Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Johan Röjler mindes sin skridskokarriär med deltagande i tre OS, samt sin lyckosamma tid som coach för Nils van der Poel inför och under OS i Peking år 2022.
Johan, idag 42 år, växte upp nära Vintersstadion i Örebro. Det gav möjlighet till att under lekfulla former åka skridskor på såväl natur som konstgjord is.
Efter några år flyttade familjen ut till Brunnsgärdet. Avgörande för att det blev skridskor för Johan var en tillfällighet. Johan och en kompis fick se att det bedrevs någon form av träning på tennisbanorna i området. Det var en grupp från SK Winner ledd av tidigare skridskostjärnan Gunilla König.
-Gunilla var avgörande för att det blev skridskor för mig berättade Johan som gladde sig åt att Gunilla fanns på plats vid föreläsningen.
Johan kom på detta sätt med i SK Winners träning vilken vintertid skedde i Toyotahallen. Den var mångsidig och kombinerades med utövande av bordtennis, cykel, fotboll, innebandy, löpning och tennis. Tävlandet i skridsko startade lokalt men nådde snabbt såväl nationell som internationell nivå.
Ett viktigt steg för Johan var att han som ansvarig tränare fick Lars ”labbe” Larsson. Gemensamt formade de en träning utifrån frågeställningen, ”Hur skulle Johan kunna bli en duktig skridskoåkare”. Den omfattande cykelåkning, löpning, styrketräning samt givetvis skridsko i olika former.
-Jag lärde mig att pressa kroppen hårt, på ett allsidigt sätt, vilket gav en grund för min karriär där jag blev både fysiskt och mentalt mycket stark, påtalade Johan.
-Avgörande för min utveckling var när jag år 1994 fick se trefaldiga OS-mästaren från Lillehammer, Johann Olav Koss, åka skridskor i Göteborg. Hans eleganta och effektiva sätt att åka skridsko gav mig en målbild för mitt eget åkande, berättade Johan.
Genombrottet internationellt kom vid Juniorvärldsmästerskapen i USA 1998 där Johan blev sexa på 5 000 meter. Det följdes upp av ett succéartat JVM i Finland, år 2000, med tre guld och ett silver, inkluderande ett världsrekord för juniorer på 5 000 meter.
Johan fick som senior delta i hela tre OS, Salt Lake City år 2002, Turin år 2006 och Vancouver 2010. Resultatmässigt placerade sig Johan väl utan att vinna några medaljer.
-Deltagandet vid tre OS som aktiv i OS-byn, med alla aktiva, från de olika idrotterna, är en mäktig upplevelse, mindes Johan.
Efter att avslutat en framgångsrik aktiv karriär med 55 SM-guld blev Johan tränare inom skridskosporten.
Johan Röjler och Nils van det Poel
- Jag mötte Nils första gången när han var 13-14 år. Redan då var han villig att träna mycket och att åka långt. Målet var att vinna junior-VM, men för att nå dit tvingades Nils, som jag tidigare, välja bort allt annat i livet. Men Nils tyckte inte det var värt det - så efter dubbla junior-VM guld lade han av. Men då tog jag kontakt med honom igen, säger Johan Röjler.
- Jag hade med åren tränat och tävlat ganska mycket utomlands och lärt mig av de som vann OS- och VM-guld att man kan leva ett ganska gott och normalt ungdomsliv med familj och många vänner utanför sporten, men ändå vara seriös och tillhöra toppen. Och det försökte jag förmedla till Nils.
Så efter OS i Pyeongchang 2018 tog Nils van der Poel åter kontakt med Johan för att inleda ett samarbete med sikte på OS i Peking 2022.
Resultatet vet vi. Nils van der Poel blev världsmästare på 5 000 och 10 000 meter vid comebacken på VM i Heerenveen 2021. Året efter blev det två OS-guld, världsrekord och guld i allround-VM. Men det var föga överraskande för tränaren Johan Röjler.
Vad bidrog du med?
- Jag tillförde bland annat en kunskapsbas för att Nils skulle kunna göra det lite okonventionella träningsvalet, som att träna så lite skridskoåkning som han gjorde på försäsongen. Men Nils tränade som ingen annan löpning, cykling, skidalpinism och fristilsåkning. Jag tror inte att någon annan skridskotränare hade rekommenderat det, men det fungerade jättebra för Nils.
- Men det som fick stor uppmärksamhet inom skridskosporten var hur vi tränade på is. När Nils åkte skridskor var det alltid i tävlingsfart. Jag kan inte säga att det var min idé, men den växte fram mellan Nils och mig och ganska snabbt fattade vi att det var något som ingen annan gjorde. Vi växlade banor som i tävling, hälften ytter-, hälften innerkurva.
- Det är ganska vanligt att alla skrinnare kör tävlingslika tempon en dag i veckan, men Nils gjorde det kanske minst fem gånger mer än någon annan. Dessutom upptäckte han att vägen mot mål blev kortare om han åkte ännu närmare linjen. Så han åkte nog minst tio gånger fler ytterkurvor på träningarna än vad konkurrenterna gjorde.
Tack vare det framgångsrika samarbetet med dubble världs- och olympiamästaren Nils van der Poel utsågs Johan till Årets idrottsledare 2022 vid Idrottsgalan.
Avsnittet ”Johan Röjler och Nils van der Poel” bygger på Håkan Bågenviks artikel i Idrottsarvet nr 73, år 2023.