Vi tittar in i arkivet
 
Årsmöte 2013
Onsdag 17 april Engelbrektsskolan, Slussgatan, Örebro
 
- JAHA, ropade ordförande Bo Astvald med sin allra bästa furirstämma. Han fick klämma i ordentligt för att överrösta de mycket livliga diskussioner som pågick bland förväntansfulla årsmötesbesökare.

Den talrika skaran, nästan trehundra vår- och årsmötesbesökare, hade tacksamt kommit in från de vårvindar som inte precis lekte och viskade längs Svartån över Slussen. De, vindarna, vrålade och var övermåttan friska till kuling i styrka. Våren, den efterlängtade, hade passat på att meddela sin ankomst.
  

Försnack och intagande av landgång, kaffe och kaka var avklarad i vanlig gemytlig ordning, liksom test av OS-kunskaper från 1948 i upptrappat svår tipspromenad.

Bosse proklamerade dagens program i den, mot normalt, omvända ordningen:

1. Macka 
2. Arne Hegerfors
3. Årsmöte
4. Lotteridragning.

Bosse hälsade därmed dagens inbjudne gästföreläsare, Arne Hegerfors, välkommen.

Arne intog scenen under mycket varma och välkomnande applåder. Det skulle bli mycket mer av den varan, liksom hjärtliga skratt under hans en och en halv timme långa framträdande. De nittio minuterna upplevdes snarast som korta!

- Jag är så gammal att jag sätter mig på en gång, inledde han. Skratten som följde angav tonen för resten av kvällen. Utan andra hjälpmedel än en flaska mineralvatten och ett glas underhöll han den entusiastiska publiken på ett förnämligt sätt. Inga PowerPointbilder, inernetuppkopplingar, twitter eller facebookshänvisningar i världen behövdes med hans härliga berättarglädje som trollband publiken. - Här passar det ju att säga "Kära Örebroare", fortsatte Arne med syftning på Hans Majt Konungens omtalade felsägning i Arboga.

Hans egna tidiga idrottsminnen med Örebroare inblandade var från den tid då ÖSK handbolls Rune Åhrling "sköt sönder målställningarna i Mässhallen", enligt Arne. Arne passade på att gratulera ÖHK till elitserieplatsen i ishockey. Han hade själv, som många andra, tagit till sig deras kamp mot högsta serien i kvalserien. Han ansåg att deras insats hade vunnit mångas hjärtan. Handbollens Roland Mattsson hade blivit en gemensam bekant genom Arnes fru Kerstin. Hon hade haft Roland som lärare på GIH, en mycket bra sådan.

Arnes egen karriär inom skolhandboll och fotboll fick vi del av genom många dråpliga och härliga anekdoter. Dan Ekner var Arnes lärare och samtidigt tränare i Västra Frölunda. Ekner gick, inte utan kontroverser, från GAIS till V. Frölunda och lockade Arne med sig.


FAKTA


Arne Hegerfors

Född: 1942

Var: Göteborg, Majorna

Familj: Hustru Kerstin

Bor: Stockholm

Idrottsbakgrund: Handboll, fotboll
(nästan proffs i AV Nice, se reportaget)

Examen: Gick i skolan länge
(enl. honom själv).
Studenten, universitetsstudier

Sportjournalist: SVT 1969–98,
Canal+ 1998–2012

Programledare: Nöjesprogrammet Kryzz (med Björn Skifs) m.m.

Tilldelades 2008 TV-priset Kristallens hederspris


– Jag fick spela i B-laget. GAIS gick upp i allsvenskan, Frölunda ramlade ur, konstaterade Arne. Arnes far var lektor i litteraturhistoria och tyckte att Arne borde bättra på sina kunskaper i franska. Arne hamnade i franska Rivieran. Det blev fotboll med ett div. 3 lag. Arne gjorde massor med mål i träningsmatcherna, blev omskriven i tidningen Nice-Matin som "Un beaux athlète blond suedois" med jämförelser med tidigare stjärnor som Dan Ekner, Yngve Brodd. I en träningsmatch mellan AC Nice och Monaco blev Arne erbjuden att spela med AC Nice. Han gjorde två mål, varav ett på nick. – Mitt enda någonsin, log Arne. Ordföranden i AC Nice bjöd förtjust på flott middag på en flotte……. Arne ringde hem till sin far och berättade att han fått proffskontrakt. - Studentexamen först, blev faderns besked. Efter hemkomst till Sverige blev det spel med Frölunda. I en träningsmatch på Karl-Johanstorgs grusplan trampade Arne ner i en grop, och gjorde en "Brolinare". Han bröt foten. Där tog proffsdrömmarna slut. – Istället köpte AC Nice en annan svensk, Leif Eriksson, Djurgården, berättade Arne.

Arnes berättelser var självfallet fulla med s.k. Hegerforsare. Han har ju blivit namn- och stilbildare på typen av kommentarer: - Det kan man kalla en flott middag, när man blev bjuden på middag på en flotte. Han avslöjade att han fått spela, en vänskapsmatch i Simrishamn, i samma lag som Gre-No-Li. Alla tre! Ja t.o.m. med hela svenska landslaget med Orvar Bergmark och Eusebio (!) i en jubileumsmatch i Fjällbacka. Eusebio frågade efter matchen hur många landskamper Arne hade spelat. – Inga, svarade Arne. Kommer snart, tyckte Eusebio.

Karriären som sportjournalist, ansåg Arne tacksamt, hade varit som om han hade fått önska sig hur livet skulle bli som bäst. Han uttryckte också stor tacksamt till Lars-Gunnar Björklund vars förtjänst Arne menade att det var att han kom till Tv-sporten. LGB lockade fram blivande stjärnor inom TV-sporten med västkustanknytning. Leif Larsson, Bo Gentzel, Fredrik Belfrage, Leif "Loket" Olsson, Ingvar Oldsberg och Christer Ulfbåge har alla kommit fram "under Björklunds vingar". I Arnes fall blev inkörsporten via ett inhopp som vikarie för en kompis som skulle spela tennis med Lars-Gunnar. I eftersnacket vid tennisen blev Arne erbjuden att göra ett radioinslag med lokal sportkrönika. – Det är nog det sämsta reportage som sänts i radio, avslöjade Arne, men Lars-Gunnar såg igenom mitt överarbetade inslag och hjälpte mig vidare.

- Flytten till Stockholm, 1969, har jag aldrig ångrat. Den skolningen som legender som Plex, Putte Kock, Bengt Bedrup och Bo Hansson stod för kommer ingen att någonsin kunna få. Då fanns ju bara SVT, ja t.o.m. bara en kanal, menade Arne. Jag var välutbildad när jag gjorde min första direktsändning 1970. Den chansen hinns inte med idag, med alla TV-kanaler som erbjuder sport i mängd. – Inte så att det är sämre kommentatorer nu, betonade Arne, men pressen är mycket hårdare på dem idag. Jag hade fantastiska år på SVT från 1969 till 1998. Åren därefter med Canal+ var också underbara, inte minst tack vare Anders "Ankan" Parmström. Arne menade att Ankans sinne för affärer gjorde att det blev Canal+, när de dessutom sa att det skulle bli en satsning på Premier League om Hegerfors skulle komma, så blev det ett självklart val.

Jag kände också att jag ville sluta innan jag blev ombedd att göra det. - Man kan inte få bättre karriär än vad jag fick, summerade Arne Hegerfors.

Hedersordförande Rolf Hallgren reste sig viftande och meddelade att han blivit ombedd att göra så efter en timme.  – Va bra, tyckte Arne, då kan vi fortsätta en timme till….

Publiken fick därmed tillfälle att ställa frågor. Först ut var Claes Mauroy, som avslöjade att han "lagt ner en förmögenhet" på fotbollsresor till England tack vare tipsextra. Mauroy undrade vilken arena i England som Arne gillade bäst samt om han hade någon anekdot förknippad med den. Arne menade att han gillade alla arenor i England. Atmosfären sitter i väggarna vart man än kommer. En speciell favorit kopplade han dock till "sitt lags", Manchester Utd, hemmaplan, Old Trafford. - Jag behövde ju inte lägga ner en förmögenhet, jag fick ju betalt att göra det som du gjort, och som jag gillade allra bäst, replikerade Arne.

Anekdoter i mängder serverades. Att Arne varit något av en Alexander Lucas, han med hartassen som alltid hittade kistan med guld vid regnbågens slut i Kalle Anka, framgick av dessa. En, av många, var historien om vänskapen som kom att uppstå mellan Ralf Edström och Arne då Ralf flyttat till Holland och PSV Eindhoven. Det kom att visa sig att varje gång Arne var på plats så vann PSV. Det gick så långt att PSV:s ordförande B van Schneider ringde och bad att Arne skulle komma till en viktig match. Arne hade inte möjlighet den gången. - Matchen slutade oavgjort, avslöjade Arne.

Minnena bubblade fram från Arne med höjdpunkter som den framröstade största TV-historiska sändningen. OS i Montreal och Bernt Johanssons otippade guld i linjeloppet.

– Aldrig har det var så trevligt att se så många poliser, blev en Hegerforsare, en klassisk kommentar, när Bernt i regnet defilerade mot målet eskorterad av en V-formation med motorcyklister.

Den obligatoriska frågan kom förstås: "Hur var det med mörkret på Kameruns bänk?"

Bakgrunden fick vi av Ane. I VM 1990 spelade Kamerun mot England. Kamerun ledde med 2-0. De var på väg mot en historisk semifinal när Gary Lineker slog in en straff till 1-2. En stund senare orsakade den gamle Roger Milla en ny straff för England, Lineker igen, 2-2.  – Då tittade jag mot avbytarbänken hos Kamerun och konstaterade att "det såg mörkt ut……" Jag hade inte en tanke på att denna kommentar skulle förfölja mig långt in på tjugohundratalet, förklarade Arne.1)
_________________________________________
1) Se videoinslaget Det ser mörkt ut... (0'51'')

Göran Lindhé frågade efter Arnes bästa Örebrosportminne. Arne mindes tyvärr inte det bästa. Det var snarast det värsta. 1970 med möte mellan ÖSK och Blåvitt. Målstolpar som rycktes upp ur marken, poliser som fick rensa upp fotbollsplanen med hjälp av polishund. IFK åkte ur allsvenskan det året….

Arne menade att hans bästa idrottsminne var ett ishockeyminne. OS i Lake Placid. USA mot Sovjet. Collegelaget från USA, som fått stryk med 10-2 i en vänskapsmatch av ryssarna, vann OS-finalen mot de "oövervinnliga" ishockeysoldaterna. De sovjetiska spelarna ägnade sig åt ishockey elva månader om året. En månad spenderade de på Jalta, där drycker flödade, enligt Arne. Det var mot den bakgrunden det mest otippade och den största idrottsprestation som Arne upplevt på plats.

Det berörde att ta del av Arnes berättelse om Bertil "Bebben" Johansson. De två har kontakt per telefon en gång i veckan. Bebben som är en Blåvit legend går på Ullevi och ställer sig i halvlek nere i kurvan och berättar för synsvaga om vad som hänt under matchen. Bebben själv har drabbats av problem med synen men hyser en stark medkänsla för de som har det värre. På en fråga från gamle klubb- och landslagskamraten Ove Olsson om det inte var svårt att göra det, svarade Bebben: "Nej, det är bara att gå ner i kurvan och ställa sig …."

Arne avslöjade också att hans medverkan som programledare med Björn Skifs i populära frågeprogrammet Kryzz varit en oerhört inspirerande tid. – Vill de ha oss igen så kommer vi, sa han. Arne har medverkat i många underhållningsprogram, bl.a. med Egon Kjerrman och Hagge Geigert.

- Jag har förstått att det här sällskapet är ett mycket livaktigt sådant, avslutade Arne Hegerfors. Jag hoppas att det inte dog ikväll när jag pratat så länge.

Av applåderna att döma och alla uppskattande ansiktsuttryck finns det ingen risk för det.

Sven-Arne lämnade under applåder över blommor och en minnessak från ÖLIS samt tackade Arnes fru Kerstin för lånet….

Årsmötet som därpå följde, efter att ett flertal ur publiken avtågat, hölls under rutinerat trygge mötesordföranden Raul Björks vingar. Laila Sunesson skötte på liknande sätt noteringarna vari den intresserade kan läsa om det som beslutades.

Undertecknad  vill dock uppmärksamma avtackandet av Arne Berg och Ulf "Utta" Eriksson. De båda lämnar av olika skäl aktivitetsutskottet. Ulf flyttar med fru till Skåne. Arne har mer än fullt med åtaganden och måste sovra. De båda har undertecknat haft nöjet att jobba tätt ihop med under två år i AU. Minnesvärt! Deras kontaktnät i Sverige inom fotbollen, näringsliv, förvaltningar m.m. måste vara helt unikt. Deras kontakter har öppnat många dörrar i utskottets sökande efter lämpliga utflyktsmål etc. Ingen är oersättlig, men luckan efter de två fylls inte i brådrasket. Tack, från mig, att ni förgyllt våra träffar med er härliga humor och alltid fräscha infallssvinklar på uppgifter vi ställts inför.
Lotteridragning följde efter årsmötet, med många fina vinster som avhämtades på scenen. Att kvällen började bli sen kunde nog kännas för fler.

Tipspromenaden, som inledde kvällen, hade frågor på temat händelser från OS 1948. De mer än vanligt extra kluriga frågorna hade iordningställts av Gunnar Gurman.

Segrare med tio rätt blev Kenneth Lundström, ytterligare tre priser delades ut till nio rätt, Arne Palm, Ove Danielsson och Jan Andersson.

Bo Astvald tackade alla för kvällen och överlämnade ordet till Sven-Arne som avrundade kvällen med en snabbgenomgång av höstens träffar, vilka kommer att presenteras i senare utskick.
  
Det var fler än de lyckliga tips- och lottvinnarna som gick hem med ett leende på läpparna efter ett mycket lyckat vår- och årsmöte.

/Rolf L Lundin
 
Bilder från vårmötet tagna av Reignar Johansson och Anders Stenberg

Fika före mötet

Ordförande Bo Astvald 
hälsar välkommen

Föredragshållaren Arne Hegerfors
     

Nära fullsatt i lokalen med åhörare

Hegerfors avtackad
efter bejublat föredrag


Håkan Aldevik och Sven Arne Ahlberg tar emot
Arne Hegerfors och hans hustru Kerstin
Foto: Göran Lindhe, Länsposten
 
  ______________________________________________________________________
Hemsidegruppen meddelar:
Länken till videoinslaget "Det ser mörkt ut..." i texten ovan och följande två länkar "Arne Hegerfors minns tillbaka DEL 1" (10'39'')
och "Arne Hegerfors minns tillbaka DEL 2" (10'55'')   har lagts till 2020 till referatet från 2013.
 
 
Stäng fönstret