Arkiverat

Sponsorer

Arkiverat 

Höstmöte 2012
 
Onsdag 7 november Nya Engelbrektskolan, Slussgatan (f.d. WUC)
 
"Går det bra tycker ni?" frågar Karl-Erik Nilsson på klingande småländska det dryga hundratalet åhörare som är bänkade i Nya Engelbrektsskolans aula.

"Det går bra," svarar de unisont. "Ja men då kör vi på," tycker Karl-Erik som är halvvägs i sitt anförande. Svenska Fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, är gästföreläsare på ÖLIS höstmöte.
 
Hans framträdande har föregåtts av fika med landgång i matsalen. Även matsalen är i ny regi. De håller samma höga standard på fikat som sina föregångare, själva tycker personalen att de dragit en vinstlott som kommit till fräscha och moderna lokaler. Vinstlotter har också lösts in i de sedvanliga lotterierna. Fjorton vinster har delats ut på vardera fem lottringar samt ytterligare fem specialvinster. Tipspromenadens vinnare har också premierats. Vinnare blev Roger Johansson med 11 rätt, tvåa Börje Eriksson 10 rätt. Tipsfrågemakare Gunnar Gurman fick en varm applåd att via brodern Erland ta med sig hem till den inte kurante Gunnar.  

Karl-Erik Nilsson Ordf. i Svenska Fotbollförbundet, 12 år som kommunfullmäktiges ordf. i Emmaboda. Domare: 150 allsvenska, 100 internationella matcher i 35 länder. Sista match 14/7 2002. Favoritlag: bandy Vetlanda, ishockey Nybro
Hela prisutdelningsceremonin genomförs på samma rekorderliga sätt som alltid av Sven-Arne Ahlberg. Sven-Arne låter dock en aning bekymrad när han undslipper sig: "Det tar tid det här." De svåruttalade namnen på några av de rätta svaren i tipstävlingen är just, svåruttalade. Vad sägs om t.ex. István Rózsavölgy? (världsrekordhållare på 1500 m friidrott 1956, rätt svar på fråga 4. Lätt att förstå om tungan slår frivolter. Den rutinerade speakervane Sven-Arne klarar dock även detta överkurstest galant. S-A passar även på att ge Olle "Totten" Gustavsson en blomma i, en dag för tidig, födelsedagspresent. En snabbenkät med handuppräckning visar att mer än 90 % av besökarna läser sidan olis.nu, ÖLIS hemsida på nätet. Ett, för oss som jobbar med information om våra aktiviteter, överraskande stort antal.

Ordförande Bo Astvald förklarar höstmötet formellt öppnat. Bosse avslöjar att han känt vår gäst Karl-Eriks företrädare som ordförande i Svenska Fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell i fyrtio år. Bosse uttrycker också tacksamhet att den inbjudne föredragshållaren verkligen är på plats med tanke på den turbulens som rått med de senaste inbjudna. Bo 
lämnar över scenen till Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik avslöjar att han redan känner sig nöjd med resan till Örebro. "Tre vinster i lotterierna! Vad mer kan en smålänning begära", inleder han.

Vem är jag? – Vad har vi på gång i SvFF? – Frågor – lite om nutid – lite bakom kulisserna är K-E:s programförklaring för kvällen.

Just nu är det massor som ska ske förklarar han. Guldbollsvinnaren utsågs i måndags. "Vill ni veta vem det blev", frågar han. Efter en knäpptyst konstpaus meddelar han att vi får vänta till måndag då fotbollsgalan på TV4 avslöjar vem och alla andra som skall premieras för fotbollsåret 2012. På onsdag invigning av Friends arena med match mot England. Samma motståndare som när Råsunda fotbollsstadion invigdes för 75 år sedan. Kostnad för Råsunda då, 2,5 miljoner SEK. Kostnad Friends arena – 2,8 miljarder SEK. SvFF är 30 % -iga ägare till den nya nationalarenan. Besök av Mickel Platini, UEFA:s ordförande. En dagsfärsk Örebronyhet förmedlas av K-E, BK Forwardfostrade Jiloan Hamad, nu i Malmö FF, är under onsdagen uttagen till A-landslagstruppen. 

Vi får följa med Karl-Erik på hans resa från Lindås (675 hushåll) 2 km österut från Emmaboda, där pappan hade bensinmacken där "laguttagningar" gjordes av hans far Ingvar och en kamrat. Lindåsvallens betydelse som samlingsplats för ortens människor, inte bara fotbollsspelare, menade K-E, kan inte nog betonas. Föreningslivets betydelse var också av kolossal vikt för samhället. Karl-Eriks framgång som fotbollspelare var obetydlig, ansåg han. Detta faktum blev en inkörsport till hans gedigna domarkarriär (se bildtext).

Karl-Erik är en lysande berättare, med en stor portion humor, i den småländska berättartradition som Wilhelm Moberg en gång gick i bräschen för. Liksom Mobergs utvandrare gav sig även K-E västerut. Resan stannade i Uddevalla, 2006. Karl-Erik anlitades i flera statliga utredningar. Han jobbade som förläsare inom ledarskap och 
företagsutveckling. Hans erfarenhet från den tiden avspeglas tydligt i hans professionella framträdande.

I Uddevalla är K-E engagerad i IK Oddevold och Bohusläns FF. Sonen Filip, 13 år, är entusiastisk fotbollsungdom med klara släktdrag från farfar Ingvar, domaren är alltid usel när han förlorat en match.

Ett ögonblick som etsar sig fast bland alla upplevelser i Karl-Eriks mångfaldiga uppdrag och resor är från Wembley fotbollsstadion i London. 75 000 människor som är absolut tysta. "Vi höll en tyst minut för den just omkomna prinsessan Diana, mäktigt", säger K-E med tydlig känsla.

Ödmjukhet inför de möjligheter uppdraget som ordförandejobbet medför ansåg Karl-Erik vara väsentligt. Att ena dagen sitta med Angela Merkel, Tysklands förbundskansler och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och uppleva "miraklet" i Berlin när 0–4 vändes till 4–4, och nästa dag vistas på Lindåsvallen träbänkar runt gräsplanen eller att ta del av småpojkarna som spelar innefotboll i en gymnastiksal i någon liten ort i Sverige. Det är för Karl-Erik själva kärnan i idrotten eller fotbollen med den lilla verksamheten i de många orterna som utgör själva kärnan. Det viktigaste med allt som idrotten innefattar är enligt Karl-Erik: GLÄDJE – ENGAGEMANG - GEMENSKAP . Karl-Erik är tydlig med att bara pengar räcker inte.

Vi får en presentation av Karl-Eriks "kompetenshjul". Hjulet vars ekrar består av kommunikations-, sakkunskaps-, relations- och strategisk kompetens. Navet i hjulet som driver det hela består av ENERGI och PASSION. Åhörarnas samstämmiga intryck är att Karl-Erik omfattas till fullo av alla delar av K-hjulets beståndsdelar.

Det enorma medieintresse som fotbollen bestås nuförtiden exemplifierar Karl-Erik med dagen då Pia Sundhage utsågs till förbundskapten för svenska damfotbollslandslaget. Fyrtiofem missade samtal mellan kl. 17.45 och 24.00 från journalister som hade fått nys om den "läckta" nyheten från USA ”Det är viktigt att ha ödmjukhet inför detta stora 
intresse", fastslår K-E.

De stora utmaningar som vi står inför finns inom: Elitfotboll – breddfotboll – dialog och kommunikation – internationellt engagemang – och i närtid dam-EM 2013 på hemmaplan, avslutar Karl-Eriks timslånga, mycket uppskattade, framträdande. TACK FÖR MIG – står det på den stora skärmduken på aulans scen.

Frågor från publiken avrundar kvällen.
 
Göran Wiberg undrade: Varför spelar vi inte höst-vår som i övriga Europa?
 
K-EN: Norge och Finland spelar som vi, det är för närvarande ingen som driver frågan i Sverige, möjligen finns ett visst intresse hos Skånelagens företrädare. Vi fyllde ju trots allt Råsunda och Borås arena i avslutningsmatcherna i årets allsvenska i november månad.

Olle Larsson: Hur många gånger dömde du ÖSK i Örebro?

K-EN: Minns ej, men jag var inte särskilt poppis i Örebro, det var lite kärvt när jag kom på besök ibland.

Hans Melin: Ägandeandelen i Friends arena verkar som äventyrligt, är det vettigt?

K-EN: Det finns en stark kalkyl bakom vårt engagemang, vi har starka samarbetspartners, vi behöver ej stå för något driftsunderskott de första tre åren. Men vi måste vara vaksamma, på sikt kanske andelen bör minska.

Bo Astvald ansluter på scenen och tackar Karl-Erik för  

Nöjd höstmötesbesökare.
Jan-Erik "Lill-Janne" Andersson. Fotboll i Hidinge IF 1957–87. Juniorlandskapslaget 1963. Åren 1982-87 3 st. Veteran-DM guld, snabb, ettrig vänsterback. Bandy Adolfsberg 65, BK Forward 66-67 skridskoskicklig vänsterytter. Hockeyback på 60-talet i Fjugesta, Vintrosa, Fellingsbro. Skol-DM guld i handboll (reservmålvakt) CVÖ vann i finalen mot undertecknads Karro.
hans mycket fina föredrag. Sven-Arne ansluter också och delar ut en exklusiv miniatyr av Örebro slott som minne av kvällen. Upplagan som göts för flera år sedan finns inte längre att köpa i handeln. Applåder smattrar från läktaren. Det är nöjda och glada ansikten bakom de klappande händerna. Bo Astvald avslutar kvällen med en uppmaning att önska Karl-Erik god resa. Han åker till Uddevalla direkt för att på torsdagen åka till Göteborg och därifrån vidare till Stockholm. Det är inget latmansgöra att vara Svenska Fotbollförbundets ordförande!

I eftersnacket framkom att de flesta hade kommit till höstmötet med liten eller ingen kännedom om vem Karl-Erik Nilsson var. Vi lämnade mangrant träffen med en mycket positiv och tydlig bild av människan, föreningsentusiasten och smålänningen Karl-Erik.

Karl-Erik Nilsson är som klippt och skuren för det prestigefulla uppdraget som ordförande för Svenska Fotbollförbundet! 

/ Rolf Lundin

Foto: Reignar Johansson
 


Karl-Erik Nilsson laddar inför sin föreläsning

Tipsrundan med sportfrågor 
före kaffet och föreläsningen
   

Mycket engagerad föredragshållare

Fotbollsordförande  som värnar 
starkt för ungdomsfotbollen
   
 
Årsmöte 2012
 
Torsdag den 19 april WUC (Wadköpings utbildningscenter) Örebro
 
Årsmötet inleddes på sedvanligt sätt med intag av landgång och kaffe i WUC:s mycket trevliga matsal. Landgången som serverades var som vanligt av toppklass.
 
Tipspromenaden, som följde, hade frågor på temat 50-årsminnen/händelser från 1962. De kluriga frågorna hade iordningställts av Gunnar Gurman. Segrare med tio rätt blev Börje Eriksson, ytterligare fyra priser delades ut till nio rätt.

Sven-Arne Ahlberg hälsade välkomna till årsmötet och svarade förtjänstfullt för prisutdelning i de omfattande lotterierna.

Inte mindre än 36 vinnare på sina lotter fick hämta vinst vid scenen. Dessutom utlottades, en kryssning med Viking Line till Helsingfors för två personer och en kryssning med M/S Cinderella. Det rikliga vinstbordet var möjliggjort genom bidrag från ÖLIS’ välvilliga och generösa sponsorer.

Sven-Arne informerade om resan till Linde Arena 9 maj. Bussresa går från Kumla kl. 13.00 med Esso Engvall som reseguide. Resan går via Hamnplan i Örebro, avfärd därifrån kl. 13.30 till Lindesberg. Bussresan är gratis.

S-A meddelade att årets höststart blir den 19:e september. Det blir en resa. Destination kommer med utskicket i augusti.

Ordförande Bo Astvald hälsade formellt välkomna till årsmötet och kallade samtidigt upp museiutskottets sammankallande Reignar Johansson på scenen. Reignar informerade om det pågående arbetet med utställningen "Olympiska deltagare från Örebro Län 1896 – 2012". Reignar menade att den utställningen blir en av de största som sällskapet genomfört. De olympier som finns i livet kommer att bli inbjudna till invigningen och hälsade två närvarande på årsmötet välkomna, Karin Lindén och Marianne Grane.

Årsmötets formella del sköttes på rutinerat och tryggt sätt av valde mötesordföranden, landstingsrådet Robert Mörk. Bland årsmötespunkterna kan nämnas, Bo Astvald omvaldes som ordförande för ett år. Laila Sunesson, Reignar Johansson och Håkan Aldevik omvaldes som styrelseledamöter. Vad övrigt behandlades kommer i protokollet, som fördes av valde mötessekreteraren Laila Sunesson.

Årsmötesträffens utlysta gästföreläsare, Riksidrottsförbundets (RF:s) ordförande Karin Mattson Weijber, hade under torsdagen lämnat återbud p.g.a. sjukdom. Genom Sven-Arne Ahlbergs och några andra personer ur Aktivitetsutskottet (Bernt Eriksson, Kerstin Pedro, Rolf Lundin och Anders Stenberg) samt Lars–Gunnar Rosmarks raska och rådiga agerande löstes detta genom att kontakta kåsören Bo Fransson, känd som radiokåsör m.m., som med kort varsel ställde upp som ersättare.

"Jag blev ombedd att säga något om mitt personliga förhållande till idrotten", inledde Bo. "Det har inte varit så omfattande, jag har dock cyklat Vätternrundan ett antal gånger, och tro det om ni vill, i morse var jag ute och sprang."

Bo Fransson gjorde en presentation i ljud och bild under rubriken. "50-talet i backspegeln". Vi fick oss till del bilder, musikstycken och glimtar från filmer som hör till 1950-talet. Många förtjusta kommentarer ackompanjerade bilderna från det flydda decenniet. Ja, många sjöng också glatt med i de gamla kända slagdängorna. De allra flesta, för att inte säga alla, kände väl igen melodier som:

1950 - "Harry lime theme" med Anton Karas på cittra, från filmen Tredje mannen med Orson Wells i huvudrollen.

1952 - "Flottarkärlek" med Gösta "Snoddas" Nordgren. Inspelningen från radions Karusellen väckte många igenkännande skratt. På Hylands fråga om han kunde spela något instrument svarade Snoddas nej. "Men jag kan sjunga", sa Snoddas. "Kan du verkligen det, undrade Hyland, vill du det?" - "Ja, om du törs" replikerade Snoddas.
Haderian hadera, Flottarkärlek blev en s.k. landsplåga av sällan skådat slag, som varken Hyland eller någon annan kunde ha anat.
 
1953 - "Valpen i fönstret" med Karl-Erik "Cacka" Israelsson som f.ö. var landslagsman i friidrott, längdhopp och 110 m häck.

1954 - "Käre John" med Alice Babs och Charlie Norman. Inspelningen på Radiotjänst höll på att gå i stöpet p.g.a. Charlies spexande så att Alice Babs knappt kunde sluta att skratta. De fick ta en långa paus och avbryta inspelningen, och det var med svårighet som hon klarade sig trots detta.

1955 - Thory Bernhard. Thory som ju kom från Örebro och hette Berglind som flicka. Samma år, "Que sera, sera" med Doris Day, från Hitchcockfilmen "Mannen som visste för mycket" med James Stewart i huvudrollen.

1954 - Den 12 april spelades "Rock around the clock" in, med Bill Haley. En epokgörande låt för femtiotalets tonåringar. Kuriöst nog skrevs låten av en 60-åring och Bill Haley var då 29 år gammal.

1956 - "Jailhouse rock" med Elvis Presley den verklige kungen för en hel tonårsgeneration.
 
1959 - kröntes Little Gerhard till svensk rockkung i Örebro på en gala anordnad av Örebroprofilen Mas-Erik Andersson. I Little Gerhards kompgrupp "His rocking men" spelades saxofon av Sten Nilsson. Sten och hans bror Ebbe startade tre år senare gruppen Sten&Stanley.

1959 - 26 juni, i Yankee Stadium, New York. Referatet från Radio Luxemburg spelades upp. Ingemar Johansson besegrade Floyd Patterson i matchen om världsmästerskapet i tungviktsboxning. "Ursäkta att jag skriker", hojtade reportern Lars-Henrik Ottosson, "men jag måste göra det".

Lill-Babs och hennes megahit Klas-Göran, skriven av Stickan Andersson, avslutade Bo Franssons tillbakablick i backspegeln på 50-talet. Hjärtliga applåder bekräftade det mycket uppskattade föredraget.

Blommor delades ut av Bo Astvald och Sven-Arne Ahlberg till samtliga agerande på scenen, och därmed avslutades 2012 års årsmöte.
/ Rolf Lundin
 

Foto: Reignar Johansson
  


Mingel före mötet

Mötesordförande Robert Mörk och 
sekreterare Laila Sunesson
   

Föreläsaren Bo Fransson tittar i 50-talsbackspegeln

Delta Rhythm Boys on tour
   

Gösta "Snoddas" Nordgren

Publikbild
   

Little Gerhard

Ingemar "Ingo" Johansson 
slår ut Floyd Patterson
   

Barbro "Lill-Babs" Svensson

Bosse Astvald och Sven-Arne Ahlberg 
avtackar i mitten stående 
föredragshållaren Bo Fransson
   
Höstmöte 2011
 
Onsdag 16 november, Wadköpings UC

”Ett barnarov”, berättar Jan Kårström,
 
att det skrevs i tidningarna när han som femtonåring lämnade Njurunda för en, som det skulle visa sig, lång och framgångsrik brottningskarriär i Västerås BK.
 
Janne är höstmötets huvudattraktion. Han är en lysande berättare. På ett fängslande och underhållande sätt ger han oss, drygt tvåhundra besökande idrottshistoriskt intresserade, en rapsodi av händelser och upplevelser ur sitt liv.

Höstmötet inleddes på sedvanligt sätt med intag av landgång, kaffe och kaka, i WUC:s mycket trevliga matsal. Landgången som serverades var av femstjärnig kvalitet. Tipspromenaden, vars frågor var på temat 50-årsminnen. Händelser från 1961, de kluriga frågorna hade iordningställts av Gunnar Gurman. Delad segrare på åtta rätt blev Tommy Halldin och Gunnar Törnqvist.

På lika sedvanligt sätt utfördes lottdragning. Inte mindre än 98 vinnare på sina lotter fick hämta vinst vid scenen. Dessutom lottades, tack vare Janne Kårströms sponsringsbidrag, en kryssning ut med Viking Line till Helsingfors för två personer. Lycklig vinnare blev Bengt Widerström. Ytterligare en kryssning med Viking Lines M/S Cinderella lottades ut. Det rikliga vinstbordet var möjliggjort genom ÖLIS välvilliga och generösa sponsorer.

Utdelningen av denna mångfald av vinster klarades inom rimlig tid genom det rationella sätt den utfördes på, och tack vare raska insatser av medlemmar ur ÖLIS olika utskott. Ett särskilt beröm till Sven-Åke Dahlberg för hans entusiastiska och energiska förberedelsearbete.

ÖLIS sponsorer är, förutom medlemmarna, en mycket viktig del i sällskapets verksamhet. Inte minst i form av det uppskattade fina vinstbordet. En av sponsorerna, Puts & tegel, med flera brottningshängivna i företaget, presenterade sin verksamhet för besökarna via en video på storskärmen under tiden som publiken intog sina platser i aulan.

ÖLIS ordförande Bo Astvald hälsade välkommen med en skön historia från historiska Åvallen i Hidinge. – Den legendariske MFF-ledaren Erik Persson var på genomresa och stannade för att bevista pågående fotbollsmatch. E.P. lade en hundralapp vid entrén med orden: Jag vill ha två! Den tjänstgörande Hidinge IF funktionären blev blek och svarade: Ska det vara en försvars- och en anfallsspelare....?

Dåtidens övergångssummor var verkligen ljusår från 2000-talets!

ÖLIS mångaktive Sven-Arne Ahlberg presenterade kommande aktiviteter, närmast Luciatablån onsdag 14 december med Håkan "Lillis" Olsson som gästtalare. Lucia med tärnor kommer från Risbergska skolan. S-A poängterade att tidigaste ankomst till Rosengrens skafferi är kl. 14.00, så de hinner klara ut luncherna.

Kommande aktiviteter 2012 blir onsdag 18 januari och därefter onsdag 15 februari. S-A presenterade även sällskapets olika utskott. Leif Eriksson hedrades med blombukett för ideellt utför tjänst som busschaufför vid resorna till Läckö och Kumla.

Reignar Johansson pålyste kommande aktivitet i vårt museum, organiserat av Museiutskottet. Örebro – Sveriges bästa idrottsstad, utmärkelsen som Örebro tilldelades vid en omröstning på SVT tidigare i år. Utställningen kommer att starta i mitten av december och är ett samarbete mellan Örebro läns idrottsförbund (ÖLIF) och Örebro kommun. ÖLIF och kommunen är även sponsorer till detta projekt. Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth besöker utställningen 17 januari 2012 kl. 12.00 och då är alla som så vill välkomna.

Reignar flaggade även för 2012 års stora utställning: Olympiska deltagare från Örebro län från 1908 och framåt. Bidrag med namn efterlystes.

En Googlesökning på Jan Kårström ger 12 500 träffar. Att googla är ju vårt nutida sätt att få någon sorts koll på en persons betydelse.

Janne Kårströms lysande idrottskarriär i brottning skulle kunna sammanfattas i:
 
Hela 12 brottningsår på internationell toppnivå som gav, 17 SM guld, 3 NM guld, EM silver, VM brons, OS 6:a och 7:a, 250 landskamper, inte konstigt att Janne blev STOR GRABB 
(nr 50) f.ö. inte lätt för en brottare att bli.

På Google kan man inte få reda på att Janne tack vare den långa och tuffa idrottskarriären med hänsynslös satsning i träning och tävlingar numera har ny knä- såväl som höftled, därav hans anförande i sittande ställning. Där finns inte heller med att Åke Svanstedt, travtränaren, är Jans farbror. Jans biologiske far är bror till Åke. En mindre chock för många då Jan dök upp vid Åkes femtioårsdag.

Janne underhöll församlingen med anekdoter och bildspel på ett charmant sätt. Den förtjusta publiken fick följa Jannes resa från Njurunda till Västerås vidare ut i världen till EM och VM, olympiska spel som till exempel den fruktansvärda massakern i München 1972, där den förste som mördades var en god vän till de svenska brottarna, Israeliska brottningslandslagets tränare, Moshe Weinberg.

Janne poängterade sitt sätt att sätta mål och delmål som en avgörande orsak till sina framgångar, både i idrottslivet och senare i näringslivet.
 
En viss bitterhet anades när Janne berättade om hur domarinsatserna av den tidens "öststatsdomare" inte bedömdes utifrån de sportsliga prestationerna, utan tyvärr alltför ofta grundades på relationer till landsmän etc. Färgstarka berättelser framfördes t.ex. när den svenske ledaren Rudolf "Preven" Svedberg hade fått nog efter en flagrant mutdömning och jagade domaren med handdukar och illvrål, en amerikansk domare "sa upp sig" under pågående match och sparkade omkull hela domarsekretariatet. Preven blev inte avstängd utan fick medhåll och upprättelse för sin protest. Dock lyckades Janne att bli både Sovjetisk och Tjeckisk mästare. Jannes kanske främsta brottarprestation var att han vann, 1972, mot den tjugo kilo tyngre Pelle "Sving" Svensson. Två gånger! Pelle sade i en intervju att det inte var så konstigt, för Jan hade ju gjort som han själv och tagit anabola steroider. Janne svarade att det behövde man inte för att slå Pelle, det räckte med två danskvällar i veckan på Statt….. Detta tog Pelle så illa att han inte talade med Jan förrän 1996, 24 år senare, då han bad om ursäkt.

Vad är det för jordmån i Medelpad? Pelle S, Janne K och Preven är alla tre från Njurunda, Medelpad.

Efter idrotten gjorde Jan en mycket uppskattad karriär som expertkommentator i TV. Han jobbade ihop med alla våra välkända TV-profiler, t.ex. Bosse Hansson, Tommy Engstrand, Lars-Gunnar Björklund m.fl. TV-laget i fotboll blev under tjugo års tid en hemvist för den även i fotboll en gång framgångsrike idrottslegenden. Hockey-VM i Sverige 1995 blev Jan markandsansvarig för. Den mycket lyckade insatsen blev inkörsporten till fortsatt karriär i Viking Line som räckte ända fram till posten som VD.
 
Jannes yrkesliv startade som brandman, sedan gymnastiklärare, vidare som sektionschef på Idrottsförvaltningen i Västerås. Ulf "Utta" Eriksson jobbade samtidigt där, då knöts kontakten dem emellan vilket möjliggjort Jannes deltagande på ÖLIS höstmöte. (Utta är ju en av Aktivitetsutskottets medlemmar). Från 1996 är Janne VD för Viking Line.

Janne visade en imponerande presentation över Viking Lines utveckling från 1996 till nu. Staplarna som visade hur konkurrenterna numera var de lägre på diagrammen. Jan har varit med och gjort "ett omvänt livtag" på marknadsandelarna inom kryssningsbranschen. Att Viking Line också satsar på framtiden och inte "vilar på lagrarna" visades med den nya färja som är under byggnad. 220 m lång, 32 m bred, 14 våningar hög. En satsning på svindlande 2,2 mdr SEK. En framtidssatsning av gigantiska mått, en färja med gasdrift.
Dånande applåder mötte Janne efter sitt entimmasanförande.

Bo Astvald och Sven-Arne Ahlberg gav Jan synliga bevis på ÖLIS uppskattning genom en rejäl blombukett samt en inslagen present med hemligt innehåll av varaktig karaktär. För denna krönikas läsare kan avslöjas att paketet innehöll en gjutjärnsmodell av Örebro slott.

/ Rolf Lundin
 

Foto: Reignar Johansson
  


Cafébild

Cafébild
 

Publikbild

Publikbild
   

Lotterivinnare Bengt Widerström 
och prisutdelare Jan  Kårström

Ordförande Bo Astvald
   

Föreläsare Jan Kårström

Jan Kårström, 
avtackad föreläsare
   
Årsmöte 2011
 
Onsdag 13 april
Plats: Wadköpings UC
 
Årsmöte

Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap (ÖLIS) höll traditionsenligt årsmöte på WUC i veckan inför nästan 250 medlemmar.

Innan själva årsmötesförhandlingarna vidtog arrangerades en hel del vinstutlottningar och det informerades också om nästkommande caféträff som hålls i nya Tybblelundshallen för friidrott den 18 maj från klockan 14.00.

En prisutdelning skedde i form av att två ungdomar, Andreas Ståhl och Sofhie Sörbring, två lovande fotbollsspelare inom Örebro SK Ungdom, erhöll minnessak med gravyr samt stipendiemedel av Sällskapet Svarta Handen. Utdelningen gjordes av Hedersmästaren i Sällskapet, Pelle Jacobson.

Då årsmötesförhandlingarna hölls, valdes Raul Björk till årsmötesordförande. Bo Astvald fick nytt förtroende som ordförande för verksamheten likaså omvaldes Bo Ericson, Göran Gunnarson och Sven-Arne Ahlberg för en tid av två år. Övriga i styrelsen har ett år kvar på sin mandattid och de är Laila Sunesson, Håkan Aldevik och Reignar Johansson.

Inplanerat och meningen var att svenska mästarinnan i längdhopp Erica Johansson skulle vara huvudattraktion i anslutning till mötet men hon fick förhinder i sista stund. "Räddande ängel" blev förre ordföranden i ÖLIS, Rolf Hallgren, som höll ett bejublat föredrag om sin aktiva spelarperiod och ledare främst då inom ishockeyn men också om den period som ordförande inom ÖLIS, i över 10 år. Andra färgstarka upplevelser fick de närvarande sig till livs också. Föredraget var oerhört uppskattat.

/Sven-Arne Ahlberg
 

Foto: Reignar Johansson

 

Publikbild

Prismottagarna Andreas Ståhl och Sofhie 
Sörbring, prisutdelare Pelle Jacobson
   

Mötets ordförande Raul Björk 
och sekreterare Laila Sunesson

Ekonomiansvarige Håkan 
Aldevik redovisar ekonomin
   

Revisor Stig Wahlinder 
drar revisionsberättelsen

Publikbild
   

Publikbild

Rolf Hallgren
   
 
Höstmöte 2010
 
Onsdag 10 november
Plats: Wadköpings UC
 
Höstmötet på WUC, 10 11 10
med "Bengan" lång 
som verkligen kom igång….


Inför c:a 250 medlemmar som bänkat sig i WUC:s aula hade vi besök av den reslige Bengt "Bengan" Johansson, känd landslagscoach och ledare för vårt framgångsrika svenska herrhandbollslandslag under stor del av 90- och början av 2000-talet.

Innan beskrivning sker om föredraget och dessutom här nedan citerat i mycket begränsad omfattning, så kunde vår ordförande Bosse Astvald hälsa välkommen, lotteridragning ske med väldigt många priser(*) för varje lottring och vidare kunde undertecknad informera något om vår verksamhet, specifikt om förändringar som skett senaste tiden. (*) Särskild lista kommer att finnas på alla som skänkt priser, dessa kontaktas av ÖLIS senare.

Det bör påpekas att Sällskapet tyvärr inte kan avhålla sedvanliga Caféträffar på Länsmuseet ,den första, 8 december som är planerat. Ej heller de under våren 2011, enär där pågår ombyggnadsarbeten som gör att vi måst söka alternativ lokal. Det blir istället på Öhmans restaurang på Sveavägen 2, strax intill slutändan av Engelbrektsgatan i Örebro (och tvärs över Rudbecksgatan sett från bandy- och skrinnarhallen på Behrn arena). 

Styrelserepresentanterna presenterades av Bosse Astvald, vidare berättades om de förändringar som nu är i utställningsdelen, bl.a. att orienteringens del avslutats och annat kommit upp, som berättar om idrottspersonligheter från olika kommuner i länet och så kommer det inom snar framtid att monteras en hel del bilder på och om Ronnie Pettersson

Det är nya öppettiderna på Länsmuseet numera , se annan flik på vår Hemsida.
Det var några ytterligare informationspunkter men om dem kan nämnas på annan plats här på hemsidan.

Så åter då till Bengan och något om "Bengan Boys".

Han berättade att han blev tvungen att gå den "långa vägen", skol- och yrkesmässigt för att kvalificera sig till att bli gymnastiklärare och examen för det. Detta mötte dock inget hinder för den gode Johansson. Parallellt utvecklades han också inom handbollen och under tiden hann han med att spela både i allsvenskan och en hel del landskamper. Därefter bli tränare i Drott i 14 år (!) innan han blev tillfrågad att ta hand om ledarskapet för svenska handbollslandslaget i början av 90-talet.

I det läget hade han tillskansat sig både erfarenheter och att vidareutbildat sig i ledarskap. Nu kunde han överföra sina ideal, tankar och praktiska ting på blivande succéspelare och närstående ledare. Där blev också en härlig blandning av yngre och erfarna och en del äldre spelare. 

Efter många framgångar, 13 VM- och EM-titlar av 16 möjliga (samt framskjutna placeringar i OS), kunde Bengan med gott samvete dra sig tillbaka och njuta av spelarnas, de andra ledarnas samt hans egna triumfer genom åren.

I framgångssagan om herr Johansson från Halmstad ska sägas att han verkligen tagit lärdom av sitt eget leverne. Under aktiva ledarkarriären liksom nu, är han en mycket uppskattad föredragshållare i ledarskap. Något som näringslivet både utnyttjar samt tager erfarenhet av och han delar gärna med sig i mån av tid och möjlighet, sade han. 

Det finns mängder av klokskap som framgångsrika idrottspersonligheter kan överföra till andra inom näringslivsgrenar, menar han. Det finns där till otaliga bevis för detta i form av just de grabbar som Bengan ansvarade för genom åren säger han vidare.

Under tiden med "Bengan Boys" var det minsann inte heller bara träning i det fysiska. Det var träning i det sociala inte minst och i, hur att möta och umgås och lära känna både den närmaste omgivningen (=laget och ledarna), hur övrigt bli bemött och att möta andra. Hur –specifikt- möta pressens representanter. Detta senare inte minst viktigt, enär dessa ju ger en synergieffekt så att man kunde utnyttja och få sponsorer i högre grad, berättade han. Det var dock inte bara allvarliga ämnen utan det hela uppmjukades med "practical jokes" i gruppen, dels för att höja stämningen men också att pröva vännen. 

Man hade inom landslagets ledning och spelare tillsammans skapat regler som sedan kom på pränt i "Landslagets Lilla Blågula". En häftad skrift som då hela tiden uppdaterades och nu berättades om. Den var "inte var till salu" även om Bengan använde den som del och stöd i sitt anförande.

Det är en fullkomlig omöjlighet att kortfattat berätta allt och citera alla utsägelser som den gode Bengt Johansson använde under sina dryga en och halvtimma, utan vi låter oss nöja med vissa viktiga ledord, kortare meningar och små enkla råd som kan var nog så omtänksamma att tänka på emellanåt (utan någon kronologisk ordning):

- Kärlek, empati
- Värme o omtanke, visa hänsyn
- Behandla andra som Du själv vill bli bemött
- Låt dem Du leder, må bra
- Ödmjukhet
- Trygghet > Självförtroende > Motivation > Laganda
- Först leder man sig själv därefter leder man andra
- Ha positivism som mål, är bara det, ett mervärde.
- Njut av stunden, tänk som Bamse: Härligt, roligt och tänk på sekunden innan Du får
   honung.
- Medverkan – samverkan
- Sök ha visioner

Där fanns och finns otaligt mer från Bengt "Bengan" Johanssons budskap och förmedlande, men ryms inte här. Dessutom visades rörliga inslag från landslagstruppens många upptåg, andra tillfällen och många förberedelser.

Det ska sägas att det var flera av våra medlemmar inom ÖLIS som i sin spontana yttring tyckte att föredraget var både nyttigt, roligt, medryckande och att ta med som lärdom. Allt går inte, men mycket kan bäras med i en framtid, menar undertecknad.

/Bilder tagna av Reignar Johanson, se nedan./

Sven-Arne Ahlberg 

 
 


Två glada f.d. handbollsspelare 
Bengt Johansson och Bo Astvald

En fika före föreläsningen
   

Här pratas idrottsminnen

Här pratas också idrottsminnen
   

Bengt Johansson i samspråk 
med Jonny Larsson

Lotterivinster
   

Publikbild

Bengt Johansson
   

Publikbild

Bengt Johansson: "Ge 
aldrig upp!"
 
 
Årsmöte 2010 och 25-årsjubileumsfirande

Den 7 april avhöll Idrottshistoriska Sällskapet årsmöte gällande verksamhetsåret 2009. I anslutning till detta passade Sällskapet på att fira 25-årsjubileum.

På initiativ av en av grundarna till Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap , Thomas Eklund hade han bl.a. verkat för att vi hade en mycket uppskattad föredragshållare till detta vårt jubileum. Det var den kände radio- och TV medarbetaren Tommy Engstrand. Han berättade om sina möten med kända idrottsstjärnor, kollegor och andra celebriteter av olika slag. Tommy avtackades med applåder av de närvarande nöjda medlemmarna (lite drygt 225 personer). Att de var nöjda kunde konstateras av att han fick applåderna av den stående skaran!

Innan detta skedde hade sedvanligt lotteridragning skett och Thomas Eklund, via bildspel, presenterat framstående personer i Sällskapets 25-åriga historia. Där fanns med i ett uppräknat antal såväl grundare/stiftare, engagerade medarbetare och celebra gästföreläsare genom åren samt om programutbud, däri ingick också något om de olika utställningarna som förevarit under åren. Mycket uppskattat. I sammanhanget ska omnämnas att Thomas Eklund tidigare hade sett till att alla medlemmar erhållit en mycket trevlig jubileumsskrift i brevlådan, dessutom åstadkommit att det finns en separatutställning i våra lokaler på museet i temat om våra 25 år. 

Årsmötesförhandlingarna leddes av landshövding Rose-Marie Frebran och några av styrelsens ledamöter avsade sig fortsatt förordnande, såsom att mångårige (efter 10 år) och populäre ordförande Rolf Hallgren, sekreteraren Lars Ehlin och kassör Lars-Gunnar Rosmark avtackades i samband med detta. Nyval skedde på ett antal ledamotsplatser och nya styrelsen för verksamhetsåret 2010 ser därför ut som följer: Bo Astvald ordförande, Reignar Johansson vice ordförande, Laila Sunesson sekreterare, Sven-Arne Ahlberg vice sekreterare, Håkan Aldevik kassör och övriga ledamöter är Bo Ericson och Göran Gunnarsson.

Väl att märka så valdes Rolf Hallgren in i Valberedningen och där tillsammans med Thomas Eklund och Sven Bergström.

Innan årsmötesförhandlingarna avslutades valde och beslutade årsmötet om utdelning av hederstecken med åtföljande diplom. Prisutdelare var Rose-Marie Frebran och de som hedrades var Rolf Hallgren som ny hedersordförande, Marianne Dahlberg, Lars Ehlin, Gunnar Gunnarson, Kurt Löfvenhaft, Johnny Lindahl och Asta Skaremark som hedersledamöter, Sven-Åke Dahlberg, Thomas Eklund, Berndt Eriksson, Olov Gustafsson, Gunnar Hagsten och Rolf Sund som hedersmedlemmar.

Ordenssällskapet Svarta Handen 43 i Örebro (förkortas i dagligt tal SH 43) kunde - efter hedersbetygelsernas utdelning - ges möjlighet att utdela två ungdomsstipendier om 2000 kr samt två glasstatyetter utförda av Reijo Stävenborg och kallas "årets Orvar", till en pojke och en flicka som gjort framstående insatser inom Örebro SK Ungdomsverksamhet, därtill landslagsaktuella för sin åldersgrupp. Dessa två var bandyspelaren Jesper Öhrlund och innebandyspelaren Sarah Sörman och prisutdelare var förutom ordenssällskapets hedersmästare Pelle Jacobson, Tommy Engstrand. Denne man kunde sannerligen visa hur man vördsamt gratulerar vinnare medelst - nästan - kunglig bugning. Rungande applåder erhöll båda ungdomarna.

Därefter vidtogs en utsökt måltid i Wadköping Utbildningscenters matsal där lite mer än hälften av årsmötesdeltagarna deltog.

En hel del bilder togs av Mickael Sundberg varav ett antal kan beskådas i anslutning här.

Sven-Arne Ahlberg
 

 


Avgående ordförande Rolf Hallgren 
inleder mötet
   

Thomas Eklund 
sammanfattar ÖLIS 25 år

Thomas Eklund sammanfattar ÖLIS 25 år
   

Årsmötesförhandlingarna leds av Rose-Marie Frebran, sekreterare Lars Ehlin

Diplom för förtjänstfullt arbete delas ut
   

Johnny Lindahl, Berndt Eriksson, Rolf Sund, Gunnar Hagsten, 
Olov Gustafsson, Thomas Eklund, Sven-Åke Dahlberg, Lars Ehlin 
och Marianne Dahlberg med diplom för förtjänstfullt arbete
   

Tommy Engstrand kåserar

Publikbild
   

Publikbild

Publikbild
   

Publikbild

Publikbild
   

Pelle Jacobson har delat ut stipendier och statyetter till Sarah Sörman och Jesper Öhrlund

Tommy Engstrand gratulerar 
stipendiaterna Sarah Sörman 
och Jesper Öhrlund
   
Höstmöte 2009

Stefan och Johnny Holm gladde rekordpublik

Att många skulle komma när vårt Sällskap inbjöd till höstmötet den 18 november var väntat. Men att mer än 300 lockades av Stefan Holm och hans pappa Johnny Holm, var fler än vi räknat med. Alnängsskolans aula var till bristningsgränsen fylld denna kväll.

Stefan och Johnny berättade tillsammans om den sagolika höjdhopparkarriären, och deras framställning stöddes av filmavsnitt. Johnny har ju dokumenterat sonens framfart mot höjderna, från tidiga ungdomsår på Tallmovallen i Forshaga till tävlingar på världsnivå med OS i Aten 2004 som höjdpunkt.

Hur är det möjligt att en kille som Stefan kan hoppa 59 cm högre än den egna längden på 181 cm? När vi ser bilden på Stefan, som med armen uppsträckt markerar hur högt han hoppat, verkar prestationen nästintill ofattbar. Stefan har ingen annan förklaring till det, än att han begåvats med en toppfysik, som han trimmat med hård, målmedveten träning samt att han utrustats, och det är det viktigaste, med en psykisk styrka, en vinnarskalle. 
Var det kanske det som gjorde, att han vann guldet i Aten?

Det enda Stefan beklagar är, att han inte lyckades hoppa högre än den där "långe göteborgaren". Patrik Sjöberg höll ju som bekant världsrekordet ett tag på 242 cm. Patrik var, enligt Stefan, den i världseliten som haft den bästa tekniken.

Att skryta över sig själv ligger inte för honom. Stefan karakteriserar sig själv i tävlingssammanhang som en osocial person. All inre kraft gick åt till den egna uppladdningen – han umgicks aldrig med sina medtävlare. Som förberedelse föredrog han läsning, och sin breda allmänbildning har han bl.a. visat som vinnare i TV-tävlingen På spåret.

Stefan slutade sin karriär som 32-åring. Han gjorde det vid precis rätt tillfälle, säger pappa Johnny, nämligen när han fortfarande stod på topp. Det enda som Stefan möjligen numera saknar är när ett fullsatt stadion taktfast klappar händerna inför hans hopp. Men träningen på 3-4 timmar varje dag på året är inget han längtar tillbaka till.

Pappa Johnny har betytt oerhört mycket för Stefans karriär. Han började som skjutsande förälder och blev så småningom hans tränare. Viljo Nousiainen, Patrik Sjöbergs tränare, kom därvid att betyda mycket. "En tränare i världsklass", säger Johnny om honom. Det är framför allt en säker blick för höjdhoppningstekniken som gjort Johnny så framgångsrik – så duktig att han idag är Svenska Friidrottsförbundets grenansvarige i höjdhopp.

Johnny och Stefan är två glada och sympatiska värmlänningar, som underhöll publiken i nästan två timmar. De kompletterade varandra fint, och de verkade trivas, när de stod på scenen inför mer än 300 åhörare. Det var inte bara en far och son som framträdde utan även två mycket goda kompisar.

Text: Lars Ehlin
Foto: Mikael Sundberg
 


Så högt (2,40) har 
Stefan hoppat inomhus

Stefan och pappa Johnny

I föreläsningsaulan
        

Koncentrerad, som vanligt

Pappa Johnny Holm, 
tränare till Stefan
     


Blommor och applåder


Mer än 300 förväntansfyllda personer 
kom till årets höstmöte

     

Stefan signerar en av sina böcker

Småprat och signering
     

Stefan och Johnny besöker vårt museum

Med road blick studerar Stefan udda sporter
     

Fotboll kanske skulle 
vara nåt'

Inte bara far och son, utan även 
två mycket goda kompisar
     
 
Årsmöte 2009
 
Årsmöte med pingis och Bengt-Åke

Vårt Sällskap höll traditionellt årsmöte den 18 mars. 200 personer kom till Alnängsskolan eller Wadköpings UC, som det numera heter, för att fatta kloka beslut och låta sig underhållas..

Årsmötet inramades av pingisspel och Bengt-Åke Gustafsson. Örjan Kylevik och Simon Itkonen är namnen på två bordtennisspelare i världsklass. Båda är handikappade och deltog i OS i Kina i höstas. För oss åskådare var det en nästan overklig upplevelse att se deras fenomenala uppvisning vid det gröna bordet.
Den legendariske ishockeyspelaren och ledaren Bengt-Åke Gustafsson berättade om sin spelarkarriär, som började på 70-talet i Karlskoga och fortsatte med fantastiska framgångar i Färjestad, Washington Capital och Österrike. Men ett liv som tränare hade han inga tankar på. Tillfälligheter kom dock att ändra tillvaron, och succéerna så småningom som tränare för Tre Kronor hör till ishockeyhistorien. Ishockey var ju det enda han kunde med endast en 9-årig grundskola som bakgrund. Han berättade inte särskilt mycket om människor han mött under sitt långa ishockeyliv, vilket kanske var lite synd. Det gjorde han inte heller när han fick frågan om sitt förhållande till arge TV-kritikern Niklas Wikegård. ”Vem är det?”, undrade han. Det var en bra forechecking på en närgången fråga.

Årsmötet hölls i en trevlig atmosfär med Raul Björk som humoristisk klubbförare. Återigen pressade han Rolf Hallgren på den knepiga frågan vad ”oförändrad medlemsavgift” innebar. Som vanligt blev Rolf sedan ”enhälligt” omvald som ordförande. Vår kassör Lars-Gunnar Rosmark fick även kommentera resultaträkningen för 2008, som visade en vinst på 10.230:- Vinstgivande verksamheter utdelar, menade han, ingen bonus, så styrelsen har inte berikat sig i år heller.

Styrelsen fick denna kväll två nya ledamöter: Olle Bursell och Bo Eriksson. Rolf Hallgren tackade därför de två avgående, och då framför allt Kurt Löfvenhaft, som under en lång följd av år utfört ett fantastiskt arbete i Sällskapet. En lång applåd från den 200-hövdade publiken visade allas uppskattning av Kurt. 

/Lars Ehlin
 


Örjan Kylevik och Simon Itkonen

Match i den högre skolan
   

Vilket spel!

Storpublik
   

Årsmötesförhandlingar med 
ordförande Raul Björk och 
sekreterare Lars Ehlin

Tre Kronors förbundskapten 
Bengt-Åke Gustafsson
   

Två f.d. ishockeyspelare
 
 
Höstmöte 2008

Mats Strandberg roade en rekordstor publik
 

Mats Strandberg, "Radiosportens smattrande ordkulspruta", var Sällskapets gäst vid höstmötet den 20 november. Mer än 200 medlemmar kom till Alnängsskolan för att lyssna på denne radioveteran med 40 år bakom miken.

Strandberg är inte bara en rapp radioreporter utan även en skicklig imitatör. Imitation är en svår konst. Den ska handla om "kändisar", ska härma röster, ha ett roligt och något karikerat innehåll samt vara lite elakt. Publiken uppskattade i hög grad hans underhållning. Där fanns politiker som Erlander, Fälldin, Ingvar Carlsson, Göran Persson och Maud Olofsson, som är en så aktiv "vindflöjel", att hon kan ersätta kärnkraften.
Att Ingmar Stenmark genom sitt lågmälda och lite tvära sätt snärjt en del journalister berättade Strandberg om. Stenmarks svar på frågan hur man kunde memorera en slalombana, är det mest kända fallet. Att söka förklara något för en "person som inget begriper" har ju blivit bevingat. Många uppskattade även lustigheten, att staden Gävle planerade att anställa Billy Butt som julbock på torget – ingen skulle tända på honom.

Mats Strandberg hann även berätta om idrottsstjärnor som Björn Borg, Mats Wilander, J O Waldner, Jörgen Persson och Zlatan. Om pingisstjärnan Persson menade Mats, att han oförtjänt kom att få stå i den mer mediale Waldners skugga – vid pingisbordet var de jämbördiga. Björn Borg var långsint och "ingen lätt person att hantera", men han stod alltid vid sitt ord. Och Zlatan är idag "mediernas guldgris" med sin sammansatta personlighet.

Mot sina kolleger bland sportjournalisterna var Strandberg både kritisk och berömmande. Många är mycket kunniga med det verbala fenomenet Lars Grankvist i täten, medan andra mer intresserar sig för stjärnornas privatliv än att analysera deras insatser på planen. 

Om sin syn på den kvinnliga idrotten kunde Strandberg konstatera, att den i många avseenden håller världsklass. På manssidan finns inte alls så många lysande stjärnor. Fotbollsherrarna med egentligen endast en stor profil kan t ex inte mäta sig med sina kvinnliga kolleger.

En rekordstor publik tackade vår gäst med varma applåder.

/Lars Ehlin
 


Samling då man också kan 
köpa lotter


Här diskuteras idrottsminnen

   


Här diskuteras också idrottsminnen


Tipspromenaden 
måste man gå

   


Publiken i väntan på Mats Strandberg


Rolf Hallgren hälsar 
Mats Strandberg välkommen

   


Mats i aktion med 
sina figurer


Mats som 
Göran Persson

   


Publiken roas av Mats imitationer


Mats och Rolf

 
 
Årsmöte 2008

Onsdag 26 mars
Alnängsskolan

 

Mötet inleddes på sedvanligt sätt med fika i Alnängsskolans matsal. Många hade slutit upp redan vid 17.00 tiden för att hinna umgås och tala gamla idrottsminnen, samtidigt pågick tipspromenad och försäljning av ett antal lottringar.
 
Kl. 18.30 verkställdes dragning på lottringarna. Som vanligt var detta förberett och Bo Astvald styrde lottdragningen med god pondus. Därefter meddelades resultatet av tipspromenaden. Vinnare blev Bo Eriksson, Länsförsäkringar som lyckats träffa rätt på 9 av de 13 frågor som Gunnar Gurman klurat ut. Sven-Arne Ahlberg var den som övervakade tävlingen.

Efter dessa ceremonier tog årsmötesförhandlingarna vid.

ÅRSMÖTET

Ordförande Rolf Hallgren hälsade nära tvåhundra medlemmar hjärtligt välkomna varefter han berättade om planeringen för kommande år, han sammanfattade därefter kort 2007 års verksamhet.

Rolf H berättade också att lokalen i Länsmuseet fått en ny attraktion, en multimedia utställning. Här kan man med ett enkelt handgrepp få se diverse guldkorn hämtade från SVT: s filmarkiv. Utställningen kommer preliminärt att invigas fredagen den 4 april.
 
Till ordförande för årsmötet valdes Raul Björk och till sekreterare för mötet valdes Lars Ehlin.

Årsmötet löpte på utan några konstigheter. Verksamhetsberättelsen godkändes, ekonomisk rapport godkändes efter en smärre justering, ansvarsfrihet meddelades och valberedningens förslag godkändes. Medlemsavgiften för kommande år fastställdes som oförändrad Allt var avklarat på en dryg halv timma.

Rolf Hallgren blev omvald för 7 gången och tackade för förtroendet. Han uttryckte glädjen över att få leda det idrottshistoriska sällskapet.
 
Så var det dags för kvällens föredragshållare Rickard Fagerlund. 

Läs mer...

 


Fika före 
årsmötesförhandlingarna

Fika före 
årsmötesförhandlingarna

Samspråk före årsmötesförhandlingarna
     

Rolf Hallgren visar vår fina utställning för Rickard Fagerlund

Rolf Hallgren visar vår fina utställning för Rickard Fagerlund

Raul Björk i samspråk med 
Rickard Fagerlund. Fotboll 
eller ishockey?
     

Publikbild

Raul Björk leder årsmötet 
med sekreterare Lars Ehlin

Publiken gläds åt en god underhållare
     

Och den gode 
underhållaren är 
glad han också

Rolf Hallgren tackar Rickard Fagerlund med boken 
om Eyravallen
   
 
 
 
Höstmöte 2007

Onsdagen den 14 november
Plats: Alnängsskolans aula
 

 
Rubrikernas man, Pelle Swing, vår gäst vid höstmötet 2007
Sverige är en nation full av framgångsrika brottare, namn som Ivar Johansson, Acke Grönberg, Gustav Freij, Frank Andersson och många fler har placerat Sverige i topp på den internationella brottningskartan. Till dessa legendarer hör i hög grad Pelle Svensson som en av de allra främsta och kanske också vår färgstarkaste brottare, känd som ”Pelle Swing” och ”Silver Pelle”. Idag lika känd som advokat Pelle Svensson. Både som idrottsman och advokat har han haft förmåga att skapa stora rubriker.

Pelle från Ångermanland var redan som ung mycket stark och storvuxen. 1963 debuterade han i VM där han som 19 åring blev VM- fyra. Året därpå tog han olympiskt silver i Tokyo. 1970 var han oslagbar, Pelle brottades 114 matcher, och vann alla, inkl EM i Berlin och VM i Edmonton. Under åren 1962 - 1974 vann han alla SM-guld i sin viktklass.

Pelle var med i tre olympiader. 1964 silver i Tokyo, fyra 1968 i Mexico, i München 1972 blev han skadad och måste avbryta turneringen.

Skadan tvingade Pelle att vila, under tiden skrev han en bok som blev mycket uppmärksammad. Boken gjorde att han mer eller mindre kom att inleda karriären som advokat. I boken berättade Pelle Svensson om att han under en tid fått hormonsprutor av en känd professor. Injektionerna avsågs öka muskelmassan och höja prestationsförmågan. I media uppstod en våldsam debatt som gjorde Pelle till TV-kändis och orädd debattör. Känd, men inte som brottaren ”Pelle Swing” utan som advokat Pelle Svensson.

För vår ordförande Rolf Hallgren var det en stor glädje att få hälsa Pelle Svensson välkommen som vår huvudgäst vid höstmötet 2007.

Om Pelles mycket intressanta föredragning i Alnängsskolan kan du läsa här.

Över 250 medlemmar (rekord) hade hörsammat inbjudan. De första kom redan två timmar innan det var dags för Pelle att inta scenen. Många idrottsminnen och historier, både sanna och osanna berättades under gemytliga former över kaffeborden i Alnängsskolans matsal. Många passade också på att få några ord med Pelle samt köpa och få några av hans böcker signerade.
 


Tre Världsmästare på Idrottsmuseet.
Pelle Svensson (brottning) och sonen Fredrik (styrkelyft). I mitten Stig Blomqvist (rally)

Pelle Svensson passar på att hälsa på 
Rolf "Bullen" Berglund
   
 
Nostalgiträff 2007

Kumlaidrotten genom tiderna

På initiativ av Esso Engwall och Rolf Hallgren anordnade ÖLIS i samarbete med Kumla bibliotek en uppföljningsträff den 3 april av den mycket intressanta utställningen "Kumlaidrotten genom tiderna" som visats dels i Örebro dels i Kumla. Träffen hölls på Kumla bibliotek.

Initiativet uppskattades mycket av de 60-tal idrottsveteraner som hörsammat inbjudan. De fick en fin och lite intim inblick i Kumlas mycket framgångsrika idrottshistoria inom ett stort antal idrottsgrenar såsom t.ex. cykel, fotboll, bandy, boxning, brottning, bordtennis, gymnastik, orientering och naturligtvis speedway.

Under ledning av Rolf Hallgren lockade representanter för dessa idrottsgrenar - varav några med landslagsmeriter - fram många glada minnen och skratt när de berättade om både kända och okända händelser inom respektive gren och om dess utövare.

Avslöjande om bröderna Fåglum
Nu, efter nära 40 år avslöjade Allan Alexandersson att Kumlacyklisterna hade långt framskridna planer på att engagera bröderna Fåglum som 1969 var ytterst nära att skriva på för cykelklubben i Kumla. Hur det nu gått med bröderna Fåglums eventuella framtid i Kumla vet ingen för strax efter att förhandlingarna avbröts fick bröderna anbud från Italien vilket gjorde att deras karriär i Sverige var över för den gången.

Kul om Kumla Frasse
Om kämpen och idrottsprofilen Kumla Frasse berättade Pelle Sjöholm bl.a. att Frasse vid en tävling i Eskilstuna körde rätt in i en cementpelare och skadades så illa att han medvetslös kördes med ambulans till Norrköpings lasarett där han togs om hand och röntgades. Läkaren som såg att Frasse haft en tidigare skada på nyckelbenen, som låg lite "kors och tvärs", frågade vem som hade behandlat den gamla skadan. - Det där, det har jag reparerat själv, sa Frasse som var känd för att inte gnälla på småsaker.

Kvällens värd Mats Runering tackade för en intressant och trevlig kväll, att en högtalare föll ned från väggen hade han aldrig varit med om förut men han tyckte det bevisade att stämningen varit synnerligen hög denna kväll.

Red.

 
   
Årsmöte 2007

Årsmötet 2007 avhölls den 21 mars i Alnängsskolans aula. Vanligtvis har föreningar och sällskap problem med att få medlemmarna till sina årsmöten. Örebro Idrottshistoriska Sällskap är dock ett undantag.

- Kul sällskap det här. I inbjudan står det att mötet börjar klockan 18:00 och det är fullsatt redan klockan 17:00.

Yttrandet fälldes vid ett annat tillfälle av en ny medlem i Sällskapet. Ovan nämnda gäller vid alla våra möten och naturligtvis även för årsmötet 2007 vilket inte är konstigt, med gäster som Bosse Hansson och Lena Jonssons dansstudio finns alla förutsättningar för en lyckad kväll vilket med råge infriades. Att dessutom årsmötesförhandlingarna som vanligt flöt snabbt, effektivt och på ett trevligt humoristiskt vis kan vi tacka rutinerade mötesordföranden Raul Björk för. Efter förhandlingarna var det dags för Lena Jonssons dansstudio från Hallsberg. Tre ungdomar med fina internationella meriter (bl.a. pallplaceringar i VM-tävlingar) visade upp ett antal danser. Varma applåder visade att publiken uppskattade uppvisningen.

Så var det dags för Bosse Hansson att äntra scenen. Bosse har ett brett register. Under sin över 50 år långa karriär som sportjournalist har han upplevt inte bara idrottshistoria utan även radio- och tv-historia som han förmedlade på ett mycket trevligt och ödmjukt sätt.

 


 


 


 


 


 


 

 
Höstmöte 2006

Pia Sundhage kom, sågs och segrade
Högt ställda förväntningar infriades när Pia Sundhage äntrade podiet vid höstmötet 2006.
När Asta Skaremark avtackade kvällens gästföreläsare med orden "Det här var riktigt, riktigt bra," instämde alla 160 gäster med en varm och lång applåd.
 
Pia blandade sång och musik med minnen från hennes mycket innehållsrika liv inom idrotten som inte gett henne rikedom i form av pengar men väl rikedom av upplevelser och fantastiska möten med andra människor.
 
Pia växte upp i en mycket trygg familj som dock var totalt ointresserad av idrott men Pia behövde inte ta på sig den förväntade flickrollen att spela brännboll utan hon fick odla sitt intresse att spela fotboll med grabbarna. "Huvudsaken är att du har roligt," sa pappa.
 
Säkert kände många av oss åhörare igen sin egen barndom när Pia berättade om hur hon och hennes kompisar hemma i Ulricehamn ställde ut två stenar här och två stenar där som mål och delade upp lagen. Sverige mot Sovjet eller Västtyskland. Att vara ensam tjej bland alla grabbar kunde ibland vara tufft men med lite list gick det bra. Under ett par års tid kallades hon för Pelle och det var endast ett par invigda som visste att det var en tjej som spelade med i laget.
 
146 landskamper
Som 15 åring fick hon ett brunt kuvert från fotbollsförbundet i vilket det fanns en kallelse till landskamp i fotboll. Så småningom kom det 145 bruna kuvert till, alla med samma innehåll, och Pia kände det lika stort varje gång
 
Att Pia Sundhage är en "ikon" inom svensk damfotboll är inte svårt att förstå när vi hör henne berätta om allt hon upplevt dels som spelare dels som ledare. Under en tid var hon proffs i fotbollens hemland Italien. Pia blev överraskad över att man i Italien låg efter Sverige i vissa avseenden, exempelvis inom träning och förberedelser innan match. Ledare sprang omkring och förpestade luften i omklädningsrummet med cigaretter och cigarrer innan match. Uppvärmning var det inte tal, först måste presidenten hälsa på och önska lycka till. 
 
Spelarkarriären avslutades i Hammarby IF Damfotboll där hon dessutom blev spelande tränare under två år.
 
Tränare /Ledare
Efter spelarkarriären blev fortsatt satsning på fotboll, nu som tränare i USA, i Philadelphia Charge och Boston Breakers. 2003 utsågs hon till årets tränare i amerikanska proffsligan. 
 
Från Boston till Örebro är en lång väg men Pia trivs i Örebro. "I Boston kunde det ta tio minuter att komma upp ur garaget, här tar det tio minuter med cykel till Behrn Arena, det är skillnad det. Alla talar om gnällbältet, men det har jag aldrig upplevt. När jag är ute med min boxer som förresten heter Cruyff Pelé Beckenbauer möter jag många människor som gärna stannar och pratar, då får jag tillfälle att prata fotboll då trivs jag. I Örebro kommer jag att stanna åtminstone ett år till".
 
Sköna avslutningsord för oss fotbollsintresserade örebroare.
 
RE


Pia Sundhage

Och givetvis fick hon blommor 
av Sällskapet via Asta Skaremark

 

Pia Sundhage
 
Årsmöte 2006

Årsmötet avhölls onsdag 22 mars 2006. Ragnar Skanåker, flerfaldig olympisk mästare, gästade årsmötet.
 

 
 

   
Uppdaterad: 2019-03-19