Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Henry Allard var en framstående politiker på kommunal-, landstings- och riksdagsnivå och nådde landets högsta ämbete, riksdagens talman.
I denna artikel är perspektivet ett annat, vi får en bild av den framgångsrika idrottsledaren Henry Allard som blev Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskaps förste ordförande.
Henry föddes 1911 och gick bort 1996 vid 85 års ålder.
- Mitt första bestående möte med idrotten skedde genom skidåkning i Almby IK. Men gymnastiken blev min idrott. Jag var på 20-talet med i Frälsningsarmens pojktrupp och vi tränade i Karolinska skolans gymnastiksal. Mitt intresse för gymnastik var stort och ett av mitt livs stoltaste ögonblick är när jag som 20:åring kunde kvalificerade mig för att få vara med i AGF-eliten under Erik Lindéns ledning.
- AGF-eliten hade ett uppvisningsprogram med avancerade övningar i räck, barr, språngbord och matta. Vi väckte stort jubel för våra prestationer och var en publikattraktion i hela landet och turnerade även utomlands.
Henrys ledaregenskaper uppmärksammades tidigt och vid 26 års ålder valdes han till ordförande för AGF varvid banan som elitgymnast avslutades.
Nästa steg blev att Henry 1941 fick en plats i Svenska gymnastikförbundets styrelse. Här representerade Henry den ”moderna gymnastiken” som förde en hård kamp mot traditionalisterna inom Linggymnastiken. Örebrofalangen gick segrade under denna strid vilken dock ännu inte kan betraktas helt avslutad. År 1948 övertog Henry ordförandeskapet i Svenska Gymnastikförbundet, ett uppdrag han behöll fram till 1958.
Riksidrottsförbundet
Kommande stora idrottsliga uppgift för Henry blev inom Riksidrottsstyrelsen med en ordföranderoll 1959-1969. Under denna period genomfördes, under Karl Frithiofsons ledning och med Henrys viktiga deltagande, idrottsutredningen ”Idrott åt alla” vilken ligger till grund för idrottens utveckling och expansion, inom alla områden, de senaste 50 åren. Exempel på detta är de ökade ekonomiska anslagen, satsningen på ledarutbildning, nybyggnation av idrottsanläggningar, allvädersbanor, ishallar och simhallar.
Efter sin tid i Riksidrottsstyrelsen var Henry vice ordförande i Riksidrottsförbundet 1969-1981 och medlem i Sveriges Olympiska Kommitté 1950-1969. De två uppdragen medförde att Henry var ansvarig ledare vid olympiaderna i Helsingfors 1952, Rom 1960, Tokyo 1964, Mexico 1968 och München 1972.
- Mina starkaste minnen från dessa fem olympiader är gymnastens Wille Thoresson guld i Helsingfors, Wilma Rudolphs tre guld i Rom samt Bob Beamons magnifika längdhopp på 8,90 i Mexico.
Efter sin pensionering från det politiska livet 1979 var Henry åter i Örebro. Beklagligt nog gick hustrun Karin bort 1984.
Idrottshistoriska Sällskapet
Vid bildandet av Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap 1985 deltog Henry och utsågs till ordförande i interimsstyrelsen. Henrys insatser för Sällskapet de första åren var av mycket stor vikt.
Med sitt mänskliga ordförandeskap kunde Henry samla, ibland med naturlig pondus tygla, de mycket starka personligheterna och viljorna i styrelsen, Stig Bergström, Gunnar Gunnarsson, Nils Hedman, Gösta Klingberg, Lennart Nilsson, Börje Tolgfors och Gunnar Åslund och få dem att gemensamt uträtta stordåd.
- I Sällskaptes styrelse arbetade jag med den mest fascinerande ordförande jag mött, Henry Allard, uttalade exempelvis Gunnar Åslund.
Under Henrys goda ledning lyckades denna styrelse under de första fem åren, unikt i landet, med att bygga upp ett idrottsmuseum och ett idrottsbibliotek, forma höst och vårmöten samt caféträffar, ge ut en medlemstidning samt samla över 500 medlemmar.
Vid 5:års jubileet 1990 avgick Henry och valdes till hedersordförande i Sällskapet. Därmed avslutade Henry sin framgångsrika ledargärning inom svensk idrott och avslutade sitt sista ordförandeuppdrag inom idrotten 53 år efter att han fick sitt första i AGF 1937.
Henry var därefter en mycket aktad och uppskattad deltagare vid Sällskapets olika möten till sin bortgång 1996.
Thomas Eklund
Källor utöver egna möten och noteringar är Gunnar Åslunds artiklar samt Karin Tellås bok om Henry Allard - Politiker och gentleman.
Artikeln publicerades i Idrottsarvet Nr 49, år 2011.