Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Petter Grundel
Fredag 20 oktober kl 9.30 - Klubblokalen
Petter började med att berätta att han är född i New York. I New York spelades årligen en internationell turnering med lag från Sverige. Vi fick i ord och bild se besöken av IF Elfsborg och IFK Norrköping skildrade, där Petters pappa tog hand om lagen.
Petters pappa är en av få som sett Ingos alla tre matcher om värdsmästertiteln mot Floyd. Unikt fick vi se foton, biljetter och suvenirer från matcherna.
Första föreningen som ungdomsspelare för Petter var Karlslunds IF. I junioråldern gick han över till BK Forward. Efter en skada avslutades den aktiva karriären i IK Sturehov år 1983.
Nu följde några år som tränare i Hova och Garphyttan, där också tränarutbildningar genomgicks.
Petter har också varit sportchef i Karlslunds IF samt marknadssäljare i Degerfors IF och Örebro IK.
Idag är Petter matchdelegat för Svenska Fotbollförbundet och bevakar matcher i de högre serierna.
Arvi Taaler
Tisdag 5 december kl 14.00 - Klubblokalen
Från Finnerödja IP till Wembley ...
Vänskapen med Roy Hodgson tog Arvi ut på Europas arenor
Arvi Taaler - det är bondsonen från Finnerödja som efter en krokig väg hamnade på de stora fotbollsarenorna i Europa. Allt tack vare hans vän och ledarkollega, tränarikonen Roy Hodgson.
- Vi lärde känna varandra när Roy kom till ÖSK hösten 1982, berättar Arvi.
Roy Hodgson fick en rivstart i Sverige när han gjorde Halmstads BK till dubbla svenska mästare 1976 och 1979 och tillsammans med landsmannen Bob Houghton införde zonmarkering i svensk fotboll.
- Efter framgångarna i Halmstad fick Roy en jobbig tid i Bristol City och Oddevold. Så åren med ÖSK blev en vändpunkt i hans tränarkarriär, även om vi inte lyckades vinna över Mjällby i kvalet till allsvenskan under hans andra år 1984, säger Arvi Taaler. Därefter värvades Roy till Malmö FF, där han gjorde succé med två SM-guld och fem raka ligasegrar (svenskt rekord).
- Jag blev heltidsanställd av ÖSK 1984, dels som assisterande till Roy, dels som ansvarig för vårt framgångsrika juniorlag. Och när Roy gick till Malmö FF fortsatte jag under en rad av år som assisterande tränare till Rolf Zetterlund samt tipselittränare och sportslig administratör fram till 2004, då jag blev uppsagd på grund av klubbens dåliga ekonomi. Totalt jobbade jag 33 år i ÖSK som för alltid finns i mitt hjärta.
En äkta Viking
Arvi Taaler och Roy Hodgson behöll kontakten genom åren och 2005 lockade Roy över sin vän och tränarkollega till Viking Stavanger.
- Viking var då ett topplag och det gick bra ute i Europa. Men 2006 blev Roy förbundskapten i Finland och jag fortsatte som assisterande tränare i Viking, nu till Tom Prahl.
Kontakten mellan Roy och Arvi fortsatte när Roy tog över det engelska ligalaget Fulham FC.
- Deras scoutingchef Berry Simons ville att jag skulle bli scout åt Fulham i Skandinavien. Jag var tillbaka i ÖSK och byggde upp ett bra kontaktnät med spelare och ledare som båda klubbarna hade nytta av.
Englands landslag
Du fick också en roll i det engelska fotbollslandslaget när Roy Hodgson blev förbundskapten 2012?
- Ja, jag scoutade deras motståndare i EM- och VM-kvalet. Så jag fick flyga runt i Europa och "spionera" åt Roy och även delta på landslagets träningsläger i London.
Vad lärde du dig av Roy?
- Massor. Spelet, alltså organisation och taktik blev självklara saker. Tord Grip, "Svennis", Hasse Backe och Lagerbäck fick alla sina impulser från Roy och Bob Houghton, men det blev också en konflikt med den svenska skolan under "Laban" Arnessons ledning.
- Originalet är alltid bäst, så jag är väldigt tacksam över att jag fick träffa och jobba tillsammans med Roy i ett antal år.
Har ni kontakt fortfarande?
- Ja, via sms eller telefon och så ses vi då och då. I dag jobbar han, trots sina 71 år, i Crystal Palace, hans första klubb när han växte upp i södra London, berättar Arvi, själv 70 år ung i sommar.
Hemligheten?
- Det är själva jobbet jag har trivts med. Jag beundrar de som älskar att vara frontfigurer med allt vad det innebär. Men jag är glad att jag i stort sett sluppit den biten. Det roligaste är att jobba med och i ett lag, tycker Arvi Taaler.
HÅKAN BÅGENVIK
Artikeln bygger på Håkan Bågenviks från Idrottsarvet Nr 65 år 2019.
Foto
Petter Grundel och Arvi Taaler.