Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Ett gymnastikens underbarn
Anders Lindhs begåvning för gymnastik upptäcktes redan i tioårsåldern, av den legendomspunne AGF-ledaren Erik Lindén. I tonåren betecknades Anders som ett gymnastikens underbarn.
Erik Lindén blev som en far för Anders, den egna fadern gick bort när han var endast två och halvt år gammal. Utvecklingen gick fort för Anders som av Erik lotsades fram till den berömda elittruppen redan som 16:åring. Den första av över tusen uppvisningar med AGF-truppen gjorde Anders på Liseberg samma år, 1945.
AGF-truppen var landets mest eftersökta ”artister” och uppträdde i landets folkparker, på Folkets Hus och idrottsanläggningar, ja på alla på alla platser där publik kunde samlas.
Truppen genomförde internationella uppvisningar över hela världen. År 1947 uppträdde de inför ett fullsatt Royal Albert Hall i London. Flera succéfyllda turnéer genomfördes i USA men även i Sovjetunionen.
Vid VM-finalen i fotboll 1958, inför ett fullsatt Råsunda, gjorde AGF-truppen en bejublad uppvisning i halvtidspausen.
De första SM-tävlingarna i gymnastik i Sverige skedde också året 1945 där Anders blev tvåa individuellt efter Helmut Röhnisch och vann lagtävlingen med AGF. Anders sågs som ett underbarn där hans fristående program beskrevs som helt oemotståndligt, byggt på precision och elegans. Första individuella SM-tecknet, av hela tio, tog Anders i Borlänge år 1948.
Största tävlingsupplevelsen för Anders var OS i Helsingfors 1952 där han kom sexa i fristående. Fram till 1956 deltog Anders i ett mycket stort antal tävlingar och landskamper, främst i Europa. Sista truppuppvisningen skedde i Israel 1963.
Efter sin aktiva tid utbildade sig Anders till gymnastikdirektör vid GCI i Stockholm. Efter utbildningen sökte sig familjen åter till Örebro där Anders arbetade som gymnastiklärare vid några av länets skolor.
Anders fick en tjänst på nystartade Gymnastik och Idrottshögskolan, GIH, i Örebro år 1966. En tjänst han hade fram till sin pensionering.
I slutet av 1960-talet fick trion Anders Lindh, Karin Lindén och Kjell Grane en förfrågan från, för Sällskapet välkände, Gunnar Åslund på Sveriges Radios Örebroredaktion om att starta upp ett motionsprogram i radio.
Morgonpasset sändes därefter, fem dagar i veckan, under åren 1980-1997, ofta med en halv miljon lyssnare/deltagande.
Anders deltog som medverkande och åhörare vid många av Sällskapets caféträffar och andra aktiviteter. Många minns vi Anders som en mycket stor idrottsman samt en ytterst sympatisk och positiv människa och omtyckt medlem. Anders gick bort 1996, i en ålder av 68 år.
Thomas Eklund
Källa
Boken: Idrotten mitt liv
Den gavs ut 1982 av Örebro Läns Idrottsförbund och innehåller intervjuer med 78 av länets idrottsutövare. Författare var Harry Andersson och Einar Olsson.
Ansökan om medlemskap här.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |