Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Med temat ”Från BK Forward ut i fotbollsvärlden” genomfördes en caféträff i Kulturkvarteret onsdag 1 mars. Träffren samlade nära 200 entusiastiska deltagare vilka imponerades av Pelle Blohms och Magnus Erlingmarks framträdande. Två för BK Forward och idrotten, intressanta, framträdande och föredömliga idrottsutövare.
Moderatorn Håkan Bågenvik inledde med att beskriva hur bostadsområdena, Stjärnhusen, Markbacken och Lundby skapade en talangfabrik inom BK Forward. Under över femtio år har lovande talanger lämnat Väster för högre divisioner, nationellt och internationellt.
Ett sent återbud hade lämnats av Hasse Borg. Hasse växte upp i Stjärnhusen på 1950-och 60-talet och spelade förutom fotboll både bandy och ishockey. Det blev en säsong i bandyallsvenskan med Forward 1973/74, den högsta serien.
Han debuterade i Forwards dåvarande div III lag som 17-åring 1971. Tre år senare blev det ÖSK i fotbollsallsvenskan innan Hasse blev proffs i Eintracht Braunschweig i dåvarande Västtyskland
Hasse gjorde 53 A-landskamper i fotboll, de första under tiden i ÖSK. Och var bland annat uttagen till VM-slutspelet i Argentina 1978, där han var ordinarie i Sveriges tre matcher.
Det blev nästan åtta säsonger som proffs i tyska Eintracht Braunschweig, på gränsen till gamla DDR. Sedan lockade Malmö FF, där han blev svensk mästare 1986 och 1988
Hasse Borg var inte bara en framgångsrik fotbollsspelare. Han tog också över rollen som sportchef för MFF 1999 och satt kvar till 2011, då han efter en framgångsrik period lämnade uppdragen i sin klubb efter 28 års tjänstgöring för att trappa ner och ägna tid åt familjen med deras hästgård.
Pelle Blohm växte upp i barnrika Markbacken, på väster.
-Det var en tuff plats att växa upp på i 70-talets Örebro där idrotten blev en trygghet. ”Forward och Trängen har alltid varit och kommer vara mer än fotboll för mig”.
-Jag spelade både bandy, fotboll och hockey i tonåren. Hockeyns intensitet passade mig faktiskt bäst, men det blev fotboll.
Det blev några år för Pelle med Forward i näst högsta serien i slutet av 1980-talet.
-För min och BK Forwards utveckling fick vi då en framsynt och kunnig tränare i Stefan Eriksson. Stefan var starten för en ny era där de många talangfulla ungdomarna, metodiskt och medvetet, gavs chansen att slussas in i klubbens A-lag.
-Ett starkt minne från denna tid är när Liverpool gästade Örebro och Trängen 1986. I ett länslag mötte vi storstjärnorna inför 10 000 åskådare på Eyravallen.
-Samtidigt med Magnus gick jag till ÖSK, vilka satsade med Rolf Zetterlund som tränare. Rolfs tränarstil passade inte mig så jag förlängde inte mitt kontrakt med ÖSK. Därefter följde några bra och lyckosamma år i IFK Norrköping.
Pelle var den svenska spelare som öppnade fotbolls dörren till Kina. För en lön på en miljon om året blev det spel i klubben Dalian Wanda
-Det blev en oerhörd kulturkrock men också en fascinerande tid där jag utvecklades som människa. Året resulterade i att jag skrev boken ”Pionjär i mittens rike”
Därefter blev det ett skadedrabbat år i Viking Stavanger och Norge. Karriären kunde varit över men Pelle nappade på ett erbjudande från GAIS.
-Tränaren Lennart Ottordahl passade mig perfekt. Laget var på väg uppåt och gick upp i allsvenskan år 1999. Jag spelade endast 35 matcher i klubben men blev mycket väl mottagen av fansen. De gav mottot ”Blohm står när de andra faller” som blev namnet på min andra bok.
Efter några år som TV-expert arbetar Pelle idag som krönikör i Nerikes Allehanda samt redaktör för tidningarna Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.
Magnus Erlingmarks fotbollskarriär började i BK Forwards nystartade fotbollsverksamhet i Lundby. Vid 12:årsåldern blev det träning och matcher på Trängen.
-Det var stort att spela upp BK Forward i näst högsta serien 1986, med kommande derbyn mot Örebro SK. Därefter blev det tre år i ÖSK med Roffe Zetterlund som tränare och Sven Dala Dahlqvist som lagkapten, ett bra ÖSK-lag.
-Nu följde tolv fina säsonger i IFK Göteborg. Vi vann fyra SM-guld. Nådde också kvartsfinalen i Champion League. Spelade 278 matcher och gjorde 42 mål. Jag var som bäst i mitten av 1990-talet. Spelade i fyrbackslinjen, på mitten och som anfallare. Gjorde ett kort inhopp som målvakt vid ett tillfälle, efter en målvaktskada.
Efter avslutad elitfotboll säsongen 2004 blev Magnus, som ett tecken på hur mycket supportrarna uppskattade hans lojalitet gentemot IFK Göteborg, inröstad i GP:s omröstning i ”Århundradets Änglaleva” vid klubbens hundraårsjubileum.
Totalt spelade Magnus 37 landskamper men ingick i landslagstruppen vid ett mycket stort antal fler tillfällen. Höjdpunkterna är EM-bronset i Sverige 1992 och bronset vid VM i USA 1994.
-Danmark vann överraskande EM 1992, vi besegrade dock dem i första matchen med 1-0, där jag gjorde ett kortare inhopp. Var naturligtvis stort att delta i ett EM på hemmaplan.
-Största upplevelsen är givetvis VM 1994. Det var mycket publik på våra matcher men i övrigt märktes det inte att fotbolls-VM spelades i USA. Vi hade många internationellt bra spelare i truppen. Laget var nöjda över att kunna komma hem med en bronsmedalj.
-Mottagandet vid hemkomsten blev en positiv chock för laget. Vi hade ingen aning om den fotbollsfeber som rådde i landet med låten ”När vi gräver guld i USA” i spetsen. Gripenplan eskorterade oss sista biten till Arlanda.
En kortege förde oss genom Stockholms gator, alla kantade av tusentals hyllande fans. Firandet skedde i Rålambshovsparken, inför nära 100 000 jublande åskådare, vilken upplevelse.
Magnus kombinerade sitt fotbollsspel med studier under sin karriär. Sedan tjugo år är han verksam inom fotbollsspelarnas fackliga organisation ”Spelarna”, idag som generalsekreterare.
Kjell Sunesson kunde under kraftiga och långa applåder tacka Magnus och Pelle med en stilfull ljusstake och Håkan Bågenvik med en vårbukett. En caféträff att minnas.
Ansökan om medlemskap här.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |