Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Onsdag 31 maj lämnade två bussar Olaigatan för färd mot Noratrakten och en dag med temat ”Nora-Anna”. Över nittio deltagare gjorde under dagen stopp vid Nora-Annas Gårdscafé och Bryggerikrogen i Nora.
Nora-Annas Gårdscafé är Nora-Annas släktgård där hon själv levde fram till sin bortgång år 2003. Paret Marita Wiren och Thomas Mannhus har varsamt och prisat skapat en av Bergslagens bäst bevarade och stilfulla gårdar i den allra vackraste miljö, omgiven av skog, sjö och ängar.
Vid ankomsten bjöds deltagarna på kaffe tillsammans med en god morots- eller en somrig cheesecaketårta. Från uteserveringen kunde deltagarna, i en vacker vy, blicka ut över Fåsjön.
Tidigare friidrottsstjärnan Maria Akraka kunde tillsammans med ÖLIS ordförande Jan Andersson inviga en ny skärmutställning om Nora-Anna i ett rustikt och trivsamt rum på gården. Därefter gavs deltagarna tillfälle att vandra runt på gården. Ett flertal tog chansen att gå ned till sjön där de ängar Nora-Anna tränade på finns.
Innan avfärd bjöds det på frisk och god hemlagad saft gjord på rabarber med hallon, något som Nora-Anna under sin levnad bjöd sina gäster, traditionen har på nytt tagits upp av Marita.
Efter en kortare bussresa väntade lunch på Bryggerikrogen i Kulturkvarteret Nora. Den smakfulla lunchen bestod av ugnsbakad kyckling med varm gulbeta och rostad potatis följt av kaffe med kaka.
Thomas Eklund föreläste med temat ”Berättelsen om Nora-Anna”. Därefter intervjuade Håkan Bågenvik idrottsstjärnan Maria Akraka. .
I den fortsatt strålande sommarvärmen kunde Sällskapets medlemmar, i de två bussarna, ta sig åter till Örebro, efter en mycket trivsam upplevelse.
Maria Akraka Henriksson
Vad är tjusningen med sträckan 800 meter?
-Jag ville helst bli sprinter men under träning i Nigeria upptäcktes att jag var bättre på medeldistans.
Sträckan 800 meter är för lång för sprinters och för kort för medel och långdistanslöpare. Du avslutar varje lopp med mjölksyra i hela kroppen, snustorr i munnen samtidigt som det snurrar i skallen.
Maria födes i London 7 juli 1966. Växte upp i Rågsved tillsammans med en ensamstående mamma och tre syskon. Pappan, Smart Akraka var en friidrottare från Nigeria, lämnade Sverige efter något år och åkte tillbaka till hemlandet.
Maria började sent med att tävla i friidrott. Inspiration gavs vid OS i Los Angeles av Valerie Brisco-Hooks vinnare på 200 meter och 400 meter.
Det blev naturligt att söka sig till Norrtäljeklubben Rånäs 4 H där en syster var aktiv.
För att satsa på löpning så tillbringade Maria åtta månader i Nigeria hos sin pappa som var friidrottstränare. Tränade löpning två gånger per dag och förbättrade sig enormt. Åter till Sverige kom landslagsdebuten.
Sökte sig till USA och gick från 1987 på college i Iowa State. Blev fyra gånger All-American mästare i friidrott och valdes 2010 in i Iowa States Cycklones Hall of Fame.
Under stor del av Marias liv var löpning och träning hennes allt. Det var en hobby, en passion och ett yrke.
Deltog i ett OS 1992. Deltog i tre VM, 1987, 1991, 1995. Deltog i fyra EM, 1990,1992, 1994, 1998. I samtliga mästerskap på 800 meter och 1500 meter.
Maria vann 21 SM-guld, satte två svenska rekord och var som bäst rankad femma i världen på 800 och 1500 meter inomhus. Rekordet på 800 meter utomhus 2, 00,58 stod sig åren 1991-1998 och inomhus på 2.00.01 fortfarande.
När var Du som bäst.
-Mitt sista tävlingsår 1998, detta till trots att jag hade en skada vilken fick mig att avsluta karriären.
Idag är det hästar som gäller för hela slanten både som jobb och fritid. Maria arbetar som affärsutvecklare på ATG och äger ett flertal travhästar.
Vi har sett Maria synlig i en rad projekt efter karriären som programledare där Maria intervjuade travkuskar inför V75 och Dagens Dubbel, Sommarpratare i P1, Fångarna på fortet, eget frimärke och körat bakom Nick Borgen i Melodifestivalen 1993 tillsammans med Frida Johansson och Erika Johansson när han sjöng "We are all the Winners".
Du och Zlatan presenterades som stora förebilder på att alla kan få framgång och lyckas i Sverige. Ser Du eller har Du sett dig som en förebild.
-Inte under min aktiva karriär. Men när den gick mot sitt slut var det många, särskilt tjejer, som på olika sätt framförde att jag varit en stark förebild för dem både genom mitt idrottande och min civila karriär. Idag kan jag faktisk känna en stor stolthet över detta, avslutade Maria frågestunden med Håkan, till många och oerhört varma applåder. Maria – vilken stjärna!
Berättelsen om Nora-Anna
Nora-Anna blev känd som ett ”sagoväsen” vilket lockades till löparbanorna och sprang fortare än någon annan kvinna. Det blev fyra världsrekord och sju raka svenska mästerskap innan Nora-Anna drog sig tillbaka, obesegrad på distansen 800 meter.
Vid tjugoett års ålder förändrades Nora-Annas liv, då hon gjorde sin makalösa löpardebut. Nora-Anna efteranmäldes till SM i Göteborg 1943 vid Slottsskogsvallen på distansen 800 meter. Resultatet blev att hon sensationellt slog Inga Gentzells femton år gamla svenska rekord och vann med åtta sekunder före tvåan.
Nora-Anna satte fyra världsrekord
Det första världsrekordet på 800 meter satte hon vid SM-tävlingarna på Zinkensdamm i Stockholm år 1944. Ett världsrekord som Nora-Anna slog året därpå vid SM-tävlingarna på Olympia i Helsingborg.
En magisk kväll på Stockholms Stadion skedde torsdagen 30 augusti 1945. Nora-Anna tävlade inför 20 000 åskådare på Stadion. Damer 800 meter var sista gren och genomfördes på regntunga och mycket uppsprungna löparbanor.
Nora-Anna satte nytt världsrekord på 800 meter med tiden 2.13.8. Fullständigt oberörd av sitt lopp tog Nora-Anna emot publikens hyllningar. Banbrytande så blev Nora-Anna den första kvinnan någonsin att få springa ett ärevarv på Stadion. Detta svenska rekord slogs först år 1964, efter nitton år.
En vecka senare var Nora-Anna tillbaka på Stadion och satte sitt fjärde världsrekord, denna gång på sträckan 880 yards.
Nora-Anna var nu hela Sveriges löpardrottning och folkhjältinna, enormt uppmärksammad i dagspress och veckotidningar.
Den vackra löpstilen var kännetecknande för Nora-Anna. Många vill se hela Sveriges löpardrottning och hon lockade mycket stor publik vid sitt tävlande runt om i landet samt i Norden.
Familjegården Stora Hälltorp
Nora-Anna Larsson levde sitt liv på natursköna gården Stora Hälltorp. Här fanns hästar, kor, får, grisar och höns. Sommartid sköttes åkrarna och fiskades det i Fåsjön och vintertid var det skogsarbete. Hon var tidigt involverad i gårdens skötsel där mjölkning genomfördes klockan fem, varje dag.
Nora-Annas sista målsnöre sprängdes 1949. Ända till sin bortgång vid 81 års ålder, 2003, var Nora-Anna verksam på gården.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |