Vi tittar in i arkivet
 
Årsmöte 2014
 
Engelbrektsskolan, Slussgatan, Örebro onsdag den 9 april
-Välkomna, hälsar Sven-Arne Ahlberg med kraftfull stämma. Kul att se så många glada ansikten igen.
 
Drygt 160 deltagare hade hörsammat inbjudan till vår- och årsmötet i aulan på skolan som numera bara heter Engelbrektsskolan, det "nya" är borttaget. För en del i publiken känns det lite främmande. De minns ju hur de gick på"Engelbrekt", fast då låg skolan vid Oskarsparken. Den f.d. skolbyggnaden inrymmer numera bostäder. Smaklig baguette med dryck samt kaffe hade redan intagits i den rymliga matsalen, liksom avklarad tipspromenad med kluriga frågor sammanställda av Kjell Wahman.
 
SAA tackade samtliga som så frikostigt hade bidragit med lottinköp samt de sponsorer (se bild nedan) som lika frikostigt tillhandahållit de fina priserna.
 
Därmed avverkades lotteridragning med vinstnumren tydligt visade på storskärm, inte mindre än 76 priser lottades ut. Två pristagare med elva rätt i tipspromenaden, Börje Eriksson och Kent Lundström, belönades också med varsitt pris. Därmed överlämnade Sven-Arne ordet till sällskapets ordförande Bo Astvald.
 
Bo hälsade alla välkomna till årsmötet samt utdelade ett stort tack till alla funktionärer inom ÖLIS för fint nerlagt jobb under det gångna året. "Ni kanske har hört vissa rykten om museet", undrade Bosse. "Jag överlämnar mikrofonen till hedersordförande Rolf Hallgren så ska han klargöra vad som har hänt och vad som är på gång".
 
Rolf inledde med att hälsa dagens gäst Curt "Curre" Lundmark välkommen. Roffe är den som haft kontakten med Curre och varit välkomstkommitté under dagen. "En riktig karl", fastslog Rolf, "en ishockeyspelare som dessutom kan almanackan", sa han med hänsyftning till caféträffen den 26 mars då fotbollschefen från stadens mest prominenta fotbollsklubb helt sonika hade glömt att han skulle komma och berätta om årets säsong. Församlingen mottog "passningarna" med uppskattande skratt. Rolf informerade också om att det kommit propåer från Länsmuseet att de vill disponera de lokaler som ÖLIS f.n. utnyttjar till en utställning om Örebros 750-års jubileum.
 
Med anledning av detta har beslutsfattande politiker, bl.a. Irén Leiegren, kontaktats av en kommitté bestående av Rolf Hallgren, Raul Björk m.fl. En träff med tjänstemännen på Länsmuseet är bokad till den 16 april. "Vi är förhoppningsfulla att vi skall kunna hitta en kompromiss som innebär att vi kan vara kvar i nuvarande lokaler", avslutade Rolf.
 
Därmed inleddes det formella årsmötet som leddes på sedvanligt erfaret tryggt sätt av Raul Björk, med Laila Sunesson som sekreterare. Raul inledde med att göra klart att han var införstådd med att alla väntade på Curt Lundmarks framträdande. "Så vad på mig ankommer skall årsmötet gå raskt", deklarerade han. När förhandlingarna klarat av punkt 8, som Raul konstaterade att styrelsen gavs full och tacksam ansvarsfrihet signalerade han: "Det här går undan, bäst att du gör dig redo Curt".

Årsmötesprotokoll kommer i stadgeenlig ordning att kunna tas del av, en notering i sammanhanget är att förslaget med att utöka valberedningen med en person som inte kommer från Örebro bifölls av mötet, detta med tanke på att ÖLIS är en länsförening. Sven-Olov "Esso" Engvall, Kumla, invaldes av detta skäl.
 


Kortfakta

Curt Lundmark

Född:  9 sept. 1944
Var: Byske (liksom Orvar Bergmark)
Uppväxt:  Skellefteå
Bor:  Västerås
Familj:
Fru Gunilla (sedan 50 år), två barn och tre barnbarn
Utbildning:  Elingenjör
Keyaccount-VD:
Infront, Sverige
Klubbtränare
hockey:
Västerås 78-78, 82-85. HV71 85-89, Berlin Preussen 95-96. Finska Jokerit 96-98. Västerås 99-00. Leksand 04-05. Coach Leksand 06 (3 mån)
Landslagstränare hockey:


Småkronorna 89-90, Vikingarna 88-90, Tre Kronor 90-95, (OS-guld 1994)
Assisterande
tränare hockey:
Tre Kronor VM 91 och VM 92 (med Conny Evensson)
Expert- kommentator:
SVT-sport (ofta med Staffan Lindeborg)

Raul och Laila avtackades med blommor av Bo Astvald för ett väl genomfört årsmöte. Laila som dessutom, på egen begäran, är avgående ur styrelsen. Bo kallade upp Håkan "Lillis" Olsson på scenen för att redogöra för den kommande speedwayträffen i Kumla, Sannahed tisdag den 13 maj. Håkan meddelade att vi redan nått fullt antal, 60 personer, till detta evenemang. Begränsningen av antalet beror på att Indianernas veteraner tar hand om gruppen och de kan inte hantera för stora grupper beroende på säkerhetskrav vid depåbesök m.m.

Därmed bjöd Bo upp Curre Lundmark på scenen: "Du får den tid det tar", hälsade han.
 
"Först en smärtsam sak för mig som Västeråsare", inledde Curt. "Jag måste gratulera er Örebroare… till ishockeyframgångarna, fotboll och handboll och jag vet inte allt. Enda trösten för mig är jag kommer från Skellefteå", sa han under publikens förtjusta skratt. Humorn och den för många välbekanta jargongen som råder inom idrottsvärlden, med gliringar som utdelades med stor glimt i ögonvrån var kännetecknande hela Curt Lundmarks framträdande. Inte minst bollades det mellan Rolf Hallgren och Curre.

Curres inledning handlade om hans tränarår (se faktarutan). Mängder med dråpliga episoder fick vi del av, bl.a. hur man "firar finskt". Han avslöjade hur han fick äta upp ett uttalande till spelarna i Jokerit Helsingfors, laget som han tränat och som vann den finska ligan, att "fira finskt" innebar fest i fem dygn. Curre kom hem på morgonen 07.30 efter första dagens festfirande, då ringde det på dörren i bostaden, där stod flera spelare och skulle hämta Curt i limousin till den fortsatta festen.

"Varför blev jag idrottsledare", frågade Curt retoriskt. "Jag som inte hade någon tradition inom familjen, varken syskon eller föräldrarna var verksamma inom idrotten. Jag menar att det berodde på en inspiratör i skolan". Hon hette Gunilla Forsén och var hans lärare i sjätte klass. Hennes uppmuntran och inspirerande engagemang fick honom och flera andra killar att bli oerhört idrottsintresserade. Det ledde till att de bildade en klubb, Sparta, som sedermera blev stommen i Skellefteå AIK:s juniorhockeylag. Curre ansåg att han hade turen att inom SAIK få möta skickliga ledare som lärde ut hänsyn, förmåga att kompromissa, att vinna och förlora. I SAIK fanns också många stjärnor på den tiden, bl.a. Hans Svedberg, Eilert Mätää, Klimpen Häggroth m.fl. En spelare, Göte Lundkvist, bodde granne på gatan där Curre och hans kompisar spelade landhockey, mest för att Göte skulle komma ut och lära dem finesser, vilket han också gjorde. Håkan Höglander nämnde Curt som ett föredöme som tränare. "Men man blev tuktad", sa Curt, "det var inte så jättekul att sitta i båset på uterinken Norrvalla i -27 grader, men det fick man göra". Curt flyttade till Kiruna där han spelade för IFK Kiruna. Drabbningarna mellan AIF och IFK var oerhört tuffa, mycket prestige stod på spel mellan "arbetarlaget" AIF och "köpmännens" IFK. Den aktiva karriären ledde till Västerås med landslagsambitioner. "Jag nådde aldrig dit, mycket tack vare en som stod i vägen som var bättre, Staffan Tholsson. Vi blev senare däremot mycket goda vänner och lärde känna varandra mycket väl som ledare tillsammans under resor med Vikingarna genom hela Europa". Staffan, som fanns på plats på läktaren i aulan, nickade bekräftande.Lotterisponsorer

 
Curt avslöjade att han ångrade sig att han gick direkt från att vara spelare till att bli ledare för Västerås. Han fick en misslyckad start på sin tränarkarriär som inte vände förrän han "backade tillbaka" och tränade pojkarna 13 åringar. Det gav en kick som ledde till en omstart. Han startade även ett företag (se faktaruta) i samband med tränarstarten. "Det var ett misstag", sa Curt. "Jag skulle inte ha gjort så om jag hade få göra om det".

Tränarkarriären sköt fart via ett anbud från HV71. Efter mycken tvekan och beslutsvånda valde Curt att anta erbjudandet från den karismatiske HV-ledaren Denny Eriksson. En anledning till beslutet att ta jobbet var att HV hade 12 egna produkter i laget, alla med hög potential. Curre lovordade även Kari Eloranta som värvades från NHL, Calgary samtidigt. "Kari spelade 33 minuter per match, han gjorde allt rätt, en stor ledare bland spelarna, en stor människa", menade Curre.

Vi fick del av Curres okonventionella sätt att lösa den uppkomna situationen i HV med flera hemmaförluster samtidigt som man vann bortamatcherna. "Vi åkte buss till hemmamatcherna"! De lyckades vända underläge 1-4 mot Leksand till vinst 5-4 genom den åtgärden. "Å jag fick behålla jobbet", skrattade Curt. Receptet behölls framgångsrikt och blev uppmärksammat av media. Jag träffade Håkan Loob häromdagen, "Ta bussen till Löfbergs arena sa jag", berättade Curt med samma breda leende.

Curt avslöjade på frågan som han ofta får, vem den bäste hockeyspelaren är som han träffat på. Peter Forsberg, han är det mest allroundskicklige. Som målskytt: Mats Sundin som också hade en aura omkring sig som gjorde honom till en självklar ledargestalt i laget. Men har var som Tumba, han skulle inte vara i egen zon, han hörde hemma i offensiven i anfallszon! Niklas Lidström hör också hemma bland de allra bästa. Den mest hänsynslöst hängivne: Börje Salming, fortfarande är en ikon i Kanada. Vem minns inte 10 minuters stående applåder vid OS 76 i Calgary. Kaptenernas kapten: Tomas Rundkvist, alltid noggrant förberedd, en auktoritet.

Curres mest omskrivna bedrift, OS-guldet 1994 i Lillehammer, avslutade hans mycket underhållande framträdande. Han gjorde den med hjälp av en SVT-film på ca 8 min om hela OS-insatsen.Finalen mot Kanada som ingen idrottsintresserad någonsin glömmer.1) Peter Forsbergs för evigt ihågkomna straff där Kanadas målvakt Corey Hirsch blev så bortfintad att han sedermera hamnade på ett frimärke… Inte alla minns att Tommy Salo räddade den efterföljande sista straffen från Kanadas Paul Kariya med en "tokslajdning" med benskyddet rakt upp mot taket. Den räddningen avslutade finalen som gick till 7:e omgången i "sudden deathstraffar" efter avslutade 10 grundstraffar. Många insideepisoder om förspelet innan OS delgavs vi också, inte minst om kampen mellan Rickard Fagerlund och Curre, som dock ansåg att det fungerade ganska bra dem emellan. Fagerlund hade deklarerat för media redan under sommaren före att det fanns inget annat än guld som gällde.

Under straffläggningen utspelades dramatiska scener i båset. Alla vände bort ansiktet när Curre skulle utse straffläggarna till "suddenstraffarna". Tomas Jonsson, som hade surat för att han inte fick lägga någon av straffarna i grundomgången klev då fram med breda steg och sa på lika bred dalmål: "Här har du en som kan lägga första straffen"! Han satte den första straffen som ledde till att till slut blev en historisk triumf.

"Att få delta i en OS-final är en möjlighet som kanske uppstår en gång i livet, att få vinna dessutom är obeskrivligt", avslutade Curre Lundmark.

"Firade ni finskt", ropades från läktarplats. "Nej", svarade Curt, "men vi gjorde väl slut på den öl som fanns på flygplatsen Fagernäs dit vi for för flygtransport till Sverige. Det var en mäktig upplevelse att flyga över Örebro med jaktflygplanseskort", fulländade Curt kvällen.

Bo Astvald avtackade Curt med blommor under utdragna kraftiga applådhyllningar från en synnerligen nöjd publik. Curre fick t.o.m. skriva autografer efteråt, vilket bara några få förunnats tidigare. Han inte bara levde upp till högt ställda förväntningar, han överträffade dem t.o.m., åtminstone mina. Mästarklass!

Noterat av
Rolf L Lundin

 
1) Av hemsideredationen tillagt materiel: Straffläggningen som avgjorde hockeyfinalen i Lillehammer 1994.
Filmen, på YouTube, är i två delar där del 2 startar automatiskt efter del 1 är slut 
 

Bilder från årsmötet tagna av Reignar Johansson och Anders Stenberg


Samkväm vid kaffebordet innan mötet

Samkväm vid kaffebordet innan mötet

Funderingar kring klurig fråga på tipsrundan
      

Publikbild. Medlemmar i väntan på årsmötet
och föreläsningen av Curre Lundmark

Entusiastisk föreläsare.
Curre Lundmark

Entusiastisk föreläsare.
Curre Lundmark
     

 
  Stäng fönstret