Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Hårde Hardy är alltid het i medierna.
Han låter lugn, aningen bister och med några stänk norrländsk satsmelodi i telefonen. Som i en reklamspot för Norrlands Guld.
I slutet av 70-talet blev han, Martin Karlsson och Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg ett begrepp i svensk hockey: Miljonkedjan i Örebro IK. Myntat av någon journalist som anade att den totala övergångssumman var hög. En miljon var mycket pengar på den tiden, konstaterar Hardy.
ÖIK hade ramlat ur elitserien 1978/1979 och storsatsade på en kvalificerad kedja inför den följande säsongen 1979/1980.
Hardy hade blivit svensk mästare i Skellefteå AIK 1978 och hunnit med en ettårig proffssejour i tyska Kölner Haie. Målspottaren Martin Karlsson var med om att ta guld i samma klubb och hade också ett VM-silver och VM-brons på meritlistan. Hardy och han spelade ihop länge och har fortsatt samarbetet också som tränare.
”Krobbe”, också med ett förflutet i Skellefteå, kom från Brynäs med två SM-guld och ett VM-silver och VM-brons i bagaget.
Miljonkedjan ingav ljuva elitseriedrömmar och underhöll publiken under tre säsonger från 1979 till 1982. Men laget nådde inte ända fram.
- Vi visste att vi hade stora förväntningar på oss. Men vi trivdes väldigt bra i stan. Vi bodde i kedjehus i Södra Ladugårdsängen och jag jobbade halvtid på Sparbanken inne i stan.
Han finner inte smeknamnet Hårde Hardy märkligt.
- Jag var en fysisk spelare. Och det var väl någon journalist som du som hittade på det.
Drivande, hård och fordrande både mot sig själv och andra. Det finns en anekdot om hur Hardy, trots att laget ledde bekvämt, rappade till ”Krobbe” i baken för att han broderade ut avslutningarna väl mycket. ”Krobbes” dragningar gav honom smeknamnet ishockeyns Paganini.
¬- Nej, så var det inte riktigt. Han var för bekväm i backcheckingen så jag rappade till honom. Det hände av och till.
Hardy låter saklig – och nöjd.
ÖIK-åren var Hardys sista som aktiv. Sedan har han haft en lysande tränarkarriär. Förbundskapten för två nationers landslag: Sverige och Schweiz. Två VM-silver och två VM-brons med Tre Kronor. Åtta mästerskap i tre länder: Sverige, Tyskland och Österrike. Två gånger utsedd till Årets tränare.
Dixie Ericson
Artikeln är av Dixie Ericson från Idrottsarvet Nr 51 år 2012.
Rolf Gunnarsson minns! | 3 dec, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken-Luciatablå | 13 dec, 15:00 |
Utskick - Vårens program | 7 jan, 09:00 |