Båtmotorsport Nora MK
 
  Båttävlingar på Norasjön startade 1946 i samband med Barnens Dag och pågår fortfarande och drivs sedan 2004 av Nora racerbåtklubb.1)

Premiäråret tävlade man i olika klasser med vanliga ekor och passagerarbåtar med bruksmotorer, racerbåtar med bruksmotorer samt racerbåtar med racermotorer.

De högsta publiksiffrorna noterades under 1950- och 1960-talen. Åskådarna satt och stod i flera led utmed Strandpromenaden. Vid något år var besöksantalet 6 000 personer. Ett år byggde klubbens medlemmar egen läktare, även ståplatsläktare lånades från Eyravallen i Örebro. På Norasjön arrangerades under 1950-talet 10-talet SM tävlingar och 10-talet VM tävlingar från 1970-talet till 1990-talet.

Gösta Rohlen var under flera år i början på 1950-talet klubbens mest framgångsrike racerbåtsåkare och han var med och tävlade om europamästerskapet i Milano i Italien.

Nora Motorklubb
Föreningens verksamhet: Bilsport, båtsport och motorcykelsport
Föreningen bildades 1927

Fakta hämtat med hjälp av Frank Sundström och Olle Pettersson. Text hämtat från Nora Stads och Bergslags Tidning av Bengt Jansson år 1996

Anders Stenberg

  1) Följ Nora racerbåtklubb på  
   

 


   
  Se en avskrift av ovanstående tidningsurklipp

   
Publikbild Nora 1947
 
     
     
   
 

  
 
 
  Fullt ös på Norasjön under tävling 1956. Sven "Vevstake" Johansson bakom ratten.  
     
 

Nedanstående textutdrag av skribent Jamie Spörndli finns att läsa i sin helhet på Svenska Racingförbundets sida SVENSK BÅTRACING & AQUABIKE.
 
  Båtracing idag  
  Allt som är motordrivet, som kan köras på vatten och man kan tävla med i att köra fort på vattnet hör hemma inom Båtracingen. Det kan gälla traditionella galoscher (hydros), enskrovsbåtar, katamaraner, gummibåtar, jet ski eller vattenskotrar. Det finns klasser med små 15 hkr motorer och uppåt upp till jättelika monsterbåtar med över 1000 hkr. Man kan tävla i enklare former eller superavancerat mot internationell toppelit. Man kan tävla med gamla båtar, Classic, eller helt nyskapade båtar och designer. Man kan vara från 9 år och upp till och över pensionåldern för att ha kul med Båtracing.
 
 
  Klasser
Inom Svenska Racerbåtförbundet tävlar vi i flera olika discipliner och klasser. De discipliner vi tävlar i är följande: Aquabike, Classic Offshore, Offshore, Rundbana och Thundercat.
 
 
  Rundbana 1))
Rundbana är inkörsporten till båtracing. Här börjar de flesta sin karriär under juniortiden. Från 10 år kan man börja köra båt i klassen GT15 där farterna är omkring 35 knop, en klass man kan tävla i till och med att man fyllt 16. Vissa fortsätter sedan vidare inom Offshore medan andra går vidare inom rundbaneklasserna. Från och med 14 års ålder kan du välja att ta dig vidare till klasserna GT30 eller OSY400, i ena klassen sitter du och kör, i andra ligger du – båda gör 50 knop2). Med tiden kan du gå vidare inom respektive disciplins klasser och det går bara fortare och fortare… snabbast av alla är Formel 1 där toppfarterna är upp emot 120 knop3)!

Inom rundbana är man ensam som förare i båten. Båttyperna varierar, i de mindre klasserna kör man enskrovsbåtar. I de högre klasserna använder man katamaraner och hydroplan.
 
   

Läs mer om klasser på SVENSK BÅTRACING & AQUABIKE
 

1) Rundbanan markeras av ett antal bojar i en cirkelform som märker ut ett varv som mäter 600 m till 2 000 m. 2) 92,6 km/h 3) 222,2 km/h
 Redaktionen      

 
  Länk till fullt ös på Norasjön under tävling 2015  
 
     
  Stäng sidan!