Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Över 150 personer deltog vid caféträffen i Kulturkvarterets stora sal, Volymen, tisdag 13 december.
Traditionsenligt och uppskattat medverkade en luciatablå med lucia, tärnor och stjärngossar från Pops Academy-Karl Johan skolan. De framförde välsjungande, i ljuv stämsång, de välkända sångerna vi så gärna hör inför julen.
Calle Gunnarsson intervjuades av Håkan Bågenvik. Calle - den förste örebroaren som fått vara med och lyfta Stanley Cup pokalen.
St Louis Blues vann för första gången i klubbens historia Stanley Cup, år 2019, efter vinst mot Boston Bruins i den sjunde och avgörande matchen.
-Det var mycket betydelsefullt och historiskt för staden där vi hyllades av våra fans i en fullsatt arena samt av invånarna genom ett segertåg genom St Louis.
-Givetvis också stort att ta med sig pokalen hem till Örebro och hyllas av tusentals åskådare på Stortorget.
Calle lämnade NHL året därpå efter att spelat över 600 NHL-matcher, drygt 300 både i Toronto Maple Leafs och i St Louis Blues.
-Motivet var att jag hade för många skador. De gjorde också att jag som önskat inte kunde avsluta mitt hockeyspelande med en säsong i Örebro Hockey.
Calle kan i sin karriär se tillbaka på tre VM-turneringar med Tre Kronor. Resultatet blev ett VM-silver och två VM-brons, samt 24 landskamper med tre mål.
-Givetvis oerhört hedrande och minnesvärt att få representera Sverige tillsammans med ett antal av landets bästa spelare.
Calle spelade under uppväxten både fotboll och ishockey, men valde idrott genom att börja på ishockeygymnasiet.
Redan som 17-åring lämnade Calle, som talangfull back HC Örebro för Linköpings HC. Där blev det en stor framgång för Calle som kraftigt bidrog till att klubben nådde två finaler i SHL.
Därefter värvades Calle till spel i NHL, först i Toronto Maple Leafs och därefter i St Louis Blues.
Under NHL-konflikten 2012-13 återvände Calle till moderklubben och spelade tio matcher till glädje för laget och publiken.
Idag är Calle med familj, hustrun Josefin och två barn åter till Örebro.
Calle är invald i Örebro Hockeys styrelse.
-Det är mycket lärorikt för mig där jag förhoppningsvis kan tillföra litet hockeykunnande.
Till många och stora applåder tackades Calle, en mycket sympatisk, klok och föredömlig representant för hockeyn, idrotten och Örebro.
GF Örebro
Andreas Getzman gav en tillbakablick på Örebrogymnastikens 100-åriga anor. Gymnastiken var vid uppstarten till för en förbättrad folkhälsa med den tidens hårt arbetande industriarbetare som målgrupp.
Efter andra världskriget var Örebro den svenska gymnastikens medelpunkt. Örebro dominerade tävlingsgymnastiken med namn som Helmuth Röhnisch, Anders Lind och Karin Linden under ledning av Erik Linden.
Kombinerat med sitt tävlande bildande herrgymnasterna en uppvisningstrupp som utöver i Sverige gjorde bejublade framträdanden i Europa och USA.
Under 70-talet gjorde showgruppen Humbugs våghalsiga akrobatik stor succé, med ett omfattande turnerande. På 90-talet var Sofia Hedman den stora stjärnan från Örebro, inom rytmisk gymnastik.
Under 2000-talet kunde truppgymnastiken åter sätta Örebro på kartan igen. Landslagsgymnaster från Örebro har tagit medaljer på SM, NM och EM.
År 2018 slogs stadens två stora föreningar, AGF och KIF, samman till en och bildade GF Örebro. Föreningen är länets största barn och ungdomsförening med drygt 2 500 medlemmar. Här bedrivs truppgymnastik, artistisk gymnastik, cheerleading, parkour, paragymnastik, barngymnastik och motionsgymnastik.
Föreningens stora problem och utmaning är att det saknas en tidsenlig anläggning för att kunna bedriva och utveckla gymnastikverksamheten.
Efter denna introduktion av Örebrogymnastiken intervjuade Andreas tre av de fyra landslagsgymnasterna GF Örebro har idag. Det var Elias Gustavsson, Charlie Halldén och Maxine Olsson, alla med SM- och EM-guld meriter.
Intressant och tankeväckande gavs en beskrivning av situationen för en elitgymnast ur tre olika perspektiv. Gemensamt för dem alla är omfattande, mångskiftande, träning kombinerat med flitigt tävlande nationellt och internationellt.
Andreas, Charlie, Elias och Maxine från GF Örebro gav en imponerade bild över en av Sveriges allra främsta gymnastikföreningars omfattande och mångsidiga verksamhet.
De tackades med stora applåder samt en gåva överlämnad av Kjell Sunesson, ÖLIS.
Fotot
Elias Gustavsson, Maxine Olsson, Charlie Halldén och Calle Gunnarsson, Luciatablå samt många på läktaren.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |