Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Samtalet med Charlotta Stenhem gav intressanta perspektiv på vårt läns, omfattande, idrott idag och inför framtiden.
Initierat och med stor skärpa beskrev Charlotta vikten av aktivitet och rörelse för barn och ungdomar, damidrottens utveckling, pandemins påverkan och tävlingarnas betydelse.
Givetvis berördes samspelet mellan RF-SISU och ÖLIS.
Charlotta är uppväxt på söder i Örebro nära där hon idag bor med sin man och tre tonårsungdomar, mellan Ekäng och Idrottshuset.
I Idrottshuset var det ”pingis” som blev hennes idrott. BTK Safir hade en mycket bra tjejverksamhet med Lennart ”Klintas” Klinteryd som den positiva och engagerade ledaren och tränaren.
-”Klintas”, föredömliga och inkluderande ledarskap har jag tagit med mig in i mitt eget ledar- och chefskap.
Efter studier vid Örebro Högskola inom området personal och organisation arbetade Charlotta ett par år på Atlas Copco/Epiroc.
-Det var en oerhört lärorik period där företaget expanderade och vi anställde över hundra nya arbetare inom skilda områden.
Under sina studier hade Charlotta med intresse funnit att idrotten hade en egen utbildningsorganisation, SISU Idrottsutbildarna. De annonserade år 1994 ut en tjänst som utbildningskonsulent, Charlotta sökte och erhöll denna.
Efter något år blev Charlotta verksamhetsledare och år 2012 distriktsidrottschef för länets samlade idrott.
Vad gör RF-SISU Örebro län
-Vi har vår fysiska mötesplats vid Idrottens Hus i Väster Park där RF-SISU idag är nära 40 medarbetare.
I huset har också många av idrottens länsorganisationer för fotboll, gymnastik, innebandy, parasport, simning med flera sina kanslilokaler.
Gemensamt har vi attraktiva och tidsenliga mötesplatser där hundratals aktiva, ledare, ledamöter, funktionärer och föräldrar från idrotten i länet samlas varje vecka för möten och utbildning.
RF-SISU ger idrotten i länet stöd inom tre områden, företräda, leda och utveckla - folkhälsa - bilda och utveckla.
Uppgiften innefattar administrativt stöd, föreningskunskap, föreningsutveckling, folkhälsa, stöd till anläggningar, bildning och olika utbildningar.
-En kontinuerlig kontakt och samverkan med länets kommuner, regionen och länsstyrelsen är en viktig förutsättning för att vi ska kunna kunna företräda och aktivt påverka till stöd för länets idrott.
Hur påverkade pandemin länets idrott
- Bäst klarade sig uteidrotter som fotboll, golf, skidåkning och motorsport. De kunde fortsätta med eller öka sin verksamhet. Det gällde även badminton-, paddel och tennisverksamhet i hallar samt ridanläggningar. Fotbollens aktiviteter för barn och ungdomar ökade markant.
-Svårast hade inomhusidrotter som genomförs i Idrottshallar, Ishallar och Simhallar eftersom dessa anläggningar var stängda långa perioder. För idrotter med närkontakt som dans och kampsport medförde restriktionerna mycket stora nedskärningar i verksamheten.
-Men idrottsföreningarna kunde på ett imponerande sätt anpassa sin verksamhet till de rådande restriktionerna för att aktiviteterna ska kunna ske på ett säkert sätt. Idrottsföreningarna var kreativa och nytänkande där både träning och tävling utvecklades och genomfördes med digitalt stöd och på andra nya sätt inom ramen för restriktionerna.
Tidigare ÖLIF och SISU Idrottsutbildarna, idag RF-SISU Örebro Län har ju sedan vårt bildande haft en bra och naturlig samverkan med ÖLIS. Hur ser du på denna.
-Samverkan sker naturligt och konstruktivt på många områden men jag vill lyfta fram två projekt vilka banat väg för idrotten, ”Wall of Fame” samt Kvinnors idrott. Wall of Fame med länets främsta aktiva genom tiderna är uppskattat och lätt att kommunicera.
-Kvinnors idrott mötts av stort intresse från mina kollegor i landet. De imponeras av att vi i berättelser lyckats fånga de kvinnliga idrottarnas perspektiv. Här kompletterades på bästa sätt ÖLIS arbete och de kvinnliga medverkande med de forskare och den kompetens RF-SISU kunde erbjuda. Ett av resultaten blev en bok, Pionjärerna, vi alla har stor anledning att vara stolta över.
-Positivt är att detta arbete fortgår där den nyligen genomförda träffen i Kulturhuset var etn aktivitet. En fördjupning kunde ske genom att följa hur framgångsrikt unga tjejers deltagande i idrott totalt ökar i länet samt ”Damfotbollens utveckling i vårt län” från korpfotboll till spel i Real Madrid.
Kjell Sunesson kunde, inför uppskattande applåder från en välfylld klubblokal, tacka Charlotta för ett intressant och initierat samtal med Thomas Eklund genom att överlämna en vacker höstbukett.
Ansökan om medlemskap här.