Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Tisdagen den sjätte september gästade Kenneth Holmstedt vår klubblokal. Kenneth var första ut i ÖLIS nya aktivitet ”Samtal med ….”. Det blev ett fängslande och tänkvärt samtal med ishockeymålvakten, kommundirektören och framför allt pilgrimen och människan Kenneth Holmstedt.
Kenneth, 74 år, växte upp och började sitt idrottande på Morön, i idrottsstaden Skellefteå.
Genombrottet som ishockeymålvakt kom i TV-pucken år 1964. Västerbotten vann turneringen och Kenneth utsågs till bästa målvakt.
Skellefteå AIK värvade därefter Kenneth, det blev SM-vinster med såväl junior som seniorlaget. Vid SM-vinsten hade Kenneth tagit över målvaktsspaden från Lennart ”Klimpen” Häggroth. Tränare var, för Örebro välbekante, dynamiske Lennart Höglander.
År 1970 flyttade Kenneth till Örebro för studier samt spel i Karlskoga/Bofors. Det var mycket ovanligt att ishockeyspelandet kombinerades med studier.
Inför säsongen 1976/77 gick Kenneth över till Örebro IK som var på väg att bygga upp ett starkt lag, de kvalificerade sig för elitserien. ”Miljonkedjan” värvades och Kenneth fick spela tillsammans med Skellefteåkompisarna, Hardy, Martin och ”Krobbe”.
Kombinerat med sin aktiva karriär började Kenneth att få chefsjobb inom Karlskoga kommun, först för socialtjänsten och därefter som kultur-och fritidschef. Kenneth byggde sitt ledarskap helt på sina erfarenheter från idrotten.
Under sitt yrkesverksamma liv hann Kenneth med ett antal chefsjobb inkluderat kommundirektör i Uppsala och Västerås samt regiondirektör i Skåne med ansvar för 30 000 medarbetare.
Kenneth har på senare år gjort ett antal pilgrimsvandringar. Starten var att rastningen av hunden blev till allt längre sträckor.
En pilgrimsvandring kan sträcka sig från någon timmes promenad till flera veckors vandring mot givna mål. Den yttre vandringen är ett redskap för den viktigaste vandringen - den inre.
Pilgrimen vandrar ofta för att möta sig själv i existentiella/livs frågor.
Två gånger, år 2017 och 2021, har Kenneth gått världens mest kända Camino, de 80 milen mellan franska Saint-Jean Pied de Port och spanska Santiago de Compostela. Sträckan tar nära trettio dagar där varje dagsvandring är cirka tre mil.
-Efter några dagars vandring skapas ett yttre och inre lugn. Tidig start på morgonen, frukost vid kl 10.00. Kontroll av fötterna. Lunch med ett glas lättöl. Kontinuerligt vattendrickande. Framme vid ny by för övernattning. Kropps- och klädvård. Middag. Sömn direkt, berättar Kenneth.
-Varje pilgrim har sitt eget motiv för sin vandring men sägen säger att ” Caminon ger varje pilgrim vad denne behöver”, det stämmer fortsätter Kenneth.
-Jag går gärna för mig själv och pratar med få vid övernattningen, men vi alla som mötts ropar Buen Camino, Bra Camino, till varandra.
Kenneth är inte ensam, varje år går 350 000 pilgrimer Caminon som slutar i Santiago de Compostela och aposteln Jacobs grav.
Efter ett engagerande och tänkvärt samtal, lett av Thomas Eklund, avtackades Kenneth Holmstedt av Kjell Sunesson.
De egna tankarna kring livet, ledarskap och idrott har Kenneth skrivit ned i boken ”Min Camino” som gavs ut i maj detta år.
Ett flertal ÖLIS medlemmar köpte boken och fick den signerad av Kenneth med orden, ”Buen Camino” samt ”Hoppas att den inspirerar”.
Fotot
Kenneth Holmstedt omgiven av Staffan Tholsson och Rolf Ericsson.