Sponsorer

Arkiverat

Arkiverat 

Övrigt 2008
 

Den fjärde november visade Olle Sääw, Totten Gustavsson och Rolf Hallgren utställningen ÖSK 100 år för ÖBO:s seniorboende. Utställningen fick många berömmande ord av "seniorerna" och många var de gånger man hörde, titta där är ju han/hon och vilka vackra bilder. Kaffet och gott bröd smakade också bra.

Ett tack till ÖBO:s Carin Eriksson för gott samarbete.
 

Bilderna är klickbara till större bilder i egna fönster
 

   
   
   
   
 
IFK-legendarer på besök när ÖSK spelade 2-2
mot IFK Norrköping på Behrn Arena

I år fyller ÖSK 100 år. Under dessa år har klubben spelat fotboll i Allsvenskan under 39 säsonger. ÖSK:s första allsvenska match spelades den 28 juli 1946 på bortaplan mot regerande mästarna IFK Norrköping. 5-0 till IFK inför 6 317 betalande åskådare.

Sedan dess har det spelats många hårda och minnesvärda matcher mellan de båda lagen. Fyra av IFK:s största profiler och legendarer, som vållat ÖSK stora bekymmer under en lång följd av år, var på plats för att heja fram sitt kära IFK i denna för båda lagen mycket viktiga match.

Åke "Bajdoff" Johansson, 53 landskamper. Guldbollen1957. Svensk Mästare 6 ggr. Självskriven kapten i landslaget under många år.

Bengt "Julle" Gustavsson, 38 landskamper. Guldbollen 1953. Klippa i silverlaget VM 1958 och i bronslaget OS 1952. Proffs 5 år i Italien. Påtänkt som landslagskapten efter Orvar.

Ove Kindvall, 34 landskamper. Guldbollen 1966. Skyttekung i Sverige och Holland. 261 mål mellan åren 1962-77. Proffs i Holland.15 matcher och 10 mål mot ÖSK. Avgjorde finalen i Europacupen för mästarlag.

Torbjörn Jonsson, 20 landskamper. Guldbollen 1960. Värvades som 17-åring till IFK. Landslagsdebutant som 18-åring. Oerhört slitstark. Proffs i Italien.

Torbjörn var den som övertygade Orvar att bli proffs i Rom

ÖSK med vd Jan Karlsson i spetsen hade nöjet att tillsammans med Rolf Hallgren från Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap hälsa legendarerna välkomna till Behrn Arena. Under halvtidspaus presenterades hedersgästerna från innerplan. Publikens varma välkomstapplåder och visslingar visade att gästerna var ihågkomna och att besöket var uppskattat.

/red

Bilderna är klickbara till större bilder i egna fönster
 
   
 
Kulturrundan i Örebro

Under parollen Kultur är hälsa anordnar Örebro kommun och sjutton andra kulturarrangörer* Kulturrundan för seniorer i Örebro. Samordnare är Emil Lundkvist vid Örebro kommun.

Varannan onsdag klockan 14:30 kan seniorerna i Örebro gå på olika arrangemang som olika arrangörer står för. Höstperioden inleds den 24 september och avslutas den 3 december. Vårperioden pågår mellan 14 januari och 25 mars. 

I samarbete med SISU deltar ÖLIS i Kulturrundan för seniorer i Örebro. På 12 olika platser kommer ÖLIS att presentera sin verksamhet samt ha med intressanta gäster som kan berätta om idrott både förr och nu ur olika perspektiv.
 
Den 24 september inleddes Kulturrundan med ett besök på Adolfsbergshemmet. Ett 20-tal åhörare som hade anammat inbjudan fick lyssna på Rolf Hallgren, Olle Sääw, Olle "Totten" Gustavsson och Lennart Thörn som berättade idrottsminnen och visade bilder från förr.

– Ett lyckat arrangemang och jag ser med stort intresse fram emot fortsättningen, sade Rolf efter besöket.

*Förutom SISU/ÖLIS deltar Nykterhetens Bildningsförbund, ABF, Medborgarskolan, Bilda, Sensus, Folkuniversitetet, Kävesta Folkhögskola, Länsteatern, Vuxenskolan, Arkivcentrum, Länsarvet, Stadsarkivet, Sällskapet Gamla Örebro, Karolinska skolan, Risbergska skolan och Kulturskolan.
 


 

Olle Sääw och Totten Gustavsson tillsammans med några av deltagarna på träffen. Sittande i rullstol till vänster är J O Ivarsson gammal toppspelare i Forward, till höger om Olle Sääw står Åke ”Fisken” Erixon som spelade i ÖSK på 40-talet
Gästrikeidrottens Historiska Förening på besök i Örebro

Den 28 maj hade ordförande Rolf Hallgren nöjet att hälsa ett 50-tal idrottsvänner från Gästrikeidrottens Historiska Förening (GHF) välkomna till vårt idrottsmuseum.
  
Rolfs presenterade vårt sällskaps historia och pågående utställningar. Demonstrationen av vår multimediautrustning med alla höjdpunkter av svensk idrottshistoria väckte stort intresse och många frågor om samarbetet med Riksidrottsmuseet och Centralföreningen.

Idrottsprofiler
Jubileumsutställningen om olympiaguldet 1948 och VM-silvret 1958 i fotboll uppskattades också, inte minst därför att det bland gästerna fanns en verkligt insatt och sakkunnig person, nämligen ingen mindre än Sigge Parling som av många experter anses som den bäste svenske spelaren under VM-turneringen 1958.
  
Sigge som har bra minne och är en god berättare svarade på frågor och med underfundig humor berättade han trevliga minnen om bl.a. "Nacka", Orvar och George Raynor.
  
Från Gästrikland kom fler meriterade idrottsprofiler, exempelvis Hans Liljekvist. 1943 blev han förste nordbo att springa 800 meter under 1,50, då enbart 20 år gammal. Svensk mästare 1943 -1945. I proffshärvan 1946 blev han avstängd ett år. Inför OS i London 1948 var han i världsklass men fick inte delta. - "Det kändes hårt, jag var 25 år och i absolut toppform" sa Hans som tillsammans med Kaj Annebrant skrivit en bok om sin karriär som omfattar både idrott och intressant affärsverksamhet i Mexico där han bl.a. var värd för Orvar Bergmarks VM-lag 1970.
 
På plats för att träffa gamla idrottsvänner från hembygden var bl.a. ÖSK:arna Sören Andersson och Sven Bergström, båda med idrottsuppfostran i Gästrikland. Även Olle Sääw mötte upp för att träffa gamla idrottskompisar. 

Behrn Arena
Besöket omfattade också besök och middag på Behrn Arena.
 
Sven-Arne Ahlberg guidade gästerna runt arenan på ett föredömligt sätt. Han kan arenans historia och har mycket att berätta. En varm applåd visade att han lyckades väl med sitt uppdrag.

/Kurt L
 

 Bilderna är klickbara till större bilder i egna fönster
 

Foto: Kaj Annebrant
 

Foto: Kaj Annebrant
 

Olle Sääw, på sin tid en av världens absolut bästa bandyspelare, har fyllt 80 år. Olle avslutade sin karriär i bandy 1967 med att som 39 årig bli Svensk Mästare. Olle var också en fantastisk vänsterback i fotboll, han var mycket oöm och oerhört vältränad. 

Olle var aldrig skadad, han spelade fotboll och bandy i över 20 säsonger utan att missa en enda match och det i samma klubb; ÖSK. Olle är fortfarande oerhört populär och gläder oss i Idrottshistoriska Sällskapet med sitt stora engagemang.

Vi i Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskapet önskar Olle med familj allt gott.

/Rolf Hallgren

 

 
Övrigt 2007
 

När Gunnar Gurman skrev om sitt 'Möte med en löparlegend' 1953, nu publicerad i vår medlemstidning Idrottsarvet nr 42, vaknade tanken på en uppföljning 2007.

Legenden Arne Andersson med bl.a. 5 världsrekord på medeldistans från 1940-talet i kamp med Gunder Hägg har hunnit fylla 90 år.

Helt lätt var det inte att få företräde, men genom en gemensam god vän, med god kontakt med Arnes dotter Inga, ordnade det sig. När så Arne fick höra att vi var från Örebro utbrast han: ”Kan de ordna Boken om Ola till mig är de särskilt välkomna”. Visst kunde vi uppfylla denna hans önskan. 1944 hade Arne Andersson fått Örebro Dagblads Örnpokalen som Sveriges bästa idrottsman alla kategorier. Allt sedan dess hade Ola Hellstrand och Arne haft kontakt med varandra fram till Olas bortgång.

För reportageteamet från Örebro betydde dessa omständigheter att det blev lättare för oss att motivera utflykten till Vänersborg. Arne Andersson har fortfarande starka och varma känslor för människor och händelser från våra trakter. En oförglömlig eftermiddag tillsammans med en synnerligen levande legend kommer att redovisas mer ingående i nästa nummer av vår medlemstidning.

/Bertil Cajdert
 
 
Höstresan 2007
 
Måndagen den 1 oktober

Besök på Stadion och Riksidrottsmuseet med guider som Lars-Gunnar Björklund och Gunilla Lysén gjorde att intresset för årets höstresa blev rekordartat. Över 140 idrottsentusiaster (tre bussar) fick uppleva en mycket intressant och lärorik dag i Stockholm. Genom Gunilla och Lars-Gunnar fick vi oss till livs både intressant historia, skojiga anekdoter och en och annan skröna om Stockholms Stadion vilket blev mycket uppskattat.
Efter en god lunch på Villa Källhagen blev det besök på nya Riksidrottsmuseet som normalt har stängt på måndagar, men denna måndag var museet öppet enbart för oss. På museet finns mycket att beskåda, tyvärr medgav tiden inte några närmare studier men klart är att många av oss kommer att besöka Riksidrottsmuseet på nytt. Höstresan 2007 kommer vi att minnas med glädje inte minst tack vare Lars-Gunnar Björklund. Han välkomnade på Stadion, han underhöll oss med idrottsminnen under lunchen och på Riksidrottsmuseet. Därefter fortsatte han till Globen där DIF mötte ÖSK i handboll. För Lars-Gunnar blev det en heldag ägnat åt Örebro och hela tiden med humöret på topp. Heders åt Lars-Gunnar och heders även åt Sven-Åke Dahlberg och Bosse Astvald som arrangerade resan.
 

 
Fint besök
 
Mottagare av förtjänsttecken besökte oss
Lördag 12 maj 2007 besöktes Idrottshistoriska Sällskapet av 150 gäster från hela landet inbjudna av Riksidrottsförbundet. 101 av dessa skulle på kvällen erhålla förtjänsttecken för stor insats inom Svensk idrott, därav tre från Örebro län (Kurt Fredriksson, Birgitta Lindahl, Lars Stenman).
 
Innan besöket på Idrottshistoriska fick gästerna en rundtur i centrala Örebro fördelade i tre bussar och ett kort besök på Örebro Slott.
 
På Idrottshistoriska delades gästerna upp i två grupper, där den ena gruppen fick en information om Orvar Bergmarks idrottsliv av Thomas Eklund, SISU Idrottsutbildarna Örebro. Även Filmen om Orvar visades.
 
För den andra gruppen visades vår utställningslokal med utställningen Korpidrotten i Örebro län under ledning av Rolf Hallgren och ett antal av sällskapets medlemmar.
 
Grupperna växlade plats men däremellan dracks kaffe och åts tårta.
 
Många fina vitsord uttalades om föreläsningen om Orvar och vår utställning. Bland gästerna fanns många välmeriterande idrottsutövare och ledare med Pelle Svensson och Bengan Johansson bland de främsta.
 
Arrangemanget kunde genomföras tack vare ett fint samarbete mellan SISU Idrottsutbildarna (Thomas Eklund), Idrottshistoriska Sällskapet (Rolf Hallgren) samt Riksidrottsförbundet.
 

Bilderna är klickbara till större bilder i nya fönster

   
 
 
Övrigt 2006
 
Höstresan 2006 till Borås

Nöjda resenärer

På hemväg, i två fullsatta bussar, var 100 personer trötta men nöjda resenärer från Örebro och Kumla överens om att vi återigen hade varit med om en lyckad resa. Reseledaren Sven-Åke Dahlberg och medarrangören Olle Larsson, som lagt ned mycket tid och arbete på arrangemanget, ska stort tack och mycket av välförtjänt beröm. "En mycket intressant och trevlig resa, fina arrangemang och ett verkligt fint mottagande", var det allmänna omdömet om resan som i år gick till Borås.
 
Borås i guldfeber
Väl på plats i Borås möttes vi av lokaltidningens löpsedlar som berättade att Elfsborg skulle ta guldet i fotbollens allsvenska. I striden om guldet skulle denna kväll två mycket viktiga matcher spelas. Guldaspiranterna Elfsborg och AIK skulle möta varsitt bottenlag. Elfsborg mot Öster på Borås Arena och AIK mot Örgryte i Göteborg. I Borås förväntade man sig en publiksiffra på c:a 11 000 personer samt tre poäng. Vi gjorde besök på Borås Arena, Borås Idrottshistoriska Museum, kansliet och stadsarkivet. På väg hem blev det tillfälle att besöka Ostparadiset i Falköping. Ett utförligare reportage kommer i höstens tidning.
  
/Red.

Bilderna är klickbara till större bilder i nya fönster
 

Film - De sista skidåkarna

 

Trots det dåliga vädret kom ett 40-tal intresserade och tittade på filmen. Efter filmen, under kaffet, diskuterades om de riktiga skidåkarna man sett på filmen.

Bilderna är klickbara till större bilder i nya fönster

 
 

   
Uppdaterad: 2019-05-13