Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Onsdagen den 28 september möttes alla besökarna till Kulturkvarteret, i foajén, av utställningen Kvinnors Idrott samt stora skärmar över de nio kvinnorna i Wall of Fame. På kvällen genomfördes en temakväll kring Kvinnors Idrott.
I trivsamma lokalen Akustiken hälsade Hanna Fernlund, en av kvällens två moderatorer, åhörarna välkomna.
Första inslag var en presentation av dagsläget för kvinnors idrottande i länet. Analysen svarade Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef och Daniel Alsarve, forskare, RF-SISU Örebro Län, för.
Charlotta började med att presentera goda exempel på föreningar vilka lyckas med att nå flickor/kvinnor. Här finns etablerade Friskis och Svettis, länets största idrottsförening med 24 000 medlemmar, GF Örebro med 2 2000 medlemmar samt Örebro Fältrittklubb med en omfattande barn- och ungdomsverksamhet.
Nyskapande har Vintrosa IS satsat på handboll för tjejer och har idag lika många tränande som mer etablerade LIF Lindesberg och ÖSK Ungdom. I dagarna presenterades Guldsmedshyttans SK:s genomtänkta satsning på att få fler tjejer till ishockeyn.
Daniel presenterade statistik över flickor och pojkars idrottade i länet. Av alla idrottande barn och ungdomar har tjejernas andel, glädjande, ökat till 40% gentemot pojkarnas 60%. Idrottandet är dock mycket ojämlikt beroende på i viken kommun eller vilket bostadsområde barn och ungdomarna bor i.
Hanna presenterade framväxten av projektet Kvinnors Idrott, en satsning på att genom berättelser, vittnesmål och bilder synliggöra kvinnors idrottande inom Örebro läns idrott. En utställning med temat ”Kvinnors Idrott” har skapats och en bok har tagits fram, ”Pionjärerna”, där fyrtioen kvinnor berättar om sitt idrottande.
Två av pionjärerna, vilka skrivit i boken, Monica Lidholt och Annica Wallentin intervjuades därefter av Hanna.
Damfotbollens utveckling i vårt län.
Moderator Håkan Bågenvik konstaterade att fotboll spelades i länet redan på 1920-talet. Den första dammatchen i fotboll lär spelats i Lindesberg 1917, damerna mötte ett gubblag.
IFK Hallsbergs damer gick från spel i Korpen till Sverigetopp i början av 1970-talet. Denna kväll var Runa Adolfsson, Ingrid Andersell, Gita Fransson, Gunilla König, Annica Larsson och Christina Rehn på plats för att förklara hur detta gick till.
Efter att korplaget blivit IFK Hallsberg nådde laget en inofficiell Sverige final för damer där Öxabäck blev för svåra. Noterbart är att IFK Hallsberg mötte Öxabäck i den första dammatchen på Stryktipset, år 1976 inför över 1 000 åskådare.
Tillsammans med IFK Hallsberg var Nerikes Kil SK bästa damlaget i länet. Marianne ”Majsan” Almqvist” och Jane Karlsson berättade om denna tid. Många tjejer sökt sig till Hallskogsvallen där de kunde träna på en bra gräsplan. Det var svårare att få möjlighet till träning inne i Örebro.
Majsan har fortsatt som tränare inom fotbollen och utsågs av Lisa Dahlkvist och hennes lagkamrater i Adolfsbergs IK till ”Världens bästa tränare”.
IK Sturehov har fostrat många damfotbollsspelare varav ett stort antal talanger. Maria Renntun, Berit Engström och Malin Lake var på plats. Maria hyllade tränaren, i många år, Rune Larsson. Malin gick från IK Sturehov till Karlslunds IF vilka 1984 nådde allsvenskan.
KIF Örebro vann Svenska Cupen år 2010 och spelade i Europacupen 2015. Marie Hammarström och Sanna Valkonen mindes med glädje dessa framgångar. Matchen på Behrn Arena, år 2015, mot PSG är publikrekordet för damfotboll i Örebro, 5 976 åskådare.
Agneta Björck, en verklig pionjär inom damfotbollen intervjuades. Agneta spelade i den första damlandskampen mot Finland 25 augusti 1983 i Mariehamn, där hon fick pris som planens bästa spelare. Agneta var en av damfotbollens första domare på hög nivå.
Jennie Wicksell, tidigare spelare i KIF Örebro nu verksam som ledare inom BK Forward och Örebro Läns Fotbollförbund intervjuades om dagsläget inom länets damfotboll.
Jennie berättade att en satsning sker i länet på att rekrytera fler ledare och tränare till damfotbollen.
En önskan är också att nå fler tjejer med invandrarbakgrund. BK Forward och Jennie har i en satsning gått från ett tjugotal till över hundra tjejer i sin verksamhet från denna målgrupp.
Kvällen avslutades med att Kjell Sunesson tackade de båda moderatorerna, Håkan Bågenvik och Hanna Fernlund, med varsin blomsterbukett, till åhörarnas uppskattande applåder. En mycket tilltalande kväll.
Fotot
Runa Adolfsson, Gunilla König, Ingrid Andersell, Christina Rehn, Annica Larsson och Gita Fransson från IFK Hallsberg. Malin Lake, Berit Engström och Annika Wallentin. Fokuserade åhörare. Hanna Fernlund inervjuar pionjären Monica Lidholt.
Ansökan om medlemskap här.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |