Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Vid Caféträffen fick vi möta KFUM:s Svenska mästare i Basket och Volleyboll från år 1999. Unikt blev de båda lagen mästare samma år och erhöll gemensamt NA:s guldklocka.
Basket och volleyboll är två idrotter skapade av den amerikanska KFUM-rörelsen i slutet av 1800-talet. Noterbart är att KFUM Örebro bildades redan 1890.
Volleyboll uppfanns 9 februari 1895 av KFUM-eleven William G Morgan på Springfield College i Holyoke, Massachusetts. Den första matchen spelades 7 juli 1896 av kvinnor.
KFUM Örebro tog upp Volleyboll under 1960-talet på initiativ av dåvarande ungdomskonsulenten Bosse Jardler. Idrottshallen vid KFUM-huset på Vasatorget var perfekt för Volleybollspel. Damerna kom att spela i högsta nationella serien åren 1965-73.
Olle Anfelt med erfarenhet från Volleybollen i Malmö flyttade till Örebro i mitten av 1980-talet. Det blev en nystart för verksamheten på bredd front.
-Det fanns en grund i ett antal intresserade volleybolltjejer samtidigt som hela ungdomsverksamheten var på väg att få struktur i föreningen, berättade Olle.
Framgångarna kom snabbt och 1986 kvalificerade sig KFUM Örebro för elitserien. Åren 1993–1995 var laget i tre SM-finaler, anförda av lettiska storstjärnan Ramone Jakobsone.
-Vi var nära att vinna men kände att vi behövde utvecklas vidare så inför säsongen 1995-1996 gjorde vi en förändring där jag lade mer fokus på min ordföranderoll och som tränare kom meriterade Ismo Pelto-Arvo. I satsningen ingick den framgångsrika rekryteringen av Nils Holmdahl som fystränare, avslutar Olle.
Satsningen gav resultat och den första av sex raka SM-vinster kunde tas 1996. I laget fanns landslagsspelarna Annika Wallentin och Samantha Sylva.
-Vi kända oss direkt hemma i Örebro då Ismo varit vår tränare vid volleybollgymnasiet i Katrineholm. Träningen var på en hög nivå där Nils fysträning tillförde mycket. Laget fick ett försteg gentemot våra konkurrenter. Främsta motivet till att vi vann sex raka SM 1996-2001 var att alla i laget hade ett mycket starkt vinnarfokus, förklarade Annika och Samantha.
James Naismith-Idrottslärare på YMCA College i Springfield, Massachusetts uppfann Basketen 1891. Första collegematchen spelas 1895. Redan 1896 bildades den första proffsligan National Basket League, med sex lag.
KFUM Örebro började med Basket efter initiativ och under ledning av Birger ”Biggan” Önnegren i slutet av 1950-talet. Herrarna kunde gå upp i högsta serien 1965. Därefter var herrbasketen på hög nivå under 1970 & 1980-talen. En förgrundsfigur under ett par decennier var Richard Hampton som kom till KFUM Örebro från USA.
Även dambasketen var omfattande denna tid under ledning av tränare som Peter Rubarth och Christer Fahlström.
I början 1990-talet tog Christer Fahlström kontakt med Kent Lindahl. Kent skulle bli ansvarig tränare för en satsning med mål att nå Sverigetopp.
-Det var en stor och spännande utmaning som byggde på att Christers dotter Anna-Lena skulle komma åter till klubben, minns Kent.
Anna -Lena Fahlström/Kanto kom åter till säsongen 1992-93 följd av Maria Danielsson 1993-1994. Båda kom från spel i Arvika som dominerade svensk basket vid denna tid. Utöver ett antal SM-guld tog, imponerande, laget efter en finalplats ett silver vid Europacupen. De båda landslagstjejerna var grunden i laget, Maria, Sveriges bästa försvarsspelare och god skytt, Anna-Lena, lagkapten, guard och pådrivare.
-När jag nu ser tillbaka kan jag förvånas över det stora ansvar jag på ett naturligt sätt tog, jag var bara 20 år när jag kom tillbaka till Örebro. Jag minns att jobbade hårdast, jag tränade hårdast och försökte vara en förebild för laget, berättade Anna-Lena.
Första SM-guldet hemfördes 1995 efter att besegrat favoriterna Stockholms Capitals.
-Vi vann tack vare en fantastisk insats från hela laget och nådde det stora målet att vinna SM-guld, vilken glädje, enligt lagledaren Thomas Rasmusson.
Det blev ett nytt SM-guld 1996 mot Visby Ladies. Oförglömligt är att Sussi Eberhardsson satte tio av tio trepoängsskott i en av finalmatcherna!
-Det var då och är sannolikt även nu ett världsrekord. I USA:s NBA för proffs var då rekordet nio av nio satta trepoängare, kommenterade, Kent Lindahl.
Avgörande finalmatchen mot Alvik 1998 blev minnesvärd. Idrottshuset var fullsatt femton minuter innan matchstart, 1 804 åskådare. Hundratals fick vända hemåt.
Alvik leder med 69-61, åtta poäng, när det återstår 4 minuter. Maria sätter två trepoängare till 66-69 och 69-69, publiken är i extas.
Anna-Lena kommer fri med korgen när det är 20 sekunder kvar, två poäng och straffkast. Taket höll på att lyfta. Nytt SM-Guld till enorma ovationer.
-Det gav givetvis en härlig, vinnande, känsla när vi fick spela inför en oerhört entusiastisk publik i ett fullsatt Idrottshus, minns Cina Persman
Laget vann ytterligare två SM åren 1998 och 1999.
-Vi hade en bra och mycket målinriktad trupp med en fin sammanhållning, träning och match skedde alltid på en hög nivå, analyserar lagledaren och tidigare basketspelaren David Persman.
Efter de båda lagens framgångar bjöd landshövding Gerd Engman SM-vinnarna till Slottet för en middag.
-Gerd följde båda våra lag kontinuerligt och var för mig och många en stor kvinnlig förebild, minns Annika Wallentin.
Caféträffen avslutades med att ÖLIS ordförande Jan Andersson, till stora applåder och delade ut blommor till alla de deltagande och moderatorn Thomas Eklund.
Årsmöte
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskaps årsmöte genomfördes onsdag 12 april 2023 i Kulturkvarteret. Mötet inledes med att ordföranden Jan Andersson gav en tillbakablick av det gångna årets omfattande aktiviteter.
Till ordförande för mötet valdes Torgny Larsson och till sekreterare Kerstin Pedro.
Jan Andersson omvaldes till ÖLIS ordförande. Avseende ledamöter för två år omvaldes Bo Ericsson och Kjell Sunesson samt nyvaldes Sten Berglund efter avgående Sven Göran Gustafson.
Som revisorer omvaldes Göran Davidsson, Stig Wallinder samt Karl-Henrik Uhr, suppleant.
Till valberedning omvaldes Rolf Hallgren och Ulf Marcusson samt nyvaldes Mats Öhman efter avgående Sven-Arne Ahlberg.
Du finner Verksamhetsberättelsen 2022 här.
Foto
Övre raden; Thomas Rasmusson, Cina Persman, Kent Lindahl, David Persman, Anna-Lena Kanto/Fahlström, Samantha Sylva, Annika Wallentin, Olle Anfelt.
Nedre raden; Anna Rosenberg/Fredriksson, Pernilla Jacobsson, Anna Strand.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |