Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
En särdeles allround artist och lirare, med vinnarskalle
Bandybollen blev ett levande ting när han vidrörde den. För oss andra var bandyn blodigt allvar, för Stockis var det en lek.
Jag har varit med om det ovanliga att en spelare fått stående ovationer från hela publiken vid två tillfällen, Nils Liedholm i Milano och Stockis i Karlstad, Karlstadpiruetten.
Orvar Bergmark
Karlstadpiruetten
Tingvalla då ÖSK mötte Karlstad-Göta inför tiotusen ögonpar.
Tjugosjunde januari 1956.
Toppfinal.
Det vägde länge tämligen jämt, men Örebroarna kunde till sist jämna vägen för en så överlägsen seger som sex-ett.
Den definitiva knäcken fick det tappert kämpande tomtegänget i andra halvlekens trettiofemte minut.
Det var då Närkingarnas vänsterytter utförde den mest fantastiska solo-dribbling som någonsin skådats.
Han kom susande i högsta speed, drev från början nystandet längs sargen, fintade lekande lätt bort en attackerande halvback och stack som ett expresslok rätt in mot försvarsklungan kring straffpunkten.
Den såg ut att vara för manstark för att kunna forceras, men ett par fenomenala dragningar med klubban kom hela skocken att som på befallning skingras åt alla håll och kanter och vägen lämnades fri för den långe flyern.
Götakeepern såg dock ut att ha en chans att hinna lägga beslag på kulan, men tiondelssekunden innan hans näve hann sluta sig om stridsäpplet, fångades detta upp av örebroarens klubba igen, och efter en helomvändning och en skridskopiruett värdig en konståkningsmästare föstes nystandet i tomma buren.
En mästare hade signerat sin tavla.
Det var en anfallsprestation som man får vara lycklig över att ha fått åse under sin livstid.
Ett balans-, skridsko- och bollnummer utan dess like.
Det var ingen tillfällighet att det var den färgstarke Stockis som stod för denna prestation och fick ta emot, hela publikens, stående ovationer.
Peter Kihlgård
Ur boken "Anvisningar till en far"
Gösta ”Stockis” Kihlgård
Stockis representerade på 1950-talet, unikt och med stor framgång, ÖSK i de fyra idrotterna bandy, fotboll, handboll och ishockey. Därutöver var han EM-tvåa individuellt och Världsmästare i militär femkamp för lag, samt en skicklig simmare.
Det började med handboll där Stockis firade triumfer som vänsterskytt. Han hann med några fotbollsmatcher i ÖSK år 1955. När ishockeyn startade upp i ÖSK 1958 deltog många bandyspelare, Stockis var den bästa ishockeyspelaren.
Bandy var Stockis stora idrott. Han ägde finalen mot Edsbyn 1958. Utsågs till matchens lirare och belönades med Kabompokalen.
Ansökan om medlemskap här.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |