Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Handboll har spelats i vårt län i snart 100 år. Under en exposé över handbollens utveckling intervjuades och presenterades några av länets främsta Handbollsprofiler. Det blev en caféträff fylld av nostalgi och trivsel i ett absolut fullsatt Kulturkvarter, 160 åhörare.
IFK Örebro deltog i allsvenskan säsongen 1935-36. Matcherna spelades i I3: s gymnastiksal. Handbollen var till 1970-talet en populär militäridrott där kompanimästerskap spelades. Sporten var även populär på läroverken där Karro varit framgångsrika i skolmästerskap.
Mest handbollslag fanns det under 1940-talet. Sportpalatset var spelplatsen. KFUM Örebro var bäst i början men Örebro SK tog över i slutet av decenniet.
Idrottshuset tillkomst 1946 gav stora publika möjligheter. Men också ökad tid före träning och matcher både för idrottsföreningar och korpverksamhet. Publikrekordet för handboll är ÖSK-Heim år 1952 med 2 554 åskådare.
ÖSK gick upp i allsvenskan 1948. Det var starten på tio framgångsrika år för klubben. Det blev två SM-vinster inomhus år 1956 och 1957. Klubben var i final i Europacupen 1958 där Dukla Prag var för starka.
Starka profiler och landslagsmän var Rune Bruce, Lasse Irebro, Peo Larsson, Roland Matsson och Rune Åhrling. Världsmästare blev Roland 1954 och 1958, Peo 1954 och Rune 1958. Rune vann skytteligan fyra gånger.
Handbollsintresset var stort där Ingmars cupen för sjätteklassare och läroverk samlade många lag och storpublik.
ÖSK dalade och IF Start gick uppåt i seriesystemet i slutet av 1960-talaet vilket gav jämna och publikdragande drabbningar.
Bäst i ÖSK var Björn ”Lurch” Andersson. Björn gick som artonåring till IF Saab. Under sin karriär spelade Björn 114 landskamper och deltog i tre VM och ett OS. Med IF Saab blev det två SM-vinster och vinst i skytteligan tre gånger.
-Visst är jag stolt över mina framgångar men främst minns jag den starka och fina gemenskapen och lagandan, berättade Björn.
IF Start spelade två säsonger i högsta serien 1969-71. Den stora liraren var Johnny Larsson.
-Bengt ”Kompis” Johanssons stora kunnande som spelare och tränare var den främsta anledningen till vår framgång, kommenterade Kjell-Olov "Bersa" Bengtsson.
IFK Örebro gick upp genom seriesystemet i slutet av 1970-talet. Med landslagsmeriterade Carin Nilsson och Evy Nordström som ledare och tränare. Många egna tjejer slussades in i laget med Malin Lake i spetsen.
Malin spelade 50 landskamper och deltog i fem VM-turneringar. Vann dessutom ett SM-guld med Irsta IF.
-Det var helt Ewys förtjänst, som inspirerande tränare och förebild, som gjorde att jag valde handbollen, minns Malin.
LIF Lindesberg spelade i högsta serien säsongerna 2005-2011. De fem första säsongerna spelades matcherna i ett ofta fullsatt Idrottshus i Örebro. Speldirigent var Herman Arvenvang och största spelaren Tobias Warvne.
-Det stora publiktrycket i Idrottshuset bidrog starkt till vår framgång, påpekade Herman.
Caféträffen sista profil var Christer Hultgren som var med i ÖSK:s trupp redan på det framgångsrika 1950-talet. Christer var också med om att bilda och föra fram LIF Lindesberg. Idag följer Christer med glädje såväl dam- som herrlandslagets framgångar på TV.
Kjell Sunesson tackade handbollsprofilerna Björn ”Lurch” Andersson, Herman Arvevang, Kjell-Olov "Bersa" Bengtsson, Christer Hultgren, Malin Lake samtmoderatorn Thomas Eklund med gåvor till mycket stora applåder från de många åhörarna.
Ansökan om medlemskap här.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |