Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Årets sista caféträff med temat "Örebro och idrottens utveckling under 150 år", vid Kulturkvarteret, blev en besöksmässig fullträff.
En fullsatt lokal, med 235 medlemmar anmälda, en av sällskapets bästa besöksnoteringar, var samlade. De fick lyssna till Thomas Eklunds bildsatta föredrag och följande traditionella luciatablå med Pops Academy/Karl-Johan skolan lucia, tärnor och stjärngossar.
- Inspirerande och glädjande att så många intresserade ville följa aktiviteten, konstaterade eldsjälen Thomas Eklund efter hans hyllade framträdande.
Och berättelsen under en timme från 1870 fram till våra dagar trollband åhörarna. Vi fick följa Örebro som stad, från industrialiseringen med skofabriker och en av SJ:s Centralaverkstäder, i folkmun CV, till nutidens centrum för modern logistik och industristad. Och utvecklingen från bland annat sko till skolstad.
Givetvis stod också idrotten i fokus, vi var ju hos idrottshistorikerna.
Idrottsrörelsen växte fram i början av 1900-talet. AGF och KFUM, IFK Örebro och Örebro SK följdes på 1920- och 30-talet bland annat av Karlslunds IF, BK Forward och Rynninge IK
- 1919 är ett viktigt årtal för idrottens utveckling. Då sänktes arbetstiden från 60 till 48 timmar i veckan och många föreningar bildades i den växande staden, berättar Thomas.
Caféer och idrottsplatser, förstås, följde i spåren av ökad fritid.
Thomas fortsatte att berätta om både staden och idrottens utveckling. Hur radio och tv kom in i bilden på allvar på 1920-talet (radion) och slutet av 1950-talet (tv). Hur stort det var att vi kunde se fotbolls-VM på hemmaplan 1958. Det blev en rivstart på försäljning av tv-apparater i landet.
- Allt tog slut, konstaterar Thomas.
Året efter var vi många som lyssnade på Radio Luxemburg mitt i natten när Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning.
Och så har det fortsatt. Arenorna blev fler och fler. Gustavsviksbadet växte fram som en besöksmagnet på 1960-talet, tillsammans med vattentornet Svampen.
ÖSK var allsvenskt i bandy, handboll och fotboll, ja, till och med i ishockey innan Örebro IK tog över.
Motorsport med stjärnor som Ronnie Peterson, Stig Blomqvist och nu Marcus Ericsson
KFUM Örebro tjejer som blev svenska mästare i basket och volleyboll - det är bara några av stadens alla idrottsliga framgångar. Och nu har Örebro Hockey gått till semifinal två år i rad.
Så Örebro har varit och är en bra stad att bo, verka och leva i sammanfattade Thomas
Efter långa applåder var det så dags för årets luciatåg. Som vanligt en upplevelse att se och höra Lucia, hennes tärnor och stjärngossar sjunga våra vackra julsånger.
Ja, detta var en eftermiddag, vilken kommer att mycket väl minnas av de många åhörarna!
HÅKAN BÅGENVIK
Foto
Sven Arne Ahlberg och Göran Wickström.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |