Indianerna Kumla MSK  
   
 
       
Indianerna eller Kumla MSK grundat 1936 är en speedwayklubb från Kumla. Hemmabanan Glottra Skog Arena ligger i Sannahed mellan Hallsberg och Kumla.

Kumlaindianerna
Det är Sme-Sven Lindholm som är upphovsman till namnet Indianerna. Orsaken är den hjälm som Sven använde sig av vid tävlingar på Pampas i Stockholm i slutet av 40-talet. Sven hade ett par fjädrar målade på hjälmen, och efter att Sven vunnit ett heat sa speakern: Det var indianen från Kumla som vann. Därmed var namnet Indianerna ett faktum.

Det första förslaget till artistnamn för laget var Skomakarna, men det fick till slut bli Indianerna.

Historik
Klubben har haft stora framgångar nationellt och internationellt. 1972 blev Bernt Persson VM - tvåa och erhöll NA:s guldklocka. Indianerna vann SM i speedway år 1990 och 1991.

Kumla Frasse
Evert "Kumla Frasse" Fransson, född 1905, uppvuxen i Sköllersta, tävlingsdebuterade 1926 för MK Start i Hallsberg och kom 1937 till Kumla MSK där han redan första verksamhetsåret blev tvåa i Svenska Mästerskapen för Jordbana i 500-klassen på en Suecia-maskin.

Kumla Frasse är kanske den som står i särklass vad gäller att göra KMSK och Indianerna känt i vårt land samt även utanför våra gränser.
 
En skröna säger att Kumla Frasse aldrig under sin karriär fick kolstybb i ansiktet då han alltid var först. Kumla Frasse tillhör de stora inom speedwaysporten och var också drivande i planering av motorstadion i Sannahed.

Kumla Frasse var aktiv upp till 50 års ålder.

Göte Olsson
Göte Olsson var en av fyra debutanter i Indianerna 1949 en yngling som skulle komma att ta många poäng för laget. 1950 betecknades Göte vid årets slut som årets fynd i svensk speedway.

1951 var året då Göte Olsson fick sitt definitiva genombrott. I serien, där Indianerna tog en femte plats, blev Göte fjärde bäste poängplockare totalt med 162 poäng. I SM-finalen vid årets slut visade det sig att Göte blivit silvermedaljör.

Vid SM-finalen 19521) kunde KMSK glädjas åt att se Göte Olsson stå högst upp på prispallen som klubbens förste svenska mästare.

Henka
Henrik "Henka" Gustafsson debuterade i elitserien för Indianerna 1986, som 16-åring, och är Indianernas främste förare genom tiderna. Han ledde klubben till SM-guld två gånger, tog själv två individuella SM-guld, vann JVM, par-VM och lag-VM –kort sagt allt som går att vinna, utom ett individuellt VM-guld. Där var han som bäst fyra. Efter säsongen 2011 lade Henka av.
Se video på YouTube: Henka Gustafsson - highlightsPer-Åke Gerhardsson lagledare i Indianerna i 13 år med några SM tecken. Aktiv som förare från 1962 till 1983.
Per-Åke berättar på Träffpunkt Ölis. "Jag var ingen höjdare med att meka, men jag fick prova på att köra. Det tekniska fick jag god hjälp med utav den i våra trakter välkände legendaren Svenne "Bergvägg" Andersson.

1967 fick jag åka på tävling i Italien för första gången. Minsann ingen sinekur att åka fram och tillbaka mellan Sverige och Italien i en Mercedes 190 med släpkärra.

Jag har också tävlat i de nordiska länderna även i Polen och dåvarande Öst-Tyskland där jag fick visa upp passet varje morgon vid frukost.

1965 skulle vi köra på Eyravallen i Örebro, det handlade om tävlingar under speciella förutsättningar, vissa licensåkare fick inte åka, men då ingrep Olle 'Varg-Olle' Nygren, som var en känd förare, och ringde Arne 'Vargfar' Bergström nere i Norrköping så då löste sig allt. Ove Fundin var en som också var med och han höll med Varg-Olle."

Fakta
Artikel i Idrottsarvet nr 55 år 2014 källa Nils-Olov Johansson genom KMSK jubileumsskrift 1986.
Länk med bokmärke Kumlaindianerna

Text av Dixie Ericson i idrottsarvet nr 55.
Länk med bokmärke Henka

Noteringar förda av Sven-Arne Ahlberg vid Per-Åke Gerhardsson besök på Träffpunkt Ölis i maj 2018.
Länk till träffpunkten

Text:
Av Anders Stenberg och från Indianernas hemsida

1) Dramatisk SM-final

   
  Länk till Indianernas hemsida  

 
 

Per-Åke Gerhardsson lagledare under 13 år

Per-Åke Gerhardssons motorcykel
   
 
 
Göte Olsson, till vänster, i strid med, till höger, attackerande "Kumla-Frasse"
 
     
 

Kumla-Frasse, Indianerna

Kumla-Frasse på motorcykel för tävling på jordbana
 
     
 

Göte Olsson, Indianerna

Göte Olsson som pin
   

Henrik "Henka" Gustafsson invald att äras i Wall of Fame
   
 
 
 
     
 
PS från redaktionen  
I texten ovan nämns bland andra Olle "Varg-Olle" Nygren. Stort affischnamn under främst 1950-talet. Lika mycket omtyckt som fotbollens Nacka, ishockeyns Tumba och boxningens Ingo skriver SVT.

Varg-Olle fyllde 90 år i november 2019 och kör fortfarande motocykel
   

Varg-Olle 1949

Varg-Olle 2020
 
     
     
  Stäng sidan!