Vi tittar in i arkivet
 
Höstmöte 2013
 
ÖLIS 2013-11-06
Höstmöte med Magdalena Forsberg,
Engelbrektsskolans matsal och aula, Örebro
 
- Oj, oj, oj! Såna applåder! Jag tror aldrig jag har fått så mycket applåder, säger Magdalena Forsberg. Hon ser verkligen ut som hon menar det hon säger. Ordet 'applådåska' har just manifesterat sig.

Hon har blivit presenterad av ordförande Bo Astvald. Den meritförteckningen (se faktaruta) han läser upp räcker nog från Örebro till Sundsvall eller Ullånger.

Makalöst!

Ordförande Bosse hade dessförinnan hälsat de 320 (nytt rekord!) höstmötesdeltagarna välkomna. Det var dessutom, i likhet med caféträffen med Lena Johnson-Ahlnäs, ovanligt många kvinnor bland åhörarna.

Reignar Johansson gav en snabbinfo om kommande invigning av utställningen om ishockeyn i Örebro med omnejd, dock inte hela länet. Invigning 9 januari 2014, kl. 15.00. Samma dag som ÖHK möter Skellefteå AIK på Behrn arena i SHL. Matchen börjar kl. 19.00. "Så alla hinner om man vill…", sa Reignar. Museiutskottet gör just nu ett beundransvärt jobb med att färdigställa denna utställning, det kan intygas av undertecknad som sett dem i aktion.
 
Sven-Arne Ahlberg inledde höstträffen, efter intagen välsmakande baguette och dryck i Engelbrektskolans matsal, med lotteridragning. Denna gång med innovativ visning av vinstnumren på storbildsskärm. På samma bildskärm presenterades också de sponsorer som bidragit med fina vinster. (se separat). Många nöjda lottvinnare sågs hämta sina vinster från podiet i aulan.
 
Tipspromenaden redovisades också. Vinnare blev Göran Ekholm (på 1970-talet kallad 'Örebros Johan Cruyff') och Göte Nilsson samt trea Rolf Karlsson. Tipspromenadens trevliga men kluriga, idrottshistoriska, frågor var sammanställda av Kjell Wahman, uppskattad premiär för Kjell, som nyligen anslutit till aktivitetsutskottet.

Vi fick därefter, som åhörare, vara med om en och en halv timmes veritabel energikick, av en inspirerande, sprittande, smittande, härligt suveränt underhållande Magdalena Forsberg.

Mitt i detta flödande energifält framstod en oerhört målmedveten och ändå ödmjuk kvinna. Hon visade några bilder som perfekt förstärkte hennes budskap.

Hon talade med hela kroppen, med livfulla gester och med smittande skratt. Hela hennes framträdande gjordes på ett genomtänkt, överskådligt och pedagogiskt sätt. Professionellt! Precis som hela hennes elitidrottskarrär.

Magdas inledning lade tyngden på hennes uppfattning om betydelsen av alla de priser/troféer som hon erövrat. Hon var mest stolt över Jerringpriset! (se faktaruta) Det enda pris som hon har framme i hemmet i Bergforsen.

Begreppet folkkär har på senare år missbrukats, tycker jag, Magdalena Forsberg utgör, för mig, själva sinnebilden av en folkkär person. Beviset att detta håller är de fyra Jerringprisen, priset som Sveriges Radio delar ut efter att svenska folket har fått rösta. Magdalena Forsberg var/är folkets val!

Denna rapport löper risken att bli panegyrisk (överdrivet lovprisande). Det må vara mig förlåtet i så fall. Men när jag fick äran att handhälsa på Magdalena, innan hennes framträdande, så återuppstod nästan tidiga tonårskänslorna man hade när skulle få autograf av någon landslagspelare i fotboll eller liknande.

Magda berättade att hon i slutet av sin längdåkarkarriär åkte SM i Garphyttan -86. Den vanligaste frågan hon brukar få är, sa hon: -Varför började du med skidskytte så sent vid 27 års ålder? Hon svarade: För att jag hade kommit till en punkt där jag inte förbättrades, jag stod still eller t.o.m. blev sämre än jag varit. Skidskyttet gav mig nya mål och möjligheter. Men inledningen var allt annat än lätt. En kommentar från en ledare på SM i Sundsvall kunde väl ha fått vem som helst att lägga ner karriären som skytt: "Skjut fort för du träffar ju ändå inte…"! Nå´n annan ropade före start: "Ska du inte ha bössan med dig?"

Genomgående i Magdas framträdande var hennes betoning av vikten att sätta mål och delmål, realistiska mål dessutom, enligt henne. Mål och inte STOP-tecken, poängterade hon. Delmålen leder till huvudmålet betydde att varje VC-lopp var ett delmål till totalseger i VC. Förutsättningar för att nå sina mål formulerade Magda på följande sätt:
 
  *TRÄNING     *TRÄNARE     *UTRUSTNING
*EKONOMI     *FAMILJ/SOCIALT     * VILJA/MOTIVATION
 

Elitidrott är ingen sinekur, det kände väl de flesta till sedan tidigare, men Magda förstärkte denna insikt med redovisningen av hur hennes liv såg ut. 24-7, tjugofyra timmar om dygnet sju dagar i veckan i 49 veckor om året. Då var hon elitidrottare med  träning och tävling som allt annat överskuggande i tillvaron. Rädsla att bli smittad av sjukdomar etc., etc. Hon gav ett exempel på när någon i publiken hostade lite lätt. "Hade det varit förr skulle jag blivit jätterädd. När Henrik och jag stod i ICA-kön och en  man före oss i kön hostade, sa jag till Henrik: "Om jag blir sjuk nu och inte kan tävla i OS, då är det den där´s fel"! Om tillvaron som superkändis ochmediakontakter gav Magdalena exempel: En journalist frågade om hon kunde gå ut och festa en fredagskväll, om hon blev bjuden. Magda svarade att hon längtade efter att en dag kunna göra det, men det går inte. Kvällstidningrubriken löd: MAGDALENA FORSBERG LÄNGTAR EFTER EN OPLANERAD BAKFYLLA.

Fakta

Magdalena Forsberg

   
Född: Wallin, 25 juli 1967
Var:
Ullånger Höga kusten, Ångermanland
Familj:
Henrik (gift sedan 1996) och barn
Bor:
Bergeforsen utanför Sundsvall
Idrottskarriär:

Längdskidåkare från 6/7–24 år. Skidskytt 1994-2002
Troféer:
Jerringpriset 4 ggr !!!
1997, 1998, 2000, 2001
OS brons 2
VM guld 6
VM silver 1
VM brons 6
VC-lopp segrar 42
VC Totalsegrare 6 år i rad
VC Pallplatser 87

Vinnare av:
Jaktstartcupen 6 ggr
Sprintcupen 5 ggr
Distanscupen 4 ggr
Masstartcupen 2 ggr
   
Efter elitidrottskarriären:
Skattekonsult på revisionsbyrån KPMG
Management Diploma for Athletes, MDA, vid Cruyff Institute for Sport Studies
IFL vid Handelshögskolan i Stockholm
Expertkommentator i tysk TV (ARD)
Skidskytteexpert SVT Sport
Mästarnas mästare, SVT 2013
Sedan 2008 Filosofie hedersdoktor vid Mittuniversitetets humanvetenskapliga fakultet
 

Wolfgang Fischler. Inte utan Wolfgang Fischler, konstaterade Magda, hade jag nått mina framgångar. Han var 'galen'. Han ställde ännu högre krav på sig själv än han gjorde på oss, därför hade jag den djupaste respekt för honom. När vi andra fick vila i april, då ökade han trycket på sig själv. Han hade totalkoll, han gav positiv feedback såväl som kritik. Hans motto var: vi måste träna mer, hårdare, smartare och oftare än de andra. Det här är ingen hobby! Magda visade en bild från träning i Hallstabacken, lång och brant. Magda kämpar en bit uppe i backen. Wolfgang springer nedanför med tidtagarur och ropar tider, men också koll på alla sorts värden. Om t.ex. laktatvärdena låg för högt eller för lågt anpassade han intensiteten på träningen.

Nu jobbar Wolfgang med ryska damerna. Hans huvudmål, berättade Magda, är få dem att förstå att bli bäst utan doping. I Ryssland är det enda som räknas, OS-medaljer. Det kommer att bli enormt tufft i OS i Sotji, konstaterade Magda.

Om utrustning avslöjade Magda att hon hade 20 par skidor. En kvart före start fick hon det par hon skulle använda i tävling. -Va du gör, pilla inte på belagen, sa vallateamet. Hon menade att hon själv var en urusel skidtestare, hon hade full tillit till sina vallare och Fischler.

Utan den stöttning som jag fick hemifrån av familjen hade det aldrig gått, heller, fastslog Magda. Den sociala biten är oerhört viktigt för att kunna nå framgång som elitidrottare.

När det gäller ekonomi så måste det också fungera, med sponsorer och annat. Det räcker inte med alla övriga delar, alla bitar måste vara på plats. Men det avgörande personliga egenskapen är ändå viljan, sa Magdalena.
 
Hon hade, på uppmaning av Wolfgang, skrivit in på sin tekopp: "Viljan att vinna är inte alls lika viktig som viljan att förbereda sig för att vinna". Det mottot sitter kvar efter den aktiva karriären, avslöjade hon. Hon menade också att misslyckanden blev en bar källa till lärorika erfarenheter. Det måste vara kul att tävla! Det blev erfarenheten och lärdomen efter det mindre lyckad OS i Nagano.

Hon tyckte att hon valt rätt tidpunkt att sluta sin aktiva karriär. Bl.a. av den orsaken att hon valde själv inte tvingad av skador, att hon var kvar i toppen, att det bara fanns goda minnen kvar. Den gamla devisen "Keep smiling", avslöjade Magda att hon tillämpat, bl.a. då hon sista hösten segat på med rullskidor i regn i en uppförsbacke.

Det fungerar, sa hon. Modern forskning visar det. Det sätter minnesspår i hjärnan. Det fungerar även i vardagslivet. Om doping var Magdalena supertydlig. Lägg ut våra blodvärden till offentligheten. De finns sedan långt tillbaka.

Magdalena travesterade, som avslutning, ett uttalande som Nobelfredspristagaren Dalai Lama yttrade vid en föreläsning om empati och vänlighet som livsideal: "Om mina ord betyder något för dig - använd dem. Om de inte betyder något för dig, då behövs de inte".

"Om du tycker att det passar för dig, med mitt sätt att använda begreppet 'Keep smiling' - använd det! Om du inte tror på´t - då kan du glömma att jag sa det", avslutade Magdalena med ett härligt skratt.

Frågor från åhörarna avrundade höstmötet: 
Bl.a. Göran Wiberg: Tack för alla stunder av glädje du gett oss framför TV:n. Använder förbundet dig? 

Magdalena: Nej. Jag fick en förfrågan omedelbart efter jag hade slutat att ta hand om lovande unga flickor, men då hade jag inte ork eller lust. Men det gick ju bra för dem ändå. Det var bl.a. Helena Ekholm…

Göran: Var de andra sämre i gruppen, ni hade ju samma tränare?

Magdalena: Nej, jag hade mycket bättre grund än dem att stå på som f.d. längdskidåkare.

Sven-Arne Ahlberg och Bo Astvald avtackade med blommor och ett alster av den träsnidande ÖLIS-medlemmen Lars Henningsson.

Applådåskorna från välkomnandet överträffade sig själva. Aldrig har jag sett så många som kom fram och ville ha autografer av Magda och som ville framföra sitt tack för en underbart trevlig upplevelse. Omdömena i köerna bland de uttågande var: Fantastiskt trevligt – underbart - vilken tjej - vad naturlig hon var – vilken positiv energi – väldigt lyckat.

'Visst var hon bra', sa jag. 'Jo, men så är hon ju från Sundsvall', svarade en dam med silvervitt hår. Hon sa det med betoning på första stavelsen i Sundsvall. Hemlandstoner för Magdalena Forsberg. En folkkär mästarnas mästarinna. Att leva upp till förväntningar är bra - att överträffa högt ställda förväntningar är unikt bra. Det gjorde Magdalena Forsberg för mig.

Noterat av
Rolf L Lundin

 
 
Bilder från höstmötet tagna av Reignar Johansson och Anders Stenberg
 

Ölis medlemmar i kö för att
lyssna till Magdalena Forsberg

Samkväm vid kaffebordet

Samkväm vid kaffebordet
      

Bernt Eriksson delar ut
matvaruhink till Maud Johansson.
Glad vinnare i lotteriet

Publikbild

Magdalena Forsberg
      

Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg
       
  Stäng fönstret