Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Forskaren Torbjörn Andersson presenterade i ord och många bilder ”Fotbollens kuriosakabinett” på ett intressant, tänkvärt och underhållande sätt. Platsen var en välfylld ÖLIS klubblokal, tisdagen 21 februari.
Fotboll har spelats i Sverige under 130 år. Den är en naturlig del av vårt svenska kulturarv men dess status som kulturarv är lågt. Ett exempel är hur fotbollens tidiga anläggningar rivs utan någon eftertanke, gäller både Eyravallen och Wembley.
Fotbollens uppstart finns väl åskådliggjort på affischer. Eleganta och informativa affischer var mycket vanliga denna tid som kommunikationsmedel. Även vykort var mycket omtyckt.
När allsvenskan startade upp 1925 blev matchprogrammen en informativ källa.
Spelarna presenterades genom samlarbilder. Populärast var Alfabilderna som följde med tablettaskar. Nära 2 000 bilder på idrottare gavs ut under 1950-talet. Mest värde har en samlarbild på Pelé, den kan idag säljas för upp mot sexsiffriga belopp.
För fotbollsklubbarna har klubbnålar, medaljer, vimplar och prylar för supportrarna varit betydelsefulla. Här kan vi räkna in halsdukar, kepsar, mössor och slipsar.
Torbjörn visade genom foton hur såväl fotbollsskorna som tröjorna utvecklats från att varit mycket enkla, men stilfulla, till dagens avancerade produkter.
Varje fotbollsförening hade ofta en egen fana vilken exponerades vid högtidliga tillfällen.
Fotbollens framgångar lockade till en produktion av olika spel och leksaker. De hade för denna tid ofta innovativa mekaniska funktioner. Idag finns spelen främst digitalt, i avancerade former.
Sveriges första landslag var fotbollens. Det spelades en landskamp 1908 mot Norge. Dräkten följde vår svenska flagga, gul och blå.
För lång tid framöver var den årliga matchen mot Danmark den viktigaste. Runt landslaget skapades en stark nationalism med hejaramsor. Medan hejaramsorna idag ersatts av enklare tillrop har nationalismen och identiteten med den egna favoritföreningen stärkts.
Damfotbollen växte fram under första världskriget då kvinnorna ersatte de stridande männen, främst i England. Den första matchen i Sverige med ett damlag spelades i Lindesberg år 1917. Damerna fick inte spela mor varandra så de mötte ett ”gubblag”. Torbjörn visade ett unikt foto fån denna händelse.
Boken ”Fotbollens kuriosakabinett” är ett måste för alla fotbollsnördar och av mycket stort intresse för de mer allmänt fotbollsintresserade.
Torbjörn Andersson är verksam med forskning och undervisning inom ämnet Idrottsvetenskap vid Malmö Universitet. Forskningen har resulterat i ett flertal böcker som ”Från gentleman till huligan”, ”Spela fotboll bondjävlar”, ”Kung fotboll”, ”Den döende bandyn” och ”Fotbollens kuriosakabinett”.
Ansökan om medlemskap här.