Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Ett mycket stort antal bandyvänner var samlade i Kulturkvarteret onsdag 22 november, vid Caféträffen med temat Bandyprofiler.
Träffen inledes med en tyst minut för nyligen bortgångne Lars-Ove Sjödin, en av Örebros och Sveriges främsta försvarsspelare i bandy genom tiderna.
Moderator var Thomas Eklund, som kompletterande intervjuerna av de sju Bandyprofilerna, genom att i ord och bild, väl och djupt, beskriva bandyns historia i vårt län och landet.
Först ut var Benny Lennartsson som berättade att hans bandyintresse skapades då han sittande på sin fars axlar följde IFK Askersunds framgångar på 1950-talet.
-Det var alltid trångt och festligt på Idrottsplatsen, med över 4 000 åskådare i derbymötet mot Örebro SK år 1956.
Benny debuterade i Örebro SK år 1961. Laget blev svenska mästare år 1965 genom att besegra Broberg med 5-2. Olle Sääw fick pris som matchens lirare men det skulle gått till Benny som svarade för ett mål och tre målgivande passningar. I laget ingick spelare som Gunnar Ring, Orvar Bergmark, Hans Nordin och Bosse Andersson
-Vi hade ett sådant jäkla go i vårt bandygäng. Träningarna var tuffare än matcherna. Man laddade hela dagen för att träna bandy på kvällen och det var bråk ända in i omklädningsrummet och bastun, minns Benny.
Örebro SK med Benny i laget vann även SM år 1967 efter vinst mot IS Göta med 3-1. Målskyttar var Sören Andersson, Hasse Nordin och Bosse Anderson.
För Anders Edh, uppväxt på Restalundsvägen, var Vinterstadion ett andra hem.
Det var verkligen tufft att ta sig in ifrån junior- till A-laget beskrev Anders.
-Jag spelade i Kungälv i åtta år där vi mötte ÖSK årligen. Därefter kom jag tillbaks till ÖSK som spelare och tränare.
Ola Ljungberg uppväxt i bruksmetropolen Hälleforsnäs värvades till ÖSK år 1970 för spel i bandy- och fotbollslaget.
-Vi nådde ÖSK senaste/sista SM-final år 1973 där Västerås vann med 4-1.
Tillsammans med Anders beskrev de båda sina minnen av lagledaren Sven Bergström, Jan-Ivar Ekberg, Hans Nordin och Sören Andersson.
Göran ”Knäppen” Dahlkvist började spela bandy i Nora, en stad med en stark bandytradition. I junioråldern gick Göran över till BK Forward.
BK Forward lyckades år 1974 kvalificera sig för högsta serien i bandy. I laget fanns ett flertal lirare, utöver Göran, Hasse Borg, Nacka Lundgren, Dixie Ericson och Ove Sandberg. Sejouren blev ettårig.
Göran spelade under åren 1978-81 i ÖSK innan han återvände till Nora.
Bengt ”Pinnen” Ramström, uppväxt i Skoghall, kom till Örebro år 1974.
-Jag gjorde militärtjänst i en Idrottspluton på I3. Det var stort att möta den tradition som fanns i ÖSK och spelare som Jan-Ivar Ekberg och Sören Andersson samt tränaren Bengt ”Benga” Carlsson i ÖSK.
”Pinnen” hann med 84 allsvenska matcher och 61 mål i ÖSK innan han 1978 gick till Boltic, som skulle komma att dominera svensk bandy de tio följande åren.
Curt Einarsson, legendarisk tränare, lade grunden till det som för mig skulle bli åtta SM-tecken och att jag utsågs till "Årets bandyspelare” tre gånger, minns ”Pinnen”.
-Minnesvärt var att vara med första gången Sverige vann världsmästerskapet i bandy, år 1981 i Sovjet. Vi hade ett starkt lag där LOS, Lars Ove Sjödin hade en framträdande roll. Jag hade glädjen att vinna två ytterligare VM-titlar.
Noterbart är att Bengt ”Pinnen” Ramströms gjorde mål efter 16 sekunder mot Ale-Surte borta i sin allsvenska debut och första allsvenska match i ÖSK-tröjan 1974.
I SM-finalen mot Vetlanda 1988 gjorde han 5-3 för sitt Boltic 15 sekunder före slutsignalen, i sin sista match.
Vilken skyttekung!
Christer Blohm och Gudmund Knutson berättade om ”Bandyfabriken ÖSK” vilken startade upp i början av 1990-talet.
Med ledorden BÄTTRE – BREDARE – BANDY var målet att skapa ett elitlag i Bandy inom tio år.
Resultatet blev att ÖSK blev Sveriges största ungdomsklubb för bandy med 12 lag. En ökad rekrytering av ledare skedde, varav flera tidigare elitspelare. Ett Bandygymnasium – Rudbecksskolan - skapades. Gudmund Knutsson utsågs år 1996 till ”Årets ungdomsledare” i svensk bandy.
Ett stort antal av bandyungdomarna blev elitspelare, men ett fåtal stannade i ÖSK då de kom att studera eller spela bandy på andra orter.
Jesper Eriksson, Robin Sundin, Patrik Sjöström och Erik Säfström nådde alla landslaget, med stora framgångar. Erik Persson från Glanshammar är målvakt i dagens toppklubb Bollnäs GIF.
Caféträffen avslutades med att de sju bandyprofilerna och moderatorn Thomas Eklund avtackades till stora och många applåder.
“Fotbollen är det intressantaste spelet, ishockeyn det mest dramatiska, handbollen det snabbaste och bandyn det vackraste”.
Sune Almqvist
Referatet ovan beskriver summariskt de deltagande Bandyprofiernas medverkan samt föreläsningen.
Fotot
Ola, Ljungberg, Gudmund Knutson, Beng ”Pinnen” Ramström, Anders Edh, Göran ”Knäppen” Dahlkvist, Christer Blohm, Benny Lennartsson och Thomas Eklund.
Foto: Sven Arne Ahlberg
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |