Vi tittar in i arkivet
 

Kommer du ihåg?

Onsdag den 8 oktober 2014 
Caféträff, Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13.

 
Premiär för ÖLIS’ nya plats, Föreningarnas hus.
 
Det inte särdeles ärofulla agerandet av Länsmuseets ledning har nu utmynnat i att Idrottshistoriska Sällskapet funnits nödsakade att finna nya lokaler.
 
Fr.o.m. årsskiftet, 2015-01-01, är kontraktet med Länsmuseet som hemvist för ÖLIS uppsagt. De nya lokalerna kommer att vara i Föreningarnas Hus på Slottsgatan 13, Örebro. Några mindre detaljer återstår för dagen att bli överens om, därefter inleds iordningställandet av de ytor som ÖLIS kommer att disponera. Ytmässigt kommer det att bli ungefär detsamma som hittillsvarande på Länsmuseet.

Sven-Arne Ahlberg hälsade välkommen till närmare 120 åhörare i de nya lokalerna, och överlämnade ordet till ordförande Bo Astvald. Bo välkomnade alla och upplyste om att Länsmuseet för dagen var upptaget men informerade samtidigt om beskedet enligt ovan, att ÖLIS är uppsagda från lokalerna på Länsmuseet.
 
- För att det skall bli nå’n ordning på det här så lämnar jag över till min fru som är ansvarig för verksamheten här i Föreningarnas Hus, sa Bosse.
 
Helena Astvald gav information om hur tillkomsten av Föreningarnas Hus gått till, idén föddes redan 2011. Hon uttryckte glädje över att ÖLIS kommer, det blir ett utmärkt tillskott till de redan trettio olika föreningar som redan finns på plats med "mikrokontor". Hon informerade också att hörselslinga kommer inom kort att finnas på plats, och att tillfälliga möteslokaler kan få hyras fritt av föreningar.

– Ha en bra eftermiddag, avslutade Helena

Reignar Johansson, museiutskottet, berättade att den pågående ishockeyutställningen är erbjuden till ÖHK. De har visat intresse och letar efter lämplig plats för utställningen i Behrn Arena. Reignar berättade också att ÖLIS fått förfrågan från Örebro Kommun som erbjudit deltagande i utställningen, Örebro 750 år, som skall uppföras i Länsmuseet 2015.

– Det känns inte så som vi har någon större entusiasm för det, nu när Länsmuseet 'kastat ut oss på gatan' från de lokalerna, summerade Reignar.

Håkan "Lillis" Olsson berättade att i efterspelet på den uppskattade resan till Karlstad i september har vi, via Färjestad BK:s VD Håkan Loob, erbjudits möjlighet att besöka Karlstad i samband med att ÖHK möter FBK i SHL, lördag 17 jan 2015. Spontanintresse med uppräckta händer såg ut att fylla en halv buss, enligt Sven-Arne Ahlberg. Anmälningslista kommer senare.

-Nu dags för dagens gäst, proklamerade Sven-Arne.
 Varsågod, Benny Lennartsson.

Snabbfakta
Benny Lennartsson

 
Född 1942 i Yxhult
Uppvuxen i Kvarntorp
Familj
Hustrun Vivianne och sonen Tobias
Studier
Karro Örebro, 
Ped + Soc GIH
Idrottskarriär
Bandy-fotboll-handboll-ishockey.
Tränare-ledare
Klubbar
spelare
ÖSK, FC Monthey, Fulham FC
Klubbar
tränare
FC Vouvry, Schweiz
FC Monthey, Schweiz
ÖSK
IFK Sundsvall
U21 SVFF
IFK Kristinehamn
OS-laget, SVFF
Viking FK, Norge
Brann, Norge (ass.)
OL-laget, Norge
BK Forward
Lyngby FC, Danmark
Bristol City, UK
Fjugesta
Viking FK, Norge
Observatör
SVFF
VM 1994, 2004, 2006
Assisterande
tränare
Elfenbenskusten VM 2010
Tyresö damer
 
Benny inledde med att avslöja att "hålla föredrag" var det värsta han visste när han gick i skolan. Han berättade om olika tips han fått att hålla anföranden genom åren. Ett tips var: - Läs inga dikter!

Benny inledde med några rader ur Karin Boyes dikt I rörelse. Den börjar så här:
 
Den mätta dagen den är aldrig störst
Den bästa dagen är en dag av törst

Inledningen med att "göra tvärtom" kännetecknade hela Bennys framträdande. 
Det blev en eftermiddag som präglades av hans energi och goda humör. Mängder av skratt avlöste de otaliga anekdoter vi får del av från Bennys digra erfarenheter och upplevelser inom idrottens domäner.

Att Benny blivit hyllad av Rune Åhrling som mycket lovande handbollsspelare, var kanske en nyhet för många gamla vänner och bekanta till Benny. Ishockey var även det något som han gav sig in i med samma frenesi.

Som bandyspelare menade Benny att han blev Sveriges förste världsmästare. – Det mål som Bempa Eriksson gjorde och domaren dömde bort hade gjort att vi vunnit över ryssarna, Sovjet. En boll kan ju inte studsa från ribban och lägga sig på mållinjen, eller hur? Den måste ju ha varit inne, slog Benny fast till stort jubel från åhörarna.

Bandykarriärens SM-finaler fick vi även del av, t.ex. när Benny blev åthutad av Olle Sääw: -Flytta dig grabbjävel, den här hörnan skjuter jag! – Jag som hade laddat med klubban i högsta hugg, sa Benny, men det är klart att Olle gjorde ju mål på sitt skott, så jag hade ju inte mycket att tillägga…

Hans eget spel i fotbollen kännetecknade han själv med att han gick fram som en jordfräs, särskilt när han kom till FC Monthey. – De var ju ganska småväxta, så de föll som käglor när jag plöjde fram.

Bennys karriär som tränare exemplifierades med mängder av dråpliga berättelser. Han hyllade bl.a. Orvar Bergmark som han hade som tränare och något av en förebild. 

I begynnelsen var Benny även målvakt i fotboll, och en mycket bra sådan. Vilmos Varzegi som var tränare i ÖSK på den tiden tyckte att Benny skulle fortsätta stå i mål. Benny tröttnade emellertid efter några matcher och kastade handgripligen fotbollsskorna på Vilmos och skrek: - Då skiter jag i det här med fotboll! Följden blev att Benny fick göra debut i allsvenskan mot Högadal som utespelare.

Efter många år utomlands återkom Benny till ÖSK.

– Vi hade ett mycket bra lag åren -75 och -76. Mycket tack vare Hasse Borg. De många åren utomlands hade gett Benny goda språkkunskaper. Han talar numera sju språk. Hans språkkunskaper gjorde att fick åtfölja Jonny Lindahl och Bengt Holmgren när Hasse Borg blev erbjuden att komma till Eintracht Braunschweig för att diskutera proffskontrakt. Det hela slutade med att när allt var klart, trots ÖSK-ledarnas brist på erfarenheter i internationella affärer, att Hasse bad att få låna en telefon för att ringa hem till sin Maria.

- Vi är miljonärer nu, grät Hasse.

Benny berättade om många spelare han mött som tränare. En av de största talanger han träffat på, menade han var, Lars Landell i IFK Sundsvall. - Han gjorde en och en halv match och gjorde ett mål, sen bröt han benet och kom aldrig igen efter det. Han kunde ha blivit hur bra som helst, tyckte Benny.

Bennys inställning till de som filmar inom fotbollen och klagar för minsta lilla tackling gjorde han helt klar. – Jag avskyr alla filmare! Titta på handbollsspelare, de ligger inte och åmar sig när de fått en smäll, de kommer upp igen och kämpar vidare, eller ta en sån som Carla Karlkvist, motorcrosstjärnan, han hade ju alltid minst ett handledsbrott och en bruten fotled när han ställde sig på startlinjen och körde hem en VM-titel.
Den inställningen hade han präntat in i sina spelare även i IFK Sundsvall. Så när centerhalven, i en match mot Kalmar, visade att han hade ont i ett ben så fick han ingen sympati från Benny. – Han spelade vidare, men det visade sig efteråt att han brutit benet. Det kändes inte så kul, tyckte Benny.

Under det hyllade VM i USA, -94, fungerade Benny bl.a. som observatör.
 
– Den berömda frisparken som Brolin satte, gjorde Tomas anspråk på att han hittat på. Även Tord Grip menar att det var hans idé som han hittat på i Degerfors, med det sämsta är Tommy Svensson, som påstår att hade drömt hur frisparken skulle utföras. Det var ju jag som hade lagt upp taktiken hur det skulle gå till, hävdade Benny.

Idén var busenkel: Gör tvärtom, sa jag.

Om taktik hade han fått många tips och idéer genom åren från många olika håll.
– Den sämsta idén jag fått är i alla fall den som idégivaren kallade 4-4-3. Det går ju inte, det blir ju för många på plan, konstaterade Benny under jublande skratt.

Äventyret med jobbet som assistent till Svennis och Tord Grip, 2010, för Elfenbenskusten, Côte d’Ivoire, gav nya insikter i hur fotbollen fungerar i andra kulturer än den europeiska. – Drogba beundrar jag, sa Benny, jag tycker han är ett föredöme som världsstjärna med de enorma penningsummor som sådana hanterar. Han har gjort det på ett föredömligt sätt, genom sitt sätt att uppträda som person.

Benny avlutade med att deklarera att det är viktigt för dagens unga fotbollsspelare att de får fler insikter i livet än att fastna bakom datorskärmarnas flimmer med bl.a. spelmissbruksfällor som hotar i det globala massutbud som finns i dagens medievärld.

Angående mitt gage vill jag göra klart, avslutade Benny, att det ska vara lika mycket som Lokets, men jag vill att mitt skall skänkas till Läkare Utan Gränser (MSF Médecins Sans Frontières).

Varmaste applåder avslutade Benny Lennartssons föreläsning.

Många sökte spontant upp Benny för att handgripligen tacka för underhållningen och påminna om gemensamma minnen. Det allmänna omdömet var, en mycket underhållande föreläsning och trevlig caféträff.

/Rolf L Lundin
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Kaffetåren innan föreläsningen

Kaffetåren innan föreläsningen

Kaffetåren innan föreläsningen
     

Publikbild

Publikbild

Föreläsare Benny Lennartsson
       

Föreläsare Benny Lennartsson
   

 

Stäng fönstret