Sponsorer

Arkiverat

Arkiverat 

Caféträffar våren 2015
 
Onsdag 21 januari. Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13A och biografen Roxy

Caféträff med Johan Tornberg
"Från Pajala till Örebro"


-Välkomna, hälsade Sven-Arne Ahlberg de drygt hundratalet församlade i biosalongen på Roxy. Kaffe med bulle hade intagits under trevlig social samvaro i de nya lokalerna på Föreningarnas Hus, en snöigt halkig ca 75 meter lång promenad, längre bort på Slottsgatan.

-Hör ni mig, undrade SAA med hjälp av mikrofonen. Han svarade själv. – Nähäj, jag märker det. Men nu hör ni mig det vet jag, fortsatte han utan mikrofon. Även ni längst bak.

Han annonserade vårens aktiviteter på ÖLIS;

25 feb i samma lokaler: Speedwayträff med Dalle, Indianerna.
 
25 mars Fotbollsträff med tränarna för ÖSK och KIF-damer, i Frälsningsarméns lokaler på Kungsgatan 25.
 
Årsmötet 15 april i Engelbrektskolans lokaler (f.d. WUC) med Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren som gäst.

Resa till Guldsmedshyttan 20 maj.

Sven-Arne presenterade Johan Holmberg som representerade biografen Roxy. Johan gav oss en historisk uppdatering om biografens bakgrund. Premiär redan oktober 1913! Dock fanns där en biograf på plast redan 1905 vid namn Sirius. Adolf Lindgren, som byggde Centralpalatset bestämde i samband med den byggnationen att det alltid skulle finnas en biograf på platsen. Inredningen i biografen, paneler m.m. är original från 1947. T.o.m. pianot från stumfilmstiden finns kvar. När SF lät skapa Filmstaden 1989 tog Örebro kommun över Roxy. Sedan 2012 är allt numera digitalt, såväl bild som ljud. – Det blir perfekt så, avslutade Johan som hade understöd från bakre bänkraden av Kjell G Andersson, en Roxyveteran.

Kortfakta
Johan Tornberg


 

Född

12 juli 1973

Var

Pajala

Familj

Sambo Marie
Barnen Hugo 10 år, Agnes 9 år, Harry 3 år
 

Idrottsförflutet

Badminton

Norrlandsmästare som 10-åring

Ishockey

Pajala IF

Moderklubb

Kiruna IF

(1990/1992-1992/1993)

Team Gävle HF

(1993/1994)

Västerås Hockey 

(1995/1996-1997/1998)

IF Malmö Redhawks 

(1998/1999-2000/2001)

Tre Kronor

32 A-landskamper VM-guld 1998 10 junior- och 27 pojklandskamper

Tränare/ledare

Västerås IK
Örebro HK (ass) 2014
 

TV-karriär

Expertkommentator i SVT på Hockeykväll och landskamper samt Viasat Hockey
 


Kjell Sunesson gav en kort information om pågående projekt inom ÖLIS, en följd av den inspirationsträff som hölls måndagen 12 jan. Idéer finns om att skapa ett forum för 'levande legender', en enklare form av caféträff där man träffas och minglar tillsammans med någon eller några av länets 'levande legender'. Idéer finns även att skapa ÖLIS’, 'Wall of Fame', en variant hockeyns Hall of Fame. - Arbetsgruppen jobbar med hög ambitionsnivå och är bra på G, sammanfattade Kjell.

Dagens huvudattraktion, Johan Tornberg, introducerades därmed av Håkan "Lillis" Olsson. Håkan avslöjade att det var tack vare ett sammanträffande med Daniel Wiksten på Café Java som Johan fick en förfrågan att komma till ÖLIS.
 
- Det blir väl kanske något extra träningspass som straff för honom som tack, undrade Håkan. 
- Javisst, det är klart att det blir, svarade Johan med glimt i ögat.
 
Därmed angav han tonen till en knapp timmes tempofylld och energifull resumé över sin bakgrund och idrottskarriär. Vi fick hänga med, som rubriken till träffen lyder, från Pajala till Örebro. Starten i Pajala, 23 mil norr om Luleå i Tornedalen med pappa Kjell, mamma Mona och äldre bröderna Fredrik och Niklas. Som tornedaling är Johan van vid avstånd, som vi "sörlänningar" inte behöver tampas med. Som sextonåring spelade han för Kiruna IF, enkel resa 18 mil. Han pendlade. Till Boden är det 35 mil från Pajala, etc. Phu..

I Kiruna fick Johan Skellefteå AIK:s nuvarande tränare, Hans Wallson, som mentor. Johan hade mycket beröm att dela med sig till honom. Hockeyn tog honom i raska svängar till Gävle och Tommy Sandlins Brynäs. Det blev en kort sejour. Åter till Kiruna och snart därpå till Västerås. Under Västeråstiden blev det landslagsuppdrag i Tre Kronor. Till VM i Zürich 1998 kom Johan med som sjunde back, som reserv. Inför finalen blev en av de ordinarie backarna knäskadad så Johan fick hoppa in. Finalen spelades i två matcher, mot Finland. Sverige vann den första matchen med 1-0. Johan gjorde målet. – Det var det hårdaste backskott som skjutits på ett VM, påstod han med glimten i ögat. Eller hur Fjuss, frågade han Peter Hasselblad som fanns med i salongen. Match två slutade 0-0, därmed blev Johan och Tre Kronor världsmästare. Johan avslöjade att han träffade den finske målvakten under Junior-VM 2014. – Jäkla tuur, sa målisen, då de sågs.

Från Västerås gick resan till Malmö. – En Tornedaling i Skåne, hur tror ni det gick, med språket och allt, undrade Johan. Jag trivdes bra, med allt, dessutom träffade jag min sambo Maria där. Vi trivs fortfarande med varandra (se faktaruta), fast vi har inte gift oss än, konstaterade Johan. Slutet på sejouren i Malmö skulle också tragiskt nog även bli slutet på Johans aktiva karriär. Allt brosk i högra knä var bortslitet och därmed slutspelat, som tjugosjuåring. Han avslöjade att året som följde var ett tufft år. Funderingar på 'vem är jag' – 'vad skall det bli nu' sysselsatte honom. En vändning kom då Västerås IK hörde av sig och erbjöd honom att bli juniortränare. Johan förklarade att det var det bästa som kunde skett. Då fick han chansen att hålla på med det som han brinner för. Idrott och ungdomar. Han poängterade att se, och medverka till att ungdomar växer, på alla plan, är det mest tillfredsställande och meningsfulla han kan tänka sig.

Det blev också vidare uppgifter i VIK som assisterande till Per Bäckman. När Per gick till Frölunda blev Johan erbjuden chefstränarrollen. Det gick riktigt bra tills efter en match i Almtuna. Johan råkade ut för det som tyvärr alltför ofta inträffar i vår dagar inom idrotten. Fega s.k. supportrar hotade Johan anonymt. Maskerade smög de bakom om honom och sa: Det är dags att sluta. – När jag sedan hittade lappar liggande i min bil, ansåg jag att det fick vara nog, avslöjade Johan, hoten var placerade i min bil med barnstolar. Min familj ska inte behöva bli utsatt för något som beror på mig. Jag pratade med Maria när jag kom hem och bestämde att jag säger upp mig nästa dag. 
Så blev det. Det hela uppmärksammades en hel del i media, men som vid så många andra tillfällen kom de fega anonyma krakar som utsatt Johan för hoten aldrig att konfronteras med sina illgärningar. – Jag kanske inte skulle ha gjort exakt likadant idag, utvecklade Johan, jag hade nog kopplat in och involverat fler i föreningen och andra och därmed hanterat det lite annorlunda.
 
Idag är Johan assisterande coach tillsammans med Håkan Åhlund och Kenta Johansson som head-coach i Örebro HK. Han nappade direkt på Pontus Gustavssons erbjudande 2014. Johan ansåg att han jobbar i en fantastisk organisation. – En härlig resa för ÖHK är på G, det är suveränt att få vara med på den resan som ansvarig för backarna och spelet i numerärt underläge. Han visade med tydlig energi sin uppfattning om vad coachning innebär, förutom isträning m.m. –Det är oerhört viktigt att vara delaktig som coach med, att ställa frågor, varje dag, typ - Hur mår du? och när svaret blir ett mumlande 'bra', följ upp med -Vad är det som är bra? Johan lanserade också ett nytt ord i SAOL, (svenska akademiens ordlista). 'Attitydinkontinens', d.v.s. man kan alltid läsa hur en spelare mår. Johan fastslog att det är mycket viktigt att vara välmående på alla plan, inte bara på isen och i omklädningsrummet, för att kunna prestera på topp i elitsammanhang. Att ge ansvar är en nyckelfaktor, ansåg Johan. Du är själv 100% ansvarig för det du TÄNKER-SÄGER-GÖR.

Johan avslutade med att konstatera att ÖHK idag är ett av Sveriges bästa hockeylag, eller åtminstone på väg att bli det. Han konstaterade att det är en lång process men att många är med i processen, inte bara sponsorer, utan väldigt många är med på resan.
 
Avslutningsvis ställdes många frågor till Johan, som t.ex. varför gick det som det gick i lördags? Fanns det ingen straffläggare utsedd? Hur går det i morgon mot HV71? Är inte jobbet som tränare ett osäkert jobb?
 
Johan svarade rappt och de flesta blev nog nöjda med svaren. På frågan om resultatet mot HV71, blev det en motfråga: Ska ni satsa pengar? Satsa inte både hus och hem på vinst… På Lillis fråga om osäkerheten med tränarjobbet blev svaret; Jo men det ingår i jobbet, men om man får sparken är man väl inte sämre som människa. Eller hur?!

Avslutningsvis tackade Sven-Arne Ahlberg Johan för ett mycket uppskattat framträdande, med Arne Uplings bok, Eyravallen ligger i Örebro. -Det kan vara bra för dig att lära dig lite om Örebro, tyckte SAA. Värmande applåder från en hörbarligen nöjd publik satte punkt för premiären i Roxybiografen.

/Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Samkväm i Ölis nya lokaler
i Föreningarnas hus

Samkväm i Cafeterian i Föreningarnas hus
   

Samkväm i Ölis Bibliotek
och sammanträdesrum

Samkväm i Ölis Bibliotek
och sammanträdesrum
   

På Biografen Roxy avhölls Ölis
föredrag av Johan Tornberg

Publikbild från Biografen Roxy
   

Publikbild från Biografen Roxy

Publikbild från Biografen Roxy
   

Sven-Arne Ahlberg hälsar
välkommen till 2015 års
första Caféträff

Entusiastisk föreläsare
i Johan Tornberg
   

Sven-Arne avtackar Johan
med boken Eyravallen ligger i Örebro
   
 
 
Onsdag den 25 februari 2015
Caféträff med Daniel "Dalle" Andersson-Bäckström, Speedway Indianerna, Kumla

-Nu är det nästan lika tyst som i kyrkan, hälsade Sven-Arne Ahlberg, med för dagen beslöjad hes stämma de drygt fyrtiotalet församlade i biosalongen på Roxy.
 
Kaffe med kanelbulle hade avnjutits under trevlig social samvaro samt koll på TV:n i ÖLIS’ bibliotekslokal i de nya lokalerna på Föreningarnas Hus. Många passade på att följa herrarnas 15 km på VM-skidor i Falun, och fick därmed uppleva direktsänd blivande idrottshistoria med Johan Olssons bragdartade guld.

-Jag kan tyvärr inte prata högre än så här, så jag är tacksam för tystnaden, ursäktade SAA med hjälp av mikrofonen.
 
Han gjorde reklam för kommande aktiviteter under våren på ÖLIS: 
• 25 mars Fotbollsträff med tränarna för ÖSK och KIF-damer, i Frälsningsarméns lokaler på Kungsgatan 25. 
• 15 april årsmötet i Engelbrektskolans lokaler (f.d. WUC) med Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren som gäst. Motioner är välkomna, informerade SAA.
• 20 maj resa till Guldsmedshyttan, där fortfarande vissa förberedelser pågår
Sven-Arne tackade alla trogna som kommit trots VM i Falun och tillade att vi missade att kolla datum när dagens caféträff planerades.


Kortfakta
Daniel "Dalle" Andersson-Bäckström 

Född 1974
Var Stockholm
Familj Fru, tre barn 4, 9 och 11 år
Bor
Örebro, Nya Hjärsta
 

Idrottsförflutet

Ishockey


Djurgårdens IF Uttagen till TV-pucklaget Stockholm. Tackade nej p.g.a. speedway
Fotboll Brommapojkarna Elit
Speedway

Getingarna från 4 års ålder till 1994. Indianerna 1995-2002
Sportchef/
lagledare
Indianerna
Därmed hälsade han dagens huvudnummer, Dalle Andersson-Bäckström, välkommen. Dalle gjorde entré till häftig musik med Indianernas kamplåt, som flera av oss i publiken hörde vid ÖLIS’ besök på ICA Maxi Arena vid besöket den 13 maj 2014. Dalle hade sällskap fram i rampljuset av Kjell Helgstedt som ingår i Indianernas marknadsgrupp.

Dalle inledde med att tacka för inbjudan till sällskapet och berättade om sin bakgrund (se faktaruta). Han åkte speedway redan som 4-åring för Getingarna i Stockholm. Han kom att bli klubbkamrat med stjärnåkare som Per Jonsson, Jimi Nielsen och Greg Hancock. Dalle ville lämna Getingarna för Indianerna redan 1994, men dålig ekonomi och ordning och reda i Getingarna gjorde att det inte blev förrän 1995. 1995–97 tävlade Dalle för Indianerna och även för Birmingham i England. Han avslöjade att han hade börjat få känning av sjukdom. Han hade drabbats av Bechterews sjukdom, en reumatisk muskelsjukdom som gör de drabbade mycket stela. Sjukdomen blir extra påtaglig vid väderomslag och regn. I England upplevde Dalle inte någon förståelse för att detta påverkade hans prestationer på speedwaybanan. 2002 blev sista året som han körde aktivt. Han hade då påverkats av sjukdomen så kraftigt att han, som sämst, vägde endast 49 kg. Tack vare medicin, som han då började få, har dock hans tillstånd kraftigt förbättrats.

-Det är en mycket dyrbar medicin, förklarade Dalle, men jag önskar att alla som drabbas av den här sjukdomen får ta del av den. Det har helt förändrat mitt tillstånd och gjort att jag kan klara av det tuffa jobbet som lagledare för Indianerna. Jag skall jobba 75%, men alla som jobbat i föreningar vet; i praktiken blir det snarare 150%. Men jobbet gör att jag håller igång fysiskt, vilket är extra viktigt med denna diagnos.
 
Dalle berättade att han, och klubben, har Örebro KH och Örebro SK herrfotboll som förebilder hur man jobbar som en modern förening. Jobbet med att skaffa sponsorer tar en hel del av tiden. – En bra sponsor som ger oss 2 tusen är en lika bra sponsor som den som ger oss 100 tusen. Vi uppskattar alla lika, förklarade han.

Kjell Helgstedt avlöste Dalle med att också tacka för inbjudan. Kjell berättade att han varit lagledare och även ordförande under ett år. Det var för tidskrävande så numera ingår han i marknadsgruppen. Han var en av de som skapade VIP-läktaren på ICA Maxi-stadion. En bra mötesplats för våra samarbetspartners, menade Kjell.

Kjell presenterade Indianernas historia från starten 1936 till 2010 då nya läktaren under tak stod klar. Flera höjdpunkter på vägen behandlades, bl.a. invigningen av motorstadion i Sannahed 1946 med enastående 23 tusen åskådare, och hur namnet Indianerna kom till 1950.

Legendariske Sven Lindholm, "Smed-Sven" som inte hade någon uttalat stor näsa tyckte däremot att lika legendariske "Kumla-Frasses" näsa påminde om en indiannäsa, därav namnet! Svenska mästare 1990 och -91. Kjell menade att de har mycket duktiga banarbetare på arenan som gör att det sällan blir inställt p.g.a. regn, vilket händer betydligt oftare hos konkurrenterna.

Kjell och Dalle hjälptes åt att presentera årets lag, inledningsbilden med fyra förare i närkamp på väg in i första kurvan i 120 km/tim. Bilden utstrålade det de båda manade att speedway är: Dramatik&spänning.

Så här ser Indianernas lag i Elitserien 2015 ut
 • Anders Mellgren
 • Antonio Lindbäck
 • Artem Laguta, ryskt nyförvärv – en tuffing, enl. Kjell H
 • Cameron Woodward
 • Freddy Godlund
 • Fredrik Lindgren, lagkapten
 • Joel Andersson, junior i utveckling
 • Niels Kristian Iversen, en poängmaskin
 • Piotr "Pepe" Protasiewicz, 40-årig poängmaskin 
 • Robin Törnqvist
 • Rory Schlein, nyförvärv från Australien

Vi fick en genomgång av varje åkares styrkor och svagheter. Det framgick klart att det inte är en lätt uppgift att skapa ett lag av individualister, som dessutom tävlar varannan dag ömsom i Polen, England och Sverige. Ibland möter man en lagkamrat i Kumla nästa gång är han motståndare i ett annat lag i Polen. Dalle lovordade Fredrik Lindgren som gör ett viktigt jobb i depån som ödmjuk stödjande kraft för sina lagkompisar. - Han är klockren som lagkapten, ansåg Dalle.

Att pengarna blivit alltmer viktigt framgick många gånger under presentationen.
– Vi omsatte 2–3 miljoner 2002, berättade Dalle, 2014 var det 10 miljoner. Samarbetet mellan SVEMO och elitserieklubbarna verkade inte gå särskilt väloljat. Motsättningar finns om vem som skall förhandla om TV-pengar t.ex. Dessutom är tolkningen av vissa regelfrågor inte helt klara mellan klubbarna, bl.a. om antalet svenskar i laget.

På fråga från publiken fick vi besked om att en speedwaymaskin kostar 90–100 tkr, en motor 60 tkr.

Årets elitseriepremiär i Kumla sker den 5:e maj mot Dackarna.

Avslutningsvis tackade Sven-Arne Ahlberg Dalle och Kjell för deras framträdande, med Arne Uplings bok, Eyravallen ligger i Örebro. Värmande applåder från den trogna skaran i publiken satte punkt för caféträffen i Roxybiografen.

/Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Ölis vänner följer Skid-VM i Falun 
på TV innan dagens föreläsning

Trogna besökare på Ölis caféträffar
   

Anders Stenberg fixar fika
till Anders Andersson

Dalle Andersson-Bäckström vid kaffebordet
innan föreläsningen på biografen Roxy
   

Kjell Helgstedt
från Indianernas marknadsgrupp
förläste om historiken inom Indianerna

Sportchef Dalle Andersson-Bäckström
berättade om Kumla-Indianerna
   


 

Onsdag den 25 mars 2015
Caféträff med fotbollstema i Frälsningsarméns samlingssal, 
Kungsgatan 24, Örebro
 
HEJ och hjärtligt välkomna, hälsade Sven-Arne Ahlberg. Kul att se så många samlade i de här lokalerna. Över 150 förväntansfulla hade tagit plats i stora salen efter kaffet med bulle och kaka i angränsande caféet, småfyndigt nog kallat 'Café Nyfiket'.
 
Sven-Arne informerade att den ursprungligen planerade resan norrut i maj inte blir av p.g.a. vissa tekniska problem. Vad som blir istället kommer att informeras om på årsmötet i Nya Engelbrektsskolan den 15 april och även förstås på vår hemsida. Han meddelade också att de nya lokalerna på Slottsgatan 13 A fått en uppgradering med, inte mindre än 650 st. nyinkomna filmer. Filmerna handlar om olika idrottsevenemang genom tiderna, alla tillgängliga att beskåda via den touchscreenskärm med tillhörande stor bildskärm som nu finns uppmonterad i lokalerna. Det är öppet på vardagar, ni är välkomna. –Är vi på plats så kan vi fixa kaffe, erbjöd sig SAA. Biblioteket är också intakt på plats i de nya lokalerna.
 
Lotteriet "½-potten" fick därefter sin vinnare med nr 45. Notarius för lottdragningen ur "Lillis" Olssons eleganta hatt var Alexander Axén på uppdrag av "Lillis" som menade: -"Du är är ju van att trolla i hatten".

Därmed plats på scenen för dagens utfrågare/ moderator Christer Blom. Han inledde, som den lärare han är, med insikt om repetitionen som kunskapens moder, med att repetera fjolårets information att vi befann oss på "ÖSK-mark". ÖSK bildades i oktober 1908 på café National som låg tvärs över gatan. 


Minifakta
Alexander Axén
Född 15 oktober 1970
Tränar Örebro SK sedan 2014

 

Minifakta
Rickard Nilsson
Född 18 december 1969
Tränar KIF Örebro DFF sedan 2012

 

Initiativtagaren Karl Graflund studerade på Teknis på andra sidan Kungsgatan, där studerade senare andra ÖSK-are liksom tvillingarna Hammarström, KIF Örebro DFF och även Kevin Walker. Christer trodde dock att Kevin var mer känd som sångare för de elever som idag går på skolan. Christer uttryckte sin beundran för Karl Graflund som satt i ÖSK:s styrelse från starten 1908 till 1958, varav två år som sekreterare resten som ordförande, en idrottshistorisk bedrift.

Christer visade med hjälp av storbildskärm på väggen spelprogrammet för de sista matcherna i damallsvenskan såväl som herrallsvenskan. - Vilken är guldmatchen, frågade han både Rickard och Alexander.

Rickard trodde att Rosengård-Linköping kunde vara en guldmatch. –Men man kan ju kosta på sig att drömma, tyckte han, och då kan KIF Örebro–Vittsjö också vara en match om guldet.

Alexanders svar blev: - Då har Malmö redan avgjort! Men vi hoppas att vi är med och kämpar om topplatserna i allsvenskan. Rickard trodde att ÖSK kunde vara med och kämpa om medaljer men trodde att Göteborg kommer att ta guldet.
 
Christer gick vidare med frågor till de båda tränarna. 2014 blev något av ett succéår för både KIF Örebro DFF och ÖSK, varför?

RN: - Kontinuiteten en viktig faktor, vi hade haft samma lag i tre år, vi hade fått behålla duktiga spelare. De flesta hade inte upptäckt t.ex. de tjeckiska tvillingarna. Vi fick mer respekt från de andra lagen för vårt spel och kunnande. Passningsspelet utvecklades, bra mix av snabbhet och tålamod.

AA: - Beröm till Rickard för ett jättejobb, han är alltid på plats på Behrn Arena när man än kommer, tidiga morgnar etc. Det kommer inte framgång utan hårt arbete. Det vet jag att Rickard lägger ner. Han blev inte vald till "årets tränare" av en tillfällighet. Applåder från en den uppskattande publiken ackompanjerade Alex’ fina beröm. – Vår egen säsong blev ej som planerat. Mitt eget jobb i klubben som jag hade haft i ett och ett halvt år fick avbrytas i och med P-O Ljungs avhopp. Jag var rostig i rollen som tränare efter två års bortavaro från den rollen. Vi ändrade vårt spel till ett snabbare spel. En hackig vårsäsong avlöstes av en mycket bra höst. Orsaker till höstframgången bl.a. att Crespo fanns tillgänglig och utvecklades. Det kontroversiella beslutet att sälja Spethin blev framgångsrikt, trots att många örebroare ville halshugga mig för det beslutet. Om den förestående cupfinalen den 17 maj, mot IFK Göteborg konstaterade Alex: Cupen betyder inte skit när serien drar igång. Det är sex dagar kvar till seriestart, jag känner ingen stress!

CB: Hur upplevde du utmärkelsen till "årets tränare", Rickard?

RN. Jag fattade nog inte först, jag tänkte väl - jamen dom andra då… Det är klart att jag blev stolt.

CB: Du fick ju tillsammans med KIF Örebro DFF även pris som årets örebroare, hur var det?

RN: Ja…. Det var ju folkets röst. Stödet känns äkta och kul. Priset värdeas högt av oss i klubben.

CB: Även du Alex fick ju pris. Svarta Handens pris som årets ÖSK:are.

AA: Jag blev glad. Jag är ÖSK:are från sex års ålder. När jag såg vilka som hade fått det före mig blev jag väldigt glad och stolt.

CB: Hur ser det ut i truppen för respektive lag? Någon speciell? Samtidigt visade han bild på storbildsskärmen på de båda lagen med namnen på spelarna.

AA: Logi Valgardsson ny, som klippt och skuren för vårt sätt att spela, bra vänsterfot! Vi har lagt ner 1,5 månads jobb på att få honom mindre försiktig, han kommer mer och mer. Bra mot MFF, just nu en mindre sträckning i lårmuskeln. Eidur Aron Sigurbjörnsson, ambitiös, tar till sig av allt som finns att lära sig, lite för snäll för sitt eget bästa. Väldigt bra hittills.

RN: Vi har tappat målvakt, back, de två tjeckiskorna bl.a. Ny målvakt Carola Söberg, det tog fyra månader av jobb att få klart. Bra reflexer, lugn. Stabil mentalt, bra i landslaget i Algarve Cup. Hanna Folkesson från Umeå, mycket bra. Omöjligt att få henne till oss för två år sedan. Lisa Dahlkvist också landslagsspelare, i mitt tycke underskattad, ett plus att hon är från Örebro, mycket passningssäker, en av få som kan slå en perfekt 30-40 meters passning. Vi har en bra bredd i truppen, med sex borta från fjolårets startelva har vi fått ersätta en del internt.

CB: Vem kommer att överraska 2015?

AA: Ingen överraskar. Vi är bra individuellt och som lag. Björnkvist som högerback är på rätt plats. Daniel Gustavsson ser grym ut! Jag har slutat vara försiktig mot DG, han har potential till ett stort spel. Dags att leverera nu.

RN: Kanske Michelle de Jong, men det får vara vem som helst!

CB: Om ni hade en obegränsad plånbok vilken kompetens skulle ni införskaffa till laget?

AA: En djupledsgående forward. Kalle Holmberg och Marcus Pode är bra men en dimension ytterligare skulle behövas.

RN: Någon till backsidan, vi är sårbara för skador där.

CB: Ni har små trupper i båda lagen, finns det någon oro för det?

RN; Nej jag tycker vi ha en stor trupp, Jag är trygg med den. Jag skulle vilja ha 30 matcher istället för nuvarande 22, men jag har inte fått något gehör för det.

AA: Med ekonomiskt back har vi valt 18+2, arton bra utespelare och två bra målvakter. Jag gillar det bättre än att ha 22 medelgoda. Det kan vara en fördel med färre spelare, det blir nära kontakt.

CB: Vad säger ni om premiären mot FC Rosengård resp. IFK Norrköping?

RN: Vi startar den12:e april, vi har inte pratat så mycket om den matchen än. Jag tror vi kan vinna, det är viktigt att ha den känslan i laget.

AA: Bra start är viktigt, att plocka poäng så fort som möjligt. Jan Andersson, tränare i IFK, är en god vän till mig, jag passade på att berömma honom som ett taktiskt geni på allsvenska upptaktsträffen nyligen, för då kanske han skulle dra slutsatsen att vi spelar som förra gången. IFK är ett bra lag, jag tror de hamnar topp åtta i serien. Det blir tufft och en tight match. Vi tror att vi kan vinna. Genrep mot Sirius dagarna innan blir en bra genomkörare för alla i truppen.

Christer Blom inbjöd därmed med mikrofonen i hand publiken att ställa frågor.
 
En fråga gällde fördelen, enligt Alex, med att ändra till att spela höst/vår istället för som nu, vår/höst. Alex menade att det vore en bättre anpassning till de "fönster" som finns att kunna införskaffa spelare.
 
Alex fick fråga om hur det rakare spel som infördes och som fick framgång 2014 togs emot av spelarna. Alex menade att det är viktigt att hitta vägar att kommunicera, vi har blivit bra på kontringar, kanske bäst i Sverige. Det innebär även en annan fysisk belastning på spelarna, nya – andra muskler behövs. Han framhöll fystränare Jimmy Högberg som gjort ett jättejobb i det avseendet. Jimmy är bäst i Sverige, hävdade Alex.

En fråga gällde UEFA:s dåliga ekonomiska stöd till damfotbollen. Rickard instämde och tyckte det är uselt. – Har inte SVFF reagerat, blev följdfrågan. Nja, svarade Rickard. Men Pia Sundhage då, hon måste väl ha tyckt nå’t? – Jo självklart, svarade Rickard med ett leende som Alex instämde i.

Christer Blom beklagade att tekniken inte fungerade för det inslag han hade planerat. Han hade skaffat en film från ett internationellt fotbollsevenemang i Örebro. VM-matchen mellan Frankrike och Skottland på Eyravallen 1958. – Var det någon som var där, undrade han. Det sträcktes många händer i luften inklusive min egen. – Vad hände med straffen som skottarna fick, frågade Christer. –Den tog i ribban, ropades unisont. – Vart landade bollen, undrade CB, och svarade själv att den inte slog ner i mittcirkeln. Det kan man nämligen se på filmen. Därmed raderade han en illusion som åtminstone undertecknad levt med i 57 år.

Sven-Arne Ahlberg tog en mikrofon och tackade de agerande på scenen. – Var ni nöjda med den lilla present ni fick förra året, undrade han. – Vadå, skall vi lämna tillbaks dem, sa Christer till publikens skratt. –Nej, nej, svarade Sven-Arne, jag har bett Lasse Henningsson som förutom att han är medlem i ÖLIS också är en duktig träsnidare, att göra en ny till detta år. Alex fick en sådan present. Rikard belönades med Arne Uplings bok, Eyravallen ligger I Örebro. – Jag gillar att läsa, sa Rickard, tack så mycket.
 
Alla tre fick dessutom varsin biljett med inbjudan till kaffe med våffla på café Nyfiket, som serverar detta varje fredag. Sven-Arne passade på att påminna om årsmötet den 15 april på sedvanliga Nya Engelbrektsskolan, med Hoa-Hoa Dahlgren som gästföreläsare.

Caféträffen avslutades med varmaste uppskattande applåder

uppsnappat av
Rolf L Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Publikbild

Publikbild
   

Moderator Christer Blom

Tränare Richard Nilsson KIF
   

Tränare Alexander Axén ÖSK
 
 


 


 
Onsdag den 20 maj 2015

Caféträff BEHRN Arena med ÖHK:s Ulf Gejhammar

Sven-Arne Ahlberg, för dagen jet-leggad som nyanländ från USA-resa, hälsade ca 45 besökare välkomna. -Vi kanske kunde ha varit ännu fler idag med ordinarie marknadsföring, men vi är glada att se att så många ändå hittat hit trots att vi fått ändra i vårt ursprungliga program för våren.
 
Sven-Arne informerade att höststarten kommer att ske onsdag 2 september, en sedvanlig höstresa kommer att genomföras, denna gång till Stig H Johanssons travanläggning i Upplands-Väsby. Resan kommer att ske 15 september. Information om dessa aktiviteter och övriga händelser under hösten kommer att skickas ut i slutet av augusti. I november kommer även ÖLIS’ 30-årsjubileum att firas. Firandet kommer att vara på Stora Hotellet med Jens Lind som inbjuden gästföreläsare. Deltagande i jubileet kommer att ha begränsat deltagarantal, så det kommer att bli typ 'först till kvarn', även detta kommer att informeras om i utskicket i slutet av augusti.

Claes Pedro, museiutskottet, informerade att den första skärmutställningen i nya lokalerna på Slottsgatan nu är färdigställd. På plats finns också 'Stopptid'. En digital samling av 600 filmer med idrottshistoriskt material.
 
Måndag 25 maj blir officiell invigning av basutställningen kl. 14.00 kommer bl.a. Benny Lennartsson för möjlighet till mingelsnack. ÖLIS bjuder på kaffe. Sven-Arne fyllde i med att museet är öppet alla vardagar på dagtid. Alla är välkomna.

Lotteriet "½-potten", 820 SEK, fick därefter sin vinnare med nr 62. Hans 'Garrincha' Öhman blev den nöjde vinnaren. Lotten drogs, numera enligt tradition, ur 'Lillis' Olssons eleganta hatt av Ulf Gejhammar.

Därmed plats på scenen för dagens gästföreläsare, ÖHK:s ordförande Ulf Gejhammar. 
Ulf inledde med armarna i kors över bröstet med att tacka för inbjudan. Han berättade att hans egna idrottsliga erfarenheter hade handlat om lite fotboll och gymnastik.

Undertecknads bordsgranne, Kim Andersson, konfirmerade fotbollsreferenserna från deras gemensamma tid i KIF herrfotboll. Kim avslöjade att Ulf var en spelare med oerhört mycket 'spring i benen', han hade energi som räckte till mer än halva laget. Den energin verkat han ha konserverat väl. Hans framträdande präglades på ett tydligt sätt av smittsam positiv energi som han genomförde utan PowerPointbilder och datorstöd.

Ulf berättade att han även hade varit verksam i ÖSK fotbolls styrelse. Hans arbetslivserfarenheter kommer från transportsektorn. ÖHK-engagemanget inleddes för fem år sedan. När han blev tillfrågad svarade han: -Jag kan inget om hockey, men jag hjälpa till med att bygga en hockeyförening. Alla minns väl, fortsatte han, hur det såg ut då, 2010. En betongbunker med läckande tak, spel i div. 1, Micke Fahlander som en intensiv kraft inom föreningen. För att börja bygget, menade Ulf, måste vi bli överens om några värdeord som alla inom föreningen måste ställa upp på, och omfattas av. Det blev tre stycken.

ÖPPEN FÖRENING – ATTRAKTIVA – ÖDMJUKHET

Ulf utvecklade innebörden i dessa värdeord på ett utomordentligt professionellt sätt. Han menade att ÖHK måste vara öppna med sina strategier t.ex., vara attraktiva som arbetsgivare, för familjer, ha en attraktiv anläggning och vara det som underhållning. Ödmjukhet i framgång, - 'inga fasoner', allt går att göra lite bättre även när man lyckats bra.

-Vad håller vi på med, undrade Ulf. Han svarade själv, underhållning. Vi ska ha en attityd som innebär att publiken skall gå till BEHRN Arena för ha 'skitkul' och se på hockey också. Vi kollar på andra som jobbar på liknande sätt. Växjö Lakers är ett bra sådant exempel, menade han. Ulf avslöjade att Färjestad är nyfikna på ÖHK:s sätt att jobba, de tycker att deras eget sätt 'gått i stå' och behöver förnyas. Ulf fastslog att det är som att driva ett företag, det gäller att utveckla eller avveckla.

-Vår vision är att vi skall utmana om SM-guld varje år. Vi vill inte säga att vi skall ta guld varje år, det stämmer bättre med våra värdeord med ambitionen att utmana om guldet, fastslog han. För att kunna göra det måste några hörnpelare stå fast. Ekonomin – ÖHK:s roll i regionen – arenan. Ekonomin är idag stabil med ett eget kapital > 4 mkr, som SHL kräver. Förändringen på mina fem år, upplyste Ulf, är rejäl. 2010 omsattes 20 mkr, säsongen 2014/15 100 mkr. Att vara en regional aktör har numera fått gehör, inte utan mycket jobb och argumentation, konstaterade han. Arenan klarar kraven på underhållning i världsklass. En matchkväll hanteras 5– 600 serverade gäster som omsätter 400 tkr. Ny publik har tillkommit, mycket kvinnor, noterade Ulf. -Vi hade en fyllnadsgrad på 99% 2014/15, att jämföra med säsongen innan - 95%. 'Fyllnadsgrad' är ett begrepp som jag tagit från mina erfarenheter från transportbranschen där det gällde att fylla lastbilar, det handlar inte om alkohol alltså, förtydligade han med ett leende. Vi skulle ha 100% om vi inte måste avstå, enligt SHL:s krav, 150 platser till 'bortastå'.

Inriktningen på ungdoms- och juniorsidan börjar nu skönja resultat. U16, J18 och J20-lagen är etablerade verksamheter. Vi har snart passerat den tidigare bristen på för lite egna produkter i A-truppen. Örebro har också blivit en attraktiv ort för de ungdomar runt om i Sverige som söker sig till idrottsgymnasieutbildning. Tidigare 9 platser inom NIU (nationellt godkända idrottsutbildningar) har blivit 12 platser att fördela på sökande från Piteå till Skåne. Dessa riktar sig till elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottsutbildning). Födda 2008/09 går på 'hockey-lekis' på Trängen, därav 20-25% flickor. -Vi har för liten iskapacitet för att hantera den efterfrågan som uppstått, konstaterade Ulf.

Ulf ställde frågan om någon noterat den doktorandrapport som kommit från Örebro Universitet, där det ifrågasätts om de kommunala pengar som satsas till elitidrotten är värt insatsen. Ulf visade med flera exempel att ÖHK definitivt inte är en 'tärande' verksamhet i kommunen. 26-27 mkr betalades t.ex. 2014 i form av arbetsgivaravgifter, skatter m.m. Nästa steg, avslöjade Ulf, är gå från förening till koncern. Detta kommer att stå på dagordningen när ÖHK inom kort har årsstämma. Det innebär dock att föreningen kommer att välja styrelse bl.a. för att leva upp RF:s krav om 51% av röstetalet inom koncernbildningen. ÖHK är idag ett av Sveriges minsta verksamheter i SHL med 100 mkr i omsättning. Spelarbudgeten är bland de lägsta.

Ulf kommenterade också ansvarsfördelningen inom ÖHK, där Pontus Gustavsson är en mycket viktig faktor, som huvudansvarig, i de förhandlingar med agenter m.fl. som varje rekrytering av nya spelare inbär, med agenter etc. -Det handlar om stora pengar, så det krävs någon med erfarenhet och professionalitet för att det ska bli bra, fastslog Ulf. 
Scoutingen, poängterade Ulf, är mycket viktig. – Vem trodde på en spelare från Österrike innan säsongen 2014/15, Derek Ryan visade att det går att hitta guldfynd om man scoutar rätt. Till nästa säsong är målvakten 'Huddas' lillebror Viktor kontrakterad. Från Allsvenskan till SHL är det stort steg, sa UG, Viksten är ett bra exempel på att det dock går. Han poängterade också det viktiga samarbetet med Vita Hästen i Norrköping. –Där håller vi igång tre spelare + målvakt. Jag kan garantera att vi har Anton Bremer hos oss i SHL inom 1-2 år, förutskickade han.

-Så här håller vi på och bygger Sveriges bästa hockeylag, sammanfattade han.
 
Frågor ställdes om bygget som pågår. Ulf svarade att det ska bli 4000 sittplatser, allt enligt SHL:s krav. De nya lagen, Rögle och Karlskrona, har fått ett modifierat krav på 3500. Det innebär ändå att i Ängelholm sänker man isen för att få in fler platser, i Karlskrona har kommunen gått in med ett stöd på 45 mkr för att klara C-More och SHL:s krav. –Vi vill dock inte ha för stor arena, gjorde Ulf klart, det är bättre med 99%-ig fyllnadsgrad än att ha en arena som rymmer 10 000 trekvartsfylld.

Fråga ställdes om det blev mer pengar i kassan från C-More och SHL när man gick till slutspel. – Nej, svarade Ulf. De pengarna fördelas lika mellan de tidigare tolv, numera fjorton lagen. –Men det blev väl i alla fall lite mer publikintäkter, inflikade Håkan 'Lillis' Olsson.

Undrades från publiken om Ryan blir kvar. –Vet ej, helt ärligt, svarade Ulf. -Ta bra betalt om ni säljer honom, tyckte frågeställaren. –Det finns en överenskommelse med NHL om ett maxpris på 2 mkr, kommenterade Ulf, men jag hoppas att vi får behålla honom.

Ulf avslutade med att informera, oss som inte kände till det, att ÖHK bedriver damhockey under Noraflagg, mestadels beroende på att det finns för lite is i Örebro. –Ett tidlöst problem, inflikade Sven-Arne Ahlberg, vi hade samma bekymmer på den tid när jag var verksam inom ungdomsishockeyn i Örebro. -Vi trivs med vårt samarbete med kommunen och Örebroporten, poängterade Ulf. Vi trivs i anläggningen och hoppas ni trivs också. 

Ulf fick därmed mycket välförtjänta applåder för ett mycket energifyllt och intressant framträdande.

Sven-Arne avtackade och påminde om nyöppningen av idrottsmuseets basutställning på Slottsgatan måndag 25 maj.

uppsnappat av
Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Entrévärdar Kerstin Pedro
och Lars-Gunnar Rosmark

Trevlig samvaro vid kaffebordet
   

Trevlig samvaro vid kaffebordet

Intresserade Ölis medlemmar
lyssnar till Ulf Gejhammar
   

Energisk föreläsare, ordförande
Ulf Gejhammar i ÖHK

Energisk föreläsare, ordförande
Ulf Gejhammar i ÖHK
   
Caféträffar hösten 2014
Onsdag den 3 september 2014
Caféträff, Gustavsvik/Södra Vattentornet

Nästan 70 medlemmar var samlade på restaurang Södra Vattentornet för att lyssna till Gustavsvik Resorts VD Magnus Nilsson som berättade om sig själv och om de planer som man hoppas kunna genomföra, som ett första mål med Gustavsviksanläggningen fram till 2020.

Magnus, med ursprung från Linköping och Östergötland, började på Club33 i 20–årsåldern, därefter en mångårig anställning inom reseföretaget Vingresor och han blev så småningom chef för Åre skidanläggningar. Det följdes sedan av anställning som chef för Kolmårdens anläggning i 10 år innan han för ett par år sedan blev erbjuden att tillträda som VD för Gustavsviksanläggningen i Örebro.

Tillsammans med Styrelsen för Gustavsvik Resort AB, en anläggning som ägs till 55 % av en Örebrogrupp av näringsidkare och 45 % av Örebro kommun enades man om att Gustavsvik åter ska bli den främsta. Anläggningen ska vara öppen 365 dagar/år.

Fram till 2002 hade Gustavsvik varit det främsta i genren upplevelsebad i Sverige men under senare år har det byggts på många ställen och besökssiffrorna visade inte samma utveckling som tidigare. År 2020 eller i dess närhet räknar man med en besökssiffra runt en miljon/år. En ökning med över 50 % mot nuvarande.

8 miljoner kronor lägger man ned den närmaste tiden i en bättre och förnyad vattenreningsanläggning. Fram till 2020 räknar man med att ha investerat runt 100 miljoner kr. i strävan att uppnå målet som de är eniga om. Som ett litet delmål på vägen planerar man att bygga en särskild avdelning för de allra minsta med lekupplevelse och som ska hållas uppvärmt för dem bl.a.

Som avslutning frågades från medlemmarna om att man bör se över nuvarande del vad avser cykelparkering, hur och varför man ska ha betalningsförfarande vid parkering för bilar och lite annat. Synpunkter som Magnus Nilsson lovade ta med sig.

Tips sändes med till Magnus Nilsson utav en medlem "att gärna se till att det kanske kunde bli en lugn samlingspunkt utan en massa dunka-dunka där medelålders och äldre kunde ha en social träffpunkt i samband med sina badbesök ".

Inom en snar framtid räknar man med att kunna nå ett stort kundunderlag (ännu fler) såväl från Norge som Baltikum och Ryssland, berättade Magnus avslutningsvis.

Caféträffen avslutades med en påminnelse att det finns endast ett fåtal platser kvar på resan till Karlstad och nästa Caféträff är på Föreningarnas hus Slottsgatan 13 i Örebro.

/Sven Arne Ahlberg

 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Samkväm vid kaffebordet innan
föreläsningen

Vår föreläsare Magnus Nilsson laddar
med en kopp kaffe innan föredraget
 

Samkväm vid kaffebordet innan
föreläsningen

Sven-Arne hälsar välkommen och
berättar om höstens aktiviteter
 

Magnus i aktion som entusiastisk
föreläsare

 
 
Onsdag den 8 oktober 2014 
Caféträff, Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13.

 
Premiär för ÖLIS’ nya plats, Föreningarnas hus.
 
Det inte särdeles ärofulla agerandet av Länsmuseets ledning har nu utmynnat i att Idrottshistoriska Sällskapet funnits nödsakade att finna nya lokaler.
 
Fr.o.m. årsskiftet, 2015-01-01, är kontraktet med Länsmuseet som hemvist för ÖLIS uppsagt. De nya lokalerna kommer att vara i Föreningarnas Hus på Slottsgatan 13, Örebro. Några mindre detaljer återstår för dagen att bli överens om, därefter inleds iordningställandet av de ytor som ÖLIS kommer att disponera. Ytmässigt kommer det att bli ungefär detsamma som hittillsvarande på Länsmuseet.

Sven-Arne Ahlberg hälsade välkommen till närmare 120 åhörare i de nya lokalerna, och överlämnade ordet till ordförande Bo Astvald. Bo välkomnade alla och upplyste om att Länsmuseet för dagen var upptaget men informerade samtidigt om beskedet enligt ovan, att ÖLIS är uppsagda från lokalerna på Länsmuseet.
 
- För att det skall bli nå’n ordning på det här så lämnar jag över till min fru som är ansvarig för verksamheten här i Föreningarnas Hus, sa Bosse.
 
Helena Astvald gav information om hur tillkomsten av Föreningarnas Hus gått till, idén föddes redan 2011. Hon uttryckte glädje över att ÖLIS kommer, det blir ett utmärkt tillskott till de redan trettio olika föreningar som redan finns på plats med "mikrokontor". Hon informerade också att hörselslinga kommer inom kort att finnas på plats, och att tillfälliga möteslokaler kan få hyras fritt av föreningar.

– Ha en bra eftermiddag, avslutade Helena

Reignar Johansson, museiutskottet, berättade att den pågående ishockeyutställningen är erbjuden till ÖHK. De har visat intresse och letar efter lämplig plats för utställningen i Behrn Arena. Reignar berättade också att ÖLIS fått förfrågan från Örebro Kommun som erbjudit deltagande i utställningen, Örebro 750 år, som skall uppföras i Länsmuseet 2015.

Snabbfakta
Benny Lennartsson

 
Född 1942 i Yxhult
Uppvuxen i Kvarntorp
Familj
Hustrun Vivianne och sonen Tobias
Studier
Karro Örebro, 
Ped + Soc GIH
Idrottskarriär
Bandy-fotboll-handboll-ishockey.
Tränare-ledare
Klubbar
spelare
ÖSK, FC Monthey, Fulham FC
Klubbar
tränare
FC Vouvry, Schweiz
FC Monthey, Schweiz
ÖSK
IFK Sundsvall
U21 SVFF
IFK Kristinehamn
OS-laget, SVFF
Viking FK, Norge
Brann, Norge (ass.)
OL-laget, Norge
BK Forward
Lyngby FC, Danmark
Bristol City, UK
Fjugesta
Viking FK, Norge
Observatör
SVFF
VM 1994, 2004, 2006
Assisterande
tränare
Elfenbenskusten VM 2010
Tyresö damer 

 

– Det känns inte så som vi har någon större entusiasm för det, nu när Länsmuseet 'kastat ut oss på gatan' från de lokalerna, summerade Reignar.

Håkan "Lillis" Olsson berättade att i efterspelet på den uppskattade resan till Karlstad i september har vi, via Färjestad BK:s VD Håkan Loob, erbjudits möjlighet att besöka Karlstad i samband med att ÖHK möter FBK i SHL, lördag 17 jan 2015. Spontanintresse med uppräckta händer såg ut att fylla en halv buss, enligt Sven-Arne Ahlberg. Anmälningslista kommer senare.

- Nu dags för dagens gäst, proklamerade Sven-Arne. Varsågod, Benny Lennartsson.

Benny inledde med att avslöja att "hålla föredrag" var det värsta han visste när han gick i skolan. Han berättade om olika tips han fått att hålla anföranden genom åren. Ett tips var, - Läs inga dikter!

Benny inledde med några rader ur Karin Boyes dikt I rörelse. Den börjar så här:
 
Den mätta dagen den är aldrig störst
Den bästa dagen är en dag av törst

Inledningen med att "göra tvärtom" kännetecknade hela Bennys framträdande. 
Det blev en eftermiddag som präglades av hans energi och goda humör. Mängder av skratt avlöste de otaliga anekdoter vi får del av från Bennys digra erfarenheter och upplevelser inom idrottens domäner.

Att Benny blivit hyllad av Rune Åhrling som mycket lovande handbollsspelare, var kanske en nyhet för många gamla vänner och bekanta till Benny. Ishockey var även det något som han gav sig in i med samma frenesi.

Som bandyspelare menade Benny att han blev Sveriges förste världsmästare. – Det mål som Bempa Eriksson gjorde och domaren dömde bort hade gjort att vi vunnit över ryssarna, Sovjet. En boll kan ju inte studsa från ribban och lägga sig på mållinjen, eller hur? Den måste ju ha varit inne, slog Benny fast till stort jubel från åhörarna.

Bandykarriärens SM-finaler fick vi även del av, t.ex. när Benny blev åthutad av Olle Sääw: -Flytta dig grabbjävel, den här hörnan skjuter jag! – Jag som hade laddat med klubban i högsta hugg, sa Benny, men det är klart att Olle gjorde ju mål på sitt skott, så jag hade ju inte mycket att tillägga…

Hans eget spel i fotbollen kännetecknade han själv med att han gick fram som en jordfräs, särskilt när han kom till FC Monthey. – De var ju ganska småväxta, så de föll som käglor när jag plöjde fram.

Bennys karriär som tränare exemplifierades med mängder av dråpliga berättelser. Han hyllade bl.a. Orvar Bergmark som han hade som tränare och något av en förebild. 

I begynnelsen var Benny även målvakt i fotboll, och en mycket bra sådan. Vilmos Varzegi som var tränare i ÖSK på den tiden tyckte att Benny skulle fortsätta stå i mål. Benny tröttnade emellertid efter några matcher och kastade handgripligen fotbollsskorna på Vilmos och skrek: - Då skiter jag i det här med fotboll! Följden blev att Benny fick göra debut i allsvenskan mot Högadal som utespelare.

Efter många år utomlands återkom Benny till ÖSK.

– Vi hade ett mycket bra lag åren -75 och -76. Mycket tack vare Hasse Borg. De många åren utomlands hade gett Benny goda språkkunskaper. Han talar numera sju språk. Hans språkkunskaper gjorde att fick åtfölja Jonny Lindahl och Bengt Holmgren när Hasse Borg blev erbjuden att komma till Eintracht Braunschweig för att diskutera proffskontrakt. Det hela slutade med att när allt var klart, trots ÖSK-ledarnas brist på erfarenheter i internationella affärer, att Hasse bad att få låna en telefon för att ringa hem till sin Maria.

- Vi är miljonärer nu, grät Hasse.

Benny berättade om många spelare han mött som tränare. En av de största talanger han träffat på, menade han var, Lars Landell i IFK Sundsvall. - Han gjorde en och en halv match och gjorde ett mål, sen bröt han benet och kom aldrig igen efter det. Han kunde ha blivit hur bra som helst, tyckte Benny.

Bennys inställning till de som filmar inom fotbollen och klagar för minsta lilla tackling gjorde han helt klar. – Jag avskyr alla filmare! Titta på handbollsspelare, de ligger inte och åmar sig när de fått en smäll, de kommer upp igen och kämpar vidare, eller ta en sån som Carla Karlkvist, motorcrosstjärnan, han hade ju alltid minst ett handledsbrott och en bruten fotled när han ställde sig på startlinjen och körde hem en VM-titel.
Den inställningen hade han präntat in i sina spelare även i IFK Sundsvall. Så när centerhalven, i en match mot Kalmar, visade att han hade ont i ett ben så fick han ingen sympati från Benny. – Han spelade vidare, men det visade sig efteråt att han brutit benet. Det kändes inte så kul, tyckte Benny.

Under det hyllade VM i USA, -94, fungerade Benny bl.a. som observatör.
 
– Den berömda frisparken som Brolin satte, gjorde Tomas anspråk på att han hittat på. Även Tord Grip menar att det var hans idé som han hittat på i Degerfors, med det sämsta är Tommy Svensson, som påstår att hade drömt hur frisparken skulle utföras. Det var ju jag som hade lagt upp taktiken hur det skulle gå till, hävdade Benny.

Idén var busenkel: Gör tvärtom, sa jag.

Om taktik hade han fått många tips och idéer genom åren från många olika håll.
– Den sämsta idén jag fått är i alla fall den som idégivaren kallade 4-4-3. Det går ju inte, det blir ju för många på plan, konstaterade Benny under jublande skratt.

Äventyret med jobbet som assistent till Svennis och Tord Grip, 2010, för Elfenbenskusten, Côte d’Ivoire, gav nya insikter i hur fotbollen fungerar i andra kulturer än den europeiska. – Drogba beundrar jag, sa Benny, jag tycker han är ett föredöme som världsstjärna med de enorma penningsummor som sådana hanterar. Han har gjort det på ett föredömligt sätt, genom sitt sätt att uppträda som person.

Benny avlutade med att deklarera att det är viktigt för dagens unga fotbollsspelare att de får fler insikter i livet än att fastna bakom datorskärmarnas flimmer med bl.a. spelmissbruksfällor som hotar i det globala massutbud som finns i dagens medievärld.

Angående mitt gage vill jag göra klart, avslutade Benny, att det ska vara lika mycket som Lokets, men jag vill att mitt skall skänkas till Läkare Utan Gränser (MSF Médecins Sans Frontières).

Varmaste applåder avslutade Benny Lennartssons föreläsning.

Många sökte spontant upp Benny för att handgripligen tacka för underhållningen och påminna om gemensamma minnen. Det allmänna omdömet var, en mycket underhållande föreläsning och trevlig caféträff.

/Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Kaffetåren innan föreläsningen

Kaffetåren innan föreläsningen
   

Kaffetåren innan föreläsningen

Publikbild
   

Publikbild

Föreläsare Benny Lennartsson
 

Föreläsare Benny Lennartsson
   

 
Onsdag den 10 december 2014
Caféträff med Richard Kennett och Luciatablå
 
-Hej, hälsade Sven-Arne Ahlberg, de sextiotalet församlade i samlingssalen. Kaffe med saffransbulle och pepparkaka hade avnjutits under trevlig samvaro i Café Nyfiket i salen intill.

Sven-Arne hälsade Barbro Nyström, föreståndare för Café Nyfiket, välkommen. Hon berättade att det var bråda dagar just nu på Frälsningsarmén. Det sociala arbetet som bedrivs inom FA står vid jultiden inför årets mest aktiva dagar. Man samlar in julklappar för vidare utdelning till familjer som är behövande. – Snälla Örebroare gav 
oss möjlighet att hjälpa 125 familjer julen 2013, berättade Barbro. - Ni ska också veta att behållningen från kaféet går direkt till FA:s sociala arbete. Nu hoppas jag att ni får en trevlig stund. Känn er välkomna, avslutade hon.

Sven-Arne informerade att ÖLIS nu har flyttat till Slottsgatan 13A, Föreningarnas hus. D.v.s. alla saker befinner sig i flyttkartonger. Bygge av väggar m.m. pågår i lokalerna. Under januari månad kommer vi att ha flyttat in. Vårens program kommer att läggas på brevlådan den 29 dec.

Kortfakta
Richard Kennett 

Foto:richardstrom.com

Född 1967 i England
Han brukar säga att han är uppvuxen i Brighton, för det känner folk till, men egentligen var det i Shoreham-by-Sea, som ligger strax intill.

Kom 1987 till Örebro
Aktuell som skapare och producent av megaevenemanget, O helga natt, premiär 2001. 30 000 besökare 7 dec 2014. Sänds i TV4 på julafton

Idrottsförflutet
Inget som vuxen. Under uppväxten: Cricket, rugby, fotboll och konståkning!
 

-Nu så här i julens tider, med mycket julmusik, sa Sven-Arne, vad passar bättre än att hälsa dagens gäst, Richard Kennett välkommen. Han kan ju mycket om julmusik.

-OK, jag kan mycket om julmusik, inledde Richard, jag började lyssna i mars i år, på midsommarafton var jag redan trött på det……………….

Richard gav oss fyrtio minuters underhållning och en lektion i hur en professionell marknadsförare fungerar. Han avslöjade att han blivit inviterad av Olle Larsson i aktivitetsutskottet. Olle hade läst en krönika som Richard skrivit. Olle hade tyckt den var bra. –Jag gillar Olle, för han säger när han tycker saker är dåligt likaväl som när det 
är bra. Inga krusiduller, sånt gillar jag, tyckte Richard.

Vi fick ta del av Richards uppväxt i Shoreham-by-Sea. Han berättade att han växt upp i familj där kultur inte var högt prioriterat. – En typisk engelsk arbetarklassmiljö. Man läste t.ex. The Sun, vars kulturbidrag fanns på sidan tre. Sidan tre bestod alltid av en bild på en mer eller mindre avklädd kvinna, helst topless, avslöjade Richard.
 
Som tolvåring blev han bjuden av ägarna till gatuköket, Fish&Chips, där han jobbade på fritiden, på en resa till London för att se musikalen Sound of Music. – Det blev min första kulturupplevelse, Jag blev helt uppslukad av föreställningen med bl.a. Christoffer Plummer. Jag blev jätteledsen när det var slut, förklarade Richard. - Efter den 
upplevelsen var jag helt såld på musikaler. Jag såg allt! Ljus, kostymer etc., allt blev som en utbildning för mig, sa RK.

Lektion 2 i kulturens värld menade Richard att han fick i Stockholm av en konsthandlare han lärt känna. På besök i galleriet visades en tavla på en stor vit duk. – Det var en liten prick med färg i ena hörnet och något annat på mitten, förklarade RK. Tavlan kallades 'The Angry Artist'. Pris för konstverket 350 000 kr. – Det där kunde ju jag ha 
gjort, sa Richard till konsthandlaren. – Ja, men du gjorde det inte……, svarade galleristen.

I samma anda berättade Richard om en norsk konstnär som efter mycket tvekan och besvär fick ett lån i en bank på 100 000 Nkr. Efter ännu större besvär och tvekan fick han lånet utlämnat i kontanter. Sedlarna limmade konstnären på en tavla. Han auktionerade ut konstverket med de monterade sedlarna. Tavlan såldes på auktionen för 350 000. 

- Kultur – marknad – media, vad är skillnaden? Är vi dumma? undrade Richard retoriskt. Gör kulturen populär – inte populärkultur, fastslog han. – Idrott är kultur, konstaterade Richard i samma andetag. En utsaga som många av oss upplevde som en bekräftelse och ett konstaterande som skulle ha kunnat förändra historien då flyttkraven kom från den ej kulturkompletta ledningen av Länsmuseet, om de haft förmågan att ta till sig.

Richard kom till Sverige och Odensbacken 1987, två veckor stod han ut – sedan Örebro.

1990-talets Örebros förhållande till kultur kan, enligt Richard, sammanfattas Kultur = debatt om kultur.

– Jag blev så trött! Leverera istället för debattera! konstaterade RK. Dixie Eriksson, ny kulturchef på NA då, bidrog till en förändrad syn på kultur. Dittillsvarande ordning med nöje på vänster- och Kultur på högersidan, blev Nöje/kultur och Kultur/nöje på båda sidorna. Alla visste att vänstersidorna hade flest läsare, avslöjade Richard. – Jag blev glad, för jag undrade vad som gav NA rätt att säga vad som är kultur, sa RK. I England säger man som ett begrepp ’The Arts’. Det innefattar alla uttrycksmedel och medför att kulturen tillhör alla och inte en elit av förståsigpåare.

Efter 27 år i Sverige kan man, endast om man känner till det, höra att Richard kommer från England. Han har tillägnat sig språket så pass bra att han t.o.m. gjorde en mycket träffsäker imitation av Loa Falkman.
 
Richard ansåg att Örebro förändrats kolossalt på de 27 åren. Gamla sanningar och oskrivna regler som ’Det går aldrig’ och jantelagar är inte längre sanningar, det är i mångt och mycket förlegade förhållningssätt. Richard upplever att Örebro lämnat stämpeln som centrum för ’Gnällbältet’ bakom sig och numera, präglas av optimism och 
kreativitet. Den andan sprider sig via bloggar, sociala media som Facebook etc.

Open Art – Sv. Kammarorkestern – O Helga Natt – Metallsvenskan – Live at heart – Rådhuskalendern, är händelser och företeelser som bidragit till att sätta Örebro på världskartan. Fler och större idrottsanläggningar. Framsynta och kreativa människor som 
Mats Rosengren, vars idéer bl.a. förvandlade en sunkig oljehamn och den gamla Venasoptippen till det fantastiska rekreationsområdet vid Rynningeviken, med Naturens hus som attraktion. Jens Schollin som fått universitet att hamna på topplats i ranking år efter år. 

– De oskrivna reglerna känns avlägsna, sammanfattade Richard, nu får man tycka att 
man kan! Evenemanget O Helga Natt, som hade premiär 2001, kom till i efterdyningarna av Richards upplevelser av det sega 90-talet. Han beskrev målande hur han i adventstid läst en annons i NA med uppmaningen: KOM TILL CITY. – Jag åkte in och upplevde ett grått och tomt centrum från Nicolaikyrkan till Våghustorget, erkände Richard. Jag mindes jultidens England med mängder av körmusik etc. Ett uppdrag för en reklambyrå, 
klargjorde RK.

Han gick igång på massor med idéer hur det skulle gå till att få centrum att leva upp. Gratis, sponsorarrangemang, blev ledord. NAXOS, med huvudkontor i Fellingsbro och Tokyo kontaktades. Från Tokyo meddelades att de ansåg att Örebro var för smått för de grandiosa planerna. Stockholm borde vara bättre. Richard kontrade med att då kunde det bli globalt med ’Händels Messias’ vars första toner skulle slås an i Stockholm för att på storskärm tas upp på Hyde Park i London som skulle skicka vidare till Barcelona o.s.v. Det tyckte man i Tokyo blev för stort, konstaterade Richard.

Genombrottet kom via dåvarande Sydkrafts marknadschef som efter en hel del träffar plötsligt sa: Vi kör! – Då sket jag på mig, konstaterade RK. Jag var livrädd att inget 
folk skulle komma. Jag beslöt att vi skulle ’’tapetsera sta’n’’ med affischer, med Sofia Källgren och Ulf Samuelsson på, de stora affischnamnen. Det blev succé! Resten är historia. Modern Örebrohistoria.
Årets evenemang, 2014, lockade ut 30 000 Örebroare i regnrusket. Affischnamn som Carola och Peter Jöback drog säkert många. Många kom nog också för att det blivit en ’måste-tradition’ för oss Örebroare. Resten av Sverige kan se evenemanget på TV4 på julafton.

En frågestund avslutade Richards framträdande. Han avslöjade bl.a. då den enorma logistik som evenemanget numera innebär, t.ex. egna stylister och sminkörer till resp. Carola, Gry Forsell och Peter Jöback . Budgeten behöll han däremot för sig själv.

Sven-Arne tackade för en mycket intressant föreläsning och konstaterade: 
- Du kan verkligen marknadsföring! Den present du skulle ha fått ligger tyvärr nedpackad bland våra flyttsaker på Slottsgatan, vår nya adress efter nyår. En varm applåd får du ta med dig tills vidare.

Applåderna blev såväl varma som långa från en syn- och hörbarligen förtjust åhörarskara.

Luciafakta

Ledare och på piano Stefan Berglund

Elever från Karl Johans Skola       årskurs 7

1 Lucia
19 Tärnor
9 Stjärngossar

Sånger:
Luciasången
Goderafton
Så mörk är natten
Jul, jul strålande jul
Staffansvisan
Julen är här
Deck the halls
Nu tändas tusen juleljus
We wish you a merry christmas
S:ta Lucia
 

Ljuset i FA:s samlingssal tonades ner och efter en kort paus hördes ljuva röster från trappan som leder ner till salen. Precis som det sjöngs i sången de sjöng, ’vitklädd med ljus i hår’, kom de i strumplästen med tysta fjät, sjungandes nedför trappan. Vi fick njuta av en stämningsfull Luciatågsupplevelse framförd av elever från Karl Johans Skola. (Se faktaruta). Deras uttåg belönades med välförtjänta och kraftfulla applåder.

/Rolf L Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Cafébild

Cafébild
   

Föreläsare Richard Kennett

Luciatåg från Karl Johans Skola
   

Publikbild

Luciatåg från Karl Johans Skola
   
Caféträffar våren 2014
Caféträff länsmuseet Örebro onsdag 29 januari med Uno Hedin
 
Inledningen av eftermiddagens caféträff skedde på brukligt sätt med fika, i lika fullsatta Rosengrens skafferi.

När Uno Hedin under den något utdragna påfyllningen av Waldénsalen passade på att testa sin mikrofon fick Sven-Arne Ahlberg hastigt hoppa in och säga några välkomstord till en rekordstor församling, med en påminnelse om vikten av att ange sitt namn på inbetalningen av årsavgiften till ÖLIS. Sven-Arne annonserade även kommande caféträff, onsdag 19 februari, med Charlotta Stenhem, nya idrottschefen på Örebro läns Idrottsförbund.

"Därmed med ett snabbkast över till Håkan 'Lillis' Olsson som är den som ordnat så att Uno Hedin kommit till oss," avslutade SAA sin inledning.

Håkan påminde att Uno och han själv gjorde trav-TV tillsammans under många år. "Många trevliga stunder blev det," avslöjade 'Lillis'. "Uno räddade mig bl.a. när Mats Näslund lämnade återbud som gäst på Bergsåker. Uno kom istället, efter kommentaren; - "Va, kommer det fler än tio personer…?" Därmed angav Håkan en ton som Uno förädlade under en mycket uppskattad och underhållande timme.

"Jag kommer från Kopparberg (se faktaruta), så jag tillhör ert län, inledde Uno. Min mor hade arton syskon. Min mormor födde alltså 18 barn, det tycker jag är anmärkningsvärt", fortsatte han.

Fakta*
Uno Hedin

Född 11 sept. 1932 i Ljusnarsberg (Kopparberg)

Gift med f.d. justitierådet Gertrud Lennander

• Medverkade som sportkommentator i Sveriges Radio, Sportradion

• Programledare för schackprogrammet, Snilledrag, 1993 (tills. m Sven-Gunnar Samuelsson)

• Programledare för SR P1:s program "Fem minuter schack" 1987-93

• Travexpert i Sportradion, med programrubriken "Hedins hundring" som alltid avslutades med "Lyyyycka till!" Slutklämmen skapade Uno redan 1967 när han ombads göra travtips i dåtidens regionalradio i Stockholm

• Världsmästare i bordtennis, 1982, för 50-åringar

• Nordeuropeisk mästare i bordtennis för 50-åringar (förutom de skandinaviska länderna, även Estland, Lettland och Litauen)

• Mer än 20 SM

*) delvis från Wikipedia
För att ytterligare bekräfta banden med sin hembygd presenterade Uno sin morbror, Evert Nilsson, 92 år. Evert fanns med i publiken och fick en värmande applåd.

Att Uno själv blir 82 i höst kunde nog ingen gissa. Hans agerande på "scenen" var mycket alert och rappt.
 
Unos eget idrottande började med bl.a. stavhopp. Bordtennisen kom till Kopparberg, och in i Unos liv, 1946 eller 47. Genomgående nog för Unos föreläsning så berättade han målande en anekdot hur han, i sin första tävlingsmatch, mötte en spelare från Nora. 
"Han var klädd i Mora-Nisse toppluva. Tofsen for åt ena hållet och han ropade 'Nu slår jag', sen smällde han in ett dödande slag. Så där hölls han på och så skrek han ännu högre 'nu slår jag' – och så kom det en otagbar stoppboll".

'Nu lurade jag dig' sa Noraspelaren och skrattade gott. "Det var en perfekt entré i idrottens värld! Skrattet måste finnas, det är det viktigaste”, ansåg Uno.

Unos härliga berättande med tokroliga kommentarer framkallade många vrålskratt och mängder av spontana applåder. Inte minst när Uno gav exempel på makalösa bortförklaringar av idrottsstjärnor, som när den medaljtippade Ricky Bruch, som kastade över 62 m i diskus på varje träning, åter hamnade utanför prispallen i en tävling, OS 68? På frågan varför, svarade Ricky: "Min kanariefågel hade just dött….."

Uno delgav oss en gedigen lektion i bordtennisens historia. Allt från början i England, 1860–70. Den första kända pingisen kallades 'room-tennis' och spelades med tennisracket klädda med skinn över strängarna. Racketen kallades 'tambourin'. Bollarna var av gummi. En engelsman, Gibbs, hittade i USA, runt 1900, celluloid som han kom på att man kunde göra bollar av. Då föddes den första moderna bordtennisbollen.

Den svenska bordtennishistorien är ett mörker, menade Uno. Första SM, inofficiella, spelades 1925. Svensk mästare blev Sven Åhman, sedermera mångårig korrespondent för DN i USA. Torsten Tegnér och Jocke Söderström lär redan på tidigt 1900-tal ha spelat bordtennis på Tegnérs matsalsbord. Svenska bordtennisförbundet, som bildades 1926, har emellertid lämnat historiebeskrivningen i ett mörker, tyckte Uno Hedin.

Vi fick däremot en fullödig lektion av genombrottet för bordtennisen i Sverige genom Tage Flisberg, Norrköping. 'Flisan' tog hem 64 SM-tecken. Genombrottet skedde i Sundsvall 1953. Han spelade VM-final i London 1954. En målande skildring av den delgavs vi av Uno. Med det sensationella avslöjandet hur BBC ändrade tid för finalens matchstart, vilket medförde att Tage kom till arenan, från ett biobesök endast en kvart före. Det innebar att Tage var chanslös i finalen, helt ouppvärmd. "Det fanns ingen nummer två i Sverige på Flisbergs tid. Han var nummer ett, sedan kom ingenting och därefter nummer tre. Flisberg lyckades som 36-åring helt ändra teknik i samband med att den nya skumgummibeläggningen på racketen dök upp. Han hade den enastående noteringen, 33-1 i Allsvenskan 1959, då 42 år gammal", fastslog UH.

Under tiden i Kopparberg, i mitten av 50-talet, blev den nya motorcykeln 'Silverpilen', populär, berättade Uno. En kompis som skaffat en, berättade hur fantastisk maskinen var och hur fort den gick: "Jag har satt nytt rekord mellan Kloten och Kopparberg", återgav Uno på genuin Kopparbergsdialekt, "och det gick så fort att jag fick lägga ner mig så djupt i kurvorna så att jag fick hästskit i rockfickorna!”

Vi fick följa med Uno på hans upplevelser tillsammans med Kjell Johnsson och Hasse Alsér, ända från Kjells uppfinning av sin nya slagteknik med den s.k. 'hammaren' ca 1963, till deras VM-triumf 1973 i Sarajevo. "Kjell slog hårdast i världen, ingen har före eller efter slagit så hårt i bordtennis", fastställde Uno. Stellan Bengtssons VM-guld i Nagoya, 1971, skildrade förstås Uno på sitt oefterhärmliga sätt. "Ut med Lantbruksnytt", begärde Uno av sin chef på Sveriges Radio, Stig Ohlin, när det var dags för den osannolika finalen med en svensk. "Aldrig", svarade Ohlin. Slutbollarna i den historiska finalen direktrefererades dock i Lunchekot.

Att Uno Hedin inte bara besitter en unik kunskap och erfarenhet från bordtennisens värld, utan att han dessutom fått uppleva en respekt och gemenskap med de aktiva belystes med berättelsen om Kjell Johansson på VM i Sarajevo, 1973. Kjell skulle spela final mot kinesen Hsi En-ting. 15 min före matchen kom Kjell till Mats Strandberg och Uno Hedin i deras studio. "Jag vill bara sitta här en stund", sa Kjell. "Ett fint ögonblick ur pingishistorien", sa Uno.

"En grej till från -73", sa han sedan. "Ingen svensk tjej har tagit guldmedalj i VM. I Sarajevo spelade Birgitta Rådberg (Viktorsson), från Örebro, kvartsfinal mot en kinesiska. Birgitta ledde med 2-1 i set och hade 18-17, när det blev slagräkning. Kinesiskan vann matchen och senare titeln".

Uno Hedin följde hela Sveriges storhetstid i bordtennis på 1980-talet som expert på sportradion. Han summerade den tiden med att alla tio svenskarna i laget platsade, enligt honom, i viket landslag som helst i världen, även det kinesiska. Storhetstiden fullbordades på VM-89 med 'rivningen av den kinesiska muren'. Uno noterade att Jörgen Persson kanske var den allra bäste som vann mot alla sina fyra kineser för att slutligen falla mot JO Waldner i finalen. Jörgen fick sin välförtjänta revansch och seger på VM -91mot JO, konstaterade Uno.

Bland senare upplevelser nämnde Uno veteranpingisen. En av deltagarna från klubben i Stockholm, Tord Öster, vann ett år klassen för 80-åringar. När Tord dök upp på klubben efteråt sa han efter alla gratulationer: "Jag är samma enkla grabb som förut"….

Dråpligheterna avslutades med en berättelse från 1940-talet. Urmakare Gustavsson i Borgholm anordnade årligen en tennistävling. Torsten Ö spelade final 1944 mot Torsten G. Mitt under matchen dyker konungen, Gustav V, upp. Han kommer oanmäld. Det blir panik. Urmakaren lyckas trolla fram en röd matta från toaletten och allt är i ordning för kungens entré. Plötsligt behöver konungen göra ett besök på toaletten. Urmakare Gustavsson får ånyo panik. Röda mattan! Han ledsagar emellertid majestätet till bekvämlighetsrummet. På plats utanför får Gustavsson höra kungens röst: "Det finns inget papper". Den påhittige urmakaren hittar en kartong med Tretorn tennisbollar. Bollarna är inlindade med silkespapper med tre kronor på. Han räcker ett silkespapper i taget till den nödställde konungen genom dörrspringan.

"Så påpassligt av Gustavsson med kronorna på pappret", sade kung Gustav V med Unos på pricken härmande röst. Den fullsatta Waldénsalen fullkomligt exploderade i överförtjusta gapskratt och stormande applåder 

"Tack ska ni ha", avslutade Uno Hedin sin bejublade timslånga underhållning.

Vi hade blivit underhållna av en fulländad estradör.

Sven-Arne Ahlberg tackade Uno Hedin för en rekordbra caféträff med att dela ut boken, Lars Wolfs antologi, 'Idrott i poesin – poesi inom idrotten'. Uno tackade uppskattande för den under publikens handfasta applåder. 


Noterat av
/Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Några av Ölis medlemmar vid
kaffebordet i väntan på föreläsning

Några av Ölis medlemmar vid
kaffebordet i väntan på föreläsning
   

Publikbild

Uno Hedin, populär föreläsare
   

Sven-Arne Ahlberg avtackar Uno Hedin

Föreläsare Uno Hedin tillsammans
med Ölis hedersmedlem Karin Åslund
   

 

Caféträff onsdag 19 februari 2014 med Charlotta Stenhem
"Välkomna", hälsade Sven-Arne Ahlberg, ett knappt 30-tal samlade i Waldénsalen på Länsmuseet.

Det kanske inte var den lättaste dagen att konkurrera om uppmärksamheten. OS i Sotji med storslalom, sprintstafett på skidor m.m. samt att sportlovsveckan pågick för fullt. Rosengrens skafferi hade dessförinnan stått för kaffe och muffins på traditionellt smakligt sätt.

Sven-Arne informerade att det finns idrottsböcker att hämta i ÖLIS’ lokaler för den intresserade. Böckerna är dubbletter som ligger för avhämtning utan kostnad.

SAA berörde också vårens kommande program, närmast "fotbollsträffen" onsdag 26:e mars. Den tidigare utannonserade platsen (Kulturhuset) har dock ändrats till Frälsningsarméns samlingssal på Kungsgatan 24, Örebro. 
Vårmötet, årsmötet kommer att ske onsdag 9:e april på Nya Engelbrektskolan (f.d. WUC). Mer info kommer i tidningen Idrottsarvet som kommer i början av mars samt på vår (denna) hemsida.

Vårens avslutande caféträff tisdag den 20:e maj, kommer att gå av stapeln i Kumla. Temat för den dagen kommer att bli speedway. Mer info kommer i utskicket tillsammans med Idrottsarvet, och även på vår hemsida.
KortfaktaÖrebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrottVi är idrottens eget studieförbund. Vi jobbar med bildning och utbildning inom idrotten

Charlotta Stenhem
Född 1967
Bor

Räntmästaregatan, Örebro "mellan ÖSK och ÖSK Ungdom"
Personalutvecklare på Atlas Copco till 1994
1994-2012
Konsulent, idrottsutbildare SISU Idrottsutbildarna
2012- Chef för SISU/ÖLIF
Idrottsbakgrund Ungdomspingis i BTK Safir
"Känn dig hjärtligt välkommen", hälsade Sven-Arne därmed till dagens föreläsare, Charlotta Stenhem.

"Jag är glad för att jag blivit inbjuden. Jag har många positiva känslor för ÖLIS som jag upplever gör ett mycket fint jobb", inledde Charlotta. "Jag har tänkt mig att lägga upp mitt program så här":

* lite om mig själv
* bakgrund
* uppdraget i ÖLIF/SISU
* reflektioner över framtida utmaningar

Att Charlotta har gedigen professionell bakgrund som personalutvecklare m.m. märktes omgående, och rakt igenom hennes föreläsning, på hennes strukturerade sätt att framföra sitt budskap. Charlotta menade att hon hade idrotten att tacka för hur hon som ung hittade sin identitet, sitt sammanhang. Uppväxten med närheten till Idrottshuset i Örebro gjorde att pingisen kom att bli hennes sport, efter att ha provat på diverse grenar. Där kom hon som idrottsledare, för fram för allt tjejer, att lägga grunden till senare intresse och uppgifter i arbetslivet. Hon lovordade BTK Safir som en fin förening att komma in i som ung, inte minst med bra förebilder på den kvinnliga sidan. En fin bild på en ung Charlotta tillsammans med en av dåtidens framgångsrika pingistjejer, A-C Hellman, förstärkte detta. Charlotta använde fortlöpande bilder som väl kompletterade hennes verbala presentation.

Under tiden på SISU fr.o.m. 1994, dit hon kom som 27-åring, tyckte hon att hon lärde sig mycket av Tomas Eklund som hon jobbade parallellt med. Tomas var den som rekryterade henne till SISU. SISU Örebro län är 4:e störst i Sverige. Tomas var visionären och strategen, Charlottas jobb var ett leda personalen. Hon menade att hon då hade god nytta av sitt förflutna med processarbete på nationell nivå inom Atlas Copco.

En ny utmaning stod för dörren när SISU och ÖLIF (Örebro läns Idrottsförbund) skulle samordnas. Uppdraget var att skapa ett gemensamt kansli med Charlotta som chef. "Det blev en segdragen process över två år", sa Charlotta, "det var inte självklart att få med båda personalgrupperna. Nu är vi däremot en personalgrupp i harmoni".
 
Det sammanslagna SISU/ÖLIF med 13 regionala organisationer och 60 personer, håller till i Idrottens hus, Västra Mark. En gemensam vision fastställdes 2013: För idrottens bästa.

Uppdraget som distriktsidrottschef innebär att leda det gemensamma kansliet, och att verka som opinionsbildare ute bland folk, hos länets kommuner och via länsstyrelsen. Hon poängterade att hon hade ett mycket gott samarbete och stöd i ÖLIF:s ordförande Raul Björk. Föreningens arbete går ut på att ge stöd för föreningarna när det gäller, kost, lokaler etc. och lotsa idrotten till RF:s värdegrunder.

Ett viktigt jobb pågår med samarbetet med Örebro läns Handikappförbund, där Sven "Dala" Dahlkvist är ansvarig. Örebro är ju centrum i Sverige för döva och hörselskadade, påpekade Charlotta, med det utbildningscentrum som finns i staden. Den gruppen prioriteras f.n., med t.ex. en anställd på kansliet som har detta funktionshinder. "Vi vill tillsammans jobba för att de med dessa funktionshinder kunna komma in i 'vanliga' föreningar", förklarade hon.

Ett stort projekt på gång är SM-veckan 2015. Ett 3-parts arrangemang mellan Örebro kommun, SVT och RF. Det är första gången som det sker så långt söderut. "Vi har tagit armkrok med Örebro kommun sedan 2011 för att det ska bli så bra som möjligt", sa hon. Ånnaboda, Eyrafältet och Trängen är några av de många arenor som kommer att husera SM-veckan vinter 2015. Umeå, som organiserade den senast hade 16 idrotter på programmet.

Framtida utmaningar kopplade Charlotta med de olika infallsvinklar som finns på idrotten i världen. Sverige är unikt där idrotten är en folkrörelse som bärs av ideella krafter. I Örebro län läggs det ner 4 miljoner ideella timmar per år. Lilla Sverige har nått stora internationella framgångar tack vare dessa ideella insatser. 9 av 10 ungdomar har deltagit i någon idrott. "Idrotten är Sveriges utan jämförelse största folkrörelse med 3 miljoner medlemmar", fastslog hon.

De förestående utmaningarna påverkas av att gränserna håller på att suddas ut mellan den offentliga-kommersiella och ideella sektorns inflytande inom idrotten, klargjorde Charlotta.

Riksdagsbesluts intentioner skiljer sig mot de tillämpningar som sker i samhället. Det sker en värdeförskjutning, tyckte hon. "Det gör mig lite sur”. Hon gav som exempel momsredovisningskravet på små föreningar som stora organisationer vilket i praktiken behandlar alla på samma sätt, trots helt ojämlika förutsättningar att utföra detta.
Charlotta tog upp det komplexa att driva en elitförening med arenaidrott med behoven av vuxenmotion och att driva barn- och ungdomsidrott. Hon berömde ÖHK som hon menade hade anammat att mottot "Sveriges bästa elitförening – inte bara ett elitlag… ÖHK:s starka organisation borgade för att det kan lyckas", ansåg hon.

Hon gav exempel på att det gäller att vara lyhörd som förening. Charlotta och några få likasinnade hade under några år 'på nåder' tillägnat sig tidig morgonträning, kl. 6, i ÖKK:s lokaler. Tack vare en välvilligt inställd vaktmästare blev de insläppta i lokalerna så tidigt. Nu kan man se annonser där ÖKK erbjuder möjlighet att träna 05-24! "Vi är 30-35 personer som är där på morgonen numera", upplyste hon. "Där har man lyssnat på input från medlemmarna".

Problemet med 'toppningar av lag' inom barnidrotten, behandlade Charlotta också.
"Det är lätt att passionen, lidelsen, för sin sport tar överhanden så att man missar barns behov av utveckling i åldrarna 8, 9 – 10 år, det är viktigt att förstå betydelsen av att vara tillsammans inom idrotten, att förstå balansen och att uppfatta barnens villkor", sa hon.

Charlotta avslutade sitt anförande med: Föreningstanken är värd att bevara! och lämnade fritt för frågor från åhörarna.

Några av dem:

Olle Larsson: Var kommer pengarna till SISU/ÖLIF ifrån?

CS: Från utbildningsdepartementet via Folkbildningsrådet, kommunerna och regionalt från Landstinget. SISU omsatte 11 mkr, ÖLIF 14 mkr 2013. 60% av de medel vi får går direkt till föreningarna. Hos oss jobbar också personer med olika funktionsnedsättningar. För dem får vi statligt anställningsstöd.

Kjell Grane: Utvecklingen med idrott som 'massakrerats' i skolan är djupt olyckligt tycker jag. Där borde mycket mer kunna göras.

CS: Jag håller med dig. Det är viktigt att hitta goda vanor i unga år

"Va kul det var att få sitta och lyssna på dig i lugn och ro", avtackade Sven-Arne Ahlberg och gav Charlotta en kram och en rejäl bukett av säsongens bästa blommor, tulpaner. "Färskt införskaffade för ändamålet", tillade han under församlingens uppskattande applåder.

Mycket bra -väldigt intressant - hon var jättebra - överträffade mina förväntningar, 
var några av många positiva kommentarer vid uttåget från Waldénsalen.

Noterat av
/Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 

 
     
    
Caféträff med Rickard Nilsson, KIF Örebro onsdag 26 mars 2014
 
-Hej och hjärtligt välkomna till caféträff i nya lokaler, hälsade Sven-Arne Ahlberg, kul att se så många glada ansikten.
 
Ca 160 besökare hade förväntansfullt samlats i Frälsningsarméns stora samlingssal för att få del av dagens, sedan tio år tillbaka, traditionella vårupptakt med tränarna för Örebros två stora fotbollsklubbar. Damlaget KIF Örebros tränare Rickard Nilsson och till allsvenskan återbördade ÖSKs huvudtränare Peo Ljung.

Fikat var avklarat i anslutande cafeterian. -Jag vill först lämna plats för två personer som ska ge er lite information innan vi släpper fram dagens huvudattraktioner, sa Sven-Arne.
 
Först Robert Svensson, som gästade ÖLIS i december 2013. Då berättade han om sitt forskningsprojekt på Örebro Universitet, hans område är: Fotbollstränare, med avseende på mediakontakter, idrottsprestationer, relationen till fansen, ekonomiska frågor. 'Tränaren befinner i sig i detta spänningsfält' berättade han den gången. Det kunde ses som ett varsel för fortsättningen på dagens sammankomst. Nu informerade Robert om en kurs på kvartsfart på Örebro universitet. Kursen kommer att behandla 'Idrottens historia – från 1800- till 2000-talet i Sverige och Västeuropa'. Man kommer att träffas var tredje vecka. Anmälan senast 15 april, till Robert.

Håkan "Lillis" Olsson informerade därefter om den kommande caféträffen i Kumla, Sannahed med speedway på programmet. Tisdag 13 maj. Avresa med buss från Hamnplan Örebro kl16,30. Ingår i programmet: busstransport, guidad visning av 'Indiangaraget', sittplats, kaffe o smörgås. Kostnad 250 kr. Plats för 59 deltagare i bussen. Anmälningslista på plats vid caféträffen. För den som tänkt sig resa på egen hand, samling till vänster om huvudentrén, dock viktigt med anmälan, för arrangörerna i Kumlas skull, priset detsamma, 250kr.

Mer info finns på hemsidan. Intresset för speedwayträffen verkade stort, Håkan hade redan fått in över 40 anmälda under onsdagsträffen.

-Ni kanske märkte på mig och Christer Blom, fortsatte Sven-Arne Ahlberg, att vi hade lite att prata om under den information som ni nyss fick del av. Jag har nu den smärtsamma plikten att meddela att en av dem som ni samlats för att få höra Christer ställa frågor till, inte kommer. Peo Ljung kommer inte!
 
Ett besviket sus gick genom publiken.

-Han svarar inte på mobiltelefonen, så jag kan tyvärr inte berätta vad som hänt heller. Hans medverkan har jag gjort klart sedan länge, och jag har inte fått något besked om förhinder. Jag har även kontaktat ÖSK:s kansli nu, de finns ju bara några kvarter härifrån, de visste inte vad som hänt. Jag fick beskedet att de andra tränarna befinner sig ute på Hagaby för naturgrästräning, så ingen av dem kan heller komma. Det känns oerhört tråkigt och jag kan bara beklaga, suckade Sven-Arne. Men vi har den utlovade Rickard Nilsson på plats så jag lämnar över till Christer Blom för sedvanlig utfrågning.

Christer inledde med att berätta om de kvarter vi befann oss i. "ÖSK-kvarter", berättade Christer. I skolan rakt över gatan studerade en av ÖSK:s bildare, Karl Gravlund. På café National, som låg på andra sidan Rudbecksgatan, bildades ÖSK 28 oktober 1908. Många fotbollsprofiler har anknytning till eller gått på skolan, t.ex. meste ÖSK:aren genom tiderna, Anders Karlsson. Magnus Erlingmark har gått där liksom systrarna Hammarström. Jag själv jobbar där som lärare, log Christer.

-Nu till den här dagens traditionella fråga. Rickard, vad gör du den 19 oktober i år?
-Jag firar KIF Örebros bästa säsong genom tiderna, sa Rickard.

-Är det en målsättning? 
-Nej, jag jobbar inte riktigt så, med målsättningar, men det är en dröm hos oss att vi skall kunna ta en medalj.

Christer påminde om fjolåret som inte inleddes så "muntert". Det fanns tunga moln på himlen i form av ekonomiska bekymmer. Rickard menade dock att caféträffen som han deltog i mars 2013, då tillsammans med Sara Larsson, gav en kick som han kände sporrade honom och tjejerna till de framgångar som kom under säsongen. Han berättade också att pengar kom fram så de tjeckiska tvillingarna Martinkova kunde beredas plats i laget, Han menade att de haft bärande roller i laget under det gångna året. -De kanske inte är bäst, men de visar en väldigt bra attityd och har en stark vinnarmentalitet. Det smittar av sig på hela laget.

-Ni tippades ju sist inför serien av alla de andra tränarna, med ni var med i medaljstriden till slut. Vad berodde det på?
-Alla jobbade för varandra, fastslog Rickard. Damfotbollen i Sverige har utvecklats kraftigt de senaste åren. Det beror mycket på tillskotten av utländska spelare i ligan.

-Vialka kommer att hamna överst i årets allsvenska?
-Jag tror Rosengård (f.d. Malmö) och Linköping, hoppas på KIF förstås också, sa R. Vi har en betydligt större trupp i år som kan gå in och spela i allsvenskan, 18-19 stycken mot fjolårets kanske 14-15.

Under det fortsatta samtalet framgick att Rickard tyckte det var viktigt att värva smart. På frågan vilket språk som användes blev svaret engelska. -Å jag som knappt har 9:ans utbildning i engelska, sa R. Han betonade också vikten av att tjejerna som kommer från andra nationaliteter har kompisar som de känner sig trygga med och pratar sitt språk med.

Som betydelsefulla individer för laget, trygghetsskapare, nämnde Rickard, Marina Pettersson-Engström samt Elin Magnusson med sina 15-16 säsongers erfarenhet.

Rickard avslöjade att han bra koll på tjejfotbollen runt om Örebro med horisont till Västerås, Karlstad och Karlskoga. -Om elitvilja finns så finns det möjligheter hos oss, tyckte han. Möjlighet för 14-15åriga tjejer som vill prova på elitträning kommer att anordnas för tjejer från olika håll under året.

-Hur ser organisationen ut i klubben?
-Jag blir nervös när folk pratar om organisation och hur man ska organisera, jag trivs bättre när man ser till att få något gjort i första hand. Fys- och assisterande tränare är Johan Svensson, målvaktstränare Göran Kring, scouting håller jag själv i, log Rickard.

-Premiär mot nykomlingarna Eskilstuna, hur går det?
-E-tuna har hårdsatsat på utländska spelare. Jag tror inte de blir något bottenlag. Jag tror vi har en liten chans, sa Rickard med en glimt i ögonvrån, typisk för den sympatiske Rickard som har en ödmjuk framtoning men samtidigt en tydlig inriktning vad han vill.

-Några nya idéer inför säsongen?
-Vi skall försöka spela en mer varierad anfallsfotboll, bli bättre i en-mot-en-spelet. Jag gör mitt bästa att försöka ligga lågt mot de andra tränarna, smålog R. Han påminde om att han fått besked redan 2011 att tjejer inte kan göra mål på inlägg. Under VM 2011 visade statistiken att mål gjordes; 1. på omställningar, 2. på inlägg! Det visar att det som man tyckte för några år sedan om damfotboll inte gäller längre. Förändringar sker ständigt.

Publiken fick ställa frågor. Några av dem:

Vad tycker du om Tyresö?
-Jag hade uppskattat lite mer ödmjukhet kanske, de har ju inte hamnat i den situation de är utan att de själva bidragit till den. Men vi är själva inte på "grön kvist", men man måste jobba nu för det, inte om 10 år.

Varför är inte Sara Larsson kvar i truppen?
-Hon har flyttat till Malmö av personliga skäl. Jag hoppas du spelar tills du blir 40, sa jag till henne.

Sven-Arne avtackade Rickard och Christer med varsin present, tillverkad av träsnidaren Lars Henningsson med förhoppning att den skulle lysa upp deras tillvaro. SAA påminde också om årsmötet på Engelbrektskolan 9 april med f.d. hockeylandslagscoachen Curre Lundmark som gäst.

De båda estradörerna belönades med varma applåder av den uppskattande publiken, som dock hade många besvikna kommentarer vid utpasseringen. Många av dem lämpar sig inte för tryck. En allmän uppfattning var nog att varumärket ÖSK fotboll inte hade stärkts under denna eftermiddag.

Noterat av
Rolf L Lundin

PS
Som fint efterspel till Rickards framträdande vann KIF Örebro kvällens kvartsfinal på Behrn arena i svenska cupen mot Vittsjö. Dessutom meddelades glädjande på kvällen att Elin Magnusson blivit uttagen till landskampsuppdrag.
DS
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Några av Ölis medlemmar
vid kaffebordet

Några av Ölis medlemmar
vid kaffebordet
   

Publikbild

Publikbild
   

Moderator Christer Blom

Tränare Rickard Nilsson KIF Örebro
   
Tisdag den 13 maj 2014 - Caféträff med speedway 
ICA MAXI Arena, Sannahed, Kumla
 
Ca 70 bussresenärer steg på bussen vid Hamnplan i Örebro för transport till elitseriematch i speedway. Färden gick till Sannahed, Kumla. Transporten ombesörjdes av, för ÖLIS ordinarie, av Leif Erikssons trygga och vana chaufförsnävar.

Ett mindre antal medlemmar fanns redan på plats utanför huvudentrén vid  ICA MAXI Arena. Vi blev lika varmt och soligt, som vädret, välkomnade  av Esso Engvall och några av medlemmarna i "Indiangubbs"; Sten Karlsson, Nils-Olov Johansson, Roland Karlsson och Bo-Göran Andersson.

Indiangubbsen tog hand om oss i tre olika grupper, när vi hade vandrat  över innerplanens gräsytor, start- och målrakan och bortre rakan. Flera noterade att underlaget inte var det som många hade förväntat sig, kolstybb, utan banans underlag var någon sorts mörkbrun blandning av jord, sand och mindre gruspartiklar. Det var flera som erinrade sig besök från 1950-talet då publikrekordet på 20 000 besökare sattes. Vi grabbar klättrade upp i träden för att kunna se", berättade Göran Gunnarsson. Någon annan avslöjade tricken de hade för att kunna planka in när vakterna hade sin uppmärksamhet riktad åt annat håll.

De tre grupperna fick besöka depån, Indiangubbsens lokaler och kafétältet, där vi utspisades med kaffe och rejäl smörgås.

Depåbesöket gav en mängd information om speedwaycyklarna som används. Motorerna är på 500 kubik med 60-80 hkr, de är utrustade med gas och koppling. Det finns ingen broms. Endast en växel finns. Det finns ett "dödmansgrepp" som gör att motorn stannar vid omkullkörning. Intressant var att få veta att nutidens motorer har ett varvtal på 12000 rpm, jämfört med de maskiner som användes på 1950-60-talet som varvade 5-6 000 rpm. Det fanns också ett klistermärke på maskinen med ett intyg att ljuddämparen var besiktad och godkänd av SVIM, utan detta godkännande får man inte starta. En komplett speedwaycykel kostar ca 100 000 kr, en motor ca 55 000 kr. Det var också skillnad på vilka som fixade cyklarna i depån. De etablerade stjärnförarna hade egna professionella mekaniker, medan t.ex. unge Joel Andersson i Indianerna hade sin

Matchfakta
Elitseriematch tisdag 13 maj 2014
ICA MAXI Arena, Sannahed
Indianerna vs Rospiggarna
Publik: 3 126

Heatresultat:

Heat Indianerna Rospiggarna Totalt
1 2 3 2-3
2 1 5 3-8
3 5 1 8-9
4 3 3 11-12
5 2 4 13-16
6 3 3 16-19
7 1 5 17-24
8 5 1 22-25
9 3 3 25-28
10 3 3 28-31
11 3 3 31-34
12 3 3 34-37
13 2 4 36-41
14 1 5 37-46
15 5 1 42-47
Poängfördelning/förare
Indianerna
Niels-Kristian Iversen 15
Piotr Protasiewicz 11
Cameron Wooward 7
Mikael Max 6
Fredrik Lindgren 3
Joel Andersson 0
Rospiggarna
Timo Lahti 12
Jonas Davidsson 10
Chris Harris 7
Mads Korneliussen 7
Grzegorz Walasek 7
Kim Nilsson 5
Andreas Jonsson*) 0
*) Andreas utgick efter sitt andra heat med känningar efter kollisionen i första heatet
pappa i depån.

"Jag får väl vara kvar så länge som han tycker att jag är OK", berättade han.

Vid besöket i "Indiangubbsens" lokaler blev vi informerade att ett gäng "gubbs" hade köpt hela huset av I3 och skruvat ner det plåt för plåt och transporterat det till Sannahed och byggt upp det på plats. "Strongt gjort", tyckte någon bland besökarna. Hela byggnaden innehåller såväl verkstad som tvätthall, samlingslokal för Indianförarna och utställningshall med äldre speedwaycyklar. "Vi är ett gäng unga grabbar som blivit lite äldre, vi är 30-40 stycken", skämtade Sten Karlsson. Sten som själv blev svensk mästare 1962, informerade Esso. Sten berättade att man kunde få provköra de äldre maskinerna. De tog emot grupper för en kostnad på 800 kr. "Man brukar orka köra tre varv", konstaterade han. Han berättade också att dagens motorer kördes 20 heat sedan fick de gås igenom. Han visade exempel på en motor som havererat. "Det kostar ca 25 000 att få den i körbart skick", informerade han. Vid entrén till utställningslokalen satt en kul skylt i form av en varningsskylt med texten: "VARNING – LEKANDE PENSIONÄRER".

Huvudnumret för kvällens caféträffsbesök var elitseriemötet mellan Indianerna och Rospiggarna. Indianerna hade Fredrik Lindgren i laget, en efterlängtad återkomst efter tolv år. Namnkunnigaste Rospiggen var väl Andreas Jonsson. "En fullmatad kväll”", annonserade speakern ut i högtalarna.

Första heatet fick en dramatisk incident redan i andra kurvan. Fredrik Lindgren och Andreas Jonsson kolliderade. Andreas blev liggande kvar på marken med tillskyndande funktionärer hukande runt sig. Efter en stund kördes en ambulans in på banan. När ambulanspersonalen kommit ut och närmade sig Andreas så reste han sig dock, till publikens glädje, på egna ben och kunde ta sig gående av banan under tröstande applåder. Kollisionen medförde dock att Fredrik blev utesluten från heatet som hade avbrutits. "Omstart utan röd hjälm", meddelade speakern. Vi hade fått en genomgång av Indiangubbsen hur poängräkningen fungerar. Det intrikata ifyllandet blev en ny upplevelse för de flesta av oss ÖLIS-besökare. 
 


Se stor bild genom att klicka på bilden ovan


Många, liksom undertecknad, som inte sett speedway live sedan 1950-talet, upplevde något av en nostalgikick med dånet från motorerna vid starten och doften från bränslet när de svepte förbi efter utgången ur första kurvan. Upplevelsen av idrott på plats var, som alltid, påtagligt fysisk. Det är en mäktig känsla att befinna sig nära fyra speedwaycyklar som framförs i över 100 km/h. Accelerationen är hissnande 0-100 på ca 2 sek, fick vi lära oss vid depåbesöket.

Av programmet framgår att matchen slutade med seger för gästande Rospiggarna från Hallstavik, segersiffrorna blev 47–42. Förväntningarna på Fredrik Lindgren infriades tyvärr inte, det framstod också klart att det inte är alldeles lätt för en junior att göra sig gällande bland erfarna senioråkare. Joel Andersson kämpade men kunde inte göra sig gällande i den tuffa konkurrensen av de äldre åkarna. Indianerna skulle ha behövt en åkare av legendaren "Kumla-Frasses" kaliber för att ta hem segern. Han hade alltid ett eget spår genom kurvorna som gick fortare än alla andras, berättade Esso Engvall. När en lagkamrat en gång frågade om tips hur han skulle köra för att prestera som Frasse, svarade denne: "Luta dig mot min axel och sen hänger du bara på genom kurvorna…"

Trots det magra resultatet för Indianerna så avtågade de flesta ÖLIS-besökarna nöjda mot hemfärd väl mottagna och omhändertagna av Indiangubbsen på en givande caféträff i lite annorlunda format.

Noterat av
Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg


Nu vankas Speedway i Sannahed för Ölis medlemmar vid ICA Maxi Arena Kumla

Nu vankas Speedway i Sannahed för Ölis medlemmar vid ICA Maxi Arena Kumla
   

Genomgång av speedwayprogrammet
för kvällen

Rospiggarnas tävlingsmotorcyklar 
   
   
   
2014

2013
 

 

Caféträffar hösten 2013
Caféträff onsdag 4 september
Visning av nyinvigda Idrottshuset, Örebro


- HEJ, ropar Sven-Arne Ahlberg. Skitroligt, att ni är så många som kommit. Vi hade hopats på ca 80 besökare idag och vi är nu samlade över 100 personer.
 

Den mangranna uppslutningen verkar vara en fortsatt trend på de sammankomster som ÖLIS anordnat de senaste åren.

Detta bekräftades av Sven-Åke Dahlberg som informerade om ÖLIS´ kommande traditionella höstresa, denna gång till Friends Arena, Stockholm. Bussen blev överfylld på kort tid. Sven-Åke ordnade handlingskraftigt till ytterligare en bussresa. Denna resa, till samma mål, går av stapeln den 1 okt. Samtliga närvarande kunde ta del av listor med sina namn för att få bekräftat vilken resa de kommit med på.

Inledningen av caféträffen skedde i f.d. bowlinglokalerna med kaffe och mazarin.

Sven-Arne Ahlberg hälsade välkommen enligt ovan och påminde om höstens program, som nyligen skickats ut till alla medlemmar. S-A uppmanade också till att kolla på vår hemsida www.olis.nu angående kommande evenemang.

Sven-Arne berättade med stöd av en jubileumsskrift från 1996, då Idrottshuset firade 50-årsjubileum, om tillkomsten av Idrottshuset. Vi fick dessutom se en film i svart-vitt från byggets fysiska början 1942, till 1946 då den grandiosa invigningen skedde. Närvarande var bl.a. landshövdingen Bror Hasselrot och dåvarande kronprinsen, sedermera, kung Gustav VI Adolf. Filmen var utan tal men ackompanjerades av tidstypisk musik i SF-journalstil. Kostnad för bygget 1946: 2 miljoner SEK. Kostnad 2013: ? SEK

För den intresserade finns "Festskrift 1946" på ArkivCentrum Örebro. Festskriften innehåller fullständig information om processen som startade på 1930-talet, med Harald Åkerberg som en av initiativtagarna till byggandet av ett Idrottshus i Örebro.
Invigningsprogram och bilder på såväl honoratiores som medverkande vid bygget finns med i skriften, domare och laguppställningar på de deltagande handbollslagen i invigningsturneringen, dessutom tidstypiska annonser från dåtidens verksamma affärsidkare i Örebro med omnejd.

Efter denna inledning delades den hundrafalt stora gruppen i två delar. En grupp gick med Sven-Arne till gamla stora hallen, den andra gruppen leddes av vaktmästare Tord Rehn till den nybyggda delen.

I gamla delen pågår fortfarande omfattande renoveringsarbete, De gamla träbänkarna var dock renoverade, nerslipade och effektfullt ljusa i den anrika stora hallen. Ett modernt mediautrymme hade också skapats anpassat till tjugohundra-tiotalets krav.

En mer lämpad person att informera om Idrottshusets historia än Sven-Arne Ahlberg kan knappast uppbringas. S-A anställdes på dåvarande Fritidskontoret 1972. Idrottsstyrelsen, som namnet var till 1963 då Örebro Kommun övertog verksamheten som ägare, hade sina lokaler i Idrottshuset. S-A ansvarade bl.a. för bokningar av kommunens anläggningar.
De lanterniner*) som Sven-Arne så målande beskrev, kan dock ej längre beskådas.

Den nybyggda delen imponerade på samtliga besökare i den grupp undertecknad deltog i. Vaktmästare Tord Rehn svarade på frågor från auditoriet som bänkat sig på de mycket bekväma tygklädda stolarna på ena kortsidan av den imponerande fina anläggningen. Den nya hallen rymmer två handbollsplaner, i fullmått, på tvären. Dessutom en plan på längden. Denna plan kunde maskinellt förses med läktare på båda sidorna. Lokalen rymmer 2 500 åskådare. På kortsidan finns dessutom loger inhysta för sponsorer och liknande.
Vaktmästare Rehn är del av en tradition av vaktmästare som många av oss besökare mindes tydligt från våra aktiva år med handboll, pingis m.m. Ahlstrand, 'Bagarn' Olsson och Gustav Häger var några dessa "legendarer". Häger visade den nyanställde Sven-Arne Ahlberg runt. De hade kommit till kortsidan av den ursprungliga byggnaden som då hade utsikt mot dåvarande Eyravallen. Nedanför fanns tennisplaner.

- Det där, sa Häger och pekade på de rödlysande tennisplanerna, DET ÄR ENTOUCAS. 
- Å DET HAR JAG SJÄLV GRÄVT, HELA SKITEN.

Visningsträffen avslutades med mångas hörbarligen nöjda kommentarer. De flesta verkade, liksom undertecknad, överraskade, över nybyggnadens enorma utrymmen i många plan. En modern idrottsanläggning att känna stolthet över som Örebroare. 
En anläggning som det måste kännas inspirerande att få utöva sin idrott i som aktiv idrottstjej eller kille.

noterat av 
Rolf L Lundin

*) Lanternin är takljuskupoler och båglanterniner för ljusinsläpp. Enl. byggtjänst.se.
Lanternin betecknar inom arkitektur en rund eller polygonal turell (litet torn) med fönster, som kröner ett tak eller en kupol. Enl. Wikipedia
 

 Entrén till ny delen av Idrottshuset Örebro 
 
 Ölis vänner i samspråk över en kopp kaffe
 Ölis vänner i samspråk över en kopp kaffe
 
 Ölis vänner i samspråk över en kopp kaffe
 Sven-Åke Dahlberg och Sven-Arne Ahlberg
ger information om höstens aktiviteter inom Ölis
Ölis besökare på golvet i nya delen 
av Idrottshuset

  
 Ölis besökare på golvet i nya delen 
av Idrottshuset

  
Ölis besökare vilar på träbänkar i gamla delen av Idrottshuset 
 
Caféträff tisdag 15 oktober 2013
Caféträff Rosengrens Skafferi och Waldénsalen med Mats Dahlberg.
 
Rosengrens Skafferi hade för dagen välsmakande hallongrottor till kaffet. Uppskattat av många. Håkan Aldevik och  L-G Rosmark såg i vanlig ordning till att biljetter såldes till kaffe och förläsning. 

- Heter det Sportradion eller Radiosporten, frågade Sven-Arne Ahlberg, när alla tagit plats i Waldénsalen. Waldénsalen i Länsmuseet, som rymmer 108 åhörare var fylld till sista plats, så när som på fem-sex lediga stolar.

Sven-Arne hälsade välkommen och informerade om kommande utskick av vår tidning 'Idrottsarvet' samt anmälningsblankett till Höstmötet den 6:e november. Magdalena Forsberg blir höstmötets stora attraktion på Nya Engelbrektsskolan (f.d. WUC Alnängsskolan).

Det nya telefonnumret till ÖLIS kommer att meddelas i detta utskick. Dessutom meddelade S-A att nästa stora utställning, i ÖLIS lokaler på Länsmuseet, kommer att ha tema ishockey. Museiutskottet jobbar intensivt med att färdigställa den för invigning efter årsskiftet.

S-A välkomnade Mats Dahlberg som ÖLIS efter många försök äntligen lyckades hitta en lucka som passade i Mats mycket fulltecknade schema. På Sven-Arnes fråga från vinjetten svarade Mats: "Det heter Radiosporten. Det är bara tjugofem år sedan vi bytte till det namnet………."

Mats inledde med att tacka för inbjudan. Han uttryckte sin glädje över att få komma till sällskapet där han enligt sin egen utsago: "Spelat ihop och mot många närvarande, och skrivit skit om er också." 

Fakta
Mats Dahlberg


 Född 1952
 Far Bernt
 Mor  Marianne
 Syskon  2
 Fru  Marie (sedan 1983)
 Barn  3
 Barnbarn  2 (1 till på väg)
 Studier  Karro Örebro, Journalisthögskolan (examen 1972)
 Yrkeskarriär  Sportjournalist Örebro Kuriren, Sveriges Radio
 Idrottskarriär  Handboll spelare-tränare
-ledare-domare

Mats berättade att han jobbat som journalist i 41 och 1/2 år – 15236 dagar. Mats imponerande långa och vittberesta karriär som sportjournalist har fört honom till, inte mindre än 82 länder, alla kontinenter så när som Afrika. "Det finns ju inte så mycket snö där", sade Mats vid ett annat tillfälle.

Mats gav upprepade prov på sitt sinne för humor under sin knappa timmes föreställning. Ett veritabelt proffs med en utvecklat beprövad verbal förmåga.

Många profiler, såväl inom media som idrottsvärlden, har Mats lärt känna genom sina många åt i branschen. Tommy Engstrand hälsade välkommen till debuten i radiosporten: "Kul att du kom, bli inte nervös men det blir en halv miljon lyssnare idag," sa Tommy. Det var inga problem. Mats hade redan en utvecklad teknik att extemporera idrottsreferat vid rapportering till hemmaredaktionen på ÖK (Örebro Kuriren).

Dagens radiosportsändingar i SR lockar mellan 700 och 750 tusen lyssnare på måndagarna kl. 19–21.40, informerade Mats. Söndagssändningarna har 1,5 miljoner! Måndagssändningarna sköts från Örebro.

Celebriteterna radades upp under Mats snack. Vladimir Putin – George W Bush – Japans kejsare m.fl.

En idrottsprofil som kommit mycket nära Mats genom åren är Pernilla Wiberg, mycket tack vare att Mats, tillsammans med Torgny Svensson var några av mycket få som fanns på plats när Pernilla helt otippat tog sin första World Cupseger. Anledningen var att Mats i motsats till övriga stod på sig och ville se just damernas tävling. Det uppstod en mycket god kontakt med Pernilla vid det tillfället. Den har bestått genom åren. Mats relation till Pernilla gjorde att han 1994 fick skriva hennes biografi, 'Mitt i karriären' utifrån Pernillas berättelser.

Vår andra kvinnliga alpina megastjärna, Anja Persson, har naturligtvis Mats också lärt känna väl genom åren. "De två är helt olika som personligheter," fastslog Mats. Pernilla är öppen och spontan, Anja är mycket tuffare och inte så lätt att komma nära.

Svensk idrotts, alla kategorier, störste, Ingmar Stenmark, har självfallet Mats också kommit mycket nära. Allt från Ingmars första år då han var i näst intill omöjlig att komma i närheten av, till senare tid då han hade blivit helt annorlunda, mycket öppnare.

– Hä finns presskonferenser för frågor, klippte Ingmar till med när Mats artigt försökte konversera vid frukostbordet i början av "Stenis" karriär.

"Jag och Ingmar spelade fotboll i ett kändislag mot Mats Magnussons slocknade stjärnor, avslöjade Mats. Ingmar har noll bollsinne. Han lyckades dock vid en match på min passning skjuta ett veritabelt kanonskott i krysset förbi exlandslagsmålvakten Jan Möller." När Mats vid ett senare tillfälle träffade Ingmar och påminde om det tjusiga målet, sa Ingmar: "Hä va tur ja int´ träffa han i huvè, då had´ han dött!"

Bästa OS-upplevelsen, menade Mats, var i Sydney. Handbollen tog 'aussis' med storm. Sverige, med 'Bengan boys' stod på topp. I semifinalen mot Spanien fick Mats användning av sina en gång förvärvade kunskaper i ryska och sitt förflutna som handbollsdomare. Ryska lärde han sig på Karro av Maja Blidberg. Efter några fadäser av de ryska domarna tittade de på Mats när han visade tecknet för övertramp. Då följde de hans domslut och visade samma tecken. Sverige vann matchen….

Ett sensationellt avslöjande kom från Mats då han berättade att han rekryterats som scout för NHL-laget Vancouver Cannucks. Ryske legenden Larionov, kontrakterades på toaletten på en McDonalds restaurang i Västerås. Detta var på Sovjettiden då de sovjetryska spelarna omgavs av politruker och säkerhetsfolk. En bravad av högsta klass!

Mats unika kontaktnät inom alpinidrotten exemplifierades med hans möten och fina relationer till stjärnor som, Janica Kostelić, Jens Byggmark, Ylva Nowén m.fl.

Janica tyckte att Mats var befriande uppriktig som frågade henne om hennes påstådda doping. Det gav henne en chans att avliva alla rykten, tyckte hon.

En som imponerat på Mats är Patrik Järbyn. "Han blev väl inte störst, sa Mats, men han hängde med i enastående många år. Ekonomiskt stöttad av en välbeställd svärfar. Patrik var dock sin egen serviceman. Han lärde mig allt om hur man slipar kanter och fixar med utförsåkningsskidor. Det har jag haft användning av när jag fått fixa 65 meter skidor åt barn och barnbarn vid familjens fjällresor…"

Mats blev inviterad till Patriks efterfest då hann "vann" silver i Åre. Förbundets representanter fick finna sig i att inte bli inbjudna. Ett 'tack för senast' från Patrik som inte ansåg att han hade fått någon speciell stöttning från förbundet.

Roligaste idrottsminnet, menade Mats, är damhandbollslandslagets EM-silver. Per Johansson som ledare var en eldsjäl som gav lite mer än allt. Han brände ut sig på kuppen.

Frågor från publiken avrundade Mats föreläsning.

Fråga: Du har ju alpin erfarenhet, men har du åkt Vasaloppet?
Mats: Nej, men jag har refererat starten i radio.

Fråga: Hur många sporter kan du referera?
Mats: Förutom alpint, handboll, fotboll och ishockey även Taekwondo (TKD) (fotens och handens väg). Simhopp tack vare en fin kontakt med Anna Lindberg som jag följde genom hela hennes karriär.

Rolf H: Du är kanon! Om doping så tyckte jag det var en bra kommentar angående Ludmillas dopingfall. "Var det så mycket att dopa sig för att springa tre steg för att hoppa på en kälke?"

Sven-Arne avtackade Mats med konstaterandet att Mats är en mycket upptagen person: "Jag har pratat med dig på hotell per telefon över hela världen. Men här skall du få en bok som beskriver världen som du aldrig sett den. Boken heter: Planeten Jorden – som du aldrig sett den.

Applåder av varmaste sort avslutade Mats Dahlbergs föreläsning. Många åhörare passade på att handtacka när de passerade Mats vid utmarschen. Många uttryckte spontat berömmande ord över en mycket underhållande och trevlig caféträff.

 


 Mats, Bernt och Magnus Dahlberg, IF Start
Far och två söner i samma handbollslag

/Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Entré erläggs till Håkan Aldevik 
och Lars-Gunnar Rosmark

Medlemmar som tar en fika 
innan föreläsning
   

Medlemmar som tar en fika 
innan föreläsning

Rolf Hallgren tillsammans med 
Marianne och Kjell Grane
   

Publikbild

Publikbild
   

Publikbild

Sven-Arne Ahlberg, med 
föredragshållaren i bakgrunden,
hälsar alla välkomma till dagens caféträff
   

Föreläsare och radioreporter,
Örebrosonen Mats Dahlberg
   
Caféträff onsdag 11 december 2013
Caféträff onsdag 11 december med Luciatablå och professor Christer Eriksson samt två doktorander, Daniel Alsarve och Robert Svensson från Örebro Universitet
 
"Välkomna till sedvanlig caféträff med Luciatåg", hälsade Sven-Arne Ahlberg den fullsatta Waldénsalen på Länsmuseet i Örebro. Alla hade dessförinnan intagit lika sedvanligt kaffe med saffransbulle och pepparkaka på Rosengrens skafferi.

Sven-Arne informerade om kommande utskick med vårens program. Programmet kommer i allas brevlådor i mellandagarna till nyår. Klart bokat är redan caféträff onsdag 29 januari med Uno Hedin samt onsdag 19 februari med distrikts- och utbildningschef Charlotta Stenhem, Örebro läns idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Örebro län.

Reignar Johansson proklamerade den kommande utställningen o ishockeyn historia i Örebro med omnejd, från 1940-talet. Invigning sker torsdag den 9 januari. Deltagare kommer bl.a. att vara 40 – 45 kända hockeyprofiler från gångna tider.

Sven-Arne återtog med att annonsera dagens tre gästföreläsare från Örebro Universitet, professor Christer Ericsson samt doktoranderna Daniel Alsarve och Robert Svensson. Där tog fick sedvanliga slut.
Fakta Luciatablå

Medverkande
Luciakör:
Risbergska skolan. Estetiska programmet inriktning musik
Körledare: Birgitta Jonsson, lärare
Lucia med 14 tärnor och 7 stjärngossar

Sångordning

S:ta Lucia i två versioner
Goderafton
Staffansvisa
Nattens stjärna (solo Lucia)
Så mörk är natten
Walking in the winterwonderland
Merry x-mas (solo och duett)
I denna natt (solo och doakör)
Jul, jul strålande jul
S:ta Lucia uttåg
Betyg kören:
Betyg totalupplevelse:

 
Brandlarmet gick igång. En kraftfull signal, närmast smärtsam för hörseln, ljöd i hela Länsmuseet, röda lampor blinkade.

Lucias ljuskrona med levande stearinljus hade utlöst larmet. Samtliga som befann sig i Länsmuseets lokaler var tvungna att utrymma lokalerna i avvaktan på brandkårens ankomst.

Nerikes Brandkår anlände och utförde sina arbetsuppgifter och alla kunde återvända till Waldénsalen. Många med mig tyckte nog att det kändes som lång tid innan brandkåren kom, men allt är relativt. Larmet gick kl. 15:05, vi satt alla på plats och luciatåget stod på sina platser kl. 15:35.

En halvtimme efter utsatt tid fick vi njuta av fyrstämmig-, duett- och solosång (se faktaruta) med pianoackompanjemang av läraren, Birgitta Jonsson..

Luciatåget fick värmande applåder vid sitt uttåg och en extra rungande applåd när de befann sig utanför Waldénsalen. Det kunde de behöva! Ungdomarna hade ju stått i strumplästen utomhus i väntan på brandkåren…..

Professor Christer Ericsson gjorde en kort presentation av sig själv. Han informerade att han är historiker. Christer berörde sin bok: 'Bandybaronen i folkhemmet', som handlar om familjen de Geer och bruksorten Lesjöfors. Han konstaterade att idrott idag inte, explicit, är ett fritidsintresse. "Idrott är identitetsskapande", fastslog professor Ericsson. Han klargjorde även att det han är involverad i som professor ingår i det som inte längre heter .fakultet, utan kallas 'Historievetenskap och medicin med hälsa och friskvård', kanske. Det var inte så lätt enligt Christer att få med alla aspekterna i dagens ämnen/program och institutioner på universitetet.

Christer gjorde därmed plats för de två doktoranderna som studerar inom hans domäner på Örebro Universitet. (Se faktaruta).

Först ut, Daniel Alsarve. Han är nu på sitt tredje år i sina studier. Vi fick ta del av hans avhandling som behandlar Örebro Sportklubb. Rubriken är: 'Från folkrörelse till företagsverksamhet'. Daniel nämnde att han bl.a. konsulterat Dixie Eriksson, Christer Blom och Tomas Eklund som källor till delar av sitt material.

Ämnets bredd och djup kan väl belysas med den inledning som Daniel gav. Ämnet omfattar fysiologi-psykologi-pedagogik-
sociologi och historia.

Han lyfte upp det rosafärgade 'Sportbladet' från tisdagen den 10 dec, 2013. Han citerade Anders Svensson, Elfsborg som hade uttalat sig: "Det är marknaden (pengarna) som styr".

Det var en dagsaktuell inledning till de frågor han ställde som utgångspunkt för sitt arbete. Varför? Har det alltid varit så? Vilka mekanismer styr?

 

Kortfakta gästföreläsare

Christer Ericsson
Professor på Örebro Universitet, institutionen för hälsovetenskap och medicin. Professor i idrott inriktning utbildningsvetenskap. 
Född: 1948
Uppväxtort: Grycksbo
Idrottsförflutet:
Bandy, fotboll
Daniel Alsarve
Doktorand Örebro Universitet
Född: 1976
Uppväxtort: Mörrum
Idrottsförflutet: Hockey, fotboll, bandy, simning, orientering
Robert Svensson
Doktorand Örebro Universitet
Född: 1982
Uppväxtort: Örebro
Idrottsförflutet: Fotboll, bandy
Klubbar: IK Sturehov,          BK Forward, HOIF, Adolfsbergs IK
Att pengar styr inom idrotten väcker viss irritation i samhället, menade Daniel. Förr gällde amatörism, fr.o.m. 1967 i Sverige, gäller inte det. Han konstaterade att antikens idrott gick under när pengarna kom in i bilden.

Det skulle bära för långt att ta med hela Daniels föredrag i denna rapport, den som vill kan ta del av hans avhandling då den kommer under våren. I korthet kan dock nämnas att den behandlar ÖSK från 1908 till våra dagar. Hållpunkter på vägen 1923 Eyravallen, en egen arena. 1950-60 storhetstid i handboll, bandy och fotboll. 1980-talet med delning av varje verksamhet till egna fristående sektioner.

Daniel Alsarve avslutade med att den formella makten, ännu idag, ligger hos medlemmarna.

Robert Svensson avlöste Daniel med att berätta om sina nystartade studier på universitet.

Hans inriktning är: Fotbollstränaren. Robert fastslog att han är historiker. Han konstaterade också att han i motsats till Daniel är på sitt första år och Daniel är på sitt avslutande tredje, "vilket borde förlåta vissa tillkortakommanden", tyckte Robert. Han berättade att han dessutom är pappa. Papparollen innebar att han har daigshämtning på programmet. Brandlarmet utgjorde en komplikation, tyckte Robert. –Bra, ropades från läktaren, -Fokus, ropade någon annan.

Robert angav den förändrade rollen, positionen som tränaren i svensk fotboll fått sedan 1967.

Han kommer att undersöka förändringen med avseende på mediakontakter, idrottsprestationer, relationen till fansen, ekonomiska frågor.

"Tränaren befinner i sig i detta spänningsfält", sa Robert. Där sådant som; hur man slår en bredsida till hur man utvecklar ett spelsystem, eller den individuella utvecklingen till lagutveckling och även fysiologiska som psykologiska aspekter, som ryms i tränarrollen.
En hållpunkt på vägen kom 1931 när SvFF bildade Tekniska kommittén. Det blev ett kunskapslyft för framförallt tränaren. Robert påpekade också 1967 som en brytningspunkt då pengar blev godkänt inom idrotten och fotbollen, i Sverige. Tränaren skall alltså ingå i ett sammanhang där man 'har en vara till salu' klargjorde Robert.
Den mångfacetterade uppgiften att vara fotbollstränare kommer Robert att behandla genom bl.a. intervjuer med Urban Hammar, riksansvarig på SvFF. Han nämnde också en kollega, Sören Hjelm, som tittat speciellt på det faktum att flera tränare drabbats av utbrändhet.

På frågan från auditoriet om Robert behandlar problemet sportchef-tränare, svarade han, att det inte kommer att specifikt utgöra ett område i hans avhandling. "Men det belyser bra det spänningsfält inom vilket en fotbollstränare har att verka i idag", avslutade Robert.

Sven-Arne Ahlberg avtackade de tre föreläsarna för intressanta föredrag med två böcker vardera. En bok av Pelle Svensson samt Lars Wolfs 'Idrott i poesin – poesin i idrotten'.

Applåder belönade dagens föreläsare.
 
Vi begav oss hemåt efter en omtumlande caféträff med omprogrammerad utrymning på programmet…

En kostsam sådan, enligt välinformerad källa. En utryckning av Nerikes Brandkår på ett automatlarm kostar 8000 kr, enligt källan.
 
Men säkert lärorik för alla berörda, inte minst levandeljusbärare och alla som jobbar i offentliga lokaler, om hur man utför en utrymning i praktiken.
 
Det finns anledning att vara tacksam att det inte var skarpt läge med verklig brand,
och att det befintliga brandlarmet fungerar effektivt, om det brinner på fullt allvar.

Noterat av
/Rolf L Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg och Reignar Johansson
 


Samvaro innan Luciakören och föreläsare

Samvaro innan Luciakören och föreläsare
   

Brandbilen på besök efter att 
automatlarmet gått i museet

Publikbild
   

Publikbild

Luciakören sjunger stämningsfullt
 och vackert
   

Föreläsare 
Christer Eriksson

Föreläsare 
Robert Svensson
   

Föreläsare 
Daniel Alsvare
 
Caféträffar våren 2013
 
Caféträff onsdag den 23 januari...
 

FAKTA
Lena Johnson-Ahlnäs

Född: Ja. (Av självklara skäl nämns inte damers ålder)
Var: Örebro
Familj: Maken Gert, sönerna Edwin, 16 och Ludwig, 22 (Bandy- och fotbollskillar)
Bor: Örebro
Karriär: Tjugosju år i dansbranschen
Examen: 1985, danspedagog
Idrotts-
bakgund:
DANS, artist från småbarnsåldern
bollrädd hand- och snabb fotbollspelare i skolan
Företagare: Nystartat; Dans och hälsostudion.
Avvecklat; Sålt Hallsbergsföretaget, Dansstudion i juni

 
 

... med danspedagog Lena Johnson-Ahlnäs. 
Rosengrens Skafferi och Waldénsalen Örebro


- Jag glömde en sak, säger Lena Johnson-Ahlnäs. Jag har ju faktiskt fått pris utanför dansen också.

Hon har just fått välförtjänta applåder av en entusiastisk publik i Waldénsalen, Länsmuseet Örebro. Applåderna fick hon för ett mycket trevligt framförd berättelse om sitt liv i dansens värld. Framfört med entusiasm och positiv energiutstrålning.
 
- Jag fick pris 2006 av Hallsbergs kommun som bäste företagare. Året efter, 2007, fick jag priset Årets Företagare i Örebro län, och så har jag ju den här bilden på prinsessan Viktoria och mig, säger hon, och visar upp en bild på sig själv och prinsessan.

Ordförande Bosse Astvald hade dessförinnan hälsat de ca 80 caféträffsbesökarna välkomna. Han konstaterade att de var några som var med för första gången. Det var dessutom ovanligt många kvinnor bland åhörarna. Alla hade naturligtvis fått obligatoriska kaffe & bulle på Rosengrenska skafferiet innan förflyttningen till Waldénsalen. Bosse nämnde också vårens övriga aktiviteter med ÖLIS, enligt utsänt vårprogram

Reignar Johansson gav en snabbinfo om kommande invigning av utställningen om Örebro läns Fotbollförbunds 75-års jubileum. Invigning 4 mars kl. 18.00

Att Lena kom på att hon glömt att berätta om sina fina utmärkelser bekräftade på ett definitivt sätt det hon inledde med. – Jag är egentligen en blyg person som inte vill framhålla mig själv..

Att detta var hennes andra offentliga föredrag kunde ingen på minsta sett ha förstått om hon inte hade avslöjat det för oss. Det första var ett föredrag för Rotary. Lena har en självklarhet i sitt sätt att framträda som är få förunnat. Hon är en talang även på det området. Hon talade helt utan tjugohundratiotalets "självklarheter", PowerPoint-stöd, datorstöd eller andra ljusbilder.
Inte ens ett blädderblock behövde hon för att trollbinda de ca 80 åhörarna. En mycket fin publikkontakt skapade hon genom sin mycket positiva energi.

Lena inledde med programförklaringen, jag delar upp mitt framträdande i;
 
I. In i dansen. II. Tävlingsdans. III. Coach/tränare. IV. Företagande/dubbelroller.

Del I förklarade hur Lenas intresse för dans och musik uppstod. Hennes far, som grundade företaget Johnson Metall, tog med sig mängder med musik från sina många och långa resor i Syd-Amerika. Sambarytmer, latinamerikansk musik, kläder, tyger i helt andra färgkonstellationer än det som de flesta nordbor i Europa omgavs sig med. En kick! Hon fick uppträda hemma till de latinamerikanska rytmerna när det var fest hemma. Applåderna gav bekräftelse och inspiration. Detta gjorde att Lena fixade "roliga timmen" i skolan med egna uppträdanden.
 
- Men polletten ramlade inte ner förrän 2012, att det var det som drev mig, applåderna och uppskattningen jag fick, berättar Lena.

Via Dans Club 700, Nils-Håkan Carlsson och Nerikes Dansinstitut kom Lena in i dansen på allvar. Nils-Håkan var även intendent för Club 700 och mentor för L. N-H handplockade henne till tävlingsdansen. Tango-rumba-samba-cha-cha. På den tiden något exotiskt, idag allmängods, mycket tack vare media. TV4:s satsning på Let´s dance t.ex.

1977 inleddes tävlingsdansen i Blackpool. En fantastisk upplevelse. Ett globalt epicentrum och ett eldorado för modern tävlingsdans. - När partnern slutade, 1980, rasade allt, avslöjade Lena.

Det var som tränare dansen fortsatte. Dagtid: vikariejobb som lärare, kvällstid: danstränare. Lena poängterade att dansen som företeelse består av en mycket liten del tävlingsdans, resten är det som alla andra ägnar sig åt.
 
- Det var läsåret 85/86 som jag ledde det kommunala dansprojektet "Det går som en dans i Hallsberg" och hösten -86 startade jag mitt företag, förklarar Lena. Det skulle bli 27 år! Lena menade att hon säkert upplevdes som obekväm. Hon sade som det var. Det var bra för dansarna, men obekvämt för beslutsfattande politiker ibland. Från Vibytorpsskolans tretton pojkar och sex flickor utmejslades dock en Svensk Mästare!

Lena hade från början uppmanat publiken att komma med frågor. Ulf Magnusson undrade varför Norge och Danmark var så framstående i förhållande till Sverige. Lena menade att det berodde på framförallt Danmarks helhjärtade satsning på dans i skolan. Norge ansåg hon vara på väg nedåt. Hon förutspådde att Sverige inom fem år skulle vara på Danmarks nivå. Några lysande dansstjärnor har passerat genom Lenas proffsiga danslärarfötter och entusiasm. Tobias Karlsson från Östansjö, är en.

Idag är Lenas inriktning utbildare och ansvarig för fem ungdomar. Hon reste till Indien. Efter åtta dagar återkom hon med stor inspiration för yoga. Kändisavslutet för Hallsbergstiden, med bl.a. Arja Saijonmaa satte en praktfull PUNKT. Lena sålde sitt företag i juni 2012.

- Relationen till Hallsbergs kommun är väl inte helt utan fläckar, efter alla mina år där och allt vad jag tycker att jag skapade, tyckte Lena. Kanske låter det som jag är "bitter" när Hallsbergs kommun nämns? Det är inte min mening. Det jag menar är att de senaste åren så har dansen inte "lyfts fram" på samma sätt som tidigare, förr fanns alltid dansen med på ett hörn i kommunens olika informationsblad och broschyrer och jag tycker det är synd att de under 2010 lade in ett golv i Alléhallen som vi inte kan dansa på, att de inte lyssnat på oss.. Jag har hyrt hallen i 27 år, 3ggr per år för att göra elevshower och tävlingar. Skulle det ha hänt om det handlat om fotboll, handboll eller hockey??

- Nu skall jag ägna mig åt sådana som är min ålder, rullstolsdans är en annan del som jag kommer att ge mig in i, sa Lena. Det är dags att satsa på något NYTT! "Det nya" handlar om dans, friskvård och yoga.

-Nu tror jag att jag är klar, avslutade Lena sin knappa timmes fascinerande och inspirerande föredragning. Det visade sig som framgått av inledningen att det inte riktigt stämde..

Sven-Arne tackade för ÖLIS' vidkommande för en upplevelserik föreställning. Han gav Lena en liten gåva i form av Lars Wolfs antologi, Idrott i poesin – poesi inom idrotten. Glada ansikten och smattrande applåder ackompanjerade hans slutord.

Om Lena öppnar boken så kommer hon att finna mängder av underbara skrifter av författare från antiken till vår tid som skrivit poetiskt om idrott. En, av många, personliga favoriter är, Jan Mårtenssons Cassius Clay, så här börjar den:
 
Du slog ut Amerika - i första ronden - med ditt skryt
du slog ut Amerika - med sitt skryt, Cassius Clay!
 

/Rolf L Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg
 

Ölis medlemmar på väg in i Rosengrens café
 
Trevligt samkväm innan föreläsningen
Trevligt samkväm innan föreläsningen
 
Trevligt samkväm innan föreläsningen
Publikbild
 
Publikbild
Föreläsare Lena Jonsson-Ahlnäs
  
Föreläsare Lena Jonsson-Ahlnäs
   
 

Caféträff onsdag den 20 februari 2013 med idrottsentreprenör Gåvert Wååg.
Rosengrens Skafferi och Waldénsalen Örebro- Ta inte i för mycket nu, säger Gåvert Wååg.

Han säger det till undertecknad när jag sträcker fram handen bland alla som vill tacka honom för en enastående trollbindande upplevelse. De flesta satt som fågelholkar av modell berguvs storlek under hans berättelser om sin framfart i Kina under de senaste femton åren. Min beundran delas av hela församlingen på ca åttio åhörare denna caféträff.

Inledningen skedde som vanligt på Rosengrens Skafferi med kaffe och, för dagen, extra god chokladkaka med vispad grädde.

I Waldénsalen hälsade Sven-Arne Ahlberg välkommen och påannonserade invigningen av utställningen Örebro Läns Fotbollförbund 75 år. Den sker måndag 4 mars kl. 18.00 i ÖLIS´ lokaler på Länsmuseet. Landshövding Rose-Marie Frebran är invigningsförättare.

Kommande evenemang:

Fotbollscaféträff i Kulturhuset (f.d. Folkets Hus), Järnvägsgatan 6 Örebro, 20 mars kl. 15.00.

Årsmöte 17 april med Arne Hegerfors som gäst i Nya Engelbrektsskolans lokaler.

Vårcaféträff i Askersund 22 maj.

SAA överlämnade därmed ordet till ÖLIS hedersordförande Rolf Hallgren.


 FAKTA
 Gåvert Wååg

 Född och uppvuxen: I Laxå
 Bor: Vissberga, Kumla

 Karriär: Polis under 70-talet i Örebro och
 Stockholm.
 Inom marknadssidan på Silva (de gör mer
 än kompasser…).
 Entreprenör och en av skaparna av Nordic
 Ways

 Idrottsbakgrund: Orientering, skidor från
 1961/62.

 Enligt sig själv ingen stjärna men deltagit i
 många DM och SM

 Företagare: Nordic Ways
 Resor och entreprenör idrottsevent i Kina
 sedan 15 år

 Resdagar/år: 250 !!! (mest till Kina)
 
 
 
 

RH berättade i åminnelse av den nyligen bortgångne Olle "Totten" Gustafsson. Han begravdes måndagen den 18 februari i Längbro kyrka. Kyrkan var fullsatt. RH erinrade om ett uppdrag som ingick i den s.k. Kulturrundan. Han själv, "Totten" och Olle Sääw besökte äldreboenden inom Örebro kommun. RH presenterade Olle Sääw för åhörarna på boendet som en av Sveriges största bandylegendarer genom tiderna och även en hårding som allsvensk back i fotboll. Olle sa själv: - Jag gav tillbaka på sommarn det som jag fick ta emot med smällar på vinterns bandyisar. Det fick alla högeryttrar, som jag mötte, ta emot från mig på fotbollsgräset... RH presenterade "Totten" som en tuffing på fotbollsplanen med ett rykte om sig som en riktig hårding. "Totten" själv sa: - Jag fick aldrig under hela min karriär ett gult eller rött kort!
 
- Han glömde att tala om att det inte fanns gula och röda kort på den tiden, avslutade Rolf Hallgren sin parentation över den mycket omtyckte hedersmannen "Totten" Gustavsson. Olle "Totten" Gustavsson blev 79 år.

SAA välkomnade därpå Gåvert Wååg. - En världskändis, sa Sven-Arne. Det var nog inte så många bland åhörarna som ännu riktigt insåg det korrekta i detta välkomnande.

Gåverts programförklaring för sitt anförande var: - Jag vill berätta om vad idrotten har gett mig, och vad jag försöker att ge tillbaka till Kinas idrottare och framförallt ungdomar.

Starten på hans äventyr i Kina inleddes 1988. Jörgen Mårtensson, världselitorienteraren, blev en mycket uppskattad medresenär i dubbel bemärkelse. De har besökt 104 länder tillsammans.

- En enastående fin människa, var Gåverts omdöme om Jörgen. Orientering i Kina blev stadsorientering. Femtonminuterstävlingar. Sponsorer var Volvo och Ericsson.
- Oerhört viktigt med dem som engagerade sponsorer, fastslog GW. Företaget Nordic Ways skapades. 45 heltidsanställda jobbar idag på företaget med Kina och Norden som marknader. Målet är att nå ut till ungdomar med idrott.

– Vi svenskar och nordbor/skandinaver har "idrotten i blodet", menade GW. Detta gäller inte i Kina. Där har det varit en elit som man satsat på och som sysslat med idrott. Vi, Nordic Ways, har en annan agenda. Vi vill nå ut till alla.

I år, 2013, har det, som en följd av alla ansträngningar, genomförts det elfte "Vasaloppet" i Kina på längdskidor. Företaget, Nordic Ways, har ett kontrakt som sträcker sig 90 år framåt i tiden på att vara arrangör för detta event. Idrott för alla genomsyrar upplägget för det kinesiska Vasaloppet. Loppet är, helt i linje med Nordic Ways´s vision, öppet för alla. Det finns klasser för de som åker 2 km såväl som ett fullt race på 3 x 16,7 km samt flera andra klasser däremellan. Skidåkning var okänt i Kina då de startade 2003! Idag deltar 25 – 26 000 skidåkare! Loppet går av stapeln i staden Changchun med 7,3 miljoner innevånare. Changchun ligger 1,5 timmes flygresa norrut från Peking. Spårmakare för det historiskt första, China-Vasa-race, var Weine Fredriksson. Weine som i åratal gjort skidspåren runt Ånnaboda och i Kilsbergen. Hedrande för Weine, och alla Örebrolänningar att vi fick dela med oss Weine till en sådan historisk bedrift.


Entusiastisk cafébesökare
Jan-Erik Höiem

Född i Björkliden, Kiruna
Idrottsbakgrund: alpint, aktiv och tränare Kiruna BK
GCI-utb gymnastikdir. -65
Psykologexamen -82 vuxenpsyk, företagshälsov.
Golfare, Telemarksåkare
Det finns inte mycket snö i Changchun. Däremot är det vinter och kallt från september till mars. Kallt men torrt. Temperaturen vid årets start var -32 C. – Jag ångrar efteråt att jag godkände att loppet startade, sa Gåvert. Sju sekundmeters motvind, dessutom, på en sjö gjorde att många åkare fick tas ur loppet, konstaterade GW med ett ångerfullt ansiktsuttryck.

- Det enda som det finns gott om, är folk, konstaterade Gåvert. Den mesta snön tillverkas för ändamålet. Trehundratusen kubikmeter(!!!) går det åt till det 16,7 km långa, 10 m breda och 40 cm djupa spåret. Dessutom används snön till de obegripligt enorma snöskulpturerna som finns i staden. (Se bilder). – Jag skulle peka på bilden om jag nådde upp, sa GW. Det hade jag nog kunnat om jag varit så lång som min vikt anger, ca 257 cm. Kommentaren antyder den fina humor och det ödmjuka intryck som Gåvert gav prov på.

– Ett fönster har öppnats för EU, ansåg GW om staden Changchun, med sina 7,3 miljoner innevånare. Själv har han blivit utnämnd till hedersmedborgare i staden och fått "stadens nyklar" av borgmästaren. Den svenske ambassadören i Kina medverkade med stor entusiasm vid premiären 2003. – A new tradition is born, sa han.
 
World Cup i skidor har körts tre gånger i Kina. Banketten efter med show direktsänds i TV. 140 miljoner tittare såg det evenemanget. 26 tusen följde tävlingarna på läktarna på plats. Tour de ski har genomförts med sju deltävlingar. De tävlande färdades 700 mil plus 200 mil hemresa. På Pekings olympiastadion har genomförts Summer-sprint-tour. Skidåkarna åkte i shorts och t-shirts!

Hittills har jag försökt att inte bli panegyrisk (överdrivet lovprisande), men jag vet inte riktigt hur jag skall uttrycka den obegripligt stora insats som Gåvert Wååg med sina medarbetare har utfört i Kina. En "folkbildare" som Kjell Grane, som satt på första raden bland åhörarna frågade storögt: - Har du informerat RF och media om detta? – Vi har inte haft tid, svarade Gåvert, men i samband med Vasaloppet i Mora i år kommer vi att genomföra en del informationsträffar.
 
Själv tycker jag att bedrifterna är i Marco Poloklass inom idrottens värld! Idrott till folket i massformat har väl fått t.o.m. Mao-tse-Tung att småle i sin sarkofag i folkrepubliken Kina.

Kortfattat har Norden Ways också anordnat cykeltävlingar, både MTB (mountainbike) och vanlig landsvägscykelrace. Great Wall Bicycling, ett MTB-lopp längs den kinesiska muren med 6-700 deltagare. Hela-Kina-racet, ett cykellopp genom det gigantiska landets 31 provinser. Ett projekt i samarbete med Unesco World Heritage. Bernt Johansson har varit en mycket värdefull samarbetspartner när det gäller utvecklingen av cykeltävlingar i Kina. I Djingis-Khans fotspår (hästspår hade varit mer korrekt) är ett race som går ända upp i Mongoliet. Historiska hållpunkter längs loppet är legio, bl.a. passeras statyer av hästar som Djingis-Khan red på.

Nästa bedrift som kommer att ske i september 2013 är "Vätternrundan" i Kina. Loppet kommer att starta i Kina med målgång i Nordkorea! Deltagarantalet är maximerat till 2 000. Att jag talar om Marco Poloklass på Nordic Ways´s bedrifter kanske börjar få sitt rätta perspektiv. Ingen passerar gränsen till ett av jordens mest slutna länder med livet i behåll. Nu har Gåvert och hans medarbetare ordnat ett cykellopp som passerar gränsen med 2 000 deltagare. Sådana bedrifter sker naturligtvis inte utan att det uppstår friktioner.

- Jag har blivit hotad, meddelar Gåvert, p.g.a. detta. Men jag har ingen politisk agenda, jag är bara besatt av tanken att få ut idrott till alla. Det är självklart inte alltid så lätt, särskilt med tanke på de senaste veckornas händelser i Nordkorea där FN och de flesta av jordens länder har fördömt deras kärnvapenprov.
Löpning, ett kinesiskt Lidingölopp finns också med bland Nordic Ways´s event. Loppet har dock döpts om till Vasa Cross Country Running Festival.

- Varumärket "Vasa" är starkt i Kina och viktigt att använda sig av, informerar GW. Det använder vi som igenkänningstecken för det vi ger oss in i. "Vasa" har självklart ett tecken på kinesiska.

Triathlon finns med på programmet, för barn och ungdom, inte bara elit. – Det bästa har jag sparat till sist, säger Gåvert. Orientering. Det finns 1 000 universitet i Kina. Vi har fått det till att det är obligatoriskt att studenterna är med på orientering. Varje dag skjutsas 2 000 elever ut till orienteringstävlingar. Vi genomför det vi kallar "Vasa-Orientering-Festival". Vi har tecknat avtal med statliga TV-bolaget CCTV. Nyhetssändningar med idrottsevent i Nordic Ways´s regi ses av 140 – 160 miljoner tittare.

Avslutningsvis berättar Gåvert Wååg att de har något mycket stort på gång. Han vill dock inte berätta om detta projekt ännu. Bilder fladdrar dock förbi på den stora skärmen som ger en föraning vad det handlar om. Med respekt för Nordic Ways och Gåvert avslöjas inte här vad det stod på de bilderna, men att det inte rör sig om individuell idrott kanske är OK att "läcka ut"…

Gåvert ville också tacka Ericsson speciellt för deras stöd som sponsorer i det femtonåriga arbete som han själv varit så energiskt uppfylld av. – Det känns extra skönt att få komma hem till lugna Vissberga i Kumla när man är en resande man som jag med besök i det oerhört folkrika Kina. Särskilt roligt att Ericsson fortfarande är representerade i just Kumla också, avslutade Gåvert Wååg.

- Jag har gjort detta av den anledningen att jag är: 1. TÄVLINGSMÄNNISKA. 2. Jag gillar att KÄMPA. Jag behöver inga ryggdunkar nu, det hade behövts under de första åren då det inte var självklart på minsta sätt att vi skulle klara att genomföra våra idéer, avrundade Gåvert.

Sven-Arne Ahlberg avtackade med en symbolisk bokgåva: Lars Wolfs antologi, Idrott i poesin – poesi inom idrotten. Hänförda applåder och många handskakningar avslutade caféträffen med Gåvert Wååg. Ett namn vi kommer att ha med oss till våra barns barnbarn. Ett historiskt namn, inte bara idrottshistorisk. Han var med och gjorde idrott i Kina till någonting för hela det kinesiska folket, en bedrift, fast han tyckte att jag inte skulle ta i…, av Marco Poloklass. Gåvert Wååg gjorde ett avtryck som kommer att bestå.

/Rolf L Lundin

Fotnot: På 1980-talet presenterades ett nytt sätt att stava kinesiska ord av folkrepubliken Kina. Det kallas pinyin. Avsikten var att det skulle vara lättare för västerlänningar att kunna uttala de kinesiska orden. Mao-tse-Tung t.ex. skrivs på pinyin Mao-dse-Dong. Jag har valt att använda det äldre traditionella kinesiska sättet att skriva kinesiska namn med västerländska bokstäver. 
/RLL

Fakta om Kina: Geografiska fakta i jämförelse. Nedanstående ges fakta om Kina och i jämförelse med Sverige, EU och USA. Fakta kommer från CIA om inte annat anges.

Källa: http://www.chinastudies.se/Kinasgeografi.htm
 
Land/Område


Kina


Sverige


EU


USA

Areal
Totalt 9,596,960 km2 *   449,964 km2  3,976,372 km2  9,631,418 km2
Land 9,326,410 km2   410,934 km2  9,161,923 km2
Vatten    270,550 km2     39,030 km2     469,495 km2
Folkmängd **  1,306,313,812       9,001,774   456,953,258    295,734,134
*   Världens 4:e största land
** Uppskattad folkmängd juli 2005

 
 Bilder tagna av Reignar Johansson
 

Publikbild Rolf Hallgren berättar om en händelse
tillsammans med Olle "Totten" Gustafsson
 
Föredragshållare Gåvert Wååg
 
Snöskulpturer i samband med Vasaloppet i Kina
 
Vasaloppet i Kina
 
Vätternrundan i Kina
 
Cykellopp i anslutning till Kinesiska Muren
 
Publikbild

Caféträff onsdag den 20 mars 2013
Caféträff med fotbollstema i Kulturhuset, Järnvägsgatan 8, Örebro
 

Sven-Arne Ahlberg hälsade de ca 120 besökarna välkomna till de för ÖLIS nya lokaliteterna i Kulturhuset f.d. Folkets Hus. Kulturhuset är sedan 2005 en förening som bedriver verksamhet i de traditionsfyllda lokaliteterna. Många av besökarna berättade livligt för undertecknad om besök för femtio år sedan, och mer. Då gällde det Ragge Persson-revyer, danskurser eller operetter som "Annie get your gun".
S-A hälsade välkommen, belyst av spotlights, från samma scen som hans underhållningskollegor en gång i tiden roat Örebroarna.

De nyligen uppfräschade lokalerna var i mycket fint skick och mycket väl anpassade för det stora antalet besökare på dagens caféträff med fotbollstema.

Dagens scenartister (se faktaruta) som S-A välkomnade upp på scenen, har dock andra scener som sina vardagsarenor. En gemensam är dock, Behrn Arena. Sara Larsson KIF DFF, Richard Nilsson, KIF DFF och PeO Ljung, ÖSK.

Dagens moderator, utfrågare, Christer Blom hälsades också välkommen in på scenen.


                    Christer Blom

Den utomordentligt professionelle, och alltid väl påläste, Christer Blom inledde med som han sade: - Den som varit med förr vet vilken första frågan blir…

- Vad gör du den 17.e november i år, PeO? - Jag är väl i Ljungskile, svarade han. Förhoppningsvis firar vi att vi är ett av de tre lagen som toppar superettans slutställning.

Sara Larsson svarade, om än inte om samma datum, att hon skulle vara i Vittsjö och fira avslutningen på en bra säsong.

Richard Nilson hoppades att de (KIF DFF) hade nå´t att fira, att de överraskat alla i damallsvenskan.

Christer frågade om synpunkter på föregående års säsong. PeO menade att det nu var historia, men att ÖSK gärna ville ha med sig känslan från den riktigt bra avslutningen på säsongen som laget trots allt ändå presterade de 5-6 sista matcherna.

Sara tyckte att det varit, trots en bra start, en tung säsong. Ekonomiproblem förflyttade fokus på det de verkligen ville prestera. Hon ansåg dock att laget ändå blivit styrkta av att leva "med kniven på strupen". - Det känns positivt i gruppen, sa hon.

Richard höll med Sara. Han exemplifierade med en stark berättelse om styrelsen som kom in i omklädningsrummet och sa att det kan vara konkurs på fredag. – Det är en av mina starkaste fotbollsupplevelser att vi kunde vinna mot Jitex den lördagen, sa han med känsla. Han uttryckte också tacksamhet till Örebro kommun och de företag som stöttade laget i den svåra stunden. – Det kan nog liknas vid en traumaupplevelse, sa han. Ingen gick obemärkt igenom den upplevelsen. Allt "stök och bök" som vi gick igenom och ändå klarade oss kvar i allsvenskan kan jag bara uttrycka med ett ord. Jag känner mig stolt.

                            FAKTA


               Per-Olof Ljung, "PeO"

 Född och uppvuxen: Småland.
 "IKEA-land", Skåne, bott på Mallorca,
 hemvändare med familjen, tränarkarriär

 Spelarkarriär: Tillhör 500-klubben
 tillsammans med legendarier som Kalle
 Svensson i HIF (Helsingborgs IF),
 Landskrona BOIS

 Tränarkarriär: Helsingborgs Södra,
 HIF-tipselit, HIF A-lag, ÖSK


                  Richard Nilsson

 Hans egen beskrivning 2012-02-05 enligt
 hemsidan kiforebro.se

 Jag fyller 43 år i år, är Örebroare sedan
 födseln, är gift och har två pojkar som är
 15 och 11 år. Jag spelade 13 år i
 A-lagssammanhang, 10 år i BK Forward
 och 3 år i Örgryte IS

 Tränarbakgrund : 
 Fem år i BK Forward. 3 år assisterande
 och 2 år huvudtränare. 2 segrar i div. 2
 avancemang till superettan. Ett år i Vivalla
 /Lundby vinst div. 4. 6 år i Karlslund HFK
 vinst 2ggr div. 3, 1 vinst div. 2, åkt ur
 2ggr div. 2, ett år i ÖSK som assisterande
 tränare 5:e plats


                    Sara Larsson

 Hennes egen beskrivning 2012-02-20
 
 Ålder: 32 
 Nationalitet: Värmländsk
 Tröjnummer: Nr 8 (eller 7 i år Marie?)
 Position: Mittback
 Säsonger i Kif Örebro: Gör min 2:a säsong
 2012. Tidigare klubbar: Villastadens IF,
 Rävåsens IK, Malmö FF, Linköping FC,
 St Louis Athletica, Philadelphia
 Independence, KIF Örebro.

 Allsvenska matcher/mål: 216/13
 Landskamper matcher/mål: A 111 /8

 Största merit utanför fotbollen: Min resa
 med mig själv som människa

 Favoritspelare: ingen särskild

 Mitt bästa ordspråk:
 "Happiness is not a destination, it's a way
 of life"

 Tre ord om mig själv: Snäll, stark, positiv.

- Nu tittar vi framåt, sa CB. Vilka förväntningar har ni på 2013? Sara inledde med en personlig förhoppning att få vara smärt- och skadefri. Operation och rehab under 2012 gav besk smak åt fjolåret. För laget hoppades hon på bra säsong. –Många har redan räknat bort oss. Det är bra för oss. Ingen press. Jag är hoppfullt positiv, sa hon. Hon sa också att hon förstod på CB:s antydan om EM, att hon själv inte hade något fokus på det. CB:s antydan kan utläsas i faktarutan. Sara är imponerade meriterad som landslagsspelare. 111 A-landskamper!

PeO sade att han "hade läst" att ÖSK skulle spela en positiv fotboll och överträffa förväntningarna. Undertecknad hörde en smakfull ironi i den kommentaren. Han menade själv att det är viktigt med samspel, inte bara på planen, utan också mellan tränare-spelare-ledning. Rättvisa och rimliga krav menade han också är viktiga beståndsdelar i det grannlaga jobbet med att bygga ett lag för framtiden som håller, inte bara en säsong. – Vidden av svårigheten att ta sig upp igen till allsvenskan är nog okänt för de flesta, klargjorde han. Han räknade upp flera exempel på f.d. allsvenska lag som kämpat för att ta sig tillbaka men inte lyckats. Han menade dock att målet är att vara ett av de tre lag som kan gå upp.

Richard berättade att han fått höra av övriga tränare under Algarve Cup att ingen av de där närvarande trodde på KIF DFF i årets allsvenska. Flera intressanta nyförvärv finns i årets lag, menade han, bl.a. två finska tjejer och två med landskampsmeriter från F-17 landslaget. RN ansåg också att damallsvenskan håller högsta internationella klass. CB undrade om det var långt till A-landslaget om men deltagit i F17-laget. Sara menade att det finns olika vägar in i A-landslaget. F17 är bara en väg. Det finns 27-åringar som aldrig representerat något landslag som gått in i A-laget. Det är dock alltid en välkomnande miljö att komma in ett svenskt damfotbollslandslag.

CB undrade hur PeO såg på den tränarstab som ÖSK har idag. PeO tyckte att det fungerade bra med uppdelningen med honom själv och Axel Kjäll som ansvariga för det allmänt generella och Axén som jobbar på individnivå. De samspelar bra. Han önskade att Anders Karlsson som målvaktstränare skulle kunna beredas en heltidsuppgift i sin roll. PeO poängterade vikten av att alla ledare är hungriga. På CB:s fråga hur viktigt PeO tycker att den 100%-iga attityden är, svarade han: - Vi är inte riktigt framme än. Min jämförelse med HIF som är på nivån med fem års toppresultat i följd, är den måttstock som jag har. Det går inte att uppnå bara med en 3:e plats i allsvenskan ett år. Den som tror att det bara går av sig själv då, bedrar sig själv. Det krävs "100% övertid" som normal insats för att det skall ge resultat över tid. CB:s konstaterande att silverplatsen 2010 som gjorde att ÖSK "svävade" på framgången besvarades av PeO med att det inte fanns någon egentlig substans i den glädjeyran. Han jämförde åter med HIF, som jobbat hårt långsiktigt och därmed blivit ett stabilt topplag i allsvenskan. – Vi får väl se vem som tröttnar först, jag eller ÖSK, passade PeO tillbaka.

På frågan från CB om nyförvärv, svarade Richard att det finns flera mycket intressanta namn i truppen. Han framhöll också det fina samarbetet med Virginska skolan i jobbet med att skola in och rekrytera nya duktiga spelare. CB undrade hur läget var med de tjeckiska tvillingarna. RN svarade att KIF ju gillade tvillingar ända sedan Hammarströmtiden…. De två var mycket intressanta men att den ekonomiska situationen ger frågetecken hur det blir.

PeO menade att steget ner i superettan får konsekvenser på alla plan i ÖSK. De viktigaste delarna är: slimmad spelartrupp, spelarmarknaden styr. - Det gäller att försöka bromsa och gasa på samma gång, sa han. Flera intressanta nya namn dock i truppen, bl.a. Tobias Nilsson från ÅFF, Akili från Syd-Afrika, den speedige Crespo som varit inlånad tidigare. Viktigast, höll han och CB på att glömma, Oscar Jansson. – En ämne till en stormålvakt, tyckte PeO. Vi är stolta att ha honom i vårt lag. Han har stora möjligheter att komma ut i Europa igen. Han visar stor karaktär, bra på att kommunicera. Han löser det svåraste för en målvakt, nämligen att stå overksam länge och att plötsligt vara i hetluften, med en mycket bra kommunikation. Han hörs på planen!

CB undrade hur kvalitén var på de nya. Richard fastställde att de uppfyllde KIFs krav: aggressivitet – stabilt passningsspel. PeO menade att de håller förespeglad nivå. Underifrån jobbas nu i olika steg med att utveckla talanger. Det fanns ej 2011-12. Alla utvecklas olika, menade han. Vi visar nu att VÄGEN FINNS!

- Vilken spelare skulle du köpa om det gick, frågade Christer. - Tyresös Veronica Boquete, då skulle vi nog slå publikrekord, svarade Richard. PeO menade att klubbmärket var viktigare än enstaka spelare. En fortsatt satsning på organisationen, ”kroppen”, på ledare – utbildning av ledare – engagemanget, är fundamentalt viktiga delar.

- Christers avslutande fråga löd: - Vilka vinner serien? Richard tippade; Malmö, Tyresö eller Göteborg. Om den egna placeringen tyckte Sara att de skulle sluta bättre än 2012. PeO ansåg att det är omöjligt att tippa superettan. ÖIS, Falkenberg, GAIS och då är det många som glömmer Sundsvall, Hammarby, Ängelholm och Karlskrona. Om den egna placeringen: Ett av de tre lagen i topp!

Publikfrågor följde, bl.a. från Rolf Hallgren om hur mycket pengar KIF skulle behöva för att köpa de tjeckiska tvillingarna. Svaret försvann för undertecknad i skratten som dränkte svaret från Richard. Jan-Erik Höiem undrade hur de båda tränarna såg på användandet av mental tränare. Båda svarade att det f.n. inte finns någon sådan. Richard kompletterade dock med att informera att Elisabeth Sohlin stöttade laget på frivillig basis, helt gratis. Unikt! Annars kände han en viss skepsis och hade upplevt att det fanns många lycksökare som han tyckte mest var ute efter pengar. PeO hade inga positiva erfarenheter från de allsvenska klubbar som jobbat med mentala coacher. Han kände bara till Häcken, Malmö och AIK . En frågeställare undrade hur det egentligen stod till med U21-laget. De hade ju förlorat med 8-0! PeO svarade att ett resultat inte säger något. Samma U-21-lag vann ju hemma med 3-0, d.v.s. det var inte alls samma laguppställning. - Det viktigaste, poängterade Per-Olof Ljung, är att vi bygger EN VÄG – HÅRT ARBETE LÖNAR SIG!

Christer Blom tackade de agerande på scenen och önskade båda lagen LYCKA TILL!

Under publikens applåder intog Sven-Arne Ahlberg scenen och tackade från ÖLIS sida att de medverkande hade ställt upp och önskade dem likaså LYCKA TILL.

Han överraskade därefter samtliga, utom undertecknad och Reignar Johansson, med att be publiken sjunga med i en gammal ÖSK-visa: I skomakarsta´n. Den kunde ju även gälla KIF, tyckte Sven-Arne.

Med stöd av en storbildspresentation sjöngs den gamla sången till dragspelsackompanjemang av dragspelaren Hans-Ove Nykvist. Det framstod för mig som satt på scenen och skötte datorbilderna dock som mestadels solosång av hr Ahlberg. Det gjorde han dock mycket bra! Det blev en överraskande avslutning, talangfullt sjungen, på en, enligt eftersnacket, mycket uppskattad caféträff.

 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 

Fikabild
  
Fikabild
 
Fikabild
  
Sara Larsson och Richard Nilsson KIF Örebro
 
Moderator Christer Blom
  
Publikbild
 
Publikbild
 
Richard Nilsson, Sara Larsson KIF Örebro
och Per-Olof Ljung ÖSK
 

Per-Olof Ljung ÖSK
  

 

Caféträff onsdag den 22 maj 2013 i Askersund


Björn och Anna Franzén

Efter att vår buss med chauffören Leif Eriksson avgått från Hamnplan i Örebro och passerat Kumla för att hämta upp några medlemmar anlände vi till det utomordentligt fint belägna Hamnhuset i Askersund.

Vi startade upp med jättegott fika som värdinnan Anna Franzén med medhjälpare dukat fram till de 40 talet medlemmarna som deltog i träffen. Sven Arne Ahlberg inledde med ett välkomnande och berättade bl.a. om syftet med att inte bara ha caféträffar i Örebro utan att vi inom Sällskapet också ska söka ha ett

bra utbyte med HELA länet. Då kan en caféträff vara ett förslag till ökat intresse. Hur framtiden för träffarna ska utformas får vi bedöma längre fram. En strävan ska vara ett utökat samarbete i hela länet. Det är ställt utom all tvivel.

Björn och Anna Franzén är värdparet på Hamnhuset.

Anna berättade förtjänstfullt om det fina ombyggnationsarbetet samt enorma arbetsinsats som gjorts för att få detta hus till vad det är idag. Till heders för värdparet som avtackades med en symbolisk liten gåva från ÖLIS.

Ove Danielsson med sin rika erfarenhet av möten med personligheter och som deltagit i mängder av träffar samt evenemang i Askersund med omnejd har ett stort lager med minnen och efter kort introduktion presenterade han huvudgästen "Mr Friidrott i Sydnärke" Börje Nordin.

Börje kunde sannerligen berätta engagerande om sin bakgrund, med många glada upptåg i alla sina seriösa uppgifter. Mycket uppskattat.

Redan som 15-åring fick Börje Nordin ta på sig ledaransvaret för friidrottarna i sin klubb Åsbro GoIF. Det satte så klart spår i hans egen friidrottskarriär. Börje hade kunnat nå långt som tiokampare. Men det var bara att ställa upp, när den ordinarie ledaren skulle in till militärtjänstgöring. Han har tagit igen lite av det han missade som ung friidrottare, genom framgångar i veteranmästerskap.

Börje har fortsatt sin karriär både som ledare, tränare, aktiv och på senare år som domare på de stora friidrottstävlingarna. Han berättade om friidrottens historia i Askersunds kommun. IFK Askersund höll sin första tävling redan ett år efter bildandet 1905. Föreningen hade sin idrottsplats ute på Borgmästareholmen.

IFK hade många stortävlingar på gamla IP som invigdes 1925. Några av landets stora friidrottsstjärnor fanns alltid på plats i Askersund. På den tiden fanns ett antal klubbar i kommunen som hade friidrott på sina program. I dag är det bara Åsbro GoIF kvar när det gäller arenaidrotter. Tyvärr är utvecklingen den samma i hela länet, beklagade Börje.

Åsbro GoIF med Börje som ansvarig arrangerade under många år ett av Mellansveriges största terränglopp, Tisarloppet. Det fanns alltid ett stort prisbord, men deltagarna fick aldrig några gager. De nöjde sig alla med. Någon försökte men det blev nobben från Börje.

Under sina många år inom friidrotten hade Börje naturligtvis många minnen att berätta om. Och han fick också många frågor.

Andra gäster på plats: Bandyn har alltid varit stor i Askersund genom sitt allsvenska lag. Nu finns inte bandy längre kvar i föreningen. Men det finns spelare kvar som var med under storhetstiden. Bertil "Garvis" Gustavsson, fanns på plats i Hamnhuset, liksom landslagsmannen Svante Eriksson. Han upplyste om att han gjorde två mål mot Örebro SK i sin första allsvenska match. IFK vann med 2-1 hemma IP.

Jag fick spela vänsterytter som alla nya yngre spelare fick göra på den tiden. Ingen tänkte väl på mig, berättade Svante blygsamt. Svante blev IFK trogen trots påtryckningar från olika klubbar varje år. Undantaget var tre år då han studerade och spelade för Djurgården.

Caféträffen avslutades med att muntlig presentation gjordes för höstens program för ÖLIS. Mer om det kommer i brevlådan till våra medlemmar under augusti!

Sammanställt av Ove Danielsson och Sven Arne Ahlberg

 
Bilder tagna av Anders Stenberg
På väg till Hamnhuset efter en kort bussresa
 
Några fotbollsspelare modell seniorer
 
Vid kaffebordet i ljuvliga verandan
 
Omkring bull- och kakfatet syns bl.a. Hans "Garrincha" Öhman och Svante Eriksson
 
Flera som avnjuter bull- och kakfatet
 
Sven Arne tyckte bullen var väldigt god
 
Anna Franzén presenterar
verksamheten i Hamnhuset
 
Bertil "Garvis" Gustavsson, Rolf Hallgren
och Christer Löw
 
Ove Danielsson berättar om idrotten i området
 
Börje Nordin berättar energiskt om friidrott
 
Sven Arne Ahlberg avtackar Börje Nordin
 
Bandylegendaren Svante Eriksson vid mikrofonen
   
2013

2012
 
 
Caféträffar hösten 2012
Caféträff onsdag 17 oktober Behrn Arena Hockey, Örebro

"HALLÅ!" utropar den alltid lika energiske Sven-Arne Ahlberg. De 104 besökarna på dagens caféträff i fiket på Behrn Arena har just avslutat sitt kaffe med kanelbulle och snacket runt borden är som vanligt livfullt. Sven-Arne får ropa flera gånger innan han kan hälsa alla välkomna till det som han och många andra i församlingen minns som 
Vinterstadion. Vi kommer alla att, under några eftermiddagstimmar, få uppleva den formidabla förvandling som beståtts den gamla betonggrå vintersportanläggningen från 1960-talet. Fiket vi befinner oss i har utsikt in i bandyarenan.

Sven-Arne påannonserar att invigningen av utställningen "Polisens Idrottsförening 100 år" sker onsdag 24/10 kl. 16.30 i Sällskapets lokaler på Länsmuseet. Han påminner också om OS-utställningen i Länsmuseet som finns kvar året ut. S-A upplyser också om nästa caféträff på Länsmuseet, Luciatablån onsdag den 12 dec, med extraordinarie starttid, 14.30, och informerar om tidningen Idrottsarvet som är på väg ut till alla medlemmar i ÖLIS. I brevet finns också anmälningsblankett till årets höstmöte den 7 november i Nya Engelbrektsskolan (f.d. WUC) där nye ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson är inbjuden föredragshållare.

Sven-Arne lämnar över ordet till Lars "Mozart" Andersson, sportchef i Örebro Hockeyklubb, samt till Pontus Gustavsson, klubbchef i densamma. Mozart erinrar om mötet på ÖLIS för ett år sedan då han bara kunde visa bilder på hur det skulle bli i den nya arenan och hur nöjd han känner sig att nu kunna få ta emot i den fullfärdiga Behrn Arena. "En arena i toppklass", tycker Lars Mozart, som har egna minnen som hockeyspelare från slutet av 1960-talet i Vinterstadions ishall.
 
"Vi vill bjuda på bra – inte bara sport utan också underhållning, mat,  upplevelser, allt det som en elitförening skall stå för idag", fortsätter Mozart. Kvällens match, E18-derbyt, mot Västerås upptar  självfallet Mozarts fokus för dagen. En match mot ett Västerås med NHL-förstärkningar, en väg som inte ÖHK har valt. "Vi satsar på våra "egna kanadicker" istället. De passar in i vårt lag, poängterar Mozart.

Vi har som mål denna säsong att hålla samma nivå genom serien och i den  avslutande kvalserien som ingår i årets målsättning. Vi lärde oss  mycket av fjolåret då vi spelade gladhockey i grundserien men där det  betydligt tuffare spelet i kvalserien "tog oss på sängen. Det skall  inte ske denna säsong!"

Mozart presenterade lagdelarna, från målvakterna, backarna och forwards. Intressant detalj är att två av de tre målvakterna Stefan Ridderwall, (son till förre landslagsmålvakten Rolf Ridderwall) och Tim  Sandberg har ett förflutet i Djurgården.  Ulf Wind
Förväntansfull cafébesökare
Reaktionssnabb hockeymålvakt i IF Eyra, ÖSK, Lindesberg 1958-68. Bandy i ÖSK, BK Forward. Fotboll från 1955–79? KIF, BK Forward, centerhalv med unik spelförståelse, alltid rätt placerad! Tränare 1985 för Fjugesta IF tillsammans med Lars LP Pettersson.
Foto: Rolf Lundin

Lars ansåg att MV-tränaren Michael  Andréasson innebär oerhört mycket för den höga klass som årets ÖHK-målvakter håller. Samtliga spelare i dagens ÖHK är proffs vilket är en förutsättning för den satsning med elitserien i sikte som klubben har.

På fråga från Christer Hultgren hur det ser ut med skador i dagens hockey och speciellt för ÖHK, svarade Mozart att den plexiglassarg som nya arenan utrustats med inte är det bästa som finns idag inom hockeyn. I NHL t.ex. är den stenhårda, ej sviktande sargen, förbjuden. Mozart efterlyste ett motsvarande förbud i Sverige. De flesta lagen har redan 
idag en mer sviktande sarg, endast några få, förutom Behrn Arena, har den icke sviktande stenhårda sargen i sina arenor. Mozart menade att den utgör en riskfaktor för mer skador inom hockeyn.

"Hur är det med lyset?" undrades det från åhörarna. Mozart meddelade att det var under kontroll och att ansvarig installatör skulle finnas på plats i arenan, för säkerhets skull, till kvällens match mot Västerås.
 
Rolf Hallgren undrade med hänvisning till "gamla tider" då halva laget bestod av örebroare hur det stod till med rekryteringen av lokala förmågor idag. Pontus Gustavsson redogjorde utförligt om det omfattande samarbete som idag sker med Virginska gymnasiet-hockey. Satsningen på juniorsidan, som Pontus berättade om, gladde och imponerade även på 
Roffe H. Minst tre spelare till elitlaget från Virginska inom tre år löd den stolta målsättningen. Pontus klargjorde även att satsningen på J18 och J20-lagen är en elitsatsning. Verksamheten för de yngre lagen sker i Hockeyskolan som är en egen förening. En förändring där deras J16-lag borde knytas till ÖHK:s elitverksamhet vore logiskt, ansåg klubbchef Pontus. Han nämnde också att Brynäs är en förebild för den 
långsiktiga satsning som görs i ÖHK på elitverksamhet. Hockeyskolan är en viktig del i den processen.
 
Mozart backade upp den kommentaren med det viktiga i att ungdomarna verkligen får lära sig grunderna, skridskoåkning t.ex. Det har varit en del i övrigt att önska på den fronten tidigare, tyckte Mozart.

Håkan "Lillis" Olsson undrade hur det står till med ekonomin, nu när det sportsliga ser så bra ut. Pontus berättade att alla budgetmål har hittills infriats och att den nya hallen har ett max publikintag på drygt 5 000 och att 1 900 abonnemang är sålda till denna säsong, att jämföras med 1 100 st.  år 2011. Pontus poängterade betydelsen av kringintäkterna vid matcherna i serveringar, loger, lounger m.m.
 
Den sociala biten för de ungdomar som kommer utifrån är väl förberedd. Alla har sina egna faddrar. Ett arrangemang som beröms av föräldrarna till ungdomarna. Ett samarbete med Örebro Universitet och Jan Mustell och Markusson har inletts med inriktning; Vad händer efter idrottskarriären?
 


Laila Sunesson
Intresserad cafébesökare 
GCI-examen 60-talet, friidrottare höjdhopp (saxstil). Från 1957 ÖSK, IFK Lidingö, IFK Norrköping. Basket KFUM Örebro, Hageby Kramfors (kval till div.1) Orientering: Almby IK, debut i 10-mila som 35-åring. Ledamot i ÖLIS styrelse. Foto: Rolf Lundin
Pontus presenterade också en vision hur ÖHK ser ut om fem år. Styrelsen kommer att vara mindre operativ – en elitserieorganisation – en nettoskillnad på 27 mkr att vara ett elitserielag. Klubben håller en låg profil i frågan om man då är i elitserien. Tänkvärt är hans konstaterande att i hockeyallsvenskan denna säsong möter man lag som 
Djurgården, Södertälje, Leksand, Mora, Malmö, "lokalderbyn" mot Karlskoga och Västerås. Hur mycket intressantare vore möten med lag som Skellefteå, Rögle t.ex. ?

Innan Pontus tog oss med på en rundvandring in på s.k. Vintergatan i den mycket fräscha Behrn Arena meddelade Sven-Arne Ahlberg att dagens andra aviserade gäst, Fredrik Johansson, ÖSK Bandy, tyvärr inte kunde komma. Fredrik var upptagen av en presskonferens där han presenterade årets nyförvärv till ÖSK Bandy, Tomas Knutsson. Påpassligt nog kunde cafébesökarna, i samma ögonblick, se Fredrik och Tomas genom fönstret ute på isen i bandyarenan tillsamman med NA-reporter Henrik Brändh och fotograf Håkan Ekebacke. Snacka om tajming! 
Meddelandet möttes med kraftfulla applåder. Pontus fyllde i med att berätta att ÖHK och ÖSK bandy samarbetar bl.a. med att ÖSK bandy disponerar den cafélokal som vi befann oss i för sina sponsorer.

Imponerande var den guidning som följde i den en gång så betonggrå ishallen. Förberedelsearbeten pågick för fullt inför kvällens stundande match mot Västerås. Vi fick se de 18 logerna med plats för 10 personer som är utsålda till säsongen. Den nya Diamond Lounge med 24 företagsplatser. Röda Rummet med plats för 50 personer. Arenan har 
självklart en toppmodern mediahylla som är utrustad med allt som gäller för IT-kommunikation, Internetuppkopplingar m.m. Allt som krävs i dagens medievärld finns på plats.

En välförtjänt rungande applåd avtackade den professionelle Pontus Gustavsson för hans genomproffsiga visning av en anläggning i absolut toppklass. Ett antal besökare frågade omgående var man kunde få tag på biljetter till kvällens match. Superlativerna duggade lika tätt som de oktoberregn som präglat länet hittills under denna höstmånad. En 
kraftfull ljusglimt i höstdiset var denna caféträff enligt många utpasserande idrottshistoriker.

/Rolf Lundin

PS. ÖLIS cafébesök hade uppenbarligen en positiv effekt på ÖHK som vann kvällens drabbning mot Västerås, publik: 3894, med inte mindre än 4-1, efter en första period, (skottstatistik 21-1!) som NA:s Jonas Brännmyr beskrev som "rena Sovjethockeyn från 1970-talet". DS.

Bilder tagna av Anders Stenberg


Cafédeltagare

Cafédeltagare
   

Cafédeltagare

Cafédeltagare
   

Pontus Gustafsson och Lars "Mozart"
Andersson, Örebro Hockey

Cafédeltagare får information om ishallen
av Pontus Gustafsson stående på bardisken
   

Översiktsbild Behrn Arena Ishallen
   
Caféträff onsdag 12 december med Luciatablå och Alexander Axén.
Rosengrens Skafferi och Waldénsalen, Länsmuseet Örebro
 
"Har ni tiiid med mej", frågar Alex i Waldénsalen. Det är ljuvligt att höra honom tala med den i media underrepresenterade "Ärans och hjältarnas" äkta Örebrodialekt. Vem minns inte Torsten Ehrenmark i radion, t.ex.

Klockan har hunnit bli kvart i fyra. Vi har nyss avnjutit ett alldeles bedårande luciatågsframträdande av Risbergska skolan, program kör B, under ledning av Karolina Cederkvist.

Återigen får vi cafébesökare njuta frukten av det obegripligt breda och djupa kontaktnät som finns inom ÖLIS styrelse och utskott. Den som fixat luciatåget är Laila Sunesson. Bra jobbat Laila!
 
Värmen från de tjugo ungdomarnas mångstämmiga sång kändes långt efter det att de med skridande steg lämnat Waldénsalen med lika värmande applåder. Högklassig körprestation och då var det ändå tjyvstart på det som väntade Luciakören. Luciadagen inträffar ju den 13:e och då har de mer än fullt med engagemang. De gjorde ett suveränt genrep! Många, i likhet med undertecknad, fick något glasartat i blicken av rörelse under flera sånger.


FAKTA

Luciatåg Waldénsalen
 

 
 När: Onsdag 12 december
 Medverkande 
 Kör: Risbergska skolan, program Kör B
 Körledare: Karolina Cederkvist

 Betyg totalupplevelse:
 Betyg kören:

 Sångordning
 • Luciasången
 • Goderafton i denna sal
 • Staffansvisan
 • Stilla natt *)
 • Gläns över sjö och strand *)
 • Ding dong merrily on high *)
 • Midnatt råder (Tipptapp i nytt arr)
 • Nu tändas tusen juleljus **)
 • Jul, jul, strålande jul
 • Änglarna ger oss **)
 • Sankta Lucia
   *) gitarrinledning
 **) gitarr- och solosångsinledning
 
 

En berömvärd idrottsprestation utfördes av Lucia själv, förutom att hon deltog i sången. Hon stod med sina handflator mot varandra, i sedvanlig Luciaposition, i tjugofyra minuter! Att hon inte fick kramp! 

Kaffe med lussekatt på Rosengrenska intogs, innan Luciatåg och Alex' framträdande, på numera traditionellt sätt.

Sven-Arne hälsade välkommen i Waldénsalen och gav info om kommande utskick med program för våren. Utskicket görs i mellandagarna.

Reignar Johansson gav en snabbinfo om OS-utställningen som blir kvar t.o.m. januari 2013. Imponerande 750 elever har hittills besökt utställningen. Deras tema har varit "OS och politiken". Fler klasser står på tur, därav den förlängda tiden för OS-utställningen.

Hedersordförande Roffe Hallgren bidrog med skön berättelse från ett skolbesök på Orvar Bergmarkutställningen. En grabb säger: "Jag tror att den där Orvar, han var nog från Örebro…"

Plats på scenen för namnsdagsbarnet Alexander Axén. Alex förvarnade att han är en snabbpratare. Han levde upp till det, nästan i Håkan "Lillis" Olsson-klass.
 
"Om ni har tid med mig så ska vi snart damma av det jag har att berätta", sa han.
 
Vi fick del av Alex liv som nästan från födseln har handlat om fotboll. Han föddes i en "fotbollsfamilj", berättar han. Han kom som sexåring in i ÖSK, bland sjuåringar. Arvi Taaler blev där hans förste tränare. Alex berättar att han som 14-åring endast var 1,65 lång. Han var snabb, han var med på skol-DM i friidrott och vann 60m. Sedan tokväxte han och gjorde uppehåll ett år och blev som fotbollsspelare förvandlad, från snabb och feg, till långsam, trög buse. Rynninge IK blev hans klubb. Libero hans plats i laget.

Han hamnade, tack vare Benny Lennartsson, på Trängens IP hos BK Forward, året var EM-året i fotboll 1992. Tvärt emot ryktet som spreds om honom hade inte Alex, 22 år gammal, dittills inte druckit, sa han. Han spelade på topp, libero och högerback. Efter tre säsonger gjorde Benny honom till ansvarig för B-laget. Det var han i tre säsonger.

Nästa steg som tränare blev div. 4-laget Hovsta. De var bra grabbar, sa A, dom gillade precis som jag, engelsk musik…. Alex ansåg vid den tiden att han kunde allt. Nu som 42-åring intar han en ödmjukare hållning och anser att det finns mycket kvar att lära sig om fotboll och fotbollsträning. Rynninge blev nästa tränaradress för Alex. Det blev sju år. Under den tiden jobbade han på Vasaskolan med killar som hade en diagnos med någon bokstavsbeteckning. Det var mycket lärorikt, tyckte Alexander.

Norge blev nästa anhalt, återigen via Benny Lennartsson. IK Start var klubben. Alex menade att Norge för honom framstår som ett mycket bra fotbollsland. Det är mycket mera rakt på mål där än, det vi i Sverige fokuserar mycket på, passningsspel i sidled. (Kanske han inte sa, men så tänkte undertecknad).
 
"Det som sägs här stannar väl här", sa Alex, och berättade en story om en spelare från Vasco da Gama. Det var så att…… Nä, det får väl stanna där, men mycket pengar rörde det sig om.

GAIS tog kontakt, men tränarjobbet gick till Magnus Persson, den gången. Istället blev det ÖSK ihop med Sixten Boström. Vi utgjorde en bra mix, tyckte Alex. Sixten mer försiktig, jag mer utagerande och impulsiv. Vi trivdes och jobbade bra ihop.

GAIS tog kontakt, igen. "Man måste ibland ta chansen när den dyker upp", sa Alex. Det var inte helt självklart att lämna Örebro för Göteborgsklubben GAIS.

Jag visste att GAIS var försvarsduktiga, så jag satsade allt på anfallsfotboll. Vi glömde bort att ett bra försvarsspel lägger grunden till en bra anfallsfotboll, konstaterade Alexander.

Många intressanta detaljer förmedlades om spelarförsäljningar och köp som direkt kom att påverka den idrottsliga verksamheten. GAIS kom 5:a trots endast 31 miljoner kronor i budget. Helt omöjligt ansåg tränarkollega Prahl.

"I den här branschen, fastslog Alexander, är det inte frågan OM utan NÄR man får sparken". "Är det värt det"? Han svarade själv: "JA! Allt, tänk bara att ha ett lag med 17 nationaliteter. Vilka kommunikationsutmaningar som det bjuder på". "Ge t.ex. aldrig en brasse en tröja med nr 24, då får du aldrig honom att spela på sin förmåga", undervisade han oss.

Tolv av femton tränare hörde av sig när han fick sluta i GAIS. Alexander menade att de allsvenska tränarna har ett mycket fint förhållande och kamratskap, unikt i Europa. "Vilka tre som inte hörde av sig"? – "Det behåller jag för mig själv", sa Alex. Han log brett när han tittade ut över den förväntansfulla församlingen.

Dagens sociala media är en faktor som man hela tiden, "twentyfour-seven" sju dagar i veckan, dygnet och året runt, måste ha i beaktande som mediabevakad tränare. "Under mina år i Göteborg t.ex. drack jag aldrig en öl offentligt", konstaterade Alex. Rykten sprids idag på ett infamt genomslagskraftigt sätt via de sociala medierna. Benny och han själv fick t.ex. via dem reda på att de båda, under Norgetiden, var alkoholister, berättade Alex.

Idag har Alex ett jobb, en roll i ÖSK, som han själv varit med att skapa. Det handlar om att stärka de personer som skall in i laget för att få ut det i laget som tränarteamet vill. P-O Ljung och Axel Kjäll kommer att vara de som sitter på bänken. Jag kommer att sitta på läktaren, men kommer att ha kontakt med dem för att förmedla det jag sett och föreslå förändringar, sa han. Det handlar för mig som tränare mycket om nivåanpassning. Det är bättre att sparka till bollen 100 gånger under ett pass än 10 gånger.

High-techutvecklingen inom fotbollen belyste Alex med info från ett besök i Paris hos Zlatans PSG. Hissnande info gavs om stegräkning per minut. 40 steg bättre än 60. PSG har införskaffat Chelseas f.d. fystränare med spetskompetens inom området.

ÖSK:s roll i superettan kommer att bli som favoriter, oavsett vad tränare och andra önskar. Alex menade att det viktigaste, en nyckelfaktor, är GLÄDJE.

Ett erbjudande från Kazakstan avböjdes av Alexander under samma tid som ÖSK blev aktuellt. "Dåligt leverne – men mycket pengar, kollosalt mycket, utlovades, men jag tackade nej", avslutade Alexander.

Frågor från publiken

Nils-Olov Åsman "Varför får fotbollsspelare så mycket skador i baksidan på låret. Det får ju aldrig en orienterare".

A.A. "En svår ekvation att lösa, fotbollsspelaren skall vara explosiv och uthållig. Zlatan och Silva i PSG är bäst på återhämtning där".

Flera kommentarer om kost, dryck och efterhantering av kroppen efter match och träning följde.

Precis som på vilken fotbollsarena som helst kom återstoden av träffen att handla om domare. Frustrationen över, till synes, i efterhand på videoupptagningar m.m., felaktiga domslut som avgör matcher är lättförståelig. Hur man löser det är kanhända inte lika enkelt, reflekterade undertecknad.

Alex avslutade den nästan agiterade stämningen med: "Jag älskar domare!"

Sven-Arne avtackade Alexander för hans mycket uppskattade framträdande med en bok av Arne Uppling. Spontana applåder följde och flera engagerade besökare samlades kring Alexander för fortsatta diskussioner.

/Rolf Lundin
 

Bilder tagna av Reignar Johansson och Anders Stenberg
 


Samkväm innan Lucia

Samkväm innan Lucia
   

Publikbild

Publikbild
   

Lucia med följe

Lucia, tärnor och stjärngossar
   

Lucia, tärnor och
stjärngossar

Föreläsare
Alex Axén
   
 
Caféträffar våren 2012
Caféträff 2012-01-18
Rosengrens Skafferi, Waldénsalen i Länsmuseet Örebro
 
Med toppluva och en morot i mungipan,” beskriver Inge Blomberg sitt första uppdrag som Friskvårdskonsulent.

ÖLIS har Caféträff, som, på sedvanligt sätt, inleds med fika på Rosengrens skafferi, lika sedvanligt förtjänstfullt sker emottagandet med kassörerna L-G Rosmark och Bernt Eriksson vid entrén. Extrastolar måste hämtas upp från källarplanet för att härbärgera alla besökare. Raskt utfört av aktivitetsutskottets Sven-Arne, Anders, Utta och RL. Hela etthundranio besökare räknades in, trots föregående dags enorma uppslutning på invigningen av utställningen, Örebro – Sveriges Bästa Idrottsstad. 2012 års aktiviteter med ÖLIS har gjort en rivstart som Henka Gustavsson skulle ha varit avundsjuk på.

I Waldénsalen hälsar ordförande Bo Astvald välkommen till besökarna i den fullsatta lokalen. 2012 ser ut som ett spännande år. Sommar-OS i London, 100-årsjubileum av olympiska spelen i Stockholm, vilket ÖLIS som tidigare aviserat kommer att uppmärksamma med en utställning på temat ”länsidrottare som deltagit i OS.” -Tjuvstarten, i går den 17/1 med invigningen av den utställningen bådar gott för ett bra år,- avslutade Bosse och överlämnade ordet till Sven-Arne Ahlberg.
 
Sven-Arne påminde om vårens kommande program som kommer att ske enligt det utskickade material som samtliga medlemmar fått i början av januari. Närmast 15/2 caféträff med Utta Eriksson, 21/3 fotbollsträff med ÖSK och KIF damer. S-A poängterade särskilt att notera den nya platsen för året, O’Learys på Drottninggatan 12, Örebro. Medverkan av Lennart Sjögren, ÖSK och Richard Nilsson, KIF-DFF plus spelare. Årsmötet enligt programmet den 19/4 på WUC som tidigare. Huvudgäst blir Riksidrottsstyrelsens ordförande, Karin Mattsson Weijber. Vårens avslutningsträff blir i Lindesberg i maj. Buss kommer att finnas med avfärd från Kumla, summerade Sven-Arne och hälsade därmed degens gäst, Inge Blomberg, välkommen.

Inge tackade för inviten till ett så ”celebert sällskap”. Han utlovade ett personligt präglat anförande. Han överträffade sin förutsägelse med råge, enligt undertecknad. Med stor berättartalang ledde Inge oss tillbaka till 1960-talet. Utan datoruppkoppling med powerpointstöd eller diabilder, endast med ett blädderblock som hjälpmedel genomför han sitt anförande på ett utomordentligt fängslande sätt. En timme där åhörarna blir berörda till fniss och gapskratt och eftertänksamma ögon. En skådespelarprestation som ofta avbröts av applåder.

–Lyssna, sa han, kan ni höra ljudet från en VW, Folka från 60-talet. Hör ni ljudet. Kan ni se framför er hur Folkan kommer nerför Vikingagatan i Strängnäs och svänger runt hörnet in på en tvärgata. Gunnar Karlsson heter han som kör. Gunnar får syn på fyra busgrabbar som kastar sten på brevlådor. Han tvärnitar och kastar sig ut ur bilen. Tre grabbar är snabba som illrar och försvinner bort. Den fjärde grabben hinner Gunnar, som själv är riktigt snabb löpare, ifatt. ”Va fan håller du på med, ryter Gunnar, vad heter du och var bor du?” Gunnar tar grabben med sig till pojkens bostad där pappan tar emot. Pappan ser sträng ut och undrar vad grabben har hittat på för dumheter. Gunnar är fortfarande ilsken och säger argt: -Ja och nu har du dessutom försenat mig trettio minuter dit jag var på väg. Förresten, fortsätter han, du såg ut att kunna bli en bra löpare. Jag skall till Malmby IF:s klubbstuga, ska du följa med och prova på att träna löpning?” Kläder rafsas ihop och vanliga blå tyggymnastikskor, familjen är inte utrustad med någon avancerad idrottsutrustning, och grabben hänger med Gunnar till Malmby IF.

Ytterligare en man, Alf Eriksson, föreståndare för Malmbyhus barnhem råkar grabben ut för något senare. Alf går på i samma stil. Han skickar med grabben en lista på alla barnhemspojkarna och ber grabben att göra i ordning en pingisturnering, allt efter en kväll med rundpingis. Det hela sker vid första besöket för grabben på Malmbyhus barnhem.
”Vem var grabben,” frågar Inge.

Publiken tittar undrande på varandra och tillbaka på Inge. Det var nog Mårtensson, viskar min bänkgranne, Nylle. Det susar i lokalen av viskande gissningar.

”Det var jag, säger Inge, det var min första bekantskap med Idrottsrörelsen. Gunnar Karlsson och Arne Eriksson gav mig med den intensiva starten hela idrottsrörelsens bestående kärna i ett svep.” * GLÄDJE * ALLA LIKA * ANSVAR * DELAKTIGHET.
 
Buspojken fortsatte att vara det upp genom realskolan, vilket resulterade att han fick göra om sista året för att klara av examen. Fortsättningen i skolan på gymnasiet gick bättre efter den tunga läxan med ”kvarsittning” i realskolan. Dessutom dök Hon upp, tjejen, hon med stort H. ”Men henne skall jag återkomma till,” berättade Inge. Från gymnasiet till lumpen till IBM-jobb. IBM blev på något sätt för mycket. Till slut trodde jag att IBM stod för Inge Blombergs Maskiner.” GIH lockade. Betygen var inte tillräckliga. Efter sju tappra försöksår kom Inge äntligen in i Stockholm på skid- och orienteringslinjen. ”Många buspojkar skulle må bra av att få träffa engagerade ledare av samma sort som jag fick,” säger Inge.

1979 blev ett minnesvärt år för Inge. ÖLIF, Örebro Läns Idrottsförbund, med ordförande Johnny Lindahl, sökte en friskvårdkonsulent. Länet var först i Sverige med en sådan funktion. Att det överhuvudtaget skapades en sådan tjänst, ansåg Inge, var till största delen Johnny Lindahls förtjänst som fick tidningarna att intressera sig för folkhälsotanken.
”Jag sökte, och fick jobbet,” sa Inge. ”Du har levt upp till våra förväntningar,” hördes Johnny Lindahls röst från de bakre bänkraderna. Första uppdraget som konsulent på ÖLIF blev i Hällefors. ”Jag åkte dit och tyckte jag satt inne med alla sanningar och ”Med toppluva och en morot i mungipan, åkte jag dit,” småler Inge. Efter tio minuters anförande i den iordningställda möteslokalen i Hällefors reser sig den man som Inge haft kontakt med och frågar: ”Sa du att du är friskvårdskonsulent? Det här är en FISKEKLUBB!” ”Senare i livet insåg jag att, i Hällefors är nog fiske den bästa friskvård man kan tänka sig,” sa Inge.

I Waldénsalen närvarande Kalle Ekström intygade att trettio år senare upprepades bravaden. Kalle, som ledande i föreningen GDV, bjöd in Inge till en träff på Stora Hotellet, 2009.

”Jag var inställd på en trevlig träff med dans, sa Inge. Det dröjde bara en kort stund innan jag förstod att det inte skulle bli någon dans, Gammeldanskens vänner brukade inte ha det på programmet…………”

Begreppet folkhälsa har stått högt upp i Inges arbetsgärning. Länet har hållit sig i framkant under lång tid. Inge framhöll S-O Cederstrand som lade fram en riksdagsmotion om idrottshälsan på 1980-talet. Det viktiga arbetet med förebyggande insatser mot idrottsskador anfördes av Örebro län för övriga Sverige, enligt Inge. En ledstjärna som han också betonade har varit , och är fortfarande *UTAN BREDD – INGEN ELIT*

1991 är ett märkesår för idrottsrörelsen i Sverige. Bingolotto och TV4 startar. Succé. Idrottsrörelsen organiserar och distribuerar Bingolotterna. 1995 sätts tittarrekord, tre miljoner tittare. Med en enkel cirkel visade Inge på ett pedagogiskt sätt idrottens finansiering i Sverige. Ideellt arbete fyllde halva cirkeln. Värde 20 mdr. Det kommersiella representerar drygt 1/4-del. Det offentliga, stat, kommuner och landsting ungefär 1/3-del. Bingolottos lilla bit i cirkeln representerade 1 mdr SEK! Det som gällde DÅ, 1995, gäller även NU.

BEHRN-koncepet med mångfalden av möjligheter för idrotten är unikt i Sverige, vilket Inge fick instämmande av gästande kultur- och idrottsministern på tisdagskvällen den 17 januari. Lena Adelsohn-Liljeroth var ju på plats i Örebro för invigningen av utställningen, Örebro – Sveriges Bästa Idrottsstad. Inge var inbjuden gäst hos landshövdingen på slottet. Inge riktade ett stort tack till Reinar Johansson, ÖLIS museiutskott, för hans engagemang i att skapa den utställningen. Reinar returnerade tacket med att den inte hade kommit till stånd utan Inges aktiva medverkan. Möjligheter gavs, under kvällen på slottet, att få diskutera med kommunens beslutsfattare om projekt som SM-vecka i friidrott 2015. Inge ansåg att det finns kloka tankar om att inte bara ”rusa åstad”, utan vi kollar först. Att det skulle kunna innebära väsentliga pluseffekter för Örebros näringsidkare, avslöjade Inge med exemplet O-ringen 2010. Det evenemanget drog tjugotusen besökare till staden. 130 mkr spenderades på åtta dagar.

Framtiden för idrotten, enligt Inge, är beroende av tre nyckelord: *ENGAGEMANG –ATTRAKTIVITET – TROVÄRDIGHET. Att kunna vara trovärdig innebär obligatoriskt att FÄLTKONTAKT är A och O. Inges egen fältkontakt har fungerat via de egna barnen från utgångsplatsen med bostaden intill Axbergs kyrka. Det var då. Nu, säger hans självinsikt att den tiden är förbi och det är dags att lämna över. Det innebär inte att Vasaloppet och mountainbiken läggs på hyllan. Framsynta och kloka ledare är en förutsättning för att verksamheter skall kunna utvecklas på ett positivt sätt, poängterade Inge. Raul "Rulle" Björk, Johnny Lindahl likaså, är goda exempel som Inge mött under sina under trettiotvå år i ÖLIF, när ordföranderollen inte blandats med de operativa insatserna. Inge lättade också på förlåten till den information som, under Hindersmässoveckan, kommer att offentliggöras, nämligen att ÖLIF och SISU föreslås få gemensam chef och kansli. Årsmötet i mars är den beslutande instansen.

Ur skrivbordslådorna har Inge plockat upp böcker av förebilder. En förebild t.ex. är Dag Hammarsköld, f.d. generalsekreteraren i FN, med hans postumt utgivna bok, Vägmärken. Inge läste med känsla en dikt ur boken. Den dikten finns inristad på en kopparplatta på Falkaberget invid Falkasjön i Kilsbergen. Det är väl värt ansträngningen att ta sig upp på Falkaberget och läsa dikten. Där faller diktens ord på plats, kan eder krönikör intyga. Med ålderns rätt, funderade Inge, så kanske funderingar kring livets större frågor blir framträdande. ”Det är inte vad man säger som är det viktiga – det är handlingarna som betyder något,” sade Inge.

”Framtiden ställer oss inom idrottsrörelsen inför utmaningar som är nya. Bilden av hur idrotten har riktat sina insatser ser i stort sett oförändrat lika ut under min tid DÅ som NU,” sa Inge och visade på ett enkelt streck. Ett minustecken (-) längst till vänster och ett plustecken(+) längst till höger. Mitt i har vi av tradition satsat våra resurser, de med sämst förutsättningar (-), ekonomiskt, socialt, fysiskt etc. , har fått en liten del. Likaså de närmast (+). Statens satsning med ”Handslaget” som i ny politisk tappning kallas ”Idrottslyftet” innebär en tydlig inriktning från statsmakterna att idrotten är viktig för Sverige. Inge rapporterade från tisdagen den 17/1, utflykt med idrottsministern Lena till Ballonghallen i Vivalla. Där fanns Malika Baloa, 42 år, iklädd slöja, spelandes och instruerandes, flickor iklädda slöja, basketboll. Hon uppvisade ett enastående stort engagemang. Det är denna typ av utmaningar som skiljer NU ifrån DÅ, menade Inge. 
”Efter årsmötet i mars så blir det återförening med tjejen som jag träffade på gymnasiet, ni vet Hon med stort H.” sa Inge leende. Inge avslutade med att lämna ut femtio böcker med poesi. Böckerna hade han fått av den nyligen bortgångne författaren Lars Wolfs hustru Margareta. Bokens namn, Idrott och poesi. Ett värdigt avslut på ett mycket underhållande och intressant framträdande, vilket bekräftades av publikens entusiastiska applåder.

Sven-Arne Ahlberg tackade Inge för underhållningen och betonade åter hans betydelse för att den pågående utställningen, Örebro – Sveriges Bästa Idrottsstad, kom till stånd. Inge fick en en prydlig ÖLIS-keps samt en påse med polkagriskarameller.

Caféträffen avslutades med en lång applåd och många personliga handtryckningar framme hos Inge Blomberg.

/Rolf Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg och Reignar Johansson


Samvaro före föredrag

Samvaro före föredrag
   

Sven-Åke Dahlberg, Ulf "Utta" Eriksson
och Sven-Arne Ahlberg

Föredragshållare
Inge Blomberg
   

Publikbild

Publikbild
   


Publikbild


Sven-Arne Ahlberg tackar Inge
Blomberg för ett utmärkt föredrag 

Onsdag 15 februari 
Rosengrens Skafferi, Waldénsalen i Länsmuseet Örebro
 

"HEJ!" ropar den energiske Sven-Arne Ahlberg, som en överfurir, för att överrösta den sorlande församlingen. "Hej alla ni som kommit, ni är etthundratio plus som fyller Waldénsalen till sista plats, jättekul att ni har valt att komma hit för att lyssna på dagens gäst, Ulf "Utta" Eriksson."

Sven-Arne är entusiastisk ordförande för AU (aktivitetsutskottet) i ÖLIS. AU är den grupp i ÖLIS som lägger fram programförslag på caféträffar, utflykter som sker under året. I AU ingår, som en av nio medlemmar, även dagens gästföreläsare, Ulf "Utta" Eriksson, han har inte föreslagit sig själv som gäst. Det är ett enigt AU:s önskemål att han skall förgylla en caféträff med berättelser om sina upplevelser i idrottens värld, inte minst som firad, nationell och internationell, domare.

Caféträffen har som alltid, på Länsmuseet i Örebro, inletts med fika på Rosengrens skafferi. Där de besökande inköpt fikabiljetter av de trygga och erfarna ekonomiveteranerna "Lara" och Håkan, Lars-Gunnar Rosmark och Håkan Aldevik. Håkan numera ekonomiansvarig i ÖLIS. Många föreningar skulle skatta sig lyckliga med en motsvarande kompetens inom ekonomins labyrinter.
 
Sven-Arne påminde kort om vårens kommande programpunkter, närmast den 21/3 "Fotbollsträff" på O’Learys. ÖSK:s Lennart Sjögren, KIF:s Richard Nilsson samt spelare kommer att medverka. Årsmöte/vårmöte torsdag 19/4 på WUC med RF:s ordförande, Karin Mattson Weijber som gäst. Besök i Lindesberg 9/5. Buss från Kumla kl. 13.00, hållplats på Hamnplan i Örebro 13:30. Esso Engvall kommer, på begäran, att guida turen från Kumla. Utskick kommer i mars där alla detaljerna finns beskrivna.
 
"Plats på scenen för Ulf "Utta" Eriksson," proklamerade Sven-Arne.

"Jag kommer från ett religiöst hem," avslöjade Utta. "Min mor var vartannat år med i Maranata och vartannat år i Pingstkyrkan, så jag är väl bekant med namn som Målle och Imsen."

Inledningen med berättelsen om Uttas dialog med sin assisterande domare, linjeman som det fordom hette, var just från forna tider. Svaret på Uttas fråga om hur mycket han hade kvar blev, efter en titt i spetsglaset, "två centiliter". Skrattsalvorna som följde präglade hela Uttas underhållande föreställning. En föreställning som inte bara infriade undertecknads höga förväntningar, utan överträffade dem.

Uttas berättelser genomsyrades av samma burleska frejdighet, med den ångermanländska dialekten, fortfarande kvar, som en den perfekta kryddan på en läckert tillagad föreställning. Ett nämnvärt kuriosa är väl ändå att från samma bygd, Njurunda, kommer bl.a. Billan Westin, Pelle Svensson, Preven Svedberg, Janne Kårström, Amos och Utta Eriksson.

Uppväxten med ett år i realskola i Junsele fortsatte med militärtjänst och därefter FN-tjänst i Kongo som furir. En allvarlig brandskada, där ett ben blev illa åtgånget, avslutade den militära karriären.

Idrottskarriären inleddes som högerback i div. 4. "Min enda målsättning som back var att jag skulle mörda motståndarnas vänsterytter," sa Utta.

Undertecknad kan inte låta bli att reflektera över vilket ogenomträngligt försvar det skulle ha varit med Utta som högerback och Olle Sääw som vänsterback. Olle avslöjade en gång sitt motto: Om dom är för bra så kavlar jag ner strumporna och slipar ännu hårdare på högerytterns fotknylor…. Många lag hade nog ställt upp med nio man, utan höger- och vänsterytter.

Uttas fotbollskarriär gick över till ishockey. Han berättade att han var Sveriges mest utvisade spelare. Han var målvakt. Betecknande för stockholmspressens syn på norrlandsidrotten, i varje fall på den tiden, var DN:s kommentar när Uttas lag Nyland kvalade till div. 1 norra. -De har väldigt fula tröjor………

Som 23-åring, 1965, fick Ulf hoppa in i sin fars tobakshandel. Hans far hade blivit sjuklig och Ulf var den naturlige arvtagaren. Hans far kallade honom alltid för Pysen.

Undertecknads vänstra bänkgranne Ronnie "Pysen" Pehrsson sken upp i ett förklarat leende som räckte hela föreställningen. Pappans uppfostran i Ulfs tidiga år med ordning och reda, att hålla sig ren och snygg hjälpte när det blev allvar att själv stå som ansvarig för tobakshandeln. Det behövdes när det varje vecka skulle sorteras och redovisas ettusentrehundra tipskuponger till Tipstjänst. Ledorden, Kunden har alltid rätt, var noggrant inplanterade i arvtagaren. –Och Pysen, sa fadern, om du skall anställa modern i butiken så ge henne bara mat och husrum i ersättning. Om hon får pengar så ger hon var tionde krona till Levi Petrus å han har redan vad han behöver.

Uttas domarkarriär startade 1968, när skador hade satt stopp för ishockeykarriären. Han provade på som tränare och var på Bosön med landskapslaget. –Domarna var dåliga, tyckte Ulf. Kritiken ledde till en erbjudande om domarkurs. Premiäråret blev det två matcher och lika många utvisningar. Det var bra tyckte Molin från Sollefteå som rekryterat Utta. Att lyckas att bli en bra domare var enkelt enligt Utta. Var bra förberedd och ha ett dåligt minne. Förbundsdomare med rätt att döma div. 4 blev Utta 1970. Samma år inleddes studier på Bosön där Ulf var kurskamrat och delade rum med Mats Lindberg, känd far till simhopperskan Anna. Kuriöst nog blev Mats senare också internationell domare, fast i simhopp. Örebrokände Per-Åke Ehn var också kurskamrat på Bosön. Domarkarriären fortsatte parallellt med att ha sju anställda. Erbjudande kom från SVFF (Svenska Fotbollförbundet) att få provdöma div. 3. Det gick bra. -Men jag måste ju bli bättre än han som jag såg på en annan match, tänkte Ulf. Erbjudande kom att få döma div. 2. Det förlöpte på samma sätt.
 
1973 blev det debut i allsvenskan, Sirius-Hammaarby var första matchen. Tredje allsvenska matchen var IFK Norrköping-Malmö FF. Så här såg Ulfs söndag ut. 8.00 ankomst Norrköpings central, 8-11 fika på centralen, 11-13 promenad i Norrköping. Lunch. 14-16 fiket på centralen. 18.00 matchstart. Föga glamoröst. Matchen då?

Jo Bosse Larsson skickade, i 89:e minuten, med en tackling ut Christer Hult 9,40 utanför planen, långt över löparbanan och sargen. –Såg du inte, skrek Hult när han kom tillbaka in på planen. –Jodå, ta't lugnt, du har slagit Bob Beamons rekord på 8,90 du klarade 9,40. Nummer tio kom hit, fortsatte Utta. -Va vill du, sa Bosse L. -Vilket nummer har du, frågade Utta. –Du sa det ju själv ju, sa B. –Det var bara vad jag trodde, vänd på dig så jag får se. B vände sig. När han vänt sig om tillbaka frågade Utta. –Vad heter du? När proceduren var klar hade den sista minuten som återstod av matchen då incidenten inträffade tagit slut, Ulf blåste av matchen. Norrköping vann matchen med 1-0. Direkt efter matchen dundrade MFF:s Egon "Hemlige" Jönsson in i domarrummet. –Det var ju en minut kvar av matchen när du blåste av, varför i h-e gjorde du det, vi var ju på gång att kvittera, röt han. –Nummer tio i ert lag disponerade den minuten, svarade Utta. Egon och Utta startade därmed ett livslångt vänskapsförhållande.
 
Under alla domaråren fick Ulf, liksom alla från hans hemstad, kämpa med att ingen visste var Sollefteå låg. En kollega från Skåne hade bestämt sig för att åka på en fiskeresa till Norrland. Kollegan kontaktade via en bekant. Ulf frågade om han visste var orten låg som kollegan ville åka till. –Den ligger fyra mil söder om Motala, sa Ulf. Men okunskapen kunde ibland även ge hjälp att salta på reseräkningarna utan att någon ifrågasatte dem.
 
Uttas internationella debut skedde i Moskva. Som stödperson hade Ulf en tjeckisk domare, Trettiofem minuter före matchen kallade han Utta till ett rum där den tyske storstjärnan Overath och en rysk storstjärna satt. Tjecken sa på tyska till de två spelarna. –Ni kan säga till era kamrater i omklädningsrummen att om dom inte gör som Mr Eriksson säger behöver dom inte göra sig besväret att klä på sig sina matchkläder, de får bara gå ut och klä av sig dem direkt, det gäller er också. Tack för ni kom. -Det blev den mest lättdömda match jag dömt, konstaterade Ulf.

Ulf menade att vara domare är att vara ledare. Som ledare ansåg han att hans viktigaste uppgift var att sprida ljus och värme på planen såväl som på läktaren. Det gäller att ha modet att bara vara den man är. Ta de små problemen i första halvlek så slipper man ett rent h-vete i slutet. Stå i centrum. Ta ansvar. Med denna inställning blev Ulf ”Utta” Eriksson Europa och världens bäste domare under åren 1977-1981.

Berättelserna om episoderna under Uttas internationella karriär avlöste varandra förstärkta med storskärmsbilder på braskande tidningsrubriker och ackompanjerade av skrattsalvor.

-Det fanns alltid spelare som försökte döma, berättade Utta. I en match mellan Mjällby och Öster så hade Ravelli i Östers mål skrikit blås för f-n och jag hade blåst frispark för Öster flera gånger. Efter tredje avblåsningen brast tålamodet för en av de tre fiskarbröderna Andersson i Mjällby. –Vem f-n är det som dömer egentligen, röt han till Utta. Utta gick nära intill den upphetsade fiskarpojken och viskade i hans öra: -Det är Ravelli, å fy f-n va dålig han är.

Att domarinsatser inte alltid uppskattades av publik och press gav Ulf flertaliga exempel på. På Island skrevs det efter en OS-kvalmatch att dagarna innan matchen hade Sveriges konung Carl XVI Gustav och drottning Silvia varit på besök och charmat hela Island och på så sätt skapat fina vänskapsband mellan de båda nationerna. Ulf Eriksson lyckades på nittio minuter rasera det som en hel veckas kungabesök hade skapat. Den isländske flygkapten på hemresan via Köpenhamn förbjöd, som tillägg, flygvärdinnan på planet att servera mat till den på Island impopuläre domaren.
 
Intressanta insikter i de gamla öststaterna fick Ulf också. Med förvärvade kunskaper om tillståndet på tåg i Sovjet hade Ulf införskaffat öl och korv till sig och sitt domarteam att ha på en tågresa från Moskva till Svarta Havet. Ett gäng beväpnade tullare kom ombord och anklagade dem för livsmedelssmuggling. Böter på 1000 $ krävdes. Betala eller kliv av tåget. –Vi betalar inte ett öre, svarade Ulf. Vi åker hem, men då blir det heller ingen OS-kvalmatch i Sjaktar-Donetz. Ansvaret är ert. Efter en kvinnlig myndighetsrepresentants ingripande kunde domarteamet fortsätta sin resa till matchen.

Att de nationella banden är starka fick Ulf uppleva under VM i Argentina, dit han åkt efter mediestormar i Sverige i skuggan av Dagmar Hagelinaffären. Ulf hade rakryggat stått på sig och förklarat: -Om jag blir uttagen så åker jag. Tappa inte modet, tyckte Utta, även då han blev kallad lappdjävel. Till slutspelet i Argentina fanns det fyra domare kvar som kunde få döma. FIFA-representanterna kom från samma länder som de som blev uttagna att döma, ingen av dem kom från Sverige. Ulf ansåg inte att han fick något nämnvärt stöd av sin representant Tore Brodd.
 
Ett hedersuppdrag fick Ulf under OS i Moskva 1980. Han skulle döma semifinalen mellan Sovjet och Östtyskland. På det flotta hotellet, där domarna var inkvarterade, blev han kvällen före matchen bjuden till hotellets största svit. I sviten satt en sovjetisk minister för sport, sovjetiska fotbollsförbundets representant och Lew Jasin, den gamle världsmålvakten. -Han hade så stora händer så när vi hälsade på varandra så petade Jasins pekfinger in i mitt armbågsveck, berättade Utta. I sviten fanns stora presentförpackningar med rysk kaviar uppdukade på ett stort bord. Dessutom en gallon rysk vodka. Efter en stunds samvaro återvände Ulf chockad till sitt hotellrum. Han tog kontakt med Tore Brodd och frågade: -Vad gör vi? –Vi glömmer det hela, svarade B, vodkan tar jag hand om. Mutbrott preskriberas efter tio år, om brottet är grovt, har eder nedtecknare av dessa rader erfarit av en pålitlig källa. (Brottsbalken 35 kap 1§).
Ulf erhöll en fin utmärkelse för sina utmärkta domarinsatser av den tyska tidningen Bild-Zeitung, han tilldelades den åtråvärda "Mjölkannan", dessutom tvåtusen DM.

Utta visade även en samlingsbild på sina domaruppträdanden i Örebro under åren 1973–1990. Det blev inte mindre än tolv besök under de åren. Minnesvärt var matchen 1976 mot Öster. Utta blåste straff för ÖSK, -Jag gillade att döma straff, sa Utta. Vilda protester från Tommy Svensson och hans far Stig på bänken. På linjen som assisterande domare hade Utta en smålänning. Mitt under kalabaliken gick han till sin meddomare och lutade sig och frågade: Å du mår bra? Han nickade jakande. Utta gick fram till bänken och sa till Stig Svensson: -Du såg ju själv hur din landsman på linjen tyckte att det var straff när jag frågade.

En läcker historia om varför man blir domare avslutade Uttas bejublade föreställning. En kompis, Grönberg, sa till Utta: -Tänk dig en sommarsöndag i maj-juni när det är som underbarast i Sverige, på den tiden när serierna spelades höst/vår och det hela avgjordes en söndag i maj-juni. Tänk dig då att du har avgjort matchen med att blåsa straff för bortalaget i sista minuten. De gör mål på straffen och hemmalaget missar seriesegern. Tänk dig då att du efter matchen sitter på Stadshotellet med en god middag dukad framför dig och ett immigt glas i handen. Tänk dig då hur du vet att du förstört söndagsmiddagen för hemmalaget.

Sven-Arne tackade Utta under brakande applåder och erinrade åhörarna om att vi endast fått höra om Uttas domargärning. Uttas andra bedrifter kan även de, garanterat förgylla en caféträff, ansåg Sven-Arne. S-A ställde frågan om någon i publiken hade några frågor. Undertecknad undrade hur stor Utta hade känt sig när etthundratusen ryska åskådare buade ut honom för att blåst straff till Sovjets motståndare på Moskvas olympiastadion.
-Jag fick samma fråga då, svarade Utta, av en svensk journalist från Expressen. Jag svarade, tänk att hundratusen kan se så fel, samtidigt!

Mer applåder och omklappningar av Utta följde och många positiva kommentarer hördes från besökarna när de utrymde den fullsatta Waldénsalen.

/Rolf Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Samvaro före föredrag

Samvaro före föredrag
   

Samvaro före föredrag

Samvaro före föredrag
   

Håkan Aldevik och Lars-Gunnar
Rosmark vid entrén

Livet som domare?
   

Publikbild

Publikbild
   

Föredragshållare
Ulf "Utta" Eriksson

Föredragshållare
Ulf "Utta" Eriksson
   

Uttas domaruppdrag
där Örebro SK är inblandad
    

Onsdag 21 mars
Caféträff med fotboll på O’Learys
 

Drygt 125 medlemmar hade tagit sig en sittplats i övre våningen på rest. O’Learys för att få lyssna på vad sportchef Lennart Sjögren (LS), ungdomslandslagsaktuelle spelaren Kalle Holmberg (KH) från ÖSK Fotboll och tränare Rickard Nilsson (RN) samt landslagsspelaren Sara Larsson (SL) från KIF Örebro hade att berätta inför säsongen.

Att på några korta rader sammanfatta vad de hade att förtälja på moderator Christer Blohms (CB) frågor är näst intill omöjligt, men här kommer ett kortare sammandrag:

CB:
Vad gör Du den 2 resp. 3 november 2012 ?

RN:
Lite osäker, det känns långt dit, men förhoppningsvis har vi inom KIF Örebro gjort en bra säsong

SL:
Vet inte men instämmer med RN

KH:
Vet inte, osäker

LS:
Förhoppningsvis har vi gjort en bättre säsong än senaste året och kan se framtiden an på ett positivt sätt

Spelarna Kalle och Sara tillfrågades om hur de upplevt senaste tidens fotbollsresultat i träningsmatcher och på det kan väl sägas att de upplevt en positiv fotboll med två mål för Kalle i matchen senaste helgen (vad annat att vänta?)

Trevlig fotbollsupplevelse från läktaren – både gällande ÖSK:s match och för KIF Örebro berättade Sara som nyligen opererad en hälsena och därför rehabtränar just nu. Hon kan beskrivas som mycket rutinerad med 111 landskamper och dessutom plaketter för EM-silver, VM-silver och ett VM-brons och räknar med att vara med fullt ut under maj månad.

På fråga till Rickard Nilsson hur han upplevt och upplever Kalles kvalité som fotbollsspelare fanns inga ord som han kunde komplettera med. Den gode Kalle saknar egentligen inget sade Rickard, även om det kanske möjligen kan saknas något muskelkilo. Han är helt enkelt en riktig framtidsman för ÖSK Fotboll.

I de inre kretsarna inom laget har han fått smeknamnet "Biffen", enligt moderator Christer Blohm.

Några andra citat från våra gäster:

LS: 
Vi har höga förväntningar och vi kan konstatera att vi har en mycket god teamkänsla trots med flera nya spelare från andra kulturer som fungerar bra tillsammans. Det känns oerhört positivt och vi laddar upp för en förhoppningsvis mycket bättre lyckad säsong 2012.

RN: 
Behålla det gamla som varit bra men förnyat med en ngt annan spelidé med mer bollhållande inom laget och vi har erhållit ett par nya spelare men också lyft upp några yngre. Vi kan kanske inte hållas som storfavoriter till SM-guld men är vår målsättning, det till trots att flera av de andra lagen värvat friskt m. flera duktiga spelare från USA.

KN: 
Det är att bara hålla bra fokus på träning och som nämnts har vi nya spelare och det både sporrar och är jätteintressant.

LS:
Vi tycker nog att vi har bra balans på kontraktsidan för spelartruppen vad gäller kontraktslängd, så att vi har en balans i antal vad gäller spelare med utgående kontrakt och de som har längre kontraktslängd. både på för dem vi har under kontrakt och dem vi ämnar förlänga med. Det känns tryggt just nu.

Arvi Taaler heltidsscoutar hos oss sade han och (för att citera Christer Blohm) så har denne Taaler c:a 2 600 spelare under uppsikt och i sin dator med fokus på Nordiska spelare och yngre spelare.

SL:
Spännande med "Rille" som tränare och vi alla tror på honom som ju också tecknat ett treårskontrakt.

På fråga hur det går i år i premiären och var KIF Örebro resp. ÖSK hamnar i tabellen samt vem som är vinnare i november

Premiären KIF Örebros placering Vem vinner herrallsvenskan?
Rickard TFF-KIF 0-2
ÖSK-ÅFF ÖSK-vinst
Guld
ÖSK vinner
 
Sara TFF-KIF 0-1
ÖSK-vinst
Vinner allsvenskan ÖSK vinner
 
Lennart Vinst för KIF
3 poäng för ÖSK
Slår man TFF (Tyresö) vinner man allsvenskan Ev. IFK Göteborg
 
Kalle ÖSK-ÅFF 2-0 Säger som Lennart. Vinner man mot TFF då vinner man allsvenskan Sannolikt IFK Göteborg eller Malmö FF

På slutet kunde och fick närvarande ÖLIS-medlemmar avge frågor men även lämna synpunkter och här bör citeras vår hedersordförande Rolf Hallgren

"Kalle är en komplett fotbollspelare speciellt på plan men även utanför. Har bl.a. sett Kalle i en futballturnering och bättre spelare får man leta efter, han är obeskrivlig. Ska man dessutom njuta av attraktiv fotboll ska man gå ned på Behrn arena och titta på tjejerna…..då kan man njuta".

Sådana uttryck benämnes sakkunskap! (Skrivarens anm.).

De medverkande på scenen avtackades med en hjärtlig applåd.

Närvarande medlemmar påmindes om att nästa träff inom ÖLIS är 19 april tillika årsmöte på WUC med Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson-Weijber och nya distriktsidrottschefen Charlotta Stenhem.

Därtill informerades om vår tidning Idrottsarvet, inbjudan till nämnda årsmöte samt att verksamhetsberättelse är på väg hem i medlemmarnas brevlådor i dagarna.

Sven-Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Publik

Publik
   

Publik

Publik
   

Lennart Sjögren och Kalle Holmberg

Kalle Holmberg och Rolf Hallgren
   

Rickard Nilsson och Sara Larsson

Rickard Nilsson och Sara Larsson
 
 
2012

2011
Caféträffar hösten 2011
Onsdag 24 augusti 2011
Drygt ett åttiotal medlemmar hälsades välkomna av sällskapets ordförande Bosse Astvald och hade bänkat sig i den nyrustade Waldénsalen för att lyssna till Lars "Mozart" Andersson, sportchef i Örebro hockey, som till sin glädje kunde se och uppleva mängder av bekanta ansikten. Specifikt, betonade han, var det roligt att se många personer som funnits med i dåvarande Örebro IK både som ledare och styrelsemedlemmar därtill några av dem med sina respektive.

"Mozart" valde att presentera organisationen kring sportdelen samt målsättningen för A-truppen kommande spelsäsong 2011–2012. Han betonade att vi förra året var i topp 16 i Sverige, en målsättning som vi givetvis söker förbättra. Ja, egentligen ska vi söka bli bättre i allt och exempel på det var :

- Målsättning, ambition hos alla i föreningen
- Ovanstående gäller a l l a i föreningen, spelare, ledare, anställda och funktionärer.
- Ta vara på publiken och sponsorer på ett seriöst sätt

Vi ska därtill sträva att höja publiksiffrorna och vi hoppas mycket på den om- och tillbyggnad som sker nere på Eyrafältet och specifikt i vårt intresseområde, ishallarna, där det ska tillkomma mycket bättre förhållanden för publiken så småningom. Förhoppningsvis står det mesta klart kring årsskiftet 2011-2012.

Med sig hade "Mozart" biträdande tränaren Jens Gustafsson (ny för året) som presenterade spelartruppen och berättade att en hel del nya spelare tillkommit detta år och att man hoppas mycket på "ungtuppar" i spelartruppen som Johan Skålberg, Joel Johansson, Peter Andersson, André Michel m.fl. men också Emil Kåberg som återvänt till Närke och "hem" efter ett antal år i Färjestad bl.a.

Medlemmarna gavs i slutet på informationen tillfälle att ställa frågor och det gjordes det verkligen. Här var vår förre ordförande Rolf Hallgren (f.d. god elitspelare i ishockey) en av de mer idoga.

Medlemmarna tackades för visat intresse och de tackades (på förhand) av KIF Örebro damfotboll så att de ska känna sig välkomna till matchen den 24 september mot Umeå.

Utöver det påmindes slutligen om bussresan till Lidköping-Läckö den 21 september samt om caféträffen som hålls i Kumla den 26 oktober. Fri buss till Kumla avgår från Hamnplan den dagen kl. 13.30. Återresa efter träffen.

./ Sven-Arne Ahlberg
 


 

 

Onsdag 26 oktober 2011
Husaren, Folkets Hus Kumla

"Det är eldsjälarna som driver idrotten framåt," säger Esso Engvall.

ÖLIS har denna gång utlokaliserat caféträffen till Husaren, Folkets Hus Kumla. 93 idrottshistoriskt intresserade är samlade, 36 har kommit i buss från Örebro vilka mottogs vid Kumlas stadsgräns och guidades på ett entusiastiskt påläst och kunnigt sätt genom Kumla av en verklig eldsjäl, personifierad i Esso Engvall.

Vi befinner oss i historiska lokaler. Folkets hus i Kumla invigdes år 1962 av dåvarande svenska statsministern Tage Erlander. För dagen representerade folketshuschefen Anders Johansson som fixat dukning med kaffe och dopp.

Calle Lundholm akademi presenterades av Esso.

Akademin är grundad på Calle Lundholms urklipp åren 1929 – 1985, allt minutiöst arkiverat, kronologiskt år–månad-dag. Esso presenterade Kumlaidrottens verksamheter och lysstjärnor genom åren.
 
Bilsportstjärnorna Fredrik Ekblom och Marcus Eriksson hade, trots Essos gedigna bearbetning, tvingats lämna återbud sent på tisdagskvällen före. Motorsporten representerades på plats av speedwayikonen Henka Gustavsson, Indianerna Speedway. Henkas meriter imponerar, bl.a. JSM-guld åren 1986-89. Han är ensam i Sverige med den sviten. Ett sus i publiken hördes när Henka berättade att hastigheten på Sannahedsrakan är 140 km/tim.
Henkas far Håkan, tillika mekaniker, samt Henkas mor Astrid var också på plats. De fick välförtjänta applåder. Den ende som fattades i speedwayklanen Gustavsson var Henkas son Simon.

Astrid bekräftade på ett nytt sätt talesättet, "det är kvinnan bakom allt". Indianernas damklubb, numera servicegruppen, berättade Astrid, fixar bl.a. 800 hamburgare, 1200 mackor till de ca 4 000 åskådare som besöker en elitseriematch med Indianerna på Sannahed motorstadion. Det jobbas måndag-tisdag-onsdag för elitserielaget, onsdag-söndag för division 1-laget och knattespeedway. Att speedway är betydelsefullt för Kumlaborna bevisas väl av att legendaren Evert "Kumla-Frasse" Fransson har en egen gata uppkallad efter sig, Kumla Frasses gata.

Bror Levin assisterade Esso med berättelser till bilder på anrika Kumla CA, (Kumla cykelamatörer). Namn som Ove Adamsson, Gunnar och Erland Gurman passerade revy liksom Werner Hardmo, som senare blev historiskt känd som gångare.
 
AGA Bordtennisklubb med härligt klassiska idrottsnamn som "Lill-Hjorten" Pettersson, historiska PSK (Prästgårdens sportklubb) anno 1950, pojklaget med bl.a. Esso själv och Hans "Osten" Pettersson, IFK Kumlas "stjärnkedja" i fotboll, och många fler, presenterades ur det över 2 000 bilder digra bildarkivet. Påpassligt nog fick besökarna hylla närvarande jubilaren, Olle "Chimbo" Johansson, på dagen 87 år.

Reignar Johansson informerade om kommande utställning på Länsmuseet i Örebro med start i månadsskiftet nov-dec. Temat är "Örebro Sveriges bästa idrottsstad". Utställningen kommer dock att ta benäget stöd från Kumla (motor) såväl som Lindesberg (handboll). 

Reignar efterlyste också material till nästa års huvudaktivitet på museet, "Olympier 1908 – 2012 med anknytning till Örebro län".

Sven-Arne Ahlberg informerade om medtagna, färdiga paket med tidningen Idrottsarvet och ansökningsblanketter för medlemskap i ÖLIS samt överlämnade ÖLIS standar till Esso och framförde ett varmt tack för det fina mottagandet och det helgjutna sätt caféträffen genomförts på.


/Rolf Lundin
 

 Bilder tagna av Reignar Johansson
 


Publik

Bror Levin, Henrik Gustavsson, Håkan Gustavsson,
Astrid Gustavsson, Anders Johansson, Esso Engwall
   

Publik

Håkan och Astrid Gustavsson
intervjuas av Anders Johansson
   

Henka och Esso

Publik
   


Bror Levin
 

 
Onsdag 14 december 2011, Caféträff med Luciatablå
Rosengrens Skafferi och Waldénsalen Örebro
 

"Så mörkt är natten i midvintertid, men se då nalkas Lucia," sjunger ungdomarna från Risbergska skolan i Örebro, fyrstämmigt.

ÖLIS har Caféträff, som på sedvanligt sätt inleds med fika på Rosengrens skafferi, självfallet med för dagen anpassat fikabröd, saffransbulle. Ungdomarna som avslutar fikat är fem flickor och två grabbar förutom Lucia. De gör sjungande, stämningsfull entré i det nedsläckta skafferiet. Ungdomarna går en fyra terminers utbildning som kallas "Kör B," enligt deras ledare Karolina Cederberg. De kommer från årskurs två och tre. Normalt är kören femtio röster stark. Den för dagen, till åtta röster reducerade kören, lyckas trots den fåtaliga skaran ändå framföra de traditionella Luciasångerna fyrstämmigt, på ett välklingade sätt. Det var inte svårt att se glittrande ögon bland de fulltaliga besökarna runt caféborden. Inget att undra över. Sången och ljusen kunde nog ha tinat upp även en permafroststelnad mammut.

Samlingen i den nära nog fullsatta Waldénsalen inleddes av Sven-Arne Ahlberg som hälsade välkommen och aviserade kommande händelser och aktiviteter, under 2012. Brev med komplett information om detta kommer att plockas ihop under mellandagarna för omgående distribution.
  18 jan. Caféträff med Inge Blomberg, länsidrottschef som gästberättare.

  15 feb. Caféträff med f.d. nationelle och internationelle domarlegenden Ulf "Utta" Eriksson som underhållare.

  Mars. Tränarträff med KIF- och ÖSK-tränarna.

  April. Caféträff liknande den i okt 2011 genomförda träffen i Kumla. Denna gång till Lindesberg. Busstransport kommer att ordnas på samma sätt som till Kumla.
Reignar Johansson, museiutskottets ordförande, informerade om invigningen av utställningen på temat "Örebro Sveriges bästa idrottsstad". Invigning tisdag 17 januari, 2012, kl. 11:30. På programmet bl.a. Dixie Eriksson intervjuar nu kända Örebroidrottsprofiler och kanske även någon från det idrottshistoriska arvet. 

"Kom i tid, det kommer att bli välbesökt," uppmanade Reignar.

Bosse Eriksson, biblioteksutskottet, meddelade att det fanns idrottsböcker vid utgången för intresserade att förse sig med. Böckerna, som var dubbletter av befintliga i museet, var gratis! Bosse påminde också om vikten att ange namn och adress vid kommande inbetalningen av 2012 års medlemsavgift. Avsaknad av namn och adress skapar avsevärt merarbete.

Dags för dagens huvudattraktion, Håkan "Lillis" Olsson. Tema: Mitt liv inom travet – vad händer inom travet idag. Lillis kanske blev vinnare på målfoto i kampen med Luciatablån om "dagens huvudattraktion," för att använda en känd travterm.
 
"Hur länge får jag hålla på," inledde Håkan, "jag slutar väl när halva publiken gått hem".
Håkan berättade på ett livligt och humoristiskt sätt om sin uppväxt i Örebro på Sveavägen. Fotboll, handboll, pingis fanns med på programmet i tidiga ungdomsår, men de stora framgångarna infann sig inte. Travet på söndagarna tog snart hand om hela hans uppmärksamhet. Nu 67 år fyllda ansåg Håkan att han kunde gå till bara 100% på jobbet.
Dagens travsport innehåller 900 tävlingar per år. 1,4 miljoner besökare, tävlingar på 33 banor, från Jägersro i söder till Boden i norr, endast julafton är fri, men då gick det visst att se nå't lopp från Frankrike, på någon av dagens många TV-kanaler, informerade Lillis.

Starkt växande är antalen ponnylopp. Varmblodsloppen svarar för 90 %, kallblod, en blandning av nordsvensk och norsk hästras, för 10%. En fråga angående varför det heter just varm- och kallblod blev kvar för den vetgirige att själv utforska.

Från "Min häst sida"  (www.minhastsida.se) kan man inhämta: Varm- eller kallblodshästar? Förr delade vi in hästar i draghästar, körhästar, ridhästar samt sporthästar Men den indelningen går över rasgränserna, så numera föredrar man att dela in dem i varm- och kallblodshästar. Detta har inte att göra med blodets temperatur utan beroende på temperamentet. Varmblodet har en fin kroppsbyggnad, tunn hårrem och ett livligt temperament. Medan hos kallblodet är kroppsmassan större, hårremmen grövre och temperamentet lugnare. Varmblodshästarna indelas i full- och halvblod.


Sverige håller idag världsklass inom travsporten tillsammans med Frankrike och USA. Sverige är hästtätast i världen med 31 hästar per 1000 invånare. I Örebro län finns 10 000 hästar. Omsättningen inom travet 2010, var 740 mkr i vinstpengar, 43 mkr i premielopp. Till uppfödarna gick 10% av de utdelade vinstpengarna. För 2011, bedömde Håkan att omsättningen skulle öka med 60 mkr.

Skatten på travet i Sverige fick en bakutspark av Håkan, som informerade att den svenska skatten inom travsporten är dubbelt så hög som i våra grannländer. Travsporten bedrivs i Sverige på tre fronter, arbete – fritid – nöje. 400 proffstränare har det som sitt arbete, 19 av dem inom Örebro län. En nutida form av kuskar, är s.k. catchdrivers, kuskar som inte i huvudsak har egna hästar i träning, utan lejs för varje uppsittning. Välkända catchdrivers är bl.a. Björn Goop, Örjan Kihlström, Carl-Erik Lindblom och Erik Adielsson. 
Det finns 5 000 tränare med B-licens i Sverige, 400 lärlingar, ca 1 000 skötare (de flesta flickor) och 29 travskolor.

I ett snabbloppstempo gick Lillis igenom världens och Sveriges travhistoriska utveckling. Allt från starten 4 000 f.Kr. via 2 000 f.Kr. i Kina och starten i Sverige 1907, ända fram till 2010, med den hemska olyckan, då stjärnkusken Jim Frick skadade sig så allvarligt under ett lopp att han aldrig kommer att kunna återvända till sulkyn. Håkans pappersblad fladdrade som nosvingarna, under upploppsspurterna, på den legendariske Löafuxen, ett framgångsrikt kallblod på Mariebergstravet. Undrar om han, någon gång, tittade i sina noteringar. Imponerande detaljminne och kunskap!
  Några få, slumpvis, utvalda hållpunkter i historien:

  1940. Familjen Nordins 40-åriga dominans i svensk travsport inleds på 1940-talet med pappa Ernst Johan (E.J.) och sönerna Gösta, Gunnar och Sören.

  1951. Fornaboda travbana invigs.

  1954. Mariebergstravet har premiär.

  1973. ATG bildas, Förste VD blir Gert Lindberg.

  1974. V65-spelet startar. Hans-Ove Sundberg, med Örebroankytning, blir premiärvinnare.

  1987. DD (Dagens Dubbel) har premiär 13 dec. Håkan är pappan till detta spel.

  1997. Skatten höjs från 10% till 11,5%, efter utredning av Anitra Steen. Hon fick sitt straff, tyckte Håkan, genom en viss herr G.P.

  2003. Kallblodet Järvsöfaks vinner 33 raka tävlingar.

  2010. Högsta vinst som hittills utdelats på V75; 67,3 mkr.
Håkan håller tempot uppe med sin personliga berättelse om sin resa från Karro via Slakteriets hålkortsavdelning ut i världen med travet. Han har t.o.m. varit på trav i Afrika, säger han. Håkan visar för trovärdighets skull upp bild på en sida ur travprogrammet från Zimbabwe. Det var landskamp mellan SWE och ZIM. Håkan blev erbjuden att sitta upp som kusk i landskampen. Han avstod. Travet förde Håkan till det, enligt honom, bästa som finns att uppbåda inom travsporten, Hambeltonian i Illinois, USA. Lillis har besökt USA 120 gånger i travärenden.

Lillis gjorde karriär i TV som kommentator på lördagarnas program, Vinnare. Lennart Jelbe fattade tycke för Håkan och engagerade honom. Uppdrag som auktionist, referent på t.ex. Elitloppet. Journalist på "travsportsbibeln", Trav&Galoppronden, hoppade Håkan på under fyra år.

Sundsvall blev under tio år Håkans fasta plats. Där skapade han succén Sundsvall Open Trot. Som den enastående fixare Håkan är, lyckades han få till en flygtransport av stjärnhästen Remington Crown från Italien till Sundsvall. Resan kostade 500 tkr, sponsorer grejades av Lillis. Robert Berg körde och vann SOT. Det kom 17 000 åskådare till evenemanget. Tiden i Sundsvall medförde att Håkan blev utnämnd till "hedersdrake". En hedersutnämning han delar med bl.a. Vladimir Smirnov, Magdalena Forsberg och Scottie Pippen (basketstjärnan från USA).

Intresset för hästar har för Håkan även innefattat satsningar på avelshingstar. Han har varit med i satsningar på världsstjärnor som Idéal du Gazeau och Napoletano.

Håkan redogjorde, på ett självutlämnande öppet sätt, för sitt livs tuffaste utmaning. Han blev utsatt för det som kallas ett "mediedrev". Orsaken var hästaffärer med skatteskulder som oönskade efterföljder. Expressen jagade Håkan i hotellfoajéer och rum. Hans hustru fick sin beskärda del av klappjakten. Kostsam advokathjälp fick till slut Håkan ur det hemska drevet. Berättelsen kryddades med kraftord som bättre lämpar sig i talat språk. "Det kostade mig tio år av mitt liv, och hundra tusen," berättade han.

Ingenting av det som hände med mediedrev och skuldberg hade inträffat om en bokstav hade bytts ut. Ett A istället för ett H. Håkans bolag, som bedrev hästaffärer, var ett handelsbolag, HB. Om det hade varit ett aktiebolag, AB, så hade inte Håkan stått personligt ekonomiskt ansvarig när allt gick i stöpet. Sade Håkan utan den minsta suck.

Vi fick se bilder på ett imponerande galleri av kända storheter som poserat tillsammans med Håkan på bild. På Meadowlands i USA tillsammans med Foppa. Håkan fick dessutom Peters mamma som bordsdam vid middagen. Tillsammans med Sören Nordin. Höjdaren var kanske tillsammans med prinsessan Viktoria. Den kanske något mindre, nationellt, kände Larsa "Pinnen" Eliasson fanns också med från ett amatörlopp på Marieberg, där Håkan triumferande höjer körspöet i luften som segergest. Eliassons placering i loppet var något oklar.

De närvarande fick tips för kommande travtävlingar av Håkan. Nyförvärvet, Can Anyone Explain, som ägs med 10% andel skall matchas för start i Kungapokalen under 2012. Ett sto vid namn Coco Chip, med dramatisk sjukdomshistoria som enastående nog fick sin vändning precis när Håkan var på väg in på ÖLIS caféträff. Ett telefonsamtal gav besked att det utmärglade stoet nu återigen "åt som en häst".

Om det historiska förmedlades på ett lysande sätt av Håkan så blev hans avslutning inte mindre spektakulär. Håkans idé om MÖTESPARK ÖREBRO, är en idé med en multiarena för sport och andra evenemang. Mötespark Örebro, med lokalisering vid nuvarande Karlsdal, presenterades med ritningar och slagkraftiga argument. Håkans entusiasm för denna multiarena gick inte att ta miste på. Han ställde slutligen själv frågan: "Vem skall betala?" Svaret gav han också själv, "Inte f-n vet jag."

Under uppskattande, välförtjänta applåder fick Håkan, av Sven-Arne Ahlberg, ta emot en bok av 75 sportjournalister. Sven-Arne passade på att tacka samtliga närvarande för det gångna året samt önskade alla GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!


/Rolf Lundin
 

Bilder tagna av Reignar Johansson
 


Väntar på Lucia

Väntar på Lucia
   

Väntar på Lucia

Luciafölje
   

Publik

Publik
   

Håkan "Lillis" OlssonHåkan tillsammans med Ingemar "Ingo" Johansson och Birgit Johansson, med Peter "Foppa" Forsberg och Robert Bergh, med kronprinsessan Victoria, med Sören Nordin
   

Av Håkan delägd travhäst

Håkan "Lillis" Olsson
Caféträffar våren 2011
 
19 januari 2011
Om "Tegelbruket," Örebro

Inför ett knappt sextiotal medlemmar, närvarande på restaurang Öhmans, informerade projektledare Thomas Rasmusson om Örebros nya samlingscenter Tegelbruket, en anläggning som ska kunna ta emot, verka för och härbärgera mängder av verksamhet i den anläggning som KFUM Örebro och Sensus planerar att driva, (det senare är en sammanslagning av TBV, KFUM och Svenska Kyrkans bildningsverksamheter) i anslutning till Markbackens centrum i Örebro.

Thomas berättade att bakom projektet finns också stöttande trygghetsfaktorer som ÖBO, vilka ju äger befintliga lokaliteter, och Örebro Kommun som gett de båda samarbetsparterna i uppdrag att göra något bra och med stor inriktning av vad Fryshuset har i Stockholmsområdet främst men också i Göteborg och Malmö.

Nu starka och redan befintlig verksamhet i Markbackens centrum som fritidsgård samt boxning (där förresten 40% av klubbens medlemmar är flickor) ska inrymmas och ingå i de visade skisserna (se nedan).

Här ska också fritids och skolverksamhet dagtid verka, fitness- och styrketräning, "skate- och brädcentral," stora möjligheter till studie- och musikverksamheter med studio och repetitionslokaler. Teater och dans men också ett par stora gymnastik- och bollhallar ska finnas.

Klätterträning är en annan gren som man hoppas utveckla inom de planerade lokalerna. Egentligen finns ingen begränsning för vad för slags verksamhet som ska kunna inrymmas inom de "yttre väggarna."

Flexibelt i sammanhanget är ett honnörsord, ansåg vår föreläsare.

Ålder "16+" är det utsagda man ska arbeta för i första hand. Uppåt i åldrarna finns inget stopp! Det betyder också viss möjlighet för vuxenverksamhet.

Det ska finnas fritt utlopp för idéer och förslag både före tillkomst av anläggning som under tiden verksamheten pågår. Allt måste prövas. Man måste se möjligheterna, inga hinder, ansåg Thomas. 

De erfarenheter som andra anläggningar runt Sverige gjort (de behöver inte ha den inriktning som här planeras i Örebro) vad avser drift i första hand, ska vi ta lärdom av och utnyttja, också något som Thomas Rasmusson betonade på slutet.

Produktionskostnad för anläggningens tillkomst ligger på c:a 130 milj. kr och den årliga driften är på ungefärliga 12 milj. kr, i avsikt att minskas framgent. Mycket beroende på om man får med sig sponsorer och samarbetspartner i övrigt.

I dagsläget föreligger inte helt klart huruvida det blir på ideell basis, stiftelse eller bolagsform som det hela ska drivas, men kommer att beslutas under detta kalenderår. 

Inom ÖLIS säger vi tack och önskar lycka till.

Sven-Arne Ahlberg
 

Bilder av Reignar Johansson och Thomas Rasmusson


Thomas Rasmusson

Modell
   

Publik

Publik
   

Ritning
 
  
16 februari 2011

Allas vår Roffe..!

Drygt 160 medlemmar (rekord för Caféträff i "modern tid") fick uppleva ett möte som sannerligen går till historien. Rolf Hallgren, vår tidigare mångårige ordförande, numera hedersordförande, höll berättandets fana högt och som engagerade. 

Upplägget var om hans bakgrund på och runt isen inom elitishockeyn både som spelare och ledare. Allt förtydligat med foton på händelser och personliga möten. Därefter, om den tid han blev engagerad inom ÖLIS. "I de sammanhangen har jag verkligen trivts som fisken i vattnet," upplyste han. Ävenså om möten med personer vid olika evenemang bl.a.
Den gode Rolf har en rik flora upplevelser med trevliga och ibland annorlunda personligheter men inte bara inom ovannämnda områden. Han berättade exempelvis också om när han tillsammans med familj en kort tid bodde i Stockholm och han var övervakare för en inte helt okänd kriminell person. Det var inte bara sockersöta historier kring det engagemanget.

Av de närvarande, där i restaurang Öhmans, lämnades ingen oberörd. Rolf kunde i sitt kåseri locka fram både allvarsamma känslor men med glimten i ögat också rejäla skrattsalvor.

I anförandet berördes självklart hans familj och fritidshus med omgivningar och händelser där uppe i Bergslagen. Dessa betyder mycket för den gode Rolf Hallgren. Också strapatser som kan drabba alla och envar berördes.

Rolf avslutade med ett par uppfriskande historier både på närkedialekt och med "schvung."

De flesta närvarande ville personligen tacka Rolf efteråt så det dröjde en bra stund innan han kunde lämna salen.

Tack Roffe, för en härlig eftermiddag i Ditt sällskap säger vi alla och Lycka Till 
med vad Du än företar Dig framgent, säger också vi i styrelsen inom ÖLIS med utskott.

/Sven-Arne Ahlberg

Foto : Claes H Pedro
 
 


Jan Andersson och Rolf Hallgren

Ulf "Utta" Eriksson och Rolf Hallgren
   

Publik

Publik
   

Publik

Rolf Hallgren
     
23 mars 2011

Inför fotbollssäsongen 2011
 

I en trevlig, varm lokal en solig eftermiddag på restaurang Öhmans kunde c:a 130 medlemmar inom ÖLIS lyssna till en kvintett bestående av sportchefen i ÖSK Fotboll, Lennart Sjögren, hans kollega i KIF Örebro, Nisse Jansson, ass. tränaren i ÖSK, Lars Mosander samt fotbollspelarna Sara Larsson och Elin Magnusson i KIF Örebro om förberedelser och förväntningar inför ett snart påbörjat tävlingsår 2011.

Intervjuare var Christer Blohm, icke helt okänd författare av ett par ÖSK-historikböcker, ävenså författare av en bok för Svenska landslaget i herrfotboll.

Lars Mosander berättade om vilka nyförvärv som ÖSK gjort detta år, så gjorde också Nisse Jansson avseende KIF Örebro. Intressant synpunkt framkom avseende detta med ett antal landslagspelare inom föreningen. Givetvis lyfts intresset för fotbollen och föreningen, men det stör en aning i föreberedelserna inför vårtstarten då flera har landslaguppdrag. På gott och ont alltså, kunde tydas..

På förfrågan om vilka lag som förväntades stå som slutsegrare i höst så nämndes för herrarna namnen IF Elfsborg och kanske Malmö FF men "vi inom ÖSK ska strida om de främsta placeringarna" enades de båda ÖSK-representanterna om, men vad beträffar damernas målsättning så hoppas man på ett minst lika bra resultat som föregående år. I "vinnarhålet" finns Malmö LDB:s flickor som första favoriter följt av Tyresö och möjligen Linköping.

Lennart Sjögren berättade något om hur man ser på detta med nyförvärv och förstärkningar (!?) till laget.

"Så bred trupp som nu finns och med det antal hungriga yngre spelare som klappar på porten och vill vara med och slåss om ordinarie platser har sannolikt inte funnits inom ÖSK-leden nånsin," trodde han. "Vi," sade Lennart, "eftersträvar att ha en så stark trupp att vi med vårt snabba och flexibla spelsätt ska göra äran stridbar och utmana alla lag såväl på bortaplan som hemma."

På förfrågan informerade Lasse Mosander, Sara Larsson och Elin Magnusson om Behrn Arenas nya konstgräsmatta och dess kvalité. Upplevelsen av mattan känns lite olika och svaret blev lite "spretigt" dem emellan. Flickorna hade mest positiva omdömen medan det finns en liten aning tveksamhet inom herrsidan. "Kan sannolikt kanske bli annorlunda när vi får bevattna planen innan matcherna. Då blir det en lättare friktion som underlättar passningsspelet" ansåg Lasse.

(Senare på kvällen slog ÖSK Djurgårdens IF i en träningsmatch med 3-0 och det fanns inte speciellt många tveksamheter i passningsspelet då inte… utan bevattning före!)

Alla sex personerna på scenen avtackades med en "Tack- och lycka-till-applåd." 

Efter utlottning erhöll fem personer inom ÖLIS medlemskader entrébiljetter till ÖSK:s och KIF Örebros matcher detta år.


/Sven-Arne Ahlberg

Foto : Reignar Johansson
 


Publik

Publik
   

Christer Blohm, Nisse Jansson, Lars Mosander, Lennart Sjögren, Sara Larsson, Elin Magnusson

Lennart Sjögren
   

Lars Mosander
  
 
2011

2010
 
 
Caféträffar hösten 2010
 
Onsdag 1 September
Plats: 4:e våningen, Behrn Arena
 
Eyrafältets framtida utveckling. Per Cardesjö, Örebroportens VD informerade.

Ett drygt 70-tal medlemmar hade intagit sittplatser i puben vid 15-tiden för att lyssna till Örebroportens (ägare av de större idrottsanläggningarna inom Örebro) VD Per Cardesjö Efter välkomnande av ÖLIS ordförande Bosse Astvald kunde Cardesjö berätta om Eyrafältets närliggande och påbörjade utbyggnader samt om de framtida planerna.
Mängder av siffror kunde han räkna upp, men också andra intressanta informationspunkter såsom att:

- Just påbörjad utbyggnad av hockeyhallen kommer att få takstolar som är 28 meter upp i höjden. Publikplatserna kommer att ökas med över 1000 platser när den totala ombyggnaden blir klar om ett par säsonger. På västra sidan av nuvarande ishockeyhall kommer att byggas förhöjda läktare, omklädningsrum, försäljnings- och ekonomiutrymmen samt, på norra sidan mot Rudbecksgatan, nya entréer och kontorslokaler, delvis bekostade av privat finansiär.
 
- Redan nu kan man se förbättrad – i positiv bemärkelse – energiåtgång i hallarna i jämförelse med då ute- bandybanan fanns. Låt vara att det är kallt i hallen men det är behagligt om man tager lite kläder på sig.

- På den yta som hittills innehållit stora parkeringen, längst öster ut mot Österplan, kommer den att bebyggas med bostadsrätter till ett antal av 205 stycken inom de närmaste åren. Försäljning av den och andra ytor i Eyrafältsområdet möjliggör att vi kan utveckla idrottsanläggningarna för framtiden menade Cardesjö.
 
- När alla planerade om- och tillbyggnader skett så har det investerats c:a 2 miljarder i hela området som ju sträcker sig från Österplan i öster till Landstingets byggnader i väster.

- Fotbollsarenan hoppades han i en framtid kunna erbjuda bättre omklädningsmöjligheter under Södra läktaren, istället för – som nu – under Norra läktaren. De ytorna ansåg Cardesjö kanske kan vara bättre för kommersiell verksamhet. Planen kommer att erhålla ny konstgräsmatta i höst

- Idrottshusets närliggande tillbyggnad består i och av en större hall, där nuvarande gymnastiksal, kontors- och ekonomiutrymmen i flera våningar finns idag. Den hallen blir så flexibel att där inrymmes, ytmässigt, två parallella handbollshallar. Dessa ombyggnationer startar upp inom en mycket nära framtid. När så detta står färdigt återstår att ta itu med resten av Idrottshuset, som har stora behov av underhållsreparationer och förändringar.

- Ovan Eyrabadets gymnastikhall planeras behovsanpassade bostäder. Här spelar badets serviceerbjudanden och funktioner en oerhört stor betydelse för dem som ska kunna bo i dessa hyreslägenheter just där. När detta blir klart är inte beslutat utan finns med i visionerna.

Till ovanstående kan nämnas att Per Cardesjö lade fram många intressanta siffror men det tar för stort utrymme här, för att nämnas samt att gå närmare in på.

Cardesjö tackades för ett intressant föredrag och kunde där utöver uppvisa en modell över Eyrafältet, längst bak i åhörarsalen.
 
Skridskoklubben SK Winners coordinator Magnus Axelsson, indirekt en av många hyresgäster hos Örebroporten (all förhyrning som föreningsrörelserna gör inom arenorna sker via Örebro kommuns fritidskontor som i sin tur hyr av Örebroporten), berättade om de problem som skrinnarsporten haft genom åren och även om SK Winner som funnits som egen förening sedan 1958. Man har kämpat mycket i motvind genom åren, sade han. Vi har haft vår verksamhet förlagd till flera platser i stadskärnan såsom Eyravallen, Trängen och sedermera också Vinterstadions bandyarena. Det har väl inte alltid varit maximalt för vårt utövande, då fullstora banor inte kunnat uppvisats inom Örebro på många år. Senast vi hade det, sade Magnus Axelsson, då var vi på Trängen under 70-talet (då hade vi tydligen "riktiga vintrar"). 

Om våra framgångsrika åkare behövde åka och träna på fullstora banor blev vi hänvisade till Eskilstuna och Karlstad och detta har ofta och ibland varit på nåder så nog har vi kämpat. Låt vara att vi nu är kvar på bandybanan, numera även det benämnt Behrn arena, så får vi ju ändock vara inomhus och det underlättar för framtiden.

Föreningen har haft flera framstående skrinnare som Ove König, Ulf Wennlöf och och nu Johan Röjler m. fl. Hoppas givetvis att återväxten inom denna sport ska kunna främjas med inomhushallen.

En mindre "revolution" inträffade inom skridskosporten när klappskridskon kom och medförde, att från att största chanserna för de som var tekniska åkare, kunde nu även de som hade mer styrka än teknik slå sig fram till eliten. Klappskridskon är det som gäller numera.

Grenmässigt är det som bekant flera discipliner, men något som kommit de senaste 10–15 åren är short-track d.v.s. skrinning på liten bana i ishall. Tala om teknik och dråpliga men intressanta dueller menar Axelsson och avslutade med att tipsa om, då nästa OS kommer, titta extra noga på stafett-short-track. Mycket och extra intressant enligt Magnus Axelsson som avtackades med en hjärtlig applåd.

/ Sven-Arne Ahlberg 
 
 
Onsdag 13 Oktober
 

Från målvakt till professor…

Det var ett innerligt omväxlande och trevligt livsöde som f.d. fotbollsmålvakten Odd Lindberg presenterade till ovanstående rubrik. Efter sitt anförande erhöll Odd många positiva omdömen.

Vi, ett 65-tal medlemmar, som lyssnade till Odd fick följa honom från späd smårevolterande med rejält av egen vilja, samt spoling i Oslo under större delen av 60-talet till en framgångsrik fotbollskarriär i högsta ligan i Norge (Lyn), Norska ungdomslandslaget och vidare en kortare proffskarriär i Dallas Texas för att så småningom komma till Sverige.

Odd hade blivit "head-huntad" av bl.a. en rik amerikan som skulle starta ett lag i USA. Innan han kom dit, var det dock ytterligare en "mönstring" tillsammans med en stort antal andra grabbar nere Spanien. Därefter for man på en fjärran-östernturné och spel i länder som Iran, Pakistan, Vietnam och många fler länder. 

Sejouren i Texas blev drygt ettårig och han fick möjlighet att komma över till Dallas påföljande år också, dock som halvproffs, men valde att stanna hemma i Norge.
Det är när han är där i Oslo som han blev inbjuden till att komma med i IF Ope (Östersund). 

I samband med deltagande i ett länslag för Jämtland blev han "upptäckt" av Orvar Bergmark som därmed förberedde ÖSK på att "uppe i norr fanns en duktig målvakt som sannolikt kunde ersätta Sven-Gunnar Larsson" som aviserat att han skulle sluta på elitnivå. Tyckte Orvar det, var det likhetstecken med att Odd skulle knytas till Örebro SK och så blev det så. 

Efter ett par år i ÖSK fick tyvärr Odd en långvarig skada som gjorde att det kom fram andra som ville konkurrera om målvaktsplatsen i laget. Det i sin tur medförde att han fick ett samtal från dåvarande tränaren i IFK Göteborg icke helt obekante Sven-Göran Eriksson (efter tips från Tord Grip) för de behövde en målvakt där. Sagt och gjort, så blev det. Karriären i Göteborg kröntes med Europacupspel på hög nivå. Mycket pendlande blev det för Odd men också tid för att studera, på tåget.

Odd som i sin uppväxt sade sig fått mycket inspiration från sina föräldrar i allmänhet och modern i synnerhet att söka förverkliga sina drömmar hade vid den tiden verkligen börjat fundera över "vad göra efter fotbollskarriären?" och han hade fått sitt lystmäte i att kunna läsa in examina. Han var en tid lärare bl.a. "men vad göra efter det?"

Det blev ytterligare studier och examina som både doktor och sedermera professor. Odd upprätthåller nu för tiden en professur på Örebro Universitet inom ämnet socialt arbete. Ett ämne som han tycks behärska med glans sägs det "men man kan aldrig bli fullärd i detta ämne."

ÖLIS tackar och bugar och är glada för att numera också räkna in honom i vår medlemskader. Han fick avslutningsvis en dedikerad bok av författaren själv Arne Upling som fanns på plats.

/ Sven-Arne Ahlberg


 


Publik

Odd Lindberg
   

Publik

Odd Lundberg
   

Odd Lundberg och Arne Upling
   
Onsdag 8 December

Den var en givande gråvintrig eftermiddag på Öhmans Kök - vår tillfälliga möteslokal då Länsmuseet är en byggarbetsplats.

Två klubbar i ÖSK-gruppen stod i centrum, nämligen handbollen och innebandyn. Från handbollen kom huvudtränaren Malin Lake och Sara Johansson, "supertvillingarna" Lina och Linn Larsson - alla tre juniorvärldsmästare - och målvakten Frida Granberg. 

Innebandyn representerades av assisterande tränaren Henric Rudin och Sarah Sörman.

Handbollen fick börja eftersom Malin Lake snart skulle gå på ett arbetspass. Hon är gymansvarig och instruktör i Örebro universitets idrottsförening. 

Laget har häng på toppen i damallsvenskan. Tränaren Malin Lake formulerade uppgiften glasklart: hennes och ledningens roll är att ta laget till elitserien. Det misslyckades laget med i våras. Ett bra försök av ett lag som utvecklats mycket snabbt. 

Lake själv är en mycket kvalificerad idrottsprofil. Hon har deltagit i fem handbolls-VM och vunnit SM-guld med Irsta. I sin karriär representerade hon flera klubbar. Bland annat IFK Örebro som belönade henne med ett hedersmärke 2000. I landslaget vann hon en silvermedalj i det så kallade B-VM 1989 i Danmark. 

Malin Lake har också tunga tränarmeriter. Hon har tränat Skövde och Arboga. Dessutom var hon så framgångsrik i fotboll att hon var landslagsaktuell. Hon spelade i bland annat Kif och Gais. Moderklubben heter Sturehof. "Lirarnas lag," sa hon med ett leende. 

Ledningen och spelarna är klara över att det krävs hårt arbete och disciplin att nå målet. 

ÖSK Handboll har tecknat ett samarbetsavtal med elitserielaget Skövde HF. Inte helt problemfritt på grund av resor och problem med delta i lagets egna träningar, berättade Lake. Men kanske nödvändigt för det är viktig att få klart vad som krävs för en elitserieplats. Dessutom satsas det hårt på fys-träning. Lina och Linn Larsson och Sara Johansson är historiska så unga de är. Sedan augusti kan trion som sagt titulera sig juniorvärldsmästare. Sverige tog då hem U 20-VM som avgjordes i Dominikanska republiken. Ett hett lag på en bokstavligt talat het plats. De imponerade i sin målmedvetenhet. Professionella i sin attityd - även om de inte kan försörja sig på sin idrott. Detsamma gäller målvakten Frida Granberg, som är under stark utveckling och hela tiden höjer sin räddningsprocent. Hon deltar i ett projekt där bland andra målvaktslegendaren Claes Hellgren - också känd expertkommentator, talare, inspiratör och personlig coach - arbetar för att utveckla målvaktsspelet i landet. Men hjälp av Frida och Malin fick åhörarna veta hur en modern handbollsmålvakt måste tänka för att ha en chans att hålla målet rent. Mycket styrketräning ingår i Frida Granbergs träningsvardag. Explosivitet är viktig för en handbollsmålvakt liksom reflexerna. Själva spelet utvecklas hela tiden. 

Henric "Henke" Rudin berättade initierat om ÖSK Innebandys verklighet och om innebandyn som spel med inblickar i taktiken, tänkandet och skeendet på plan. För många Ölis-are är ju innebandy en väldigt ny sport. 

ÖSK Innebandy ligger i elitserien och alla vet att det kommer att krävas mycket av spelarna och ledningen för att ÖSK lag ska förbli där. Fysträningen är också här A och O fick vi veta. Både "Henke" Rudin och Malin Lake betonade att den delen av träningen också är till för att förebygga skador. Korsbandsskador är ett elände som alltför ofta drabbar unga idrottskvinnor. Det förebyggande arbetet har börjat visa resultat. 

Sarah Sörman är en mycket lovande center som i våras belönades med orden SH 43:s pris "Årets Orvar." Hon är aktuell för U19-landslaget. Hon är så träningsvillig att hon ibland varit på gränsen till övertränad. 

Sarah Sörman har en originell förebild, nämligen dokusåpastjärnan Carolina Gynning. Det är inte Gynnings kapacitet som innebandyspelare hon beundrar utan hennes vilja och mod att gå sina egna vägar oavsett vad omgivningen tycker. Det är förståeligt. Den kraften behöver många kvinnliga idrottare. Idrotten är i stor utsträckning en männens värld där det fortfarande finns patriarkala strukturer som bromsar marschen mot jämställdhet. Kvinnors idrottande tas ofta inte på samma allvar som mäns - och har inte samma resurser. 

Just nu ligger laget på 10:e plats av 13 lag. Klarar man det serien ut är målsättningen uppnådd, nämligen att klara sig kvar utan kval. Målet är att bli bofast i elitserien. ÖSK Innebandy har också satsat på värvningar framför allt av försvarare.

Jag och många av besökarna imponerades nog av den beslutsamhet och medvetenhet våra besökare utstrålande och gav uttryck för. Engagemanget framgår om inte annat av att flera avverkar 8-11 träningspass i veckan beroende på om man går på en idrottsinriktad utbildning. En professionell satsning helt enkelt i en amatörverklighet 

Det kan inte vara lätt att få ihop skola/arbete, träning, tävling och helst en gnutta liv till en harmonisk helhet. 

Tjejerna har också humor. Det framgår av de sociala medierna där de som många andra unga människor i dag visar upp sig, sina liv och vänner. Flera bloggar också om sitt vardagsliv. 

Tränarna gjorde också intryck verbalt. De presenterade glasklara målsättningar och ett kunnande som visar att idrotten är en kunskapsbransch. 

Innebandyns representanter framförde också en förhoppning om att inom en snar framtid få möjlighet att kunna både träna och tävla i centralare belägen hall med läktare, det finns nämligen bara tre av den sorten inom Örebro; Idrottshuset, Lillåns hall och Mellringehallen de två senast nämnda med ytterst begränsad publikmöjlighet. Eftersom innebandyn är en ung sport kunde man i det läget (90-talet) erbjudas Mellringehallen och de har blivit kvar där sedan dess. Det tränas givetvis i andra hallar runt om i staden men de har inga läktare. När nu Idrottshuset inom det närmaste påbörjar tillbyggnader med ny stor delbar hall så hoppas man kunna erbjudas tider där.

Varumärket ÖSK laddas positivt med sådana ambassadörer som här var våra gäster. Det är bara att hålla tummarna för att båda lagen klarar sina målsättningar. 

Dixie Ericson


Dixie EricssonLinn Andersson, Lina Andersson, Sara
Johansson och Frida Granlund från ÖSK
Handboll samt Sarah Sörman och Henric
Rudin från ÖSK Innebandy
   

Frida Granberg, Malin Lake och Sarah SörmanLinn Andersson, Lina Andersson, Sara
Johansson och Frida Granlund från ÖSK
Handboll samt Sarah Sörman och Henric
Rudin från ÖSK Innebandy
   
Caféträffar våren 2010
 
20 Januari - Caféträff… utslag med sving

Den första för 2010 och i kedjan av vårens caféträffar fick en alldeles utomordentligt och trevlig start då vi genom utskottsmedlemmen Arne Bergs kontakter och för ett näst intill 70-tal medlemmar, ha nöjet att få stifta bekantskap samt få lyssna till två mycket trevliga unga tjejer inom golfsporten. 

De två var landslagsmeriterade Anna Dahlberg Söderström och Emelie Lundström, båda ingående i Mosjö Golf & Country Club, som med en bildpresentation visade sin bakgrund, sina träningsupplägg och vad som verkligen krävs för att nå bra resultat, vilket de båda redan gjort. 

I presentationen av sig själva ingick också att med namn berätta om vilka som fanns bakom dem i deras nuvarande karriär. (För den oinvigde och den som trodde det bara var att införskaffa en golfbag med klubbor och sedan slå sig fram i golfvärlden torde omvärdera sina tankar….) 

Förutom tekniktränare av olika slag fanns där kinesiolog, sjukgymnaster, mentaltränare och flera andra samarbetspartners. Men alldeles väldigt gemensamt för de båda var och är föräldrarnas engagemang vare sig det var som tränare , mentor eller annan roll "och utan dem hade båda stått sig slätt" sade de.

Redan som 4-åring hade Emelie fått sina första golfklubbor och nu tolv år senare hade hon redan haft landslagsuppdrag. Detta i sin tur vittnar om engagemang och intresse utöver det vanliga. F.n. går hon på gymnasielinje på Virginska skolan men siktar självklart på att bli golfproffs i en ej för lång framtid.

Anna som är några få år äldre, hade också haft landslagsuppdrag, inom så väl flick- som damlandslaget och var just nu på väg in i uppbyggnadsskedet av sin proffskarriär.

De berättade också om personer som de haft möjlighet att sammanträffa och fått träna med och där kan nämnas namn som Annica Sörenstam och Anna Nordqvist (aktuell i senaste Idrottsgalan) men där till, inte att förglömma, "positiv-inspiratören" och rallytjejen värmländska Tina Thörner. Alla dessa tre hade goda råd att delge och lämnade synbarliga intryck på de båda golftjejerna Anna och Emelie för framtiden.

Nästkommande vecka skulle de båda åka till Spanien för landslagsammandragning vilket de självklart såg fram emot. I Spanien – inkl. Kanarieöarna - hade de redan varit flera ggr och tränat samt spelat men även golfanläggningar i länder som England, Skottland och Frankrike fanns med i deras besöksrepertoar. 

Att det fanns engagemang hos de närvarande medlemmarna kunde man också höra av de nyfikna frågorna att döma, på slutet av caféträffen. 

Anna och Emelie lovade att så småningom återkomma till vårt sällskap och berätta om deras – förhoppningsvis – framgångsrika karriär.

Från Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap (ÖLIS) säger vi alla, LYCKA TILL !

/Sven-Arne Ahlberg
 


 


Samspråk

Publik
   

Anna Dahlberg-Söderström

Emilie Lundström och
Anna Dahlberg-Söderström
    
Onsdag 24 Februari

Caféträff på Frimis med tema Fotboll

Redan den 24 februari avhölls traditionsenlig träff med tränarna i ÖSK Fotboll och KIF Örebro DFF. 

Sixten Boström ÖSKs huvudtränare hade, enbart ett par timmar tidigare, anlänt från Spanien och rekordtidigt (även det) träningsläger inför stundande säsong.

Seriestarten detta år börjar den 15 mars, förutsatt att kung Bore har släpp taget och medgiver spelomgångar då. I skrivande stund är detta högst osäkert på många orter enär vi har snörekord i hela Sverige. I Örebro är det sannolikt inga fotbollsproblem, vi har ju konstgräs som bekant.

Nåväl, informationen från och av de båda tränarna Sixten Boström från ÖSK Fotboll och Bernhard Nilsson ass. tränare i KIF DFF sammanlänkades av moderator Dixie Ericson, själv f.d. elitspelare i såväl bandy som fotboll.

I presentationen av Bernhard framkom att han till professionen är lärare i Hallsberg och har genuin fotbollsbakgrund, såväl aktiv som tränare och det senare han hållit på med sedan 1987 inom såväl herrfotboll och nu på senare år inom damfotboll. 

Bernhard är också ofta anlitad av Svenska FF i tränarutbildningar som projekt- och handledare.

På Dixies förfrågan om vad hur man ser på målsättning för KIF Örebro detta år så gavs svaret att man kom på femte plats föregående år – en placering som är den främsta för Örebroklubben någonsin - och man siktar på medaljplats detta år.

Truppen är bibehållen och består av såväl studerande, deltidarbetande och de som uteslutande satsar på fotboll på heltid.

”Vad har överraskat dig Sixten, av de spelare som du har hand om och med den erfarenhet du nu har av spelartruppen ?”. 

Sixten med sitt lite karakteristiska och utdragna svar blev inte svaret skyldigt. ”Jo, det måste man nog säga är Michael Almebäck och givetvis den utveckling som Marcus Astvald fått och tagit.” 

”Till det kan tilläggas att denne Marcus hade inga allvarliga planer på enbart fotboll bara för ett par år sedan” sade Bernhard ”det hade kunnat ske även inom bandyn, för jag kunde följa Marcus på mycket nära håll vid den tiden inom ÖSK Ungdom. Det är dock glädjande att det blev fotbollen”.

I en slutrunda med Sixten berättade denne – och vilket vi kunnat följa inom pressen den senaste tiden – har han en ”första hand-önskan” att ÖSK ska engagera ett komplement till Kim Olsen på topp och Sixten hoppas på en bättre placering detta år än den sjätteplats som blev resultatet år 2009

Frågor från de närvarande medlemmarna blev inte så många och alla de tre på podiet avtackades med applåd och de erhöll den alldeles nyframtagna Jubileumsskriften för Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap, som ju fyller 25 år detta år.

/Sven-Arne Ahlberg

Förväntansfulla åhörare
Bernhard Nilsson, Sixten Boström
och Dixie Ericson
 
Onsdag 10 Mars

Caféträff med 25-årstema och invigning av bas- och jubileumsutställning.

Inför 80-talet medlemmar hälsade vice ordförande Bo Astvald hjärtligt välkomna och ett speciellt sådant till vår ordförande Rolf Hallgren. 

Denna träff var ursprungligen planerad att hållas i biograf Roxy enär man tidigare aviserat och planerat att Waldénsalen på museet skulle bygga om. När så inte skedde, hölls ett bejublat anförande av Thomas Eklund om Sällskapets historia under 25 år i vår sedvanliga lokal. Thomas var och är också en av grundarna i att vi idag har ett populärt idrottshistoriskt sällskap i länet.

I samband med att Eklund höll sitt anförande, innehållande även ett bildspel, berättade han också att alla medlemmar i vårt sällskap erhåller var sin jubileumsskrift hem i brevlådan inom ett få antal dagar.

Sammankomsten i Waldénsalen avslutades med att Reignar Johansson, vår egen museichef, berättade om hur våra utställningars tillblivelse och hur de planeras. Den närmast kommande blir under våren i temat om orientering i allmänhet och om O-ringen i synnerhet.

Våra utställningslokaler håller öppet alla dagar som Länsmuseet har aviserat öppettider.

Hela träffen avslutades med att vår ordförande Rolf Hallgren invigde nuvarande basutställning och hälsade välkommen till den. 

Reignar har flitigt fotograferat hela Café- sammankomsten samt invigningen i utställningslokalen. Detta kan ses i valda delar här nedan.

/ Sven-Arne Ahlberg
 
 

Thomas Eklund

Publik
   

Publikbild

Lars Eklund
   

Lars Hallgren inviger utställningen

Lars Hallgren inviger utställningen
   

Besökare

Besökare
   

Besökare

Besökare
   

Besökare

Besökare
   
 

Onsdag 19 Maj

Caféträff i Wadköping med tema O-ringen

En varm och skön försommareftermiddag avhölls vårsäsongens sista caféträff på Wadköpings torg och i anslutning till ordinarie caféverksamheten där.

Nästan en timma före föredragshållarna skulle berätta om O-ringens verksamhet var det näst intill fullsatt invid borden. Det betydde att det var ett drygt 70-tal medlemmar samlade.

Prick kl. 15.00 hälsade vår ordförande Bo Astvald välkommen och startade med att utdela två diplom till på årsmötet valda hedersledamöter som då inte, av olika skäl, kunde erhålla sina diplom, nämligen Gunnar Gunnarsson och Johnny Lindahl. De två gentlemännen bevisade att även om den fysiska kraften inte är vad det varit en gång så var det minsann inget fel på minne och vältaligheten när de tackade för utmärkelsen.

Temat om O-ringen (i länet) startade upp med att Rolf Gunnarsson berättade om det då för Örebro jättelika arrangemanget 1979. Rolf hade mycket att berätta om bakgrund, förberedelsearbete, genomförande och efterarbete. En liten udda sak i allt han berättade om var hur en förening själva fick ta hand toaverksamheten i ett område, så det skulle fungera, trots uppgörelse om att något företag skulle gjort det. Eller då Rolf själv hade en annan åsikt än en koktrossgrupps placering i naturen och lämpligheten i detta. Rolf i form av chef fick givetvis rätt till slut, men det var nära att en hel del funktionärer inte erhållit mat den dagen.

Mats Nylin från OK Tisaren och Hallsberg berättade om den – sannolikt – regnigaste O-ring som förekommit och då i nådens år 2000. Andra gången på lite drygt tio år som arrangemanget avhölls i länet. Denna gång med utgångspunkt i Sydnärke. 

Mats sökte tydliggöra med en beskrivning bl.a. hur målområde och dess närhet såg ut. Det var för alla de inblandade deltagare som funktionärer oerhört jobbigt evenemang och genomförande. Då återstod ändock mängder att utföra efteråt.

Ett minne som var trevligt dock, men arbetsamt sett i backspegeln.

Årets upplaga 2010, det som har Örebro som centralort igen, har med sig 16 föreningar i länet och närliggande distrikt som samarbetspartners. Vis av de erfarenheter som föregående talare pratade om rädes man inte inom organisationen för den närliggande framtiden. Det åtgår mängder av funktionärer och många finns redan anmälda att deltaga. Mer behövs, sade Lars Lundberg pressansvarig för evenemanget. Det har, som sagts, redan startat och är mitt i förberedelserna. Det stora samlingsområdet är på det gärde, som är söder om Ladugårdsängen och på den plats där landningsbanan på förutvarande flygfältet en gång fanns, invid golfbanan.

Alldeles innan, under samt omedelbart efter dagens caféträff påmindes alla om samt välkomnades till invigningen 9 juni kl. 18.00 att bese den i dagarna näst intill färdiga utställningen på temat O-ringen 1979-2000. i Länsmuseets och våra egna lokaler.

En del bilder togs i anslutning till caféträffen denna dag av Reignar Johansson och kan beses här nedan.

/ Sven-Arne Ahlberg

 


Publikbild

Publikbild
   

Publikbild

Publikbild
   

Gunnar Gunnarsson

Johnny Lindahl och
Bosse Astvald

Rolf Gunnarsson
     

Mats Nylin

Lars Lundberg
     
 
2010

2009
 
Caféträffar hösten 2009
 
Onsdag 9 september - Örebro Hockey
 

Höstens första caféträff avhölls i länsmuseets lokaler den 9 september. Som sedvanligt är kunde medlemmarna träffas före och fika i cafélokalerna. Många satt ute för det var en fin sensommareftermiddag.

Stämningen var hög och glad från början - ett 70-tal medlemmar var närvarande - och inte blev den sämre när Lars-Inge Segerholm tog till orda och samtalade med Örebro Hockeys representanter; tränaren Lars "Mozart" Andersson och den nye ordföranden Davor Dundic. Utan att vara allt för partisk så måste man säga att dessa två framstod som sjusärdeles bra och ödmjuka inför sina uppdrag och åtaganden denna instundande säsong. Nu, när man är åter i Allsvenskan.

Förutom att Lars "Mozart" Andersson berättade om sig själv, träningarna och laget samt förväntningar, berättade Davor Dundic om sig samt kompletterade med att berätta om de organisatoriska förändringar som är önskvärda; femårsplan för Örebro Hockey samt de ombyggnadsarbeten som påbörjats och ska fortsätta även nästa säsong med bättre faciliteter både för utövare och publik.

Eftermiddagens framträdande avslutades med en trivsam frågestund från de närvarande medlemmarna och det hela slutade med att de tre ovan namngivna förärades varsin bok; Arne Uplings Eyravallen ligger i Örebro.
 
Onsdag 7 oktober – Idrott på Örebro Universitet
Om man idag vill studera i Örebro och utbilda sig till idrottslärare, gäller inte längre den gamla ämnesbeskrivningen Gymnastik med lek och idrott och lärosätet heter inte GIH. Det hände på den gamla goda tiden, den som Povel sjöng om. Idag läser studenten lärarprogrammet med inriktning idrott och hälsa på Örebro universitet.

Jan Mustell, lärare och enhetschef för Idrott, Hälsoakademin vid Örebro universitet och dagens cafégäst, lotsade oss med hjälp av storbilder, in i en omfattande utbildningslabyrint av vägval, inriktningar, programalternativ och specialkurser som varje elev har att välja mellan.

Målet för den blivande idrottsläraren kan idag se ut på olika sätt. Idrott som skolämne har förändrats över tiden och fått tydligare hälsoperspektiv och minskad betoning av idrottsliga färdigheter. Förutom lärarexamen med två ämnen (sedan 1966/GIH) finns utbildningar inom områden som: ledarskap inom idrotts- och upplevelsesektorn, tränarprogrammet med inriktning träning och ledarskap och SPA-programmet med hälsofrämjande perspektiv.

I ”frågepanelen” satt tidigare lärare och elever vid GIH och alla fick snabba och uttömmande svar av Jan Mustell som avtackades med varma applåder.
 
Onsdag 2 december – ÖSK Bandy
Till rubricerade datum hade vi inom ÖLIS Aktivitetsutskott aviserat om skrinning men de blev förhindrade. Då kunde ÖSK Bandy och deras ordförande Hans Eklind samt nya klubbchefen Christian "Chricke" Granqvist med mycket kort varsel ställa upp och berätta, om dem själva, ÖSK Bandys nuvarande situation i Allsvenskan och om den alldeles nyligen invigda bandyhallen på Behrn Arena.

Innan de båda herrarna från ÖSK Bandy tog sig an sin uppgift berättade vår ordförande Rolf Hallgren om de bekymmer han genomgått det senaste halvåret och de vedermödor som kan finnas i samband med hastigt insjuknande. Rolf frambringade som vanligt ett segeromsusande leende vid sitt farmträdande och alla hyllade gode vännen Roffe med en hjärtlig applåd.

Hans Eklind inledde deras del och ställde ganska omgående ett par kluriga frågor till de församlade i Waldénsalen. (Ett drygt 40-talet medlemmar fanns på plats). Vilket år sargen kom till och att användas inom bandyn. Det var också det året som bandyn satte ett publikrekord för sporten med 14 987 åskådare på matchen AIK–ÖSK på Stockholms stadion. Resultat blev enligt hans källor 6–3 till ÖSK. Året? Ja, det var 1955! Det var även detta år som "adelsfamiljen" d.v.s. högsta serien utökades till att omfatta spel även på annandag jul. Tidigare hade man startat runt nyårshelgen. Annandagen blev också att betrakta, på de flesta bandycentra runt Sverige, som en derbydag enär man sökte förlägga så många matcher som möjligt med lag som låg så nära varann geografiskt, som möjligt.

Hans Eklind berättade också om de, nu förändrade, förutsättningar som var och är för bandyn i staden och på Behrn Arena Bandyhall. Ljus och behaglig och komforten runt arenan är jättebra om än inte riktig färdigbyggd än. Det saknas en del för att den ska bli fullkomlig "men det kommer, var  så säkra” sa Hans Eklind.

Här presenterade sig klubbens nya klubbchef Christian ”Chricke” Granqvist, med många års erfarenhet från Edsbyn och dess bandytempel, samt kompletterade Eklind om vår hall och vad som förhoppningsvis kan frambringas för aktiviteter runt matcherna. De båda såg med tillförsikt framåt och betonade att ”även om vi har höga mål ska dessa inte uppfyllas i år, men förhoppningsvis inom tre till fem år". Båda betonade den fina ungdomsverksamhet som ÖSK ungdom har och "ur det ska även finnas och komma många duktiga spelarrepresentanter framgent", trodde de båda. Intygades också av vår ordförande Rolf Hallgren

Föredraget och informationen avslutades med att de församlade medlemmarna kunde ställa många och livliga frågor till ÖSK-representanterna. Ett och annat gott råd frambringades också. 

Slutligen kompletterade Hans och "Chricke" och berättade mer detaljmässigt om de förändrings- och tillkommande ytor som ska och kan utföras inom hallens väggar och i anslutning till hallen.

Visste ni förresten att den som först aktualiserade detta om bandyhall var "vår egen" Orvar Bergmark? Och det var redan på 60-talet! Snacka om förutseende.

Från ÖLIS säger vi tack och lycka till !


/Sven-Arne Ahlberg
 
 
Caféträffar våren 2009

21 januari
Cykelsport

 
Årets första caféträff, med tema Cykelsporten "Förr-Nu-Framåt", blev en riktig fullträff, närmare 100 deltagare var på plats i Waldénsalen på Länsmuseet. Anders Adamsson f.d. proffscyklist presenterade cykelsportens utveckling under 50 år inom Örebro Län. Presentationen var mycket proffsig och intressant vilket tilltalade den talrika publiken.

Man kunde konstatera att Örebrodistriktet under åren haft stora framgångar med många  erövrade medaljer. Inte minst på damsidan där vi för närvarande har flera proffs ute i Europa varav ett var på plats vid caféträffen, nämligen Karin Aune från Örebrocyklisterna. Karin intervjuades av Anders Adamsson. Hon fick också svara på många frågor från publiken.

Kraftiga applåder avslutade träffen.
 


Åhörare

Velocipedklubb
   

Karin Aune och Anders Adamsson

Åhörare
   

Bosse Astvald tackar Karin Aune

Karin Aune, Anders Adamsson och Bosse Astvald
   
 
25 februari
Det handlar om hästar

Säsongens andra caféträff hade ett litet annorlunda tema. Det handlade nämligen om hästar. Först ut var Robert Montgomery från Segersjö som på ett mycket engagerat och humoristiskt sätt beskrev uppbyggnaden av fälttävlingsbanan och alla kringarrangemang i samband med själva tävlingen. Han redogjorde även för andra planer som var på gång och som visade att ingenting är omöjligt. Även hans Vasaloppsfärd i kilt roade den talrika publiken.

Håkan "Lillis" Ohlsson, event manager vid Örebro-travet, uppvuxen i Örebro, gjorde en intressant resa beträffande travsportens utveckling där bröderna Nordin har betytt mycket både nationellt och internationellt. Några färska "stalltips" blev det inte men åhörarna fick en ordentlig insyn i travsportens mysterium blandat med fakta och humor. 

Båda aktörerna avtackades med kraftiga applåder.
 
 


Publik
 

Talare: Robert Montgomery
Lyssnare: Håkan "Lillis" Olsson
   

Publik

Robert Montgomery
   
 
 
22 april
Fotboll på caféträff – ett säkert vårtecken

 
Ett säkert vårtecken är caféträffen, när ledare för våra allsvenska klubbar ÖSK och KIF känns på pulsen. Den här gången träffades vi på Frimurarlogen för att ge bättre plats åt alla. Det samspelta och humoristiska radarparet Thomas Nordahl och Sven "Dala" Dahlqvist svarade liksom tidigare år för utfrågningen av de båda tränarna Sixten Boström och Rickard Holmlund, assisterade av ÖSK-direktören Jan Karlsson och nyblivna KIF-ordföranden Åsa Johansson. 

Rolf Hallgren citerade i sitt hälsningsanförande ord av den svenska gymnastikens fader Per- Henrik Ling, som för 200 år sedan gjorde en betraktelse över kvinnans kroppsliga företräden. Idrottsövningar borde inte förmanliga den mjuka, runda kvinnokroppen. Vilken uppfattning Rolf hade i frågan hann han inte utveckla, för nu gällde det herr- och damfotboll på högsta elitnivå. 

Både ÖSK och KIF har börjat seriespelet med två vinster och lika många förluster. Sixten tycker att hans lag varit värda fler poäng, men det är inte så lätt att spela fotboll på Stadions ojämna grusplan mellan grästuvorna. Rickard var inte nöjd med spelet, men laget har å andra sidan mött två topplag. På Thomas intriganta fråga om han fått ett mer harmoniskt lag detta år, när en del "gnällspikar" försvunnit, blev svaret lite undvikande Det han dock önskade sig var fler spelare, som inte var nöjda med medelgoda resultat utan ville mer. 

ÖSK:s vanliga problem är oförmågan att göra mål – 3 på 4 matcher. Å andra sidan håller försvaret hög klass. Någon målkung i klass med Thomas Nordahl har Sixten dessvärre inte, men Kim Olsen bör rimligen bli bättre med lite matchträning.

ÖSK:s och KIF:s spelare arbetar under mycket olika betingelser. De förra är helproffs och de senare kombinerar fotbollen med skola eller förvärvsarbete. Ändå avverkar de 7-8 träningspass i veckan, en mycket imponerande insats. Herr- och damfotboll ska därför inte jämföras. I ett herrlag är alla mycket duktiga, medan skillnaden mellan de bästa och de sämre i ett allsvenskt damlag är ganska stor. 

Om fler går på KIF:s matcher, hävdade Åsa Johansson, får föreningen bättre förutsättningar med bl. a. mer sponsorpengar. Mycket handlar ju om pengar, och där har ÖSK med 51 miljoner i årsomsättning det relativt gott ställt. Det var ett besked Janne Karlsson kunde ge. 

I Borås driver Elfsborg sin fotbollsarena. Varför gör inte ÖSK och KIF det i Örebro? I ett lite vagt svar menade Janne Karlsson, att detta vore en bra målsättning. Om jag inte minns fel ägde ÖSK en gång i tiden Eyravallen. Det vore inte så dumt om vi åter fick gå till "Vallen" och se våra favoriter – gärna i allsvenskans topp.

/Lars Ehlin


Publik
 

Åsa Johansson, Richard Holmlund, Sixten Boström och Jan Karlsson, utfrågas av Thomas Nordahl
   

Sven "Dala" Dahlqvist läser på nästa fråga till panelen. Thomas Nordahl begrundar Sixtens utsago
     

13 maj
Besök på Karlslunds IF:s arena

 
Säsongens sista caféträff ägde rum den 13 maj ute vid KIF-Arena på Rosta Gärde. 
Ett 60 tal medlemmar hade tagit sig ut till arenan.

Efter kaffedrickning ute i solskenet utanför klubbhuset blev det dax att krypa in och bli informerade om Karlslunds IF och dess grenföreningar. Företrädare för en del av dessa var på plats och presenterade sin verksamhet.

Leif Wahman höll ihop presentationen samt berättade om KIF historiskt samt flytten från Örnsro till Rosta Gärde.

Vi kunde konstatera att KIF har en imponerande verksamhet med många medlemmar och är verkligen att gratulera till denna fina anläggning som enligt uppgift kostat åtskilliga miljoner men som nu är helt betald.

Sällskapets ordf. Rolf Hallgren tackade KIF för en intressant och innehållsrik
eftermiddag.


Kaffedrickande medlemmar i solskenet vid 
KIF Arena

 

Organisationsbild över KIF-familjen och antal medlemmar
 

Leif Wahman presenterar KIF i stort samt flytten till Rosta
 

Anette Karhu vice ordförande i KIF Damfotboll
 

Spänt lyssnande åhörare
 
 
 
2009

2008
 
 
Caféträffar hösten 2008
 
LIF-Lindesberg, representerade av sportchefen Börje Larsson och A-lagspelarna Daniel Blomkvist och Payam Hatami, var säsongens sista gäster när december månads caféträff genomfördes. En som vanligt talrik och intresserad publik fick en intressant föredragning om föreningens verksamhet och utveckling, från en av Sveriges bästa ungdomsklubb till nuvarande elitklubb, vilket inte har varit helt lätt med den filosofi klubben har där den sociala biten och ekonomin är är lika viktig som topplacering i elitserien. Börje Larsson gjorde en proffsig presentation assisterad av ovan nämnda A-lagspelare vilka gavs tillfälle att redovisa sin syn på tränarbyte och resultatet av inledningen av årets seriespel. Många intressanta frågor ställdes av en mycket nöjd publik.
 


LIF Lindesbergs sportchef Börje Larsson tillsammans med elitspelarna Payam Hatami och Daniel Blomkvist

Aktivitetsutskottets ordf. Bosse Astvald  hälsar välkommen till caféträffen
   

Sportchefen Börje Larsson i full aktion

En trogen och fulltalig publik
   

En trogen och fulltalig publikNärbild på Christer Hultgren, gammal elitspelare i ÖSK, som har betytt mycket för utvecklingen av LIF-Lindesberg
   
Caféträffar våren 2008
 

Onsdag 23 april
Plats: Orebro läns museum

Caféträff drog rekordpublik

Caféträffen den 23 april 2008 lockade rekordmånga besökare – så många att Länsmuseets Waldénsal inte ens kunde erbjuda sittplats till alla. Men så var det också en säker publikmagnet som lockade: möte med ledarna i ÖSK och KIF inför årets säsong, som för övrigt börjat på ett lycksamt sätt för båda allsvenska lagen

Humoristiska och kunniga samtalsledare var Thomas Nordahl och Sven "Dala" Dahlqvist, den förre företrädaren för konstruktiv anfallsfotboll och den senare för destruktivt försvarsspel, om man nu får tro Thomas raljerande inledningsanförande.

Svarande från ÖSK var dess ordförande Björn Åqvist och nye tränaren Sixten Boström, som förresten anlände en halvtimme sent direkt från träning för att avväpna Halmstads giftiga laxar kommande dag. Från KIF kom den gamle guldtränaren från Umeå, Richard Holmlund. Frågorna till Björn rörde mest ekonomin, och han kunde belåtet konstatera att klubben numera flyter bra med en årsomsättning på 35 miljoner. Om summan kan fördubblas finns ekonomiska möjligheter att få ett riktigt bra elitlag.

KIF:s damlag arbetar under helt andra förutsättningar än killarna i ÖSK. Eftersom alla förvärvsarbetar eller studerar får träning ske före och efter jobbet. Richard kan heller inte räkna med några spektakulära värvningar, men närområdet inom tio mil har en hel del att erbjuda. ÖSK:s värvningssfär når däremot långt utanför landets gränser.

Tränarna fick frågan om spelsystem, karakteriserade med sifferkombinationer i skiftande grupper. Denna sifferexercis beskriver egentligen inte verkligheten särskilt bra, även om tidningarnas experter tror det. Richard konstaterade lakoniskt, att summan av de olika siffergrupperna alltid blir 11. Gemensamt för hans och Sixtens uppfattning är emellertid, att spelet ska byggas från egen planhalva med passningsspel. Långa målvaktsinsparkar och tjongande mot motståndarmålet är ineffektivt. I synnerhet Sixten vill föra in den spelstilen i sitt lag och tränar mycket på det..

Vilka spelartyper saknas hos ÖSK och KIF. Båda tränarna svarar inte överraskande en målspruta. Ingen av dem skulle heller säga nej till en konstruktiv mittfältare. Richard upplyste om att en ”Dala” närstående person i Umeå skulle vara välkommen. ”Dalas” svar blev att han numera inte längre bestämmer över sin dotter.

Både Sixten och Richard är tränare som fäster stor vikt vid de enskilda spelarnas personliga utveckling. Personliga samtal ska leda till att självförtroendet stärks. Det är spelare med den tryggheten, som tillsammans med övriga gör ett bra lag. Båda dessa ledare gör på mig ett eftertänksamt och intellektuellt intryck.

God tur önskar Lars Ehlin.


Insläpp

Fika utomhus
   

Idrottsprofiler

Idrottsprofiler
   

Publik

Idrottsprofiler
   

Publik

Thomas Nordahl och Sixten Boström
   

Richard Holmlund och Sven "Dala" Dahlqvist

Rolf Hallgren med tränare och experter
 
Onsdag 20 februari
Plats: Orebro läns museum
 

Caféträff med motto SEGELFLYGNING

Den 20 februari samlades ca 70 ÖLIS:are till en två timmar lång resa i "det blå". Ciceron var Örebrosonen – stridsflygaren – flygläraren och inte minst segelflygesset Jan-Ola Nordh.

Med hjälp av ett pedagogiskt skickligt upplagt bildspel fick publiken ta del av de fantastiska upplevelser segelflygningen ger sina utövare under goda förhållanden, men även de svårigheter och utmaningar som när som helst kan möta där uppe mellan himmel och jord.

Jan-Ola Nordh gick även in på den tekniska utvecklingen som skett under åren, vilket gav föreläsningen ytterligare en dimension. Intressant var också att få höra hur ansträngande ett tiotimmars pass kan vara i sittbrunnen på ett modernt segelflygplan.

Två timmar späckade med fakta omväxlande med "lättare gods" rann iväg och av slutapplåderna att döma var publiken mycket nöjd med framställningen och de vackra bilderna. Alla instämde i lycka-till-önskningarna inför den väntande säsongen med nya rekord och utmaningar i sikte för Jan-Ola Nordh.

/Bertil Cajdert

 


Jan-Ola Nordh


Del av publiken, Rolf Hallgren och Jan-Ola Nordh

 


Rolf Hallgren, Jan-Ola Nordh och pappa Nordh
 

 
Onsdag 16 januari
Plats: Orebro läns museum
 

Proffsigt framträdande av tre konståkningskunniga
damer från Örebro

 
Sällskapets medlem Karin Åslund, själv framstående konståkare, hade till denna caféträff tagit med sig två heltidsanställda konståkningstränare för att tillsammans med dem berätta om konståkningens alla finesser. Lena Eidvall, Susanne Seger och Karin varvade framträdandet. På ett trevligt, pedagogiskt och t.o.m. roligt sätt gjorde de konståkningen verkligt levande inför en fulltalig publik. "Det här var verkligen bra", var bara en av många spontana och positiva reaktioner från auditoriet.

Tack Karin , Lena och Susanne för en trevlig eftermiddag.
 

Lena Eidvall och Susanne Seger

 

 
2008

2007
 
Caféträffar hösten 2007
 
Onsdagen den 5 december
Plats: Orebro läns museum
 
Bernt Löfv berättade om sin resa
 
Örebrofödde Bernt Löfv underhöll självbiografiskt med idrottsliga inslag. Uppvuxen i Skebäck, via Praktiska Realskolan och Handelsgymnasiet här i Örebro till Handelshögskolan i Stockholm.

Och på vägen ett par säsonger ungdomsidrott i IF Start, där han tillsammans med ett par av dagens åhörare beundrade idolerna Svenne Malmberg, P-A Berglund och Ragnar Eriksson.

Yrkeskarriären gick via Handelsbanken, Svenska Cellulosa AB, Mo och Domsjö AB. En spännande resa mot toppen, där en del 
av tidens stora profiler inom näringslivet skymtade. Bernt var en tid ordförande i ishockeyföreningen Modo, dominant i idrottslivet i Örnsköldsvik. Han gav intressanta erfarenheter från ledarskap i en storklubb, t.ex. att hålla ekonomin under kontroll, att omge sig med kompetent folk i styrelse och bland anställda, att ge ansvar åt medarbetare (t.ex. längre tid än som ges dagens tränare då och då). Och mera påtagbart; inga stora lass med ärtsoppa och pannkaka före match!

Nu 74-årig sluter Bernt cirkeln och flyttar tillbaka till Örebro. Här blir golf hans hobby.

Bernt berättelse möttes med stort intresse och lång applåd. Ett bevis på sanningen i uttrycket "Om någon gör en resa, har han något att berätta". Det hade Bernt.

/Ove Sundelius
 

Onsdagen den 10 oktober
Plats: Orebro läns museum
 
Ungdomshockey
 
Dagens huvudföreläsare Jan Andersson är en av Örebroishockeyns framgångsrikaste ungdomstränare som berättade om sina tankar och grunder för att vara en god tränare.

Men först upp på scenen kom Kjell Rosén själv gammal Boråsare och berättade om den slitstarke 30-talsprofilen i fotboll Sven Jonasson IF Elfsborg. Sven gjorde 42 landskamper 1932 – 1940 och deltog i VM 1934 i Italien, 1938 i Frankrike, han blev också flerfaldig allsvensk guldmedaljör med sitt Elfsborg. Detta gjorde honom till allsvensk skyttekung 1934 och 1936 och en tidig legend i svensk fotboll med sitt effektiva centerspel. 

Jan Andersson inledde med: "Jag offrar ingen tid som många tror, det är i stället en glädje och förmån att vara tränare för ungdom."

Sedan fortsatte Jan berätta om vad han anser det viktigaste för en bra ungdomstränare.

- det finns ingen idealisk ledare
- man kan inte bara utbilda sig, den viktigaste ingrediensen är närheten till ungdomar
- alla kan inte träna sig upp
- alla kan inte bli ledare 
- man måste bjuda på sig själv
- skapa sig en bra miljö
- idrott skall alltid vara roligt
- dagens höjdpunkt skall aldrig vara tråkig
- tränaren skall alltid vara först på isen
- visa en positiv attityd
- gör positiv stämning av negativ förutsättning
- som tränare uppfostrar man andras ungar
- gängbildning inte bra för idrott
- beröm i stället för skälla, det gäller även till motståndare och domare

På detta sätt fortsatte Jan med bl.a. ungdomar vill ha regler, konsten är inte alltid att vinna utan att förlora, en tränare skall alltid vara öppen och mottaglig för synpunkter, engagemanget är det allra viktigaste för en tränare.
Givetvis berättade också Janne om de flertalen spelare som efter hans ungdomsträning fortsatt upp i de stora ishockeylagen med svenska mästerskap som resultat.

Jan avslutar med: "Framgång för mig är att i framtiden ha goda relationer och många goda vänner".

/Red.

 


Jan Andersson tillsammans med olympiske silvermedaljören Jenni Asserholt. Båda med ett ishockeyförflutet i Guldsmedshytte SK


Jan Andersson i talarstolen
Några av kvällens åhörare 

Onsdagen den 12 september
Plats: Orebro läns museum

Efter 42 år fick Totten tillfälle att tacka Bajdoff för poängen
 


Bajdoff

I september 1965 spelade ÖSK hemma mot IFK Norrköping. Ett ihärdigt regnande gjorde att Eyravallen blev ospelbar. Lagkaptenen Bajdoff ansåg att matchen inte skulle gå att genomföra varför han föreslog att matchen skulle brytas och därmed spelas om. Eftersom IFK ledde med 1-0 hade Totten som var lagkapten i ÖSK inget emot detta. Domaren avbröt matchen, IFK:s lagledning blev vansinniga och protesterade kraftigt. De skällde ut domaren och sin egen lagkapten för dennes medverkan till att matchen bröts i ett läge där IFK ledde. Genom resultatet 1-1 i omspelsmatchen räddade ÖSK ett viktigt poäng. Om detta och mycket annat berättade Bajdoff när han tillsammans med Tomas Junglander gästade Sällskapet vid höstens första caféträff.

Läs mer om caféträffen här... 
 
 
Caféträffar våren 2007

Träff med ÖSK och KIF Örebro
 
Sällskapets traditionella vårträff med representanter för ÖSK och KIF Örebro hölls den 11 april och blev festlig, folklig och fullsatt. Restaurangen i snart färdigställda Behrn Arena hade tidigt enbart ståplats att erbjuda de över 200 medlemmarna som hörsammat inbjudan.

Dixie Ericsson ställde intressanta och kul frågor som Gerd Engman och Pia Sundhage från KIF Örebro samt Rose-Marie Freban, Björn Åqvist och Patrik Walker från ÖSK svarade på efter bästa förmåga. Av svaren att döma har vi många trevliga och spännande stunder att se fram emot på Behrn Arena. Pia Sundhage som nu lämnar KIF Örebro för att bli assisterande förbundskapten för Kinas damlandslag avslutade intervjustunden med att sjunga "Vi är tjejer, vi är bäst". Varma applåder från åhörarna och en tår i ögonvrån hos Gerd Engman visar att Pia kommer att saknas i Örebro.

En rundvandring på fotbollsarenan med Sven-Arne Ahlberg som kunnig guide avslutade en mycket intressant eftermiddag.
 
/Red.
 
 
Intervju med Stig Blomkvist
Gäst: Stig Blomkvist, intervjuad 14 februari av Stefan Klemetz.
 

Som väntat blev lokalen snart fullsatt av förväntansfulla motorentusiaster som snart fick sitt lystmäte tillgodosett när rallykungen utan stora ord började berätta om sin makalösa karriär.
 
Det är fortsatt full fart för "Mäster" Blomqvist som inte har några planer på att lägga i bromsen. Vid snart 61 års ålder fortsätter han sin framgångsrika karriär. Numera kör han Klassisk rally där både förare och bilar är modell äldre. Närmast i tur står Midnattssolsrallyt som går slutet av juni. Innan dess åker han till Kenya för träning inför Safarirallyt som går i höst. Där kommer han och Björn Waldegård att köra i samma team, de kör var sin Ford Escort, modell -73.

 

ÖSK Ungdom gästade

   

ÖSK Ungdom gästade oss vid årets första caféträff den 17 januari. I inbjudan stod det "kom och lyssna till Peter Johansson och låt er imponeras". Och visst blev vi imponerade, dels av klubbchefens Peter Johanssons entusiasm när han presenterade ÖSK Ungdom, dels av klubbens fantastiska verksamhet.

Peter berättade att ÖSK Ungdom är en fristående förening utan juridisk koppling till seniorklubbarna inom ÖSK-alliansen som man dock har ett nära samarbete med. ÖSK Ungdom som bildades 1988 och bedriver idrottsverksamhet upp till junioråldern, c:a 3000 ungdomar deltar i olika grenar ex, bandy, fotboll, handboll och innebandy.

Att det är en stor verksamhet förstår vi när vi hör att enbart fotbollssektionen består av 33 lag i 17 olika åldersgrupper, varav 7 lag är flicklag. Detta innebär c:a 550 spelare och 80 ledare.

Ungdomarna i Centrum är föreningens motto. Det viktigaste är inte att man är stjärna i respektive idrott utan att man socialt får en meningsfylld sysselsättning och bra vuxna förebilder. Peter betonade att detta ställer stora krav på ledare och tränare men även på föräldrarna. Deras engagemang är en av nyckelfaktorerna om det ska fungera runt barnen och ungdomarna.

Med all rätt fick Peter en lång och varm applåd av en fullsatt salong när han avslutade träffen med att visa en kul och fartfylld film om ÖSK Ungdom, en film som han sedan skänkte till sällskapet.

/Red.
 

2007

2006
 
 
Caféträffar hösten 2006
 
Hälleforsgrabbarna drog fullt hus
 
Årets sista caféträff 6 december blev en succéartad tillställning. Sittplatserna räckte inte till, de sist anlända åhörarna fick nöja sig med ståplats när vi fick besök av diskuskastaren Lars Arvidsson och skidlöparen Curt Löfgren från Hällefors.
 
Skicklige Dixie Eriksson från Nerikes Allehanda fick idrottsmännen att berätta en mängd fina idrottsminnen som lockade fram många glada skratt och applåder från publiken.
Att det var den lovande diskuskastaren tillika kusinen från Stockholm som fick Lars Arvidsson att prova på diskus visste vi inte förut och inte heller att Curt Löfgren i en tävling i Finland åkte om en skidåkare två gånger utan att vinna loppet. ”Det var svårt att vinna i Finland” berättade Curt.

Läs mer …

 
Speedway
 
Onsdagen den 11 oktober var det dags för höstens andra caféträff. Ämnet var speedway. Vi hade välkända gäster Henka Gustavsson med sonen Simon samt Pelle Sjöholm som var en STOR man inom idrotten speedway. De intervjuades av Nils Olov Johansson. Det blev en kalasfin caféträff. Över 80 personer tog upp alla utrymmen i föreläsningssalen. Vi hörde om många bravader, många, många mästerskap. Henkas son lyssnade, drömde han om att som vuxen slå sina föregångares rekord? Vi gissar att motorstadion i Sannahed får nya besökare i framtiden. Med så kunniga, medryckande berättare kan de få den mest inbitne motståndare till speedway att önska få börja åka. En finfin caféträff var till ända. En träff med guldkant.
 
 
Örebro Kanotförening
 
Örebro Kanotförenings Anders Karlsson samt ett par av de fantastiska ungdomarna i föreningen berättade om hur de kan vara så framgångsrika inom sin sport.
 
 
Caféträffar våren 2006
 
Harry Persson och Bror "Brockan" Persson

På caféträffen 3 maj höll Carl Erik Lindblad ett strålande föredrag om två av de riktigt stora i svensk boxningshistoria. Nämligen om Harry Persson och Örebros egen Europamästare i tungviktsboxning, Bror "Brockan" Persson. Carl Erik visade än en gång vilket stort orakel han är inom sin sport boxning. Som vanligt var det mycket folk från sällskapet som lyssnade och gladdes.
 
 
Vi tog pulsen på KIF Örebro & ÖSK Fotboll

Karin Tellås och Pia Sundhage från KIF Örebro och Björn Åqvist och Patrik Walker från ÖSK intervjuades av Dixie Ericsson, vid sällskapets caféträff onsdag 19 april, inför en fullsatt salong i Länsmuseets Waldénsal. Spelar respektive lag lika bra som de intervjuade var denna eftermiddag, så kommer säsongen att bli toppen.

 

   
Uppdaterad: 2019-06-04