Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
I en unik föreläsning berättade Lars-Eric om vad Mental träning är och om den Mentala träningens historia, kopplat till idrotten. Idag sker, i någon form, Mental träning i alla idrotter, över hela världen. Föreläsningen skedde vid Kulturkvarteret tisdag 19 november 2024.
Lars-Erik Uneståhl är skapare av och ett med begreppet ”Mental träning”, vilket lanserades år 1969-70. Genom sin forskning, föreläsningar och utbildningar har Lars-Eric nått målgrupper inom näringsliv, det civila och offentliga samhället, över hela världen.
-Mental träning är en träningsmetod som fokuserar på att förbättra mentala förmågor och prestationsförmåga genom olika tekniker. Träningen sker på samma sätt som vid fysisk träning, systematiskt och långsiktigt.
Genom att förbättra mentala förmågor som koncentration, självförtroende och motivation kan man öka sin prestation och nå sina mål mer effektivt.
-En bra utgångspunkt är när vi inom idrotten känner ”flyt”. Med framgång i vår prestation befinner vi oss i ett medvetandetillstånd där det mesta tycks gå av sig självt. Omgivningen upplevs tydlig och verkar röra sig i slowmotion. Vi har hamnat i ett önskat mentalt rum, i ett hypnotiskt tillstånd. Många framgångsrika idrottare använder sig av ”triggers” för att komma i detta tillstånd. För trefaldige OS-vinnaren Tomas Gustavsson var det när han tog på sig skridskorna på ett visst sätt.
Det första landslaget vilket startade upp med Mental träning, i början av 1970-talet, var friidrotten. Tillsammans med Lars-Eric skapades en tioårsplan.
-Utmaningen var att översätta den Mentala träningens filosofi, modeller och principer till konkreta träningsprogram samt introducera och utvärdera dessa.
Ett arbete vilket snabbt kom att ske i samverkan med friidrotten och åtta andra landslag inom individuella idrotter. Resultatet blev individuella träningsprogram för Mental träning inför mästerskap, vilka sträckte sig över lång tid, med olika inriktning veckovis, relaterat till slutmålet.
Inför Sim-VM 1973 i Belgrad arbetade Lars-Eric med ett fyrtiotal aktiva.
-Jag fann att simmarnas mål var allmänt för otydliga eller redan uppnådda. I den Mentala förberedelsen måste målet vara tydligt så att kroppen kan förberedda sig på vad den ska göra. Vi kompletterade med tidsmål för varje aktiv och sträcka. Resultatet blev 12 svenska rekord inkluderat Gunnars Larssons fantastiska guld på 200 meter medley!
En intressant satsning på Mental träning, under tre år, skedde inom bowlingen. I denna deltog 200 bowlare, på olika nivåer. Mats Karlsson fortsatte med programmet i ytterligare sju år, med målet att nå världstoppen. Det lyckades, Mats utsågs till världens bästa bowlare vid tre tillfällen och också ”Århundradets bowlare”.
OS i Montreal 1976 gav guld till cyklisten Bernt Johansson och hinderlöparen Anders Gärderud. De aktualiserade något vilket går under namnet ”Bröllopsdepression”. Vad gör Du när Du uppnått ditt stora mål.
Största misslyckandet i Montreal var Ricky Bruchs insats. Rickys fullständiga rädsla inför tävlingssituationen gjorde att den Mentala träningen inte var tillämplig.
Genom coachen Glenn Östh genomfördes en omfattande satsning på Mental träning inom bordtennisen. Det gav ett stort antal framgångar, med segern över Kina med 5-0 vid VM 1989 som den främsta.
Golf är en idrott där en långsiktig satsning på Mental träning har gett resultat både på herr- och damsidan. Tidigt kom framgångar på herrsidan följt av ett antal världsspelare på damsidan med världsettan Annika Sörenstam, där Pia Nilsson var coach..
Lars-Eric gav fortsatt ett antal intressanta erfarenheter från sin medverkan inom individuella och lagidrotter, vid internationella tävlingar och Olympiska spel. Här berördes också metodutveckling inom de viktiga områdena, anspänning och återhämtning.
Nyligen har Lars-Eric stratat upp ett arbete med Mental träning för landslaget i Speedski, hastighetsåkning på skidor utför.
Med blommor och till mycket stora applåder avtackades Lars-Eric Uneståhl av de många åhörarna. De hade haft förmånen att få lyssna till en pionjär och legendar inom området Mental träning.
Mental träning
Mental träning sker med syfte att vi ska fungera och må bra.
Mental träning sker genom att vi systematiskt och långsiktigt tränar för att utveckla och använda
• Mentala processer
• Mentala förmågor
• Mind-Body
Mentala processer avser tankar, inre bilder, känslor och attityder, Mentala förmågor avser koncentration, kreativitet m.m., Mind Body avser främst relationer.