örebro skedde 1890. Programförklaringen löd: En förening för andlig, själslig och kroppslig utveckling. Åren 1891 – 1907 förekom verksamhet inom cykel och fotboll. 1908 blev det formella årtalet för grundandet av KFUM Örebro. Tillgången till Sommaro var en grundpelare för verksamheten. En av de tongivande var höjdhopparstjärnan Kajsa Bergqvists farfar, Paul Bergqvist.

Den kavalkad av verksamheter som bedrivits i KFUM Örebro:s regi beskrev Lasse med stor entusiasm. Mångfalden av idrottsverksamhet, körsång och sociala aktiviteter genom, numera 108 år, är överväldigande. För egen del förklarade Lasse att han själv, numera, satte orientering främst på kartan, Han var dock en inte oäven friidrottare också. Farbror Ola lockade även in Lasse som scout. Lasse blev utnämnd till årets idrottsledare i Örebro län, 1986, en av fyra ledare, genom åren, i någon av KFUM Örebros idrotter.

Tillkomsten av Strömsnäs, 1919, i KFUM:s verksamhet blev en milstolpe i historien. Där bedrevs verksamhet ända fram till 1971 i Hästhagens utkant. Många av oss Örebroare som växte upp under 50-talet har starka minnen från Strömsnäs. Sommarkoloni, tennisbanan, kolstybbsplanen och löparbanan i kolstybb som handgrävdes under tidigt 50-tal av Ola och många ideella och frivilliga krafter. Det tog fyra år att färdigställa den.

Mängder av anekdoter med historiska KFUM-idrottsstjärnor levererades med åtföljande skratt och jubel. Ett exempel ur mängden är Lasse Stenman, släggkastaren, som kastade 59,0 m, fortfarande distriktsrekord, om än tangerat. Stenman kämpade för att nå 60 m. För att få ett kast godkänt som distriktsrekord behövde det vara en utlyst tävling. Legendariske idrottsprästen Inge Lagerstedt ställde upp i vått och torrt som deltagare i tävlingarna. Han kom ofta i full prästutstyrsel med gymnastikskor under kläderna. Lagerstedt kunde komma direkt från en förrättning, dop eller begravning, och hoppa ur bilen. Han kastade släggan 18–20 m. Därmed var han deltagare i tävlingen.
 
En föreläsning om KFUM Örebro vore inte fullvärdig utan en presentation av Ola Hellstrandh. Det gick under lång tid att sätta likhetstecken mellan Ola och KFUM Örebro. Lasse gav ut en bok, 2006, Boken om Ola. I boken får man följa Olas liv, mellan 1916 och 2005, från Västanfors till Örebro om KFUM:s IA, tidningarna, resor, mästerskap, galorna, visorna och vardagen. En fantastisk berättelse om en enastående energisk och mångbegåvad person. Här nämner jag bara som exempel hur Ola, 1963, lyckades få USA:s friidrottsstjärnor till Örnsro, med namn som Bob Hayes och Ralph Boston. Vi som stod i kurvan där Bob Hayes dundrade fram i 200 m-loppet som ett godståg och utklassade samtliga deltagare glömmer det aldrig.

Lasse fullföljde sin föreläsning med senare tiders exempellösa framgångar för KFUM Örebro i innebandy, volleyboll och frisbee. – När det gäller den senaste utvecklingen inom friidrotten i KFUM Örebro, har jag ingen insikt och vill inte heller kommentera, klargjorde Lasse. Han meddelade som slutord att ”Boken om Ola” fanns att ta med sig, gratis, vid utgången, frivilligt bidrag till en fond var dock välkommet.

Lasse avtackades därmed av Sven-Arne Ahlberg och fick välförtjänta applåder av auditoriet. 

//uppsnappat av Rolf L Lundin//
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   

   
Onsdag den 30 november
Caféträff i Nora med annorlunda inslag.
 
Med över 35 medlemmar bar det av i buss från Örebro till Nora eftermiddag. En sannerligen annorlunda men också mycket trevlig eftermiddag skulle det visa sig.

Väl framme vid torget i Nora mötte vår ciceron Ove Hoffner upp och med mycket myndig röst hälsade oss välkomna. Hans skulle visa oss runt i de centrala delarna av Nora – eller Skoga som orten hette i Dagmar Langes tillika synonymen Maria Lang – benämnde staden. Temat var just: "I skuggan av Maria Lang". Att just detta skulle hända, var ett initiativ av Thomas Eklund med stöd av Sven Göran Gustafsson på ÖLIF. Ove var och är systerson till Dagmar Lange och han växte också upp hos sin mormor och moster i stadskärnan och bostaden nere vid Norasjön.

På detta ställe kunde det hända grejer ska ni veta, sa Ove och det är flera som hon tagit livet av i dessa kvarter med omnejd. Han gav oss bussresenärer, som i detta läge hade fått stiga av för att komma nära Dagmar Langes bostad. Här bodde hon och även om arbetade i Stockholm som lektor och rektor på Nya Elementarskolan i Stockholm i många år så återvände hon alltid till "Skoga" för att skriva och uppleva sin barndoms stad så fort det blev lov. Som pensionär blev hon sedan den lilla bergslagstaden trogen både sin lägenhet men också sin skrivarstuga i samma hus, med utsikt över Norasjön trogen, till sin död 1991. (Den som ytterligare vill och önskar mer fakta om Dagmar "Maria Lang" Lange rekommenderas gå in på Google och eller Wikipedia.) De kan väl bara nämnas att hon skrev 42 deckare, 4 ungdomsböcker, novellsamling och självbiografi samt film och Tv-manuskript.

Hon hade också flitigt umgänge med många av dåtidens kända skådespelare och familjer både i Stockholm och i Nora och hade ofta bjudningar med mycket "säregna teman och sittningar" enl. Ove Hoffner. Några meter nedanför nämnda bostad finns sedan många år en byst på henne och kring den kunde Ove berätta både den ena och säregna historien efter den andra om hennes liv och händelser det avslutades med att Ove påvisade praktiska exempel på hur lik och likdelar kunde hittas i området invid sjön och husen där nere.

Vi fortsatte vår vandring från Langes bostad till Svenska kyrkans församlingshem där nästa "etapp" väntade nämligen Caféträffen där redan inbjudna Norabor fanns i lokalerna, dock, och innan inträdet där, avtackades Ove Hoffner med en mycket intensiv och värmande applåd i kylslagna eftermiddagen framför det gamla f.d. polishuset, omnämnt åtskilliga gånger i böckerna av Maria Lang.

Det bör kanske också nämnas att Dagmar skrev sina böcker i handskrift (vilka sedan självklart blev renskrivna på maskin) med sin säregna pennfattning och skrivstil. Stort exempel på det hur den såg ut, kan beses på biblioteket i Nora där hon har en liten avdelning för "sitt" och sina verk.

CAF&Eactive;TRÄFFEN
Vid vår – bussresenärernas – ankomst till Församlingshemmet hade redan många kända och okända Norabor samlats och vi uppskattade att vi var c:a 110 personer närvarande i samlingssalen. ÖLIS ordförande Kjell Sunesson hälsade välkommen tackade för att ÖLIS kunnat komma till Nora denna och riktade ett särskilt tack för den insats Noras idrottsveteraner gör och gjort. Efter fikaintag presenterade Thomas Eklund i ord och bild om ÖLIS verksamhet genom de dryga 30 åren och vad vår verksamhet under åren innehåller, här fick han benäget bistånd av förre, men numera 1:e Hedersordförande i ÖLIS Rolf Hallgren (som förresten nyligen blivit opererad i en höft, men kunde trots det delta denna eftermiddag, strongt).

Sven Arne Ahlberg kunde kortfattat berätta om nästkommande Caféträff som kommer att hållas i Örebro på Luciadagen och med temat Kvinnligt ledarskap inom idrotten där tre framträdande kvinnor deltar som Annica Lundström golf Mosås Country Club, Charlotta Nordenberg f.d. golf numera också ordförande i KIF Örebro Damfotboll och Ulrika Riseby ordförande inom Örebro Gymnastikförening. Moderator är Charlotta Stenhem länsidrottschef i Örebro län. Efter det blir det Luciatablå av ungdomar från Karl-Johans skola i Örebro. Ett inslag som förevarit inom ÖLIS i närmare 10 år.

Därefter gav sig Thomas runt i salen och sammanstrålade med en del av de närvarande Norabor som kommit och här kan nämnas exempel på några av dem: - Barbro Engberg som varit framgångsrik i tennis, skidåkning och handboll. Hon nämnde att just damhandbollen i Nora tillkom tack vare Lotta-samlingar och däri initierades just handboll som ett av inslagen för kvinnor. - Kerstin Jansson som i likhet med Barbro varit framgångsrik i friidrott och även så i skidåkning, framhöll hon och där hade hon slagit en f.d. världsmästare (även om han hade varit det i handboll, nämligen tävlingspersonen Rune Åhrling) - Curt Erik Hermansson f.d. bandyspelare men numera ordförande i Nitro-Nora Bandyklubb. "Det finns ingen issport där spelaren är snabbare än i bandyn" sade Hermansson men där fick han ett litet "mothugg" av f.d. elitishockeyspelaren Rolf Hallgren som inte riktigt kunde acceptera jämförelsen…. Curt Erik nämnde också om duktiga bandyspelare som funnits i staden förr och nämnde namn som Karl-Ivar Ekberg och sönerna Jan-Ivar och Ulf men också Ronnie Karlsson m.fl. , m .fl. - Lars Göran Ericsson som varit tyngdlyftare både i SM som EM-tävlingar i slutet på 60-och början av 70-talet. - Charlie Pettersson som deltagit framgångsrikt i tennis och handboll men också senare båtsport på 60-talet i både SM, NM och EM-tävlingar - På slutet av Thomas Eklunds rundvandring i salen kunde Gunnar Carlsson boendes i Garphyttan berätta om Nora-Anna och att han kommit i en hel del kontakt med henne i ungdomens år genom tävlingar och andra arrangemang inom Blåbandsrörelsen. Hon var en mycket uppskattad person i dessa led. Också det en uppskattad information, tyckte många.

Kjell Sunesson berättade om bakgrund och syfte med Wall of Fames tillkomst och att initiativet kom från förre ordföranden i ÖLIS - också han - hedersordförande Bo Astvald. Den utställning som nu presenteras runt länet och det ska påpekas att Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap är en sammanslutning och förening som vänder sig till HELA länet. Sunesson föredrog sedan om statuter för Wall of Fame och att den "första" delen nu var klar med de 11 första och vilka som också deltagit i juryn, men att den så småningom ska kunna utökas med ett antal förtjänta profiler som också kan innehålla framträdande ledare inom länet.

Utställningen som i ett par tre veckor finns i Nora Bibliotek har tidigare visats i Laxå och Kumla men kommer nästa år (2017) att visas i Hällefors, Askersund, Lindesberg. På varje ort kommer och har det varit inslag med bilder på idrottspersonligheter från den aktuella ”utställningskommunen d.v.s. de nämnda här ovan.

Både Thomas och Kjell framförde än en gång ett tack till de medverkande under eftermiddagen och det hela avslutades med att näst intill alla begav sig till Nora Bibliotek för att titta på omnämnd utställning. På hemväg till Örebro - i bussen – kunde Bengt Olov Nord f.d. polis i Örebro och länet berätta om händelser som förspann sig i samband filminspelningar av Dagmar Langes deckare. Nord deltog nämligen själv i en del av film inspelningarna som, just, polis. Mycket uppskattat och rejäl applåd som slutkläm av "utflykten" till Nora.

//noterat av Sven Arne Ahlberg

 

Bilder tagna av Sven Göran Gustafsson och Reignar Johansson
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
     
     
 
 
 
Invigning 

Wall of Fame utställningen i Nora invigdes lördag 12 november av Noras kommunalråd Solveig Oscarsson tillsammans med ÖLIS ordförande Kjell Sunesson . Vid invigningen medverkade Kjell Stockhaus och berättade om löparlegendaren "Nora-Anna". Invigningen samlade ett tjugofemtal intresserade. 

Utställningen i Noras biblioteks utställningshall kommer att visas under tiden 12 november till 3 december. 
 
 

Kommunalrådet Solveig Oscarsson inviger utställningen
Foto: Reignar Johansson

 
 
Tisdag den 13 december
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan/Rudbecksgatan
 
-Hjärtligt välkomna, hälsade Sven-Arne Ahlberg kraftfullt för att överrösta sorlet från den 140 personer stora skaran av intresserade som infunnit sig till dagens caféträff. 
-Va kul att se så många i publiken och särskilt att det är så många kvinnor i publiken. Ni är inte mindre än trettio stycken på plats. Fortsätt gärna att komma på våra träffar. Ni höjer stämningen med er närvaro. Innan jag lämnar över till dagens huvudämne 
skall vi ha dragning på lotteriet som varit igång under fikasamlingen.

Två vinnare vann vardera femhundra kronor. De två vinnarna var symboliskt passande, för dagens tema, båda kvinnor!
 
-Nu lämnar jag 'ord och bild' till Charlotta Stenhem, dagens moderator, avslutade Sven-Arne.
 
Charlotta inledde med att tacka Kerstin Pedro och Laila Sunesson, ÖLIS, för deras engagemang i att dagens tema kommit till stånd.

Hon gav därefter en kort presentation av sin roll som chef för Örebro Läns Idrottsförbund, ÖLIF. I ÖLIF ingår 600 föreningar i länet. Hon är också chef för 40 medarbetare som jobbar på Idrottens Hus. Hon menade att hennes huvuduppgifter var utbildning och utveckling.
 
-Aktuellare än någonsin är frågan om jämställd idrott, fastslog hon. Det kan jag säga med tjugo års bakgrund inom SISU. 
Idrottsminister Gabriel Wikström konstaterade, i sitt invigningstal, på Riksidrottsforum i Falun i november 2016, angående jämställdhet inom idrottsrörelsen: Ni har kvar att göra!

Charlotta gav exempel på att det dock händer saker på det

området i dagsläget. Tio företag i Örebro, bland dem Atlas Copco, har inför 2017 meddelat att de kommer att fördela sin sponsring 50/50 på manlig och kvinnlig idrott. Detta för att vara attraktiva som arbetsgivare i tiden.

-I dagsläget är fördelningen inom föreningsidrotten i Örebro län, 67% pojkar och 22 % flickor, konstaterade hon. Det är dock ännu sämre, ur jämställdhetssynpunkt, i socialt utsatta områden, där är fördelningen 90/10.

Charlotta visade bilder på inom vilka idrotter som flickor hade högst och även lägst procentandel deltagande. Bland idrotterna 
med högst % är konståkning, volleyboll med 99, ridsport 98, gymnastik 84. Akademisk idrott, fri idrott och basket fanns också med på den listan. Lägst %-andelar hade bandy 2, amerikansk fotboll 5. På den listan fanns även motorcykel, ishockey, bowling, 
bilsport och bordtennis.

Charlotta konstaterade att det är fler flickor än pojkar i ’drop-out’ vid 16–17 årsåldern. Hon poängterade vikten av kvinnliga förebilder, som motvikt till detta.
-Kvinnliga ledare är mycket viktigt för att vi skall kunna påverka detta, slog hon fast. 
Med det förde hon över fokus på de tre kvinnliga ledare som var träffens huvudfigurer.
 
Annica Lundström, klubbchef och VD för Örebro City Golf & Country Club, Ulrika Riseby chef för ÖGF, Örebro Gymnastikförening och Charlotta Nordenberg, ordförande för KIF Örebro.
 
Vi fick se en film, med manliga och kvinnliga golfare, gjord av Svenska Golfförbundet som en introduktion av Annica.
 
-Har ni märkt av ’Stensson-effekten’, frågade Annica. Den uppmärksamhet i media som golfen fått i Sverige efter Henrik Stenssons OS-silver och vinst i Brittish Open, tillsammans med uppmärksammandet av duktiga tjejer, har varit mycket betydelsefullt för golfen, menade hon. Annica berättade att hon är ledare för den satsning som Svenska Golfförbundet startat, vision 50/50. Visionen är inriktad på att få fler kvinnor till golfen i Sverige. Det är obalans mellan könen i golfen. 72 % är män. 28 % kvinnor, noterade hon. Bland ledare är 2 av 10 kvinnor. Det finns få kvinnliga ordföranden.

Annica passade på att lovorda Majvor Isaksson 
från SGF, som fanns i publiken, för hennes initiativ till ’vision 50/50’. Konkreta mål är: 10 000 fler kvinnor år 2020, 35 % kvinnor i styrelser, fler kvinnor i valberedningar. 200 klubbar har påbörjat detta jämställdhetsarbete.

-Alla kan spela golf, påstod Annica, även  funktionshindrade. Golf är friskvård och bidrar   till många ’hälsotimmar’ i Sverige, fortsatte hon. 460-tusenmänniskor spelar golf i Sverige idag. Jag själv är ledare för en klubb med 4 000 medlemmar, kanske inteså mycket om man jämför med Friskis & Svettis 14 000, men klubben omsätter 25 miljoner kronor.
 
Ulrika Riseby var nästa kvinna vid mikrofonen. Hon introducerades med en film där vi bl.a fick se Sveriges framgångsrika truppgymnaster som utförde de mest fantastiska trippel och vid EM 2016. Guld! Halva truppen kommer från Örebro.

 -Det finns inget OS eller VM för truppgymnastik, så man kan gott säga att vi är världsmästare, tyckte Ulrika. Hon fortsatte med att presentera ÖGF:s verksamhet med barngrupper, truppgymnastik med mixgrupper, cheer, m.m. Hon meddelade stolt om framgångar som, guld på SM och NM. -Träna för ett aktivt liv, är en av de deviser som finns inom ÖGF, sa hon. Föräldrarollen som ideellt arbetande är mycket viktig, fortsatte hon. Evy, kan du resa dig, du är ju en av våra ideellt arbetande i förningen. Att synas mer är stor utmaning för oss, menade Ulrika, vi behöver uppmärksamhet i media som stöd för våra behov av lokaler m.m

Nästa representant för de kvinnliga ledarprofilerna i länet var Charlotta Nordenberg.
 

Hon introducerades med den numera klassiska filmen från OS i Rio. Lisa Dahlkvists fantastiska straffsparksläggning. Den 
amerikanska målvakten Hope Solo som försökte psyka Lisa med handskbyte i slowmotion. Bilderna på Lisa visade en leende helt cool tjej som genomskådade spektaklet av målvakten. Straffen satte Lisa med ackuratess. Glädjeupploppet därefter med hela lagets uppvaktning i bästa TV-pucksstil är ju redan en idrottshistorisk klassiker. Spontana applåder från publiken befäste väl detta.
 
Charlotta sade att hon kände stolthet över Lisa Dahlskvist och hennes ursprung i KIF Örebro.
 
-Lisa är en viktig förebild för våra unga talanger i föreningen, poängterade Charlotta. Lisa och Michelle de Jongh har varit med vid sponsorträffar som mycket bra representanter för vår klubb. Charlotta menade att det som driver henne är att ledarskapet "är otroligt roligt". Det går dock inte att driva en 

förening utan ideella ledare, var hon tydlig med. Bland hennes egna motto är: Aldrig ge upp, inte använda ordet problem utan istället välja att kalla det utmaningar.

En av många utmaningar är halltider för småflickorna i klubben.

-Pojkar går tyvärr före, menade hon. Charlotta ansåg att samarbetet med ÖSK-fotboll borde kunna utvecklas mer. Som ett exempel på situationen för tjejfotbollen generellt berättade hon att när KIF Örebro gått till Champions League så publicerade, efter lottningen, UEFA på sin hemsida KIF Örebro med ÖSK:s logga.

-TV4-nyheterna gjorde likadant vid flera tillfällen, sa hon inte utan ironisk knorr. En helt personlig reflektion: Det motsatta skulle väl aldrig inträffa, att t.ex. MFF skulle kunna presenteras på UEFA:s hemsida med Rosengårds logga?
 
Charlottas uttalade mål för KIF Örebro är de skall vara professionella i allt, stärka sina intäkter och hon ställer upp som 
ordförande ett år till…………….
 
Charlotta Stenhem tog över med att ställa frågor till de tre. Här kommer några av frågorna:

CS: Har du någon förebild som ledare?

Annica: Ja, några både män och kvinnor, men framför allt Pia Nilsson, tidig ledare för svenska golftjejer.

Ulrika: Ingen uttalad, med de som jobbar med att utveckla människor.

Charlotta N: med den mediala utsatthet som följer av att vara ledare fick jag tidigt Pehr G Gyllenhammar som förebild. Jag hade förmånen att träffa honom då jag var ordförande för Svenska Amnesty. Han gjorde ett stort intryck på mig.

CS: Vad är du mest nöjd med att du har gjort som ledare?

Charlotta N: Att vi tog oss till CL var inte min förtjänst men… Jag känner mig allra nöjdast när jag ser ett leende från någon av våra småtjejer på Rosta Gärde. Ulrika: Att jag varit med om att lyfta bredden av verksamheten och vi har en styrelse som 
fungerar.

Annica: Jag tänker mest framtidsorienterat, men jag känner mig stolt jag var en drivande motor i fusionen av Gustavsviks GK och Mosjö Golf & Country Club, en stor och omfattande process som berörde många golfare i Örebro.

Charlotta Stenhem bjöd också in publiken att ställa frågor:

ÖLIS ordförande , Kjell Sunesson undrade, med hänsyftning till generationsskillnader, vad de gör för att främja spontanidrotten, som ju var en självklarhet för oss 40-talister t.ex.

Annika svarade att ett projekt som kallas ”Footgolf”” är på gång inför 2017. Och att hon tyckte att golfen hade en fördel i och med att de äger sina arenor.

Ulrika menade att det inte är helt okomplicerat eftersom gymnastiken idag innebär användandet av komplicerade redskap, men gruppen ”free-running” är att bra exempel på spontanidrott.

Charlotta N sa att de jobbade med fotbollen som en del i integrationsarbetet i kommunen. Hon ansåg att det är viktig fråga.
 
Charlotta Stenhem avslutade frågestunden med en fråga till Annica, Ulrika och Charlotta N, hur ser ni på 2017?

Annika: jag ser fram emot min tredje roll, i ÖLIF, vårt årsmöte kommer att ske i det renoverade Idrottens hus, ni är alla välkomna dit!

Ulrika: jag kommer att fokusera på att synliggöra oss och jobba för att vi får mer lokaler. 

Charlotta N: Vår nye tränare, och att vi kommer att satsa på fadderverksamhet med elittjejerna som faddrar för våra unga flickor.

Sven-Arne Ahlberg kom in på scenen och utropade: Dessa fantastiska kvinnor! Applåder av kraftigaste modell följde. Han avtackade de fyra med presenter gjorda av ÖLIS träsnidare, Lasse Henningson, samt blommor.

Caféträffen avslutades med, numera traditionellt, luciatåg. Ungdomarna från Karl Johans skola åk 9 tågade nedför trappan sjungande Luciasången. De framförde utomordentligt fint, iklädda fotsida vita dräkter och med levande ljus, de välkända sångerna vi gärna hör inför julen. Gläns över sjö och strand, Lusselelle, Nu tändas tusen juleljus, Staffanvisan, Jul, jul strålande jul, Så mörk är natten, We wish you a merry christmas och däremellan en nyhet i calypsotakt?, Kom nu alla se Lucia, för slutligen tåga ut uppför de trappor de gjort entré ifrån sjungande Luciasången. Oerhört stämningsfullt!

Sven-Arne utropade i mikrofonen: Se det var en Luciatablå som heter duga. De fjorton tärnorna och tio stjärngossarna samt Lucia fick välförtjänta applåder. Han avslutade med att önska alla God Jul och Gott Nytt År samt att hålla utkik i brevlådan när programmet för våren 2017 dyker upp i början av januari.

//uppsnappat av Rolf L Lundin//
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
   
   
   
 
Caféträffar våren 2016
 
Våra caféträffar startar kl. 14.00 Föreläsningen/informationspunkten startar kl. 15.00.
I våra ordinarie caféträffar ingår fika i entréavgiften 50:- om inget annat anges.
 
Onsdag den 20 januari
Caféträff med handbollstema

 
Årets första Caféträff avhölls i Frälsningsarméns café och större samlingssal på Kungsgatan i Örebro.

Den inleddes med att undertecknad informerade kort om vårens träffar och aktiviteter där närmaste caféträff blir på Örebro slott och invigning av Wall of Fame (mer om det längre ned på sidan). Vidare att årsmötet kommer att hållas på sedvanlig plats, Engelbrektsskolan, nere på Slussgatan den 6 april. Vår gästtalare blir Björn Eriksson f.d. rikspolis- och tullverkschef, senare landshövding i Östergötland i många år. Denne är nu relativt nyvald ordförande för Riksidrottsförbundet och som sådan  gästar han länets distriktsförbund och avslutar dagen hos oss på årsmötet.

Avslutande caféträff för ÖLIS denna vår blir i Laxå 27 april, men mer information kommer i samband utskicket av vår tidning  Idrottsarvet i början av mars detta år.

Kjell Sunesson som är ordförande för den jury bestående av personer från Idrottsförbund, media och ÖLIS, har tagit ut de aktuella personer som utvalts att bli med i en första upplaga Wall of Fame. Kjell berättade om bakgrunden och hur det är  tänkt bli framgent med detta arrangemang. Den här gången ska invigningen ske på Örebro slott och invigning utföres av vår  landshövding Maria Larsson. I Wall of Fame finns nu levande framträdande idrottslegendarer men även anhöriga till sådana som avlidit är med på slottet denna dag.
 
Så då över till föreläsartemat för dagen. Meningen var att "40-talisterna" Håkan Brandell och Rolf L Lundin gemensamt skulle berätta minnen från sina uppväxtår ungdoms- och seniornivåer inom Örebro handboll. Den förstnämnde fick dock förhinder så det började med att f.d. "rödhårig tott" vid namn Rolf Lennart Lundin som växte upp i Stjärnhusen höll i berättarminnen själv.

"Ludde", som han kallas i kamratkretsar, sade sig inte kunna allt om handboll utan han berättade om hur det kunde vara för en i ungdoms- och barnaåren som fick frågan: "Brinner det nånstans?" …"Näe, var då?" "I huvet på dig, för tusan" blev svaret.

Rolf L Lundin
Ja, det var inte lätt alla gånger. Denne rödtott fick dock deltaga i många handbollsmatcher, träningar och läger genom åren på olika nivåer, och namn på handbollstillhörighet som föreningar och hallar visslade förbi i snabb takt där fanns; HK Zenith, IFK Örebro, IF Start, ÖSK , Rynninge IK, Vintergården, Polisens IF… för att nämna något denne gamäng fört alte om.
I juniorålder fick han erfarenhet av hur det kunde vara få va´ tillsammans med storheter som "översteprästen" Rune Åhrling, Lasse Irebro m.fl., och därtill få erfarenhet av hur dessa sköt. "Gå ut och gör dig stor" var ett av visdomsorden han erhöll av Åhrling. Det startade upp nästan direkt med att målvakten Lundin erhöll en boll mitt i planeten, ett handledsskott  avlossat av Lasse Irebro, och ramlade in i nätmaskorna. Det var minsann ingen sinekur att va´ med där. Men Rune Åhrling  prisade den unge debutanten med att hissa honom i luften och utropa:

"Du räddade ett givet mål…."


Ingemarscuphjälte


Dessa här nämnda, representerade ju både ÖSK och landslag på den tiden (50-talet) men det var ingalunda för dem eller där  som handbollen hade startat upp med tävlingsverksamhet i Örebro, utan det var i KFUM Örebro på 30-talet. Sedan fanns det  många och flera föreningar som höll igång med handboll. Vid dags dato är det väl bara IFK Örebro och Örebro SK som håller på med handboll… OK, kanske någon mer.
 
Rolf L Lundin berättade om personer han mött, varit tillsammans med och haft och har handbollerfarenheter av, och nämnas kan namn som, utan inbördes ordning, men kan ändock få nämnas att de på något sätt spelat roll för honom; Yngve Brandell, domare och ordförande i Närkes handbollsförbund, som framträdde i radioprogrammet Karusellen med en Vasaloppssång. Brandell hade blivit utmanad av programledaren Lennart Hyland i direktsändning att genomföra ett Vasalopp. Den notorisk ovillige skidåkaren Yngve ställde upp på det och återkom i Karusellen med en sång, på melodin Flottarkärlek (populär genom Gösta "Snoddas" Nordgren), om äventyret. Han klarade Vasaloppet på ca 12,5 timmar. Bra gjort av en som avskydde skidåkning. Många andra profiler från minnenas gömslen omnämndes, bl.a. Håkan Brandell, Rune Åhrling, Roland Mattsson, Kjell "Bersa"  Bengtsson, Jonny Larsson, Bosse Kling, Björn "Lurch" Andersson, Lars-Gunnar "Lara" Rosmark. (Dessa personer kunde han visa bilder på från olika hallar och tävlingar).

"Ja, där fanns och finns mängder av namn som skulle nämnas men jag har bara 47 minuter på mig", som han egentligen inledde  sitt framträdande med att tala om.

Avlutningen landade dock i nutid med dagens ÖSK handboll, herr. De spelar i div. 1 Norra. Handbollsherrarna gjorde en 
berömvärd insats som kollektinsamlare på minneskonserterna för John Lennon i S:t Nikolai kyrka, 8:e och 9:e december 2015.  Insamlingens intäkter gick till Kvinnohuset i Örebro. En hedervärd insats av grabbar som håller måttet, inte bara på handbollsplanen utan även ute i samhället.

vid tangenterna 
/S-A Ahlberg


Rune Åhrling

 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
 
Caféträff onsdag 9 mars
Denna caféträff sammanföll med invigningen av utställningen Wall of Fame. Läs här.
 
 
Caféträff onsdag 27 april
Kunskapens Hus, Laxå

Strax efter lunch bar det iväg med buss från Örebro, dock var det enbart ett 15-tal medlemmar med från Örebro medan ett par medlemmar tillkom vid Kumla resecentrum till ett Laxå där en Caféträff skulle hållas i Kunskapens hus.

Vi som var med i bussen blev väl omhändertagna och bemötta av ett 35-tal Laxåbor. Totalt alltså blev vi runt ett 50-tal som kom tillsammans i en alldeles väldigt trevlig cafeterialokal. Gott kaffe och macka.

Efter en stunds samvaro begav vi oss en trappa upp till samlingssalen.

Sällskapets nya ordförande Kjell Sunesson gjorde sitt första formella och offentliga framträdande som ordförande för ÖLIS och hälsade alla välkomna. Han berättade något om sig själv och sin bakgrund, om skolgång och studietiden och hur han kom i direktkontakt med – specifikt – ishockeyn både som spelare och under studietiden och senare många år som tränare i olika föreningar runt Sverige för att slutligen hamna i Örebro där han bl.a. var samordnare och rektor för GIH under ett antal år.

Thomas Eklund berättade därefter om ÖLIS historia, dess tillkomst för över 30 år sedan och syftet att vi ska verka för och tillvarata och gärna förmedla idrottens historia i länet på olika sätt. Han presenterade en bildkavalkad om framträdande personer i ÖLIS ledning genom åren och om händelser och utställningar som förevarit samt pågår.

I det senare fallet åsyftas Wall of Fame-utställning som invigdes av landshövding Maria Larsson på slottet i början av mars detta år. Denna utställning är därtill flexibel och finns f.n. på Laxå bibliotek ett antal dagar till. Den kommer sedan att göra en anhalt i Kumla senare delen av sommaren. Vi alla gav oss sedan iväg till just biblioteket för att titta på den nämnda. På varje lokal plats där den förevisas kommer den att kompletteras med några lokalt kända idrottspersonligheter. Exempel och bild på det kan ses nedan.

Efter Thomas framträdande övertog ÖLIS hedersordförande Rolf Hallgren rollen som sammanhållande av mötet i samlingssalen, presenterade sig själv men han bad att varje närvarande skulle berätta något om sig själv och det gjordes brett o villigt. Några med kortare omnämnande om sig medan andra hade mycket att berätta. Med från Örebro fanns en f.d. lärare i gymnastik på Centralskolan som också hade fått vara med att starta upp handbollsverksamhet i den då nya sporthallen i Laxå. Namnet på denne gentleman är Christer Hultgren som överlämnade en pärm med urklipp och minnesbilder från sin tid på orten. Måhända en start på minneskavalkad av idrottshistorik i Laxå, vem vet?

I raden av presentationer kom turen till Mats "Kolis" Pettersson en idrottsveteran och ledare inom Laxåidrotten och med många strängar på sin lyra. Han hade därutöver en tid varit Laxå-korrespondent för Nerikes Allehanda, berättades för undertecknad efteråt.

Nåväl "Kolis" hade erhållit ett ovanligt samtal 1988 från en person och undrat om man var intresserad av att arrangera en match mellan Laxå IF och Manchester United (!) på Ramundervallen. Den gode "Kolis" trodde först att det var någon kompis som ringde och behagade skoja, men så var inte fallet, det var verklighet.

Att här söka återge hur och vad "Kolis" berättade skulle sannolikt förstöra denna saga, så därför avstår vi. Denna historia ska han själv återge. Dock kan garanteras många goda skratt och förnöjsamhet.

På stående fot lovade "Kolis" att berätta om händelsen (för det var det sannerligen) på någon träff som anordnas av ÖLIS i en snar framtid.

Vi som var närvarande, Laxåbor och andra, var helt förnöjsamma med en utomordentligt trevlig eftermiddag.
 
//Sven Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
   

Caféträffar hösten 2015
 
Onsdag den 2 september kl. 13.30. OBS starttiden!
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan/Rudbecksgatan
 
CAF&Eactive;TRÄFF MED VÅR LANDSHÖVDING MARIA LARSSON

Alla, ett 70-tal medlemmar, hälsades välkomna till Frälsningsarméns lokaler och undertecknad vände sig särskilt till vår landshövding Maria Larsson men också till vår hedersordförande Rolf Hallgren som hade begärt att få säga och berätta om legenden och idrottspersonligheten Olle Sääw som nyligen avlidit. Olle även kallad "Mr Bandy" som varit aktiv inom Örebro Sportklubb på elitnivå mellan 1946 och 1967 och var en slitvarg på plan i fotboll, då i huvudsak som försvarare, medan han var en elegant skridskoåkare och anfallsspelare i bandyn, där han kunde finta och lura många försvarsspelare. Hedersordförande Hallgren avrundade med att berätta ett par händelser när Olle och hans namne Olle "Totten" Gustafsson deltog i Kulturrundan runt om i Örebro och på äldreboenden då tillsammans med Rolf H. Berättelser som hade "glimten i ögat" och som verkligen hedrade genuine Olle Sääw.


Maria Larsson

Därefter bjöds landshövding Maria Larsson fram till podiet och hon började med att hon var stolt och glad att vi inom ÖLIS inbjudit henne att få komma och berätta något om sig själv.

Dock ska tilläggas att Maria gjorde något före sitt framförande som få är förunnat att få vara med om. Hon hälsade i hand med i stort sett på alla som stod i kön att få komma in i hörsalen. Sannerligen en annorlunda och trevligt bemötande. Det intryck som Maria gjorde där omvittnas också om att flera personer uttryckte sin glädje efteråt att fått lyssna till denna trevliga småländska.

Maria berättade att hon väl inte haft några större framgångar inom idrott, men i ungdomens år älskade att springa på stengärdsgårdar och att överhuvudtaget få vara i rörelse. Dock sa hon "vann jag några skidtävlingar för flickor i skolan och det är jag mäkta stolt över". I för sig hade jag drömmar att kunna bli en Ester Williams men när jag insåg de höjder det handlade om så stannade drömmarna vid drömmar.

"Det fanns dock idrottsintresserade personer i min närhet då jag växte upp och min pappa var synnerligen intresserad av boxning (vem var inte det vid den tiden som Ingemar Johansson hade sin storhet, skrivarens anm.) och jag hörde väldigt mycket om matcherna som Ingo och Floyd hade även om jag själv inte var mer än i 3-4 års ålder, så minns jag pappa berättade, dock har jag inget eget egentligt minne, men som sagt, det talades vitt o brett omét".

Hon kom in på hur hon erhöll landshövdingeuppdraget och att betonade att om hon erbjöds ett sådant uppdrag så skulle det vara Örebro län. Staden med sitt fina slott och utomordentligt fina miljö och friluftsområden runt i kring. Hon hade fått "lite känning" av en del av Örebro län då hon en tid var bosatt i Töreboda. Hon fick då ta del av hur och vad Tiveden hade kunnat erbjuda i väldigt fina naturupplevelser.

Dock betonade Maria om Slottet i Örebro – där ju hon har sin tjänstebostad - att hennes önskan och strävan är att det ännu mera ska kunna erbjudas öppenhet där för allmänheten och invånarna och kanske i olika former, för vårt län.
 
Maria hade innan caféträffen verkligen gjort research och sannerligen satt sig in i historien – och långt tillbaka – om Örebro och länet men också om nutid, i det här fallet med en viss tyngd på idrottsupplevelser och idrottsplatser samt personligheter inom länet.

Speciell upplevelse var ett besök under gamla läktaren på Stora Valla i Degerfors och få se den "annorlunda" utställning av bilder på framträdande idrottspersoner på orten. Hon nämnde icke namnet på utrymmet, men i dagligt tal kallas det för "Skitiga Bullen", ett smeknamn som – enligt sägnen – en dagstidningsjournalist fann på för ett antal år sedan.

Maria som ju hade varit folkhälsominister tidigare värnade bl.a. om att de äldre framgent ska ha det så bra det tänkas kan. Hoppas också på att hon i sitt utövande som landshövding också kan få ha en stödjande inriktning men är även intresserad att utveckla samt möjligen lämna stöd inom folkhälsa, idrott och kultur fortsättningsvis i länet. "Det finns ju stora förutsättningar för aktiviteter och allt detta i vårt län, med Bergslagen i norr, Kilsbergen i väster, Tiveden i sydväst och med fina sjöar som Vättern och Hjälmaren o andra sjöar och samhällen i allas vår närhet. En cykelled planeras ju runt Hjälmaren hade hon fått erfara".

Maria erhöll en prydnadsskål från Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap och avtackades med en sjusärdeles varm applåd. Flera var de av cafégästerna, som efteråt, ville ha ett ord med Maria Larsson och hon tog sig sannerligen tid för det.

En medlem som fanns med i Caféträffen och har omvittnat stort kunnande om de landshövdingar vi haft i modern tid, han fällde mycket berömmande ord om vår nuvarande landshövdings framträdande och personlighet, och det vill inte säga lite i berömväg.

Stort Tack säger vi än en gång till Maria och Lycka till i din utövning, säger vi medlemmar inom ÖLIS

//Sven Arne Ahlberg

 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
 
Onsdag den 7 oktober 
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan/Rudbecksgatan
 
Caféträff med damfotbollstema -featuring Anette Karhu, Marie och Kristin Hammarström i Frälsningsarméns samlingssal, Kungsgatan 24, Örebro

Sven-Arne Ahlberg hälsade alla välkomna in till samlingssalen på "Frälsis". De flesta, av de ca 100, nyfikade efter uppstarten inne på 'Café Nyfiket', en social träffpunkt där många gamla bekanta träffas och upplivar gammalt och nytt, samt avnjuter kaffe med gott kaffebröd.

SAA informerade därefter om höstens program på ÖLIS. Närmast med utskicket av sällskapets tidning, Idrottsarvet. Istopp i kuvert sker den 19 okt, därefter spridning via horisontalpost.

Han avslöjade också att jubileumsfesten i november nu var fulltecknad. Caféträffen med Luciatablå den 9:e december, berättade SAA, kommer att besökas av Peter Flack som kommer att kåsera om en annan stor Örebroprofil, Torsten Ehrenmark.

Peter kommer även att dyka upp på jubileumsfesten, avslöjade han. Håkan Aldevik gjorde sitt bästa att klara ut hur de som anmält sig och betalat in pengar skulle återfå sina pengar i den händelse de inte kommit med på jubileumsfesten. Till slut överenskoms att de som hade sådana funderingar skulle ta enskild kontakt med Håkan för att klara ut detta. Just nu 263 anmälda, 250 platser att tillgå enligt hotellet. Förhandlingar kommer att genomföras om det finns möjligheter att anpassa utrymmet efter efterfrågan, enligt Håkan A.

SAA puffade för pågående basutställning i ÖLIS lokaler på Slottsgatan. Öppet till 19.30, utom fredagar då till 16.30. Dessutom den unika 'Stopptid', en självstyrd bild-filmsamling gjord av SVT:s Jens Lind. Över 650 filmer i de flesta idrotter finns att titta på. Man bestämmer själv 'lätt-som-en-plätt' med touch-screensfunktion vad man vill se på.

SAA pålyste också kommande händelse 2016, Wall-of-fame. En utställning på länets, genom tiderna, främsta idrottare som en jury är i färd med att utse. I mars 2016 kommer invigningen att ske. Han uppmanade också åhörarna att besöka www.olis.nu där allt som händer inom sällskapet dokumenteras, med bilder och text. Därmed ordet till Göran Gunnarsson.

Minifakta


Anette Karhu *)
Född 1960-talets slut…
Idrottskarriär Fotboll, målvakt
Aktiv och ledare Garphyttan, Latorp,
KIF Örebro
Ordförande Örebro Läns Fotbollförbund
2:a mars 2015-
Barn Två, varav Simon, 6 år, var med på caféträffen
Jobb Logistikchef, Onninen

Ingegerd Marie Hammarström *)
Född 29 mars 1982
Fotbollskarriär Mittfältare/anfallare
1999-2003 KIF Örebro DFF
2004-2004 Umeå IK
2005-2012 KIF Örebro DFF
2013  Kopparberg/ Göteborg FC
Landskamper 43
Spelat i OS, EM och VM. VM-brons 2011
Jobb Idrotts- och biologilärare på Thoréns Business School gymnasium, Örebro

Anna Kristin Hammarström *)
Född 29 mars 1982
Fotbollskarriär Målvakt
1999 – 2010 KIF Örebro DFF, 
2011 – 2013 Kopparberg/Göteborg FC
Landskamper 29
Spelat i OS, EM och VM. VM-brons 2011
Jobb Distriktssköterska, Brickebackens vårdcentral, Örebro
Barn Ett
*) Vem är vem?
Marie har hästsvans på bilden ovan…
Annette har mörkt hår ………!
Kristin har grå tröja!
Göran, en klockren moderator för dagens tema, damfotboll med tvillingarna Marie och Kristin Hammarström och Anette Karhu, Örebro Läns Fotbollförbunds ordförande sedan 2:a mars 2015. Första kvinnliga på 76 år! Då efterträdde hon Raul Björk som innehaft posten i 22 år! Göran har under många år ett dokumenterat engagemang för och inom KIF Örebro DFF, och därmed en mycket god insikt i tjejernas karriärer, åtminstone i KIF Örebro DFF. (Se minifaktaruta).

Här kommer i en sammanfattning några av Görans frågor och tjejernas svar.

Han började med Marie, som han tyckte var i samma klass som herrfotbollens Gösta Lind eller Orvar Bergmark.

G: Om du hade varit kille istället för tjej, hur hade det sett ut då? Är det nå’t som du reflekterat över?

M: Funderar ej på det. Jag är glad idag att jag fick 15 år inom elitfotbollen. Skönt med utbildning också, bra att släppa fokusen på fotboll, som var intensiv på elitnivå, särskilt sista åren, och skaffa sig något att gå till efter karriären. Idrottslärarrollen passar mig.

Då kom Kristin, med utslaget hår, hur skulle man annars kunna skilja tvillingarna åt?, in i salen, direkt från jobbet på Brickebackens vårdcentral.

Göran visade videoklipp från YouTube. "En kylslagen onsdag i november 2010, sa han. Final i Svenska cupen. Kallt som satan", gjorde G klart. Det blev vinst med 4-1. "Hur kändes det", undrade Göran.

M: Jag blev sorgsen att se bilderna med Rickard Holmgren. Det var så tragiskt med hans bortgång. Men det andra är ju svårslaget, det blev ju cupguld och landslagsdebut.

G: Var det straff Kristin? Han undrade p.g.a. en kollision mellan K och en DIF-tjej som dömdes straff på.

K: Nej!

G: Det bevisar väl att feldömda straffar inte går in. – Straffen sköts högt över målet.

Ytterligare ett YouTubeklipp visades, SWE–FRA från VM. Med Maries kanonskott i mål i 82:a minuten som ledde till 2–1 vinst. "Vad säger du Marie," undrade Göran.

M: Ja det det blir ju inte fulare med åren………. Annars var det mitt första VM, 21 000 på läktaren, en fantastisk upplevelse.

Göran vände sig till Anette. Finns det talanger idag? 82-orna var ju en exceptionell årskull med fem landslagstjejer från länet.

A: Nej. 82-orna blir svårslaget. Idag finns en Bengtsson, med gott påbrå, i Kumla. Annars har en tidigare negativ trend bland tjejerna i länet, nu vänt. På killsidan är BK Forward, Karlsunds IF och ÖSK framgångsrika. Däremot bekymmersamt på landsorten med återväxten. Inte minst på ledarsidan. Bra ledare är en förutsättning för god återväxt. Det blir allvarligt lite för snabbt idag. Det är viktigt med skola och lek för de riktigt unga, annars tappar många sugen för tidigt om man blir utslagen i lag som toppas i tidiga åldrar. Föräldrar sätter för stor press för tidigt. Toppa inte lag med 9–10-åringar!

Marie och Kristin fyllde i med att de var som topp i 25-årsåldern. Marie påpekade att 10-åringar idag kan träna upp till fyra gånger i veckan. "Vi tränade en gång i veckan då!" konstaterade hon. "Vi blev landslagsklass"!

Frågor från publiken fick avsluta dagens caféträff, med den följdriktiga avslutningsfrågan från Göran till de tre på scenen. Hur går kvällens Champion League-match mellan PAOK Thessaloniki och KIF DFF.

Kristin: Bra! 0-2 eller 0-3.

Marie: Ovisst. KIF vinner! 0–5… eller 0–1.

Anette: 0–10 ha ha, seriöst KIF vinner, det blir tufft tror på 1-2.

Kristin visade sig ha rätta feelingen. Matchen slutade 0-3!

Sven-Arne avtackade de tre med varsin present i form av en ljusstake i trä gjord av träsnidaren och ÖLIS-medlemmen Lars Henningsson. Det hela belönades med varmaste uppskattande applåder.

Uppsnappat av Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
 
 
Onsdag den 9 december
Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan/Rudbecksgatan.
 

Peter Flack och Luciafirande på Frälsis

Höstens Caféträffar 2015 avslutades på traditionsenligt sätt med framträdande av Lucia med tärnor och stjärngossar. Dessa ungdomar kom från klass 8 C, Karl Johanskolan i Örebro. Oerhört fint och vackert i a capella. De erhöll varma och synnerliga samt högljudda applåder då de trädde åter från lokalen och upp till övervåningen.

Före dem hade vi 250 st. närvarande fått lyssna till den kände underhållaren och entertainern Peter Flack som i ett tidigare framträdande hos oss (30-årsjubileet) sade att han kanske inte hade så stora egna idrottsprestationer inom elitidrotten men minsann testade oss andra i publiken med ett par frågor om placeringar för Råå IF (Hälsingborg) då laget bl.a. spelade mot ÖSK i dåvarande Allsvenskan 1951-52. Ingen anmälde något svar! De flesta visste och vet att Peter har ett stort hjärta för ÖSK och är gärna på Eyravallen (!) med fotboll och bandy, gärna med medhavt kaffe och fikabröd.

Flack citerade i sin inledning också, på prosa, alster av örebroaren och närkingen Gösta Myrén från våren 1952 där det omnämndes hela elvan på förtjänstfullt och annorlunda sätt. Namnen som fanns med i det upplästa var Engvall, Lind, Brodd, Sääw, Lundqvist, Burström, Thörner, Bergmark, Lasse (Katten), och Nordahl (åsyftas Bertil som var tränare då).Därefter övergick Peter Flack att berätta om vännen Torsten Ehrenmark. Denne, som föddes i Lindesberg men växte upp i Örebro och Örnsro. Bodde i många år i bl.a. New York, London och Paris och skrev mycket för DN bl.a. skrev underhållande böcker, men gjorde också mängder av inslag för Sveriges Radio.

Peter hade personligen träffat Ehrenmark första gången i London då det skulle avhämtas manus för Sandrews räkning där. Den vänskapen bestod sedan fram till Ehrenmarks bortgång 1985. Denne var radiokrönikör i Sommarprogrammet 1963–1984.

Som de flesta vet avslutades radioprogrammet "Sommar" i augusti de flesta åren av och med ett alltid charmant och behagfullt sätt av Torsten Ehrenmark, som kallade sig själv i en intern krets för Sommarstryparen.

Peter Flack fortsatte med att han erhållit hustru Birgitta Ehrenmarks tillåtelse att citera från Torstens upplevelser. De som minns T.E.s krönikor i radioprogrammen minns också att de kunde vara utlämnande av personliga upplevelser för hans närhet och familj, men med glimten i ögat.

Där kunde bl.a. berättas om när T.E. skulle informera om offside för sin hustru. Minsann ingen lätt uppgift för en person som var synnerligen ointresserad av idrott och trots närvaro på plats, på sittplats Eyravallen. Lektionen åtföljdes av en genomgång i hemmet då det hela avbröts med att hustrun påpekade att "nu har Du fått ägg på slipsen". Tablå!

Peter Flack kunde berätta om otaliga öden och äventyr skrivna och berättande av Ehrenmark, bl.a. då han i Dalsland (familjen hade sommarstuga där) skulle köpa badbyxor ämnat för den lekamen han bar på. Det var vår och försommar. Köpet skulle göras i närliggande stad (måste ha varit Åmål) för att därefter visa att han minsann inte var nå`n badkruka. Det blev en fin final på det "badäventyret".

Ehrenmark trodde sig vid nå´t tillfälle kunna bli en alldeles särskilt begåvad restaurangägare och "matestradör" där han kunde både tala om hur och var och varför olika rätter skulle beredas på ett för alla lämpligt sätt. Ja, det var en saga det.

För att inte förtälja om den omspunna händelsen att få växa upp med en farmor som var mamma men inte mamma men farmor och en farfar som var pappa men också farfar men inte pappa och de öden som skulle framkomma då han i skolan skulle berätta om (biologiska) faderns yrkesval. Snacka om tragik o ångest i sina stunder.

Alla ämnen som Peter Flack kunde förtälja om vännen Ehrenmark inrymmes inte här och nu, utan vi kan bara konstatera att det var synd att inte fler kunde ha fått lyssna till denne eminente personlighet som Peter Flack är.

Där finns mycket mer än "Hjalmar och Viby" (vilket minsann inte är dåliga grejer det heller !) i den ”skulten” och kroppen.
Vi säger tack till Peter och tackar även de närvarande för att de hjälptes åt att vi alla kunde få plats i Frälsis lokaler.

//Sven Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
är klickbara till större format i egna fönster
 

   
   
   
   
 

Arkiverade caféträffar >>
 

Caféträffar | Möten | Utställningar | Resor/Övrigt |

 
 
Uppdaterad: 2019-06-04